2011 m. birželio 14 d., antradienis

Jautienos pyragas su čiobreliais arba Pyragas iš savaitgalio likučių

Kaip savaitgalis, taip šaldytuve užsilieka įvairių maisto likučių, o juk maisto išmesti nevalia, nevalia! Ką tik prisiminiau, vieną žymiausių Napoleono Bonaporto vyrėjų M.A. Careme, jis vienoje iš knygų, rašė, jog iš maisto likučių galima pagaminti net skanų maistą, tačiau ir karališkus pietus - mane tai įkvepia - pasipriešinimas stereotipams! Tokius pyragus dažniausiai kepam sekmadieniais, kai šaldytuve susikaupia vienų ar kitų arba vienų ir kitų produktų likučių, o jei namie dar yra užsigulėjęs vyno butelis... ko dar trūksta nuostabiems pietums ar vakarienei?
Nuviręs jautienos kulninę, sultinį panaudojau svogūnų sriubai, o iš jautienos kulninės išėjo puikus pyragas, tuo įsitikino pirmadienį pavaišintas bendradarbis K. :) Šis receptas toks paprastas, jog jį galėtų pagaminti galėtų bet koks trečiokas ar antrokas (gal čia ir užlenkiau, bet jis tikrai lengvai pagaminamas)...




Gaminimo laikas (paruošimas ir kepimas): 50 min.
Porcijos: 4 - 6 žmonėms

Ingredientai:
  • 250 g šaldytos bemielės tešlos
  • Jautienos kulninės (kai pirkau, su kaulu ji svėrė apie 1 kg, tad mėsos išeiga apie 400g - 600g, tačiau galima naudoti ir mėsos faršą ar pan.)
  • Pundelis šv.čiobrelio lapelių
  • Pundelis šv. petražolių
  • Įvairių daržovių: česnako, svogūno, paprikų, pomidorų (čia išvardinau tai, ką panaudojau, bet galima ir kitokių daržovių, kaip kopūstas, cukinija ar net bulvės)
  • Kiaušinis
  • Sauja tarkuoto bet kokio sūrio (nebūtinai)
  • Čili pipiras (nebūtinai)
  • Sviesto skardos patepimui bei šv. grūstos druskos ir pipirų
Orkaitę įkaitinti iki +180 С temp.

Šaldytą tešlą atšildyti ir iškočiuoti 20 cm blyną, o tada į išteptą sviestu kepimo formą įkloti tešlos blyną ir visą tešlos dugną subadyti šakute... čia taip reikia! ;)

Atskirame inde sudėti susmulkintą jautienos kulninę, čiobrelių lapelius, supjaustytas petražoles, papriką, pomidorą, svogūną,  česnaką ir čili pipirą, taip pat įmušti kiaušinį ir tarkuotą sūrį - viską smagiai sumaišyti, o tada paskaninti druska ir pipirais, dar kartais įpilu kelis lašus alyvuogių aliejaus, bet šį kartą nedėjau.

 Visą įdarą sudėti į kepimo formą ir jį išlyginti, o tešlos kraštelius su šakute užlenkti į vidų, kaip kad pavaizduota nuotraukoje žemiau.

 Kepti 30 - 40 min, +180 C temperatūroje. Patiekti su gazuotu mineraliniu vandeniu, alumi ar sausu vynu.
         Bon appetit!


2 komentarai: