2011 m. vasario 1 d., antradienis

(Ne-)Sugadintas rissoto su baravykais


Pirmą kartą dariau rissoto, tačiau matyt bandžiau iškarto nustebint virėjų čepmionų lygą, o kur net paprasto rissoto dar neviręs. Taigi patyriau gražų fiasko, todėl pasidalinsiu savo patirtimi - KAIP NEREIKIA VIRTI RISSOTO SU BARAVYKAIS!  Tačiau su esminiais pataisymais, MANAU, jog sekantį kartą išeis tikrai geras ir gardus rissoto, tad pateiksiu kiek ir ko dėjau, o skliausteliuose parašau teisingus kiekius ar kitus pataisymus), o Jūs vadovaukitės teisingais kiekiais :)
Dar vienas momentas dėl maišymo, kaip kad skaičiau www.manovirtuve.com, ten minėjo, jog kilo daug klausimų ar reikia maišyti pastoviai ar ne, ir daug kas dėl to pasaulyje ginčijasi. Kai Gruodžio mėnesį lankiausi Graikijoje, teko vakarieniauti Viduržemio Jūros patiekalų restorane, sėdint tarp graikų - svečių su virtuvės šefu, aš taip pat užklausiau jo - "Ar tu pastoviai maišiai rissoto kai gamini ar palieki ir nemaišai?" - jis atsakė, -"Žinoma, kad maišau!" - o čia pat jam paprieštaravo virtuvės šefo draugai, kurie teigė, jog jų žmonos ir mamos nemaišo. Oj buvo smagu iš jų pasijuokti.Taigi, aš irgi prisidedu prie tų maišančiųjų.



Išeina 4 - 5 porcijos.

- 50 g džiovintų baravykų ( iš tikro reikia tik iki 25 g arba mažos saujos);
- 800 g natūralaus daržovių, vištienos ar grybų sultinio - (naudojau tų pačių  50 g dž. baravykų sultinį, jis gavosi per intensyus, todėl jeigu naudosite 25 g dž.baravykų, jį reiktų skiesti 1:2 santykiu);

- 1 stiklinė Orborio ryžių (jie tinkamiausi);
- 1 svogūnas (didesnis skaniau);
- 2 skiltelės česnako;
- 3 šaukštai extra virgin alyvuogių aliejaus;


- 200 g balto vyno;
- 1 morka;
- šviežiai grūsta jūros druska bei šviežiai grūsti pipirai (pagal skonį);
- sviestas ( manau apie 50 g arba 3-4 dideli šaukštai); 
- šviežiai tarkuoto "Džiugo" ar Parmezano sūrio (jokiu būdu neiškarto sutarkuotą pirkite, nes patikėkite, aromatas skiriasi).



1. Sultinys: į verdantį vandenį (800 ml) sudėti 25 g džiovintų baravykų ir virti iki 30 min, ties 25 minute reikia įkaitinti keptuves ir ruoštis rissoto gaminimui. Sultinio ugnį ties 30 min sumažinti iki niminalaus lygio ir palikti, nes reikės kaskart į rissoto pilti karštą sultinį, jis negali atvėsti, todėl palieku ant ugnies.
2.  Į vieną įkaitintą keptuvę pilu alyvuogių aliejų, kai įkais reikės sudėti susmulkintą svogūną, o į kitą keptuvę pusę sviesto ir kai įkaitus dedu džiovintus baravykus, kuriuos išėmiau iš sultinio. Ties 2 minute į smulkintus svogūnus sudedu susmulkintą česnaką ir morką ir taip kepu dar 3 minutes and vidutinės ugnies, o po to iškarto sudedu pakepintus grybus.
3. Kai sudedu grybus, juos kartu su svogūnais, morka ir česnakais kepinu 1 minutę, o po to sudedu visus ryžius ir tuomet pradedu maišymo ceremoniją. Pamaišęs vieną minutę, supilu vyną ir gerai viską lėtai išmaišau. Kai vyno nebelieka, tuomet pilu pirmus kelis sultinio samčius ir viską gerai maišau (sultinys neturi apsemti visų ryžių). Nuotraukoje matosi, kai vyno nebelieka, va tada ir metas pilti pirmus sultinio samčiu.
4. Sultinį reikia pilti kol ryžiai išvirs (reikia ragauti, ryžiai turi būti "biski" vos vos kieti, bet išvirę), iš viso tai gali užtrukti apie 20 min. Šiaip priklauso nuo keptuvės, per kiek laiko ryžiai išvirs, pas mane jie virė apie 28 min, kadangi labai stora keptuvė, o gal ne dėl to? :) Man nenuobodu, maišau toliau, o ir vyno dar liko ;) Čia paskutiniai epizodai, įpylus paskutinius sultinio samčius.  Kadangi grybų sultinys buvo intensyvus ne vien savo skoniu, o ir savo spalva, todėl Jums neturėtų gautis toks tamsus, kaip kad pas mane.
5. Kai jau ryžiai išvirę, belieka sudėti likusį sviestą į keptuvę ir ją nukelti nuo ugnies, tada sudėti tarkuotą sūrį, šviežiai grūstus druską ir pipirus bei viską gerai išmaišyt ir patiekti prie to paties vyno, kurio gal būt dar liko :)
                                               ... Bon appetit!


P.S.:  O gal vis dėl to ir pakepintus baravykus reikėjo dėti prieš galą? Laukiu bet kokių pastebėjimų ar patarimų!





5 komentarai:

  1. na, aš maišau, ir daug, nes kuo daugiau maišai, tuo daugiau glitimo išsiskiria ir bendra masės išvaizda tolsta nuo birios ryžių košės ;)
    ir grybus dėčiau į pabaigą, bet čia šiaip, asmeninė nuomonė.. gal tiesiog dėl to, kad visai neišsibūzotų bemaišant ir liktų apčiupiami gabaliukai, nes esminis prieskonis ir taip jau persidavė sultiniui ?
    ir vis dėlto, kas išėjo negerai? per daug baravykų skonio? nes atrodo visai neblogai :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. O aš ištisai nemaišau :) O grybus irgi dėčiau į pabaigą ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pavyzdžiui Oliveris tai deda grybus išgaravus alkoholiui ir įpylus samtį sultinio (sultinį naudoja vištienos, o grybus ruošia taip - keliais samčiais užpila džiovintus baravykus, palaukia kol šiek tiek išbrinks o vėliau supila šį sultinį ant ryžių(tokio sultinio išeina nedidelis dubenėlis, toliau naudoja vištienos). Pačiame gale įdeda gabalėlį sviesto, užtarkuoja nemažai parmezano, įpila truputį sultinio ir palieka uždengtą dar truputėlį.

    *Turiu vieną jo laidų sezoną parsisiuntus, tai žiūriu apsiseilėjus. :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Egle, baravykų skonio ne tik per daug, bet apskritai, atrodė, jog valgau 5 kg džiovintų baravykų koncentratą tame 50-yje gramų, buvo tikrai per intensyvus skonis, sakyčiau - pavojingas skonis ;) (čia šiek tiek perdedu - iš inercijos). Manau, jeigu būčiau dėjęs baravykus pabaigoje, gal nebūtų ryžiai spėję pasisavinti baravykų skonio? Esu valgęs rissoto, todėl manau, jog konsistencija išėjo gera, tačiau tas baravykų karališkas skonis permušė net paties patiekalo skonį.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Mindaugai, as irgi buciau dejusi baravykus pabaigoje, o jei butu sove i galva paeksperimentuoti ir buciau sudejus pradzioje irgi butu gal nieko jei butu mazesnis kiekis... tai daugiaryzis su kazkokiais priedais, o kaip matau pirmoje nuotraukoje koks baravyku ir ryziu santykis tai turbut buvo baravykiene su ryziais... dziovinti baravykai turi labai intensyvu skoni ir kvapa, manau perpus, o gal ir dar maziau butu pilnai uzteke ;)
    Gyveni zmogau ir mokaisi ;)
    Sekmes, tikiuosi nenuleisi ranku ir gaminsi dar!

    p.s. as irgi maisau :D

    Gero vakaro!

    AtsakytiPanaikinti