2011 m. birželio 29 d., trečiadienis

Balti gaivinantys šaltibarščiai arba "Burokėliai taip ir neaplankė šaltibarščių.."

Grįžus po darbo, kai saulėta ir karšta diena, norisi kažko nekasdieniško, gaivinančio...

Šie sniego baltumo šaltibarščiai nudžiugins ir atgaivins ne tik po darbų, o ir bet kurią savaitės dieną. Įkvėptas saulėtos dienos ir pasitelkęs šiek tiek improvizicijos - išėjo nuostabiai gaivi balta šaltibarščių sriuba. Vakar tuo malonu gaivinomės :) Gaminimo būdas labai paprastas.



Paruošimo laikas: iki 20 min.
Porcijų kiekis: 4 vidutinės (jeigu patiekti kaip pagrindinį patiekalą)

Ingredientai:
  • 1 L natūralaus jogurto
  • 500 ml kefyro
  • 150 ml arba 250 ml mineralinio "Vytautas" (nebūtinai)
  • 1 didelis šv. agurkas
  • 3 stiebeliai svogūnų laiškų
  • Sauja šviežių krapų
  • Puokštė ridikėlių
  • 1 virtas kiaušinis
  • 4 skiltelės česnako
  • Šviežiai grūsti druska ir pipirai, o taip pat dėl skonio galima paskaninti šv.spaustomis citrinos sultimis bei extra virgin alyvuogių aliejumi
  • Prie šaltibarščių tinka virtos bulvės arba nieko... :)
Visas daržoves supjaustyti ir sudėti į indą, kuriame ir bus ruošiama šaltibarščių sriuba. Ant daržovių supilti jogurtą, kefyrą ir mineralinį vandenį ir viską gerai išmaišyti. Dėl mineralinio vandens čia jau pagal skonį, man jis suteikia tam tikro druskingumo ir gaivinančio šviežumo. Lieka paskantinti šviežiai grūstais druska ir pipirais, šv.spaustomis citrinos sultimis bei extra virgin alyvuogių aliejumi. Virtą kiaušinį supjaustyti į keturias dalis ir kiekvienai porcijai po kiaušinio ketvirtį.

Prie šios sriubos tinka skanios virtos bulvės!


Visiems labai rekomenduoju šį receptą. Tikrai gaminsim šią sriubą dar ne kartą, tad džiaukimės saulėtomis dienomis gaivindamiesi tokia skania sriuba!



5 komentarai:

  1. pabūsiu nekukli ir paklausiu :)) Ką duoda gazuotas mineralinis vanduo šaltibarščiams? :) aš čia rimtai klausiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. ko čia kuklintis, o kadangi nesu prietaringas, tad nesunku ir atsakyti ;)

    Na visų pirma "Vytuko" skonis tikrai skiriasi nuo kitų mineralinių, o ypač nuo paprasto negazuoto vandens.
    Ktas momentas, šaltibarščiai po paros laiko, jeigu naudoji negazuotą vandenį, matosi kaip vanduo yra atsiskyręs nuo kefyriuko, o "Vytautas" įsiliejęs į šaltsriubę ir net neįtartum, jog jis buvo panaudotas.
    Taip pat, mineralinio vandens sūrumas ir šiek tiek gaziuko, labai dera su jogurtu ir kefyru - šis derinys tikrai geras!

    Čia kaip apie gerą vyną, sūrį ar alyvuogių aliejų, gali pasakot ir pasakot, spalvint tokiomis spalvomis, kokių nesi mačiusi, tačiau kai paragauji - VISKAS PASIDARO AIŠKU! ;-) Ar atsakiau į klausimą, o gal ne ką nors ne tai turėjai omeny?

    P.S.: yra šaltibarščių receptas iš giros, ten irgi yra gazo, tad...?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pamiršau pridėti, jog į sriubą dėjau 4 skilteles česnako.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jo, jo yra šaltų sriubų receptų iš giros (rusai ir baltarusiai tokią sriubą okroshka vadina) ir net kelių skirtingų paruošimo būdų.

    Asmeniškai aš jei skiedžiu šaltibarčius (baltus ar rožinius), tai tik su pienu. Kaip mama išmokė :) Arba su pasukomis. Nors darant taratorą (šaltą bulgarišką sriubą), jogurtą (o kartais ir riebų kefyrą) skiedžiu su vandeniu, bet niekada nepastebėjau, kad vanduo atsiskirtų.

    O šis variantas tai sudomino, bet jaučiu, kad neteks išbandyti, nes, skirtingai nei mano antroji pusė, labai nemėgstu "Vytauto" :)įdomu, galima gal kitą kokią šipūškę pilt? :)

    Ačiū už atsakymą ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Mano mama šaltibarščius irgi skiedžia su pienu :)

    O kai darau bulgarišką gėrimą 'Ajaran', tai po kurio laiko vanduo tikrai atsiskiria, na bet paplaki ir vėl viskas gerai ;)

    Manau, jeigu į sriubą įpilsi "Vytauto", kažin ar pajusi jo stiprų prieskonį? Kita vertus, juk dėl skonio nesiginčyjama.

    Gražaus ir skanaus savaitgalio!

    AtsakytiPanaikinti