2011 m. rugpjūčio 14 d., sekmadienis

Makaronai su voveraitėmis ir ankštiniais žirneliais


Kadangi prisijungiau ir aš prie projekto "52 skanios savaitės", o šios savaitės tema: Pasta (ital.) arba makaronai. Visą savaitę negaminom jokių makaronų, o kadangi lietus lijo pastoviai, tad pas senukus "ant turgaus" prisipirkom daug voveraičių, prisivakavom, tačiau jų dar liko, o vis galvojau, ką čia su jom padaryt ... tad pradedu savo dalyvavimą projekte šiuo lengvai ir skaniai pagaminamu makaronų ir voveraičių receptu.

 Paruošimo laikas: iki 20 min
Porcijų kiekis: 2 asmenims

Ingredientai:
  • 400 g šv. voveraičių
  • 200 g tagliatelle makaronų
  • Didelis svogūnas
  • 1/2 čili pipiras (nebūtinai)
  • Nedidelė saujelė svogūnų laiškų
  • Saują šv. krapų
  • 80 g - 100 g sviesto
  • Dvi saujos šv. žirnelių ankščių (pilnavidurių) arba šv. žirnelių (blogiausiu atveju, tiks ir šaldyti)

    1. Reikia pasiruošti voveraites, tad čia galima dviems būdais jas paruošti: 1) Į užvirintą vandenį su druska sudėti voveraites ir 10 min pavirti, o tada išėmus iš puodo išimti ir nusausinti; 2) Nuvalytas voveraites nuplauti po šaltu vandeniu ir pakepinti svieste apie 8 min. ir išimti iš keptuvės.
    2. Į įkaitintą keptuvę su sviestu sudėti supjaustytus svogūną, čili ir svogūnų laiškus ir kepti apie 4 min.
    3. Tuo metu, kai pradedama ruošti grybus, reikia tuo pat metu užkaisti puodą su vandeniu makaronams, kai vanduo užvirs, dėti makaronus ir virti apie 6 - 8 min  - "al dente"  - tai yra makaronų kietumas (jie bus išvirę, tačiau stangrūs).
    4. Kai daržovės apkepė, tuomet reikia sudėti apkepintus/apvirusius grybus, per pusę perpjautas žirnių ankštis ir susmulkintus krapus ir nustačius mažą ugnį troškinti, kokias 5 - 7 minutes, tai priklauso nuo keptuvės, kadangi viskas turi troškintis, o ne kepti.
    5. Kai jau grybai pasitroškino, o makaronai laukia grybų pritarimo, lieka viską sudėti į lėkštes ir mėgautis skoniu. Čia rekomenduočiau druskingą gaz. mineralinį vandenį. Bon appetit!


     Makaronai yra tikra įtalų virtuvės klasika, tad papildau šią klasiką nuostabia Italų, žinomos tų dienų daininkės, romantiška daina, tikiuos ši daina padės pradėti romantišką vakarienę ;)



    Trumpai apie voveraites:

    Rudoji voveraitė (Cantharellus tubaeformis) - voveraičių (Cantharellus) genties grybų rūšis arba kaip močiutė sako "voveruška". Šis geltonos spalvos grybas užauga iki 10 сm. Ypač mėgstamas Lietuvos grybautojų, galbūt dėl to, jog nekirmija, o gal dėl nemažos supirkimo kainos. Šie grybai mėgsta beržynų, eglynų ar pušynų vietas, kur auga "šeimomis arba giminėmis" pasislėpę po samanomis. Lietuvoje aptinkami jau nuo vidurvasario iki pat Spalio mėn. Lengviausiai randamas ankstyvą ir vėsų rytą po lietaus.
    Pasirodo voveraitė turi nemažai žmogui naudingų medžiagų kaip vitaminas B, B1, cinkas, kalis, varis, natris bei fosforas.O taip pat ir vitamino D, kurio yra maždaug tiek pat, kiek ir geros kokybės svieste. Sviestas ir voveraitės = neišskiriamas derinys! ;)
    O su kuo tinka ruošti voveraites, tai čia kiekvieno fantazijos dalis, tad ruošiant voveraites linkiu bon appetit!

    Komentarų nėra:

    Rašyti komentarą