2011 m. birželio 27 d., pirmadienis

Klasikinis vengriškas guliašas

Vengrijoje ragavau gal kokių 4 rūšių guliašus, kai kurie buvo labai aštrūs, kiti macnūs (čia dėl kumino prieskonio), o kitas netradicinio skonio, kadangi iš avienos. Lietuvoje nieko panašaus nesu ragavęs.

Parsivežiau bene autentiškiausiąVengrų virtuvės receptų knygą, parašytą dar 1934 m. Karoly Gundel - Hungarian Cookbook. Šitas veikėjas buvo vienas žinomiausių virėjų Vengrijoje, apie jį net rašė August Escoffier (čia didis prancūzų virėjas, kuris sudėliojo visą kulinarijos fundamentą ir ištyrė beveik visas Europos šalių virtuves), taip pat Karoly buvo vienas sėkmingiausių viešbučių valdytojų, bet ne apie tai noriu parašyti. Esmė yra ta knyga, ten tokių dalykų prirašyta, jog seilės varva, labai sugundė paprikų padažas, kurį pagaminti reikia nemažai ryžto, tad tikiuos jau greitai tai padarysiu. Beje, šioje knygoje aprašyta ir visa guliašo atsiradimo istorija bei pateikta net 12 guliašo receptų. Tad pradėjau nuo pirmo recepto.

Paruošimo laikas: apie 2 val.
Porcijų kiekis: 4 vidutinės porcijos


Ingredientai: 
  • 500 g jautienos
  • 2 raudonos paprikos (viena raudona, kita žalia, aš turėjau tik žalias)
  • 2 dideli svogūnai
  • 4 didesnės bulvės
  • 1 didesnis čili pipiras
  • 4 česnako skiltelės
  • 4 dideli bryzeliuai lašinukų arba 80 g taukų
  • 3 didesni pomidorai
  • 1 L jautienos sultinio (turėjau užsišaldęs sultinio koncentrato, bet galima naudoti ir kubeliais, bet jau skonis bus ne tas)
  • 2 arbat. šaukšteliai kmynų
  • Lauro lapeliai, šv.grūsti pipirai ir druska
1. Geriausias puodas guliašui yra špižinis arba ketaus, puodą reikia gerai įkaitinti ir sudėti lašinukus arba taukus, kad ištirptų, o tada sudėti griežinėliais pjaustytus svogūnus ir kokias 5 minutes pakepinti, nustačius vidutinę ugnį. Kai svogūnai apkepė, tuomet reikia sudėti jautienos gabaliukus, supjaustytus 2cm*2 cm jautienos kubeliais.
2. Po svogūnų iškarto eina paprikų ir jautienos eilė. Padidinti ugnį ir pakepinti dar 5 minutes neuždengus puodo.
3. Kai jau mėsa su paprikomis apkepė, metas sudėti susmulkintus česnaką, čili ir kmynus, viska patroškinti apie 5 min. 
4.Ugnį reikia sumažinti ir įpilti vandens, tiek, kad apsemtų, kaip kad nuotraukoje žemiau. Troškinti apie 15 min neuždengus puodo. 
5. O dabar sudėti kubeliais supjaustytus pomidorus ir bulves.  
6. Šioje vietoje reikia sudėti lauro lapelius, šv. grūstus druska ir pipirus. Viską atsargiai išmaišyti ir troškinti dar 15 min.
7. Na ir dabar laikas supilti jautienos sultinį. Aš panaudojau šaldytą jautienos sultinį ( labai patogu, prisiviri puodą stipraus sultinio ir susipilstęs į stiklainiukus užsišaldyti - labai praverčia!) arba galima panaudoti kitokį sultinį. Troškinti apie 45 - 60 minutes. Svarbu, kad skystis tik apsemtų visus ingredientus, nors kita vertus, tai šiek tiek ir skonio reikalas.
8. Kai jau viskas išsitroškino, supilstyti į lėkštes ir patiekti. Prie guliašo tinka duona, skrebutis ar kitoks užkandis iš tešlos. Bon appetit!

P.S.: dar galima pridėti pomidorų pastos porą šaukštų, jis suteiks šiokio tokio rūgštumo ir daugiau raudonumo  ;)


6 komentarai:

  1. Labai jau skaniai atrodo. O knygos tai pavydžiu juodai:))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Prisidedu prie pavyduolių :) tokia knyga - tikras lobis, labai lauksiu daugiau receptų

    AtsakytiPanaikinti
  3. Puikus receptėlis :) Dabar per karščius jo gal nelabai norisi, bet kiek atvėsus gaminsim :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ačiū už pagyrimus! :) Na šis receptas buvo truputį anksčiau gamintas, tad per darbų krūvį nespėjau laiku patalpinti. Mane nustebino kmynai, kurie guliašui priduoda labai įdomų ir sunkiai užmirštamą skonį, todėl jis tikrai įsimins ilgam!

    O dėl knygos nepavydėkit, būtinai pasidalinsiu ir kitais receptais! ;)

    P.S.: galim laikinai knygomis ir pasikeisti, pas mane yra ne tik ši knygutė, gal su šia intencija ir reikės sukurti savo knygų bibliotekos skyrių.. hmmm, na reikės rimčiau šia tema pagalvot.

    AtsakytiPanaikinti
  5. ...vyrui tavo tinklapį parodžiau. :D - šiandien valgom šitą guliašą :D labai skanu :D 10 balų :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Superinis receptas! ne karta zmona, draugus ir giminaicius vaisinau siuo vengrisku stebuklu - visi gyre ir visiems laaabai patiko! :) dekui uz pasidalinima ir sekmes tau!!

    AtsakytiPanaikinti