2011 m. rugpjūčio 1 d., pirmadienis

Banytsa - bulgariškas pyragas

          Bulgarija savo virtuve tikrai nenusileidžia nei graikams nei italams. Teko paviešėti pas bulgarus vestuvėse, o po vestuvių, su sutuoktiniais keliaudami po visą Bulgariją, išragavom tiek patiekalų, jog niekad pagalvojęs nebūčiau. Pradinė pažintis su jogurto gėrimu "Ajaran", nacionalines salotas "Šopska", ai ir begalė kitų patiekalų, todėl noriu pasidalinti vienu iš labiausiai įstrigusių skanumynų, tai ką mes valgydavome pusryčiams - sluoksniuotos tešlos pyragą su feta ir špinatais. Šį pyragą iškepiau grįžęs pas tėvukus į Šiaulius - jie buvo labai patenkinti :)

Paruošimo laikas: iki 25 min.
Kepimo laikas: apie 35 min (+180 C)
Porcijų kiekis: 4 didelės arba 6 vidutinės

Ingredientai: 
- 500 g šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos (miltų pabarstymui)
- Indelis Pesto padažo apie 200 g 
- Pakelis Feta, Rikota ar kito panašaus sūrio apie 200 g
- 1 kiaušinis
- 1 skiltelė česnako
- Šv. špinatų apie 200 g bei druskos ir pipirų

Tešlą reikia iškočioti ir padaryti maždaug kvadrato formos blyną, kad tešla neliptų prie "kočėlo" - tešlą ir kočėlą reikia pabarstyti miltais. Jeigu tešla nebus iškočiota, tuomet bekepant pyragas "išsipūs" ir nebebus to skonio, o ir valgyti bus ne taip patogu. 


Tešlos blyną aptepti keliais sluoksniais pesto padažu, kas kart perlenkiant tešlą (kaip nuotraukoje žemiau). Man gavosi tik vienas sluoksnis, bet jeigu iškočiosite didelį blyną, tuomet Pesto padažu bus galima padaryti kelis pertepimus. Visą "blyną/juostą" palikti maždaug  išilgai sprindžio dydžio, o ant jos sudėti Feta sūrio, špinatų ir smulkinto česnako masę, visą tą masę pagardinti druska su pipirais ir sudėti ant tešlos, o tuomet tešlos kraštus suvynioti į vyniotinio formą. 


Vyniotinį susukti į sraigės formą ir dėti į miltais pabarstytą skardą.


Visą pyragą aptepti kiaušinio plakiniu ir kepti  įkaitintoje orkaitėje 35 minutes, +180 C temp.

Šis pyragas tinka prie vyno ar alaus taurės, kompoto stiklinės, arbatos ar kavos puodelio. Galima valgyti karštą ir šaltą, bon appetit!

... mmmmm kaip buvo skanu!



6 komentarai:

  1. Jau pasiilgau ir aš, reikės greitu metu vėl daryt, tik gaila, kad jau šv. špinatų nelabai turguje rasi... :/

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aušra
    Buvau Bulgarijoje keturis kartus po porą savaičių. Maistas ten nuostabus. Tikiu, Mindaugai, kad jūsų pyragas labai skanus, bet tai tikrai ne banica...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gerb. Aušra,

      būtų įdomu išgirsti Jūsų nuomonę apie banycą, kuo ji skiriasi nuo mano gamintos. Gali būti tik tas skirtumas, jog jie naudoja filo tešlą.

      Panaikinti
    2. Aušra
      Nepastebėjau, kad atsakėte jau labai seniai. Skaitinėjau vėl Jūsų puslapius - žavi stilius ;). Be to, vis pagal Jūsų patarimus gaminu Nicos troškinį, o ta proga paskaitinėju vis ką kita. Taigi, dėl banicos. Tame regione, kur buvau, pagrindinis skirtumas nuo aprašytojo yra tas, kad įdaras gaminamas iš jogurto, daug kiaušinių ir fetos (bulgariško syrene). Na, maždaug puslitriui jogurto 4 kiaušiniai ir apie 250g sūrio. Filo tešla aliejuotomis rankomis suraukšlėjama tiesiog formoje, klojama keli sluoksniai, dar užpilama aliejaus. Tada geras sluoksnis įdaro. Po to vėl tešla, vėl įdaras ir pan., pagal tai, kokio dydžio forma ir kiek produktų yra. Kepama apvalioje formoje. Tame regione, kur lankiausi, dešros neformuojamos, tai tiesiog apvalus pyragas, bet žinau, kad kitur daro tokias, kaip Jūsų nuotraukose.

      Panaikinti
  3. Aušra PS.
    Beje, dabar, po poros metų ir po dar vienos kelionės į Bulgariją, jau taip kategoriškai nebeteigčiau, kad Jūsų pyragas - ne banica.
    Kepiau banicą bulgarams paskutinės kelionės metu. Sakė, kad gerai :)))

    AtsakytiPanaikinti