2013 m. vasario 4 d., pirmadienis

Kas tie sernikai?

Prieš kelias dienas sužinojau, jog ant svieto Google'ėje nėra sernikų (o gal siernikų) recepto. Akibrokštas įvyko tada, kai Facebook'e komentatoriai prasitarė, jog tokių negirdėję, o dar baisiau pasidarė, kai pradėjęs "gūūglinti rusiškai", sužinojau, jog į sernikus įeina varškė (jie lygtais varškėtukais vadinasi, bet mano ruskalbis draugas sako kitaip). O tai bėda, o tai ant svieto prisikalbėjau, kur burną reiks plauti?

Va tada sau restart'ą leidau kokius penkis kartus iš eilės - kaip čia yra, kodėl tik mano šeima apie juos girdėjo?
 Pasijutau taip, lyg pats sugalvočiau kokią nesamonę, kuria labai patikėčiau ir visus ignoruočiau. Bet nebūna dūmų be ugnies, ar degtukų be sieros.. na kad ir kaip ten, velniai juos!

Pasirodo, mamukas kažkada turėjo daryti sernikus (čia buvo labai seniai, gal kokia keturiasdešimt pirmaisiais?), bet neturėjo varškės, neturėjo dar kažko, tada sudėjo ką turėjo ir gavosi štai tokie sernikai. Nesikabinėkit, originalaus recepto nežinau, nes manau šis receptas tai tikrai originalus. Tokių "pičienkų" pas nieką neteko ragauti ar matyti virtualiose prerijose. Tokie purūs, skanus, net ir kitą dieną. O jau kaip paprastai ir kaip pigiai gaunasi juos pasidaryti. Pamenu, kai mama prikepdavo tų sernikų du LABAI DIDELIUS bliūdus, kad visai "familijai" užtektų, o prie sernikų po kelis krūzus (čia taip arb. puodukus kaime vadina) arbatos ir bon appetit!


Porcijų kiekis: 5 - 8 
Pagaminimo laikas: 1 val. 30 min.

Ingridientai:
- 2 stiklinės miltų
- Arb. šaukštelis su kaupu kepimo miltelių
- 1/2 arb. šaukštelio druskos
- 2 arb. šaukšteliai cukraus
- Stiklinė kefyro (o gal ir daugiau, čia jau priklauso nuo stiklinės dydžio, kiek dėsite miltų)
- Aliejaus kepimui.

Dėl ingridientų tikslumo, nesu labai jau tikras, nes juk žinote kaip mamos sako: vaikeli, įberk iš akies to tiek, ano tiek ir išmaišyk. :))) Čia matomai, stengiamasi išsaugoti šeimos paveldo paslaptis? Taigi, visus ingridientus sudėti į dubenį ir išmaišyti. Tešla turi gauti labai labai minkštutė, elastinga. Tešlą atidėti valandai į šaldytuvą (kaip mama sakosi: "kad pasibūtų sau".) 
Iškočioti 0,5 - 1 сm storio tešlą, supjaustyti rombais arba kaip ten jau gausis ir kepti labai įkaitintoje keptuvėje. Mano asmeninis patarimas, siūlau prie keptuvės pasamdyti praktikantą, nes sernikai kepa baisiai greitai, tad kol minkai tešlą, kolega galėtų plukdyti sernikus keptuvėje nuo vieno borto prie kito. Regis, kas minutę reikia juos vartyti, pamatysite, tai pati greičiausia procedūra, tikras konvejeris. Formulė paprasta: kočiojam + kepam + atidedam į lėkštę ir t.t.

Į atskirą dubenį įpilti kelis didelius šlakus natūralaus jogurto, kelis kupinus šaukštus naminės uogienės, pamaišyti ir pamirkius serniką į tai - iškarto tiesioginiu skrydžiu pristatyti jį į gerai nusiteikusį skrandį. Bon appetit! 

22 komentarai:

  1. Tokius tėtis vaikystėj man darydavo, dabar atsiminus reikia ir jam kažkada iškept. :)) Keista, kad niekur nieko "internetuose" apie juos nėra, man čia visada atrodė toks dažnai matomas valgis.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mindaugai, cia tavo dieta tokia - siernikai su uogiene? sounds good to me;

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Angliavandeniai pusryčiama yra gerai (vai vai koks lėkštas excuse'as) :)))

      Panaikinti
  3. Nu, aš ir negirdėjus tokių dalykų :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Syrniki(rusiskai), serniki(lenkiskai), cia musu varkeciai kepti, taip juos vadina. o Cia tu tiesiog blynelius iskepei ir fsio. jei ner namie kepimo milteliu, galima sodos ikalt. o jei praruges pienas yra(na kaimiskas geriausia, nes siuolaikiniai pienai nerugsta), tai is jo galima uzmakliuoti ta pati. siaip cukraus galima ir nedeti i tesla, nes jie maziau degs ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gerb. Anonime, blynus dar sugebu atskirti. Kada blynams kočiojate tešlą, ahh? :p Čia yra pyragėlių šeimos atstovai,nes jie valgomi tik rankomis! Patikėkite, blynų tokio skonio nebūna, o ir jei nebedėčiau cukraus, jau nebebūtų mamos sernikai!

      Panaikinti
  5. Ar nebus čia žagarėliai? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na ne, nes į žagarėlius dedasi šv.mielės ir dar kai kas :)

      Panaikinti
  6. Paprasciausi blynai.... jei butu ideta varskes, rusiska maniera vadintusi "syrnikai"

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kito anonimo atsakymą perskaitykite, prašau. Ar blynams tešlą kočiojate?

      Panaikinti
  7. Oi mes juos papraščiausiai vadinome sirnikais:) nu ir db prisimenu jų skonį, nes vis gi neseniai juos ir valgiau:D pas mus labai dažnai gaminamas patiekalas, kai norisi kažko greito ir paprasto:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Eglute, jei tai būtų blynai, jų nevadintumėte sernikais ar ne?

      Panaikinti
  8. Na ir aš apie tokius dar nebuvau girdėjusi :) Dabar jau žinau kas jie per vieni.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Jeckau kleckau, kaip keista, kad kiti sirnikų nežino:-) tikrai nei čia blynai, nei varškėčiai. Gal kad niekad nevalgę tai ir nežino, tad geriau pabandyti ir žinoti skirtumą tarp sirnikų ir blynų:-)

    AtsakytiPanaikinti
  10. O aš girdėjau ,mano baba kaime kai buvau maža kepdavo tokius, tik ji vietoj kefyro pildavo rūgpienį,iki šiol prisimenu kaip aš juos maža maumodavau man patikdavo su grietine ir cukrumi juos valgyti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Va va, grietinė+cukrus, mums vaikystėje mama taip sutaisydavo :)

      Panaikinti
  11. Sernikai- gardesis! :))

    AtsakytiPanaikinti
  12. Aš negaliu pamiršti babytės keptų sernikų... Ji gyveno Radviliškio r. ir juos pagamindavo iš varškės, miltų, kiaušinio ir trupučiuko sodos. Svarbiausia, kad juos kepdavo ne keptuvėje, o pečiuje! Valgydavom su grietinės, sviesto ir taukų (taip, taip) padažu. Tiesa, tik ištrautus iš pečiaus sekundei įmesdavo į pienuką, kad pamikštėtų. Skonis - nerealus!!! Planuoju greitu laiku savo šeimynai pagaminti, deja, tik orkaitėje;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. gal galetumete parasyti tu orkaiteje kepamu sirniku recepta.
      as pats nuo siauliu i radviliskio puse, daznai mama taip kepdavo. bet tada nerupejo receptas, o db mielai pasigaminciau

      Panaikinti
    2. Viską darau iš akies, bet pabandysiu apytikriai nupasakoti. Tikrai viskas labai paprasta, bet ne prasta;)

      ~ 500 g. varškės
      2 kiaušiniai
      1 a.š. sodos
      Žiupsnelis druskos, trupučiukas cukraus (dėl bendro skonio)
      Miltų, kad neliptų prie rankų ir būtų galima kočioti.

      Kiaušinį išrinti su druska, cukrumi, sudėti varškę. Po truputį pilti miltus ir minkyti ne kietą tešlą. Gerai pamiltavus stalo paviršių, iškočioti blynus maždaug piršto storio ar 1 cm., kuriuos supjaustyti rombo forma. Dėti į miltuotą skardą ir kepti įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 min.

      Iškepusius trumpam panardinti kambario temp. piene, jie suminkštėja, bet galime ir nedėti, gausis su traškesne plutele. Valgyti su sviesto-grietinės ar kiaulės taukų-grietinės (pabandykit, tikrai nenusivilsit;) padažu.

      Beje, skanūs tiek šilti, tiek ir šalti, tokie užkandukai.

      Skanaus!

      Panaikinti