2011 m. birželio 20 d., pirmadienis

Keptos midijos su baziliko įdaru (Provanso regiono recep.) arba Frutti di mare - 2

         Tęsiant temą apie midijas, norėjosi išbandyti ne tik virtas/troškintas midijas, o ir užkeptas. Receptas itin paprastas, kaip ir prieš tai - troškintos vyne. Provanso regione žuvies ir jūrų gėrybių (nors italai kartais sako ir "Jūrų vaisių" ) patiekalai labai populiarūs, tai sąlygoja jų tinkama geografinė vieta - viduržemio jūra. Būtent šis receptas man įstrigo ir niekaip negalėjau susilaikyti nepagaminęs.
          P.S.: kur ir kaip jų įsigyti, jau rašiau prieš ( Frutti di mare 1), tarp kitko, šitas patiekalas skirtas labiau kaip užkandis.

Paruošimo laikas: apie 25 - 30 min
Porcijos: keturiems žmonėms

Ingredientai:
  • 1 kg šv. midijų (kadangi didžiųjų midijų IKI nebūna, todėl tiko ir mažosios)
  • Didelė sauja šv. baziliko lapelių
  • 4 didelės česnako skiltelės
  • 50 - 80 ml geriausio, kokio tik galite sau leisti extra virgin alyvuogių aliejaus
  • 2 dideli pomidorai
  • 1 citrinos žievelė ir citrinos sultys
  • 50 g džiuvėsėlių
  • Didelis svogūnas (nebūtinai)
  • Šv. grūsti pipirai


Įkaitinti keptuvę kol bus paruošiamos midijos.
 
Midijas išvalyti ir paruošti gaminimui (kaip tai padaryti, jau rašiau prieš tai).

Į įkaitintą keptuvę sudėti midijas, svogūną (čia galima eksperimentuoti, pridėti svogūno ar saliero arba nieko nedėti)  ir įpilti vandens tiek, kad apsemtų midijas ir nustačius didžiausią ugnį, troškinti kokias 4 - 5 minutes.

 Šitam momente, kai baigsis troškinimas, kad midijos jau būtų prasivėrusios, o tos kurios neprasivėrė - jas tiesiog išmesti į šiukšlių kibirą. Prasivėrusių midijų kriaukleles reikia atskirti, t.y. tą kriauklelės pusė palikti su midija, o tuščią pusę nulaužti ir išmesti. Toj pačioj keptuvėje ar skardoje, galima supilti dalį nuoviro, likusio nuo midijų ir sudėti midijų kriaukleles taip, kad būtų galima and midijų uždėti bazilikų įdaro.
  Kol ruošiamas bazilikų įdaras, reikia įkaitinti orkaitę iki +180 C arba grilių ( nu bet kur tu čia namie tą grilių rasi ? ).
Atskirame inde supilti alyvuogių aliejų, sudėti baziliko lapelius, įtarkuoti citrinos žievelę ir išspausti tos pačios nutarkuotos citrinos sultis, na ir viską su susmulkinti. Turi gautis žalia košelė (nuotrauka žemiau).

Sudėti džiuvėsėlius (čia būtų apie 4 - 6 valg. šaukštus) ir viską išmaišyti.

Į masę sudėti išsėklintą pomidorą, t.y. pašalinti pomidoro sėklytes ir viską kas skysta, o tada smulkiai supjaustytą pomidorą bei šv. grūstus pipirus sudėti į masę ir labai gerai išmaišyti. Beje, šis įdaras tinka ir skrebučiams, sluoksniuotos tešlos pyrago įdarui ar dar velniai žino kur, tačiau žinau vieną, aš tikrai šį įdara nekartą naudosiu gaminant maistą! ;) 

Paruoštą masę sudėti ant midijų, taip kad pusės midijos būtų išlindusi, nors kitus ir pilnai įdaru apdeda midija, tačiau mums taip skaniau ir graziau. :) Kepti orkaitėje apie 15 - 20 min.




Prie midijų tinka česnaku įtrintas baltos duonos skrebutis su sviestu.
Skonis gavosi tikrai svaiginantis, manau paruošę šį nesunkų užkandį, tikrai nudžiuginsite savo antrąją pusę. 
Bon appetit!


  • P.S.: atsiprašau už nuotraukų kokybę, bet vis dar neatrandu laiko pasimokinti - kaip fotografuoti maistą. Recepto šaltinis: "Cooking in Provence".

2 komentarai:

  1. Sveiki, o kur keliauja 4 didelės česnako skiltelės ? :)
    i aliejaus/baziliku/dziuveseliu/pomidoru mase? ar ruosiant midijas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gerb. Anonime, labai dėkoju už pastabumą, tikrai mano klaida. :/ Česnakus reikia sutrinti kartu su bazilikais.

      Skanios dienos!

      Panaikinti