2011 m. birželio 11 d., šeštadienis

Labai skani Prancūziška svogūnų sriuba - Soupe à l'oignon

Apie svogūnų sriubą ir jos istoriją daug prirašyta, vieni istoriniai šaltiniai teigia, jog šiaurės anglai dar 17 amžiuje virdavo sriubą, kurioje buvo tik svogūnai, kadangi kitos daržovės buvo prabanga, o kad sriuba būtų sotesnė, įdėdavo sudžiūvusio duonos gabalėlį, šį receptą taip pat galima aptikti Amerikos kolonijų receptų knygose.
Kodėl ji tokia populiari? Matyt dėl to, jog svogūnų sriubai paruošti reikia nedidelio biudžeto, o ir pačius svogūnus galima įvairiai paruošti: virti, kepti, įdaryti ar troškinti, gal būt tai ir lėmė šios sriubos populiarumą. Prancūzijoje,  viena iš labiausiai įstrigusių istorijų apie svogūnų sriubą, jog po vieno prabangaus didiko baliaus, ryte virtuvėje nelikę nieko apart svogūnų ir nudukusio šampano bei prancūziškos duonos "bebenčiuko", tad virėjas vietoj sultinio panaudojo šampaną, taip iki šių dienų ir išliko "šampano" ( dabr ne taip prabangiai naudojami: brendis ir vynas) poskonis :)
Svogūnų sriubos šaknys kildinamos iš Prancūzijos miesto Lion' o - Soupe à l'oignon, nes ten daugiausiai yra išlikę istorinių šaltinių apie svogūnų sriubą, o tiksliau, kaip per laikmetį kito jos ingredientai.
17 amžiuje svogūnų sriubą sudarė plonais griežinėliais pjaustyti svogūnai pakepinti svieste, o tada išvirti vandenyje su duona ir kaparėliais. 19  amžiuje į sriubą pradėta dėti miltus, druską, pipirus ir tarkuotą sūrį. Prancūzų svogūnų sriuba nuėjo ilgą kelią ir šiai dienai ji patobulėjo karamelizuotais svogūnais, jautienos sultiniu, džiuvėsėliais ir ant viršaus tarkuotu Griuerio sūriu.

Taigi, kad pagaminti gerą ir skanią svogūnų sriubą, reikės nusiteikti kelių valandų darbui, čia ne karbonadus kepti :) tačiau kai taurė vyno šalia, ruošti maistą yra tikras malonumas :) Jau ne vieną šios sriubos variantą išbandėm, todėl mums labiau patinka kaip svogūnai būna karamelizuoti, o ne greitai pakepinti.


Gaminimo laikas: apie 2,5 valandos
Porcijų kiekis: 3 - 4

Ingredientai:
  • 5 dideli svogūnai
  • 2 valg. šaukštai sviesto
  • 1 valg. šaukštai extra virgin alyvuogių aliejaus
  • 4 česnako skiltelės 
  • 1/2 arb. šaukštelis cukraus
  • 1/2 valg. šaukštas džiovintų čiobrelių arba pundelis šv. čiobrelių
  • Pundelis šv. petražolių
  • 2 L jautienos sultinio 
  • 3 valg. šaukštai miltų
  • 1/2 puodelio sausojo balto vyno
  • 4 valg. šaukštai brendžio, konjako arba šerio (nebūtinai)
  • 1 prancūziškas batonas
  • stiklinė tarkuoto Čederio sūrio, taip pat tinka Griuerio ar kitokio šveicariško sūrio.
Taigi, šeštadienį po pusryčių iškarto užkaičiu puodą su vandeniu, o puode sudedu jautienos kulninę (prieš tai reikia nuplauti), šešias česnako skilteles, 1 didelį svogūną, 1 morką - daržoves stambiai supjaustau ir pridedu lauro lapelių, nesmulkintų pipirų ir druskos. Ant vidutinės ugnies virti apie 3 valandas. Sultinį panaudosiu svogūnų sriubai, o jautienos kulninę pyragėliams ar jautienos pyragui.

Aš svogūnus iš karto kepinu špižiniame puode.  Puodą reikia įkaitinti ir sudėti sviestą su alyvuogių aliejumi, kai matysis burbuliukai, tai reiškia, kad jau labai gerai įkaitęs puodas, tuomet laikas sudėti svogūnus ir kepti 15 min., kepti užstačius didelę liepsną (tik nesudeginkit!), puodą laikyti uždengtą.
Kai praiena 15 min., svogūnai jau yra gerokai apkepę (nuotrauka žemiau), tad dabar reikia dvigubai sumažinti ugnį, sudėti šviežiai grūstus druską ir pipirus, ir kas 10 min pamaišant kepti apie valandą, t.y. svogūnai turi šutintis ir per tą laiką karamelizuotis.


Po nepilnos valandėlės svogūnų spalva turi būti panaši į riešutmedžio, o skonis primena pridegusią uogienę :) Dabar jau pats laikas supilti brendį ir pakaitinti keletą minučių, kol nugaruos.

Kai brendis nugaruoja, pastoviai maišant sudėti miltus, bet ne iš karto, kad nesusidaryti "gumulų".

Kai miltai jau įmaišyti, ateina vyno eilė. Vyną reikia supilti ir gerai išmaišyti. Virti apie 15 minučių, vynas turi šiek tiek nugaruoti.
 Žemiau nuotraukoje matosi, kai jau vynas nugaravęs, o greta puode verda sultinukas.. tuoj tuoj, ateis ir jo eilė.

Iš petražolių ir čiobrelių reikia pasidaryti bouquet garnis, surišta virvute, kad lengviau būtų ištraukti iš puodo ir tą puokštę įmesti į svogūnų masę.
 Iš karto po puokštės supilti sultinį ir virti 45 min.
Kol sriuba verda, reikia susitarkuoti sūrį ir bliudelyje ant prancūziško batono sudėti. Aš mėgstu batono riekelę suplėšyti per pusę.
Sriubą užpilti ant batono su sūriu ir "pašauti" į orkaitę 170 С, 10 min. Tinka patiekti su brendžio, konjako, vyno ar alaus taure.. taip taip, teisingai perskaitėt, su alumi irgi geras skonis, tad Bon appetit!



33 komentarai:

  1. cia tobuliausia is iki tol matytu...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Gerb. Anonime,

    labai dekoju uz ivertinima, vardan tokiu komentaru verta toliau gaminti ir rasyti ;) skaitant toki nuostabu komentara - sirdis viduje sokineja, lyg mazas vaikas gaves saldaini! :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. seiles tysta:) kaip jau noriu pabandyt!

    AtsakytiPanaikinti
  4. pati gardziausia sriuba! puikus receptas, aciu! :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Anonimiškas,

    džiaugiuosi, jog patiko. :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labai patiko sriuba. Ir nors buvo tam tikrų variacijų, viskas gavosi puikiai. Palyginus kitus, surastus per google, šis man padarė bene geriausią įspūdį... Sėkmės, Mindaugai :-)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sveiki, sriuba tikrai fantastiška, be priekaištų :) Tik viena smulkmena, tarp ingridientų yra paminėti česnakai ir cukrus, kurių gaminimo procese lyg ir nėra, ar čia klaidelė ar juos dedate? Klausiu smalsumo dėlei :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gerb. Klaustukas, noriu padėkoti už pagelbėjimą, tikrai praleidau paminėti šią detalę, taigi, česnakus ir cukrų reikia sudėti toje vietoje, kai svogūnai beveik tampa it riešutmedžio spalva, va tuomet česnakas ir cukrus praturtina karamelizuotų svogūnų skonį. :)

      Skanios dienos!

      Panaikinti
  8. receptas nuostabus, bet kas megsta itin gurmaniska skoni rekomenduociau svogunus troskinti orkaiteje apie 7-9 val 90 C temp

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Džiaugiuosi šiuo patarimu, būtinai išmėginsiu, ačiū! ;)

      Panaikinti
  9. Jau nesuosi pc i virtuve, raitojuosi rankoves ir bandysiu gaminti saltai ziemos popietei :)))

    AtsakytiPanaikinti
  10. Receptas puikus, nedejau cukraus ir cesnaku. Svelnu, isbaigta, nors troskinau trumpiau:) O kita puse taures tik suzadina apetita ir pakelia nuotaika. Aciu!!!

    AtsakytiPanaikinti
  11. super. ir as vyno daugiau, troskinau maziau:)
    bet super

    AtsakytiPanaikinti
  12. Ir as padariau... mmm...gimtadienio sveciai buvo nustebe :-) net nezinojo ka valgo, visi buvo vieningi vienu aspektu - SKANU be galo!!! Pakoregavau recepta - vietoj jautienos naudojau grybu sultini - rudeniui pamineti :-)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Ačiū, Mindaugai, už receptą! Bandžiau jau kokį penktą svogūnų sriubos receptą ir turiu pasakyti, kad šįkart gautas rezultatas yra geriausias!
    Žinoma, iki tobulumo trūksta Monmartro ir jau pažįstamų padavėjų. Bet jie bus kitąkart, kai grįšiu į Paryžių. O dabar mažoji Prancūzija yra mano virtuvėje. Ačiū nuo visos šeimynos!

    AtsakytiPanaikinti
  14. Sveiki, labai norėčiau pasidaryti šią sriubą, bet paskutiniam zingsniui neturiu orkaitės? Gal pasiulytumet kokia alternatyvą?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Galima į karštą sriuba sudėti patrupintą bulką/duoną ir užbarstyti sūrio, tuomet uždengti ir palikti kokioms penkioms minutėms. Skanaus!

      Panaikinti
  15. Sriuba dariau 70 - ties zmoniu kompanijai, nei vienas neliko abejingas, rytoj laukia antras bandymas ;) dekui uz recepta ;)

    AtsakytiPanaikinti
  16. tikri pranzuzai cukraus ir cesnaku nededa, sakyciau cia minusas jusu recepte.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Brangus, Anonime,

      pirmus kartus taip dariau, tačiau vėliau išėmiau cukrų ir česnakus, nes tai nebeatitiko mano ragautų sriubų Paryžiuje, tad pasitaisau dabar ir reaguoju konstruktyviau į šią gražią pastabą. Ačiū!

      Panaikinti
  17. Išties nuostabus receptas. Gerą valandą ieškojau svogūnsriubės recepto, bet apetitą sužadino ir žvėrišką seilėtekį sužadino būtent Jūsų receptas. Gal turėtumėte įdėją, kaip pakoreguoti receptą vegetariška linkme? Komentaruose paskaičiau, kad galima naudoti grybus, bet bijau, kad jie užgoš skonį... Iš anksto dėkoju.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ramune, dėkui už gražų žodį!
      Nelabai suprantu, ką turite omeny, labiau vegetariška linkme? Ši sriuba jau iš savęs yra vegatariška, nebent turite omenyje pakeisti jautienos sultinį į daržovių. Vis tik, jei naudosite grybus, labiau rinkites neintensyvaus skonio, kaip voveraitės, šampinjonai.

      Panaikinti
  18. Istikro labai labai skani gaunas sriubyte,aciu uz recepta!

    AtsakytiPanaikinti
  19. Šiandieną pirmąkart bandžiau šį receptą. Buvo skanu. Sultinį pakeičiau veršienos, nes jautienos kaulų negavau. Karamelizuoti svogūnai gavosi šviesesni nei nuotraukoje, ir skonis nepriminė pridegusios uogienės, bet gal dėl puodo? Nes ruošiau paprastame puode, ne špižiniame. Bet buvo tikrai skanu. Ačiū labai už receptą. Aiškus, išsamus.

    AtsakytiPanaikinti
  20. Nuostabus receptas :)

    AtsakytiPanaikinti
  21. Mindaugai, aciu uz puiku recepta. Skubu i virtuve gaminti sriuba pagal jusu recepta jau koki desimta karta. Visad pavyksta nuostabiai, o seima ir draugai jau laukia varvindami seile:). Kadangi turiu seimoje vegetaru, sikart bandysiu su darzoviu sultiniu. Gaila, nes geras jautienos sultinys priduoda daug zavesio. Bet ka darysi, reikia ieskoti kompromisu:(

    AtsakytiPanaikinti
  22. Pirma karta bandžiau pasigaminti šią sriubą. Skonis labai subtilus. Tikrai skanu. Dėja spalvos tokios tamsios išlaužti nepavyko, bet tikiuosi skonis del to nenukentejo. Manau kadanors mėginsiu dar karta. Receptas išsamus, puikiai tinka tokiam "šefui" kaip aš. Dėkui Mindaugai.

    AtsakytiPanaikinti