2011 m. vasario 17 d., ketvirtadienis

Ponas traškutis ar Pone trašktutį? Croque-monsieur

Išeiginių proga, nutariau pasilepinti kalorijomis, tad puikia man patalkino Ponas Traškutis iš Francūzijos. Pagaminau tikrą variantą, t.y. su bechamel' io padažu, kažin ar kokioj francūzijos užkandinėje terliosis su bechame padažais, bet kai esi namie, gali viską ir visaip.

Croque-monsieur istorija siekia 1910 m., pirmą kartą Croque-monsieur buvo užfiksuotas meniu vienoje iš Paryžiaus senamiesčio restoranų/kavinukių. Plačiau..


Gaminimo laikas apie 30 min. 2 traškučių pakanka vienai porcijai, o aš iš inercijos pagaminau beveik visai dienai :)

Traškučiams reikia 16 baltos forminės duonos riekučių (galima ir "batoną" ar pan., gaminau du skirtingus variantus):

1 variantas. Klasikinis variantas su kumpiu:
  • Dijon garstyčių galima ir kitokių, labiau tinka švelnesnės (čia reikės sutepti tik 8 riekutes)
  • 10 kumpio riekelių
  • Griuer'io ar Chedder'ío ar kito aštraus sūrio (aš naudojau Chedder, o jo reikia tiek, kad būtų uždengtos visos 8 riekutės)
2 variantas. Su pievagrybiais ir mėlynojo pelėsio sūriu:
  • 9 rudųjų pievagrybių
  • 60 g mėlynojo pelėsio sūrio

Bechamel padažui reikia (mano variantas):
  • 2 valg. šaukštai su kaupu miltų
  • 2 valg. šaukštai su kaupu sviesto
  • 300 ml - 400 ml pieno
  • 100 g tarkuoto sūrio ( naudojau tą patį Cheddar' io sūrįš, nors manau, galima ir kitokį kietą sūrį)
  • 100 g Džiugo sūrio
  • Dž. raudonėlio, šv.grūstų druskos ir pipirų (pagal skonį)
  • 1 svogūnas ir 1 česnakas
Pirma reikia pasigaminti Bechamel padažą. Keptuvėje reikia ištirpinti sviestą ir sudėti miltus ir juos nuplikyti ir pastoviai maišyti - apie kelias minutes, o vos atsitraukus nuo keptuvės, kitame puode pašildyti pieną, bet neužvirinti. Kai jau sviestas su miltais po truputį virsta vientisa mase, į įkaitusį pieną sudėti sutarkuotą Džiugo ir kitą sūrį ir susmulkintą česnaką bei svogūną - viską išmaišyti ir supilti į gautą sviesto-miltų masę ir viską maišyti. Man labiau patinka kad būtų vos skystesnis, nes kol gaminsim sumuštinius, tuomet padažas vės ir tirštės, todėl aš palieku jį skystesnį. Visą laiką gaminant padažą kaitinti ant mažos ugnies. Jau kai beveik padažas paruoštas, lieka sudėti šviežiai grūstą druską ir pipirus bei raudonėlį. Nukelti nuo ugnies pereiti prie sumuštinių/traškučių.
Išduosiu paslaptį - CHEAT'ą, jeigu neturite virtuvėje sviesto, ne bėda - galima naudoti extra virgin alyvuogių aliejų - patikėkite, finale niekas net neįtartų, jog nenaudojote sviesto :)



Baltos duonos riekutes sudėti į skardą ir pašauti į 180 C įkaitiną orkaitę ir kepti 5 minutes. Ištraukti, apversti ir dar pašauti 2 minutėm.

Čia jau paruošti traškučiai.


Sūrį galima tarkuoti, tačiau man tiko ir pjaustytas (kitą kartą tarkuosiu - hehehe). Visus likusius ingredientus supjaustyti griežinėliais.


8 forminės duonos riekeles aptepti garstyčiomis, uždėti kumpį bei Cheddar sūrį.

O ant kitų, kur be kumpio, sudėti "grybapievius", ant jų mėlynojo pelėsio sūrį.

Kai jau sudėtas pagrindinis įdaras, lieka uždėti likusias "tuščias riekels vakuol muon ir .." :)

... ir apipilti gausiai Bechamel padažu, užtarkuoti sūriu, kadangi pas mane pasibaigė prieš pabaigą sūris, todėl kur dėjęs, kur nedėjęs pašoviau į orkaitę.
Kepti iki kol gražiai pageltonuos ar šiek tiek sūris apskrus. Nemeluosiu, nelabai ištvėiau, tad pas mane jis neapskrudo. Kepiau 200 C temperatūroje apie 15 - 18 min.

Galima šalia patiekti su salotomis ir šviežiomis daržovėmis, nors ir tiesiog su neatšalusia arbata - irgi gardu buvo. Mums labiau patiko su "grybapieviais" ir mėlynuoju sūriu.. buvo tikas Bon appetit!



4 komentarai:

  1. Vakar prieš užmigdama galvojau apie šiuos traškučius. Matyt, privalau juos pasigaminti ir sužinoti visą teisybę... Prancūzų virtuvė - mano viena mėgstamiausių. Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai gaila, kad foto nesigavo gražiai, nors manau sekantį kartą bus geriau ;) Nežinau kaip Jums, tačiau man tas pievagrybių ir mėlynojo pelėsio sūrio skonio santykis buvo superiškas! :)

    Gal blogai, jog pritrūkau sūrio, todėl manau, jeigu būčiau tūrėjęs daugiau sūrio, traškučių skonį būčiau tik pagerinęs :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aha aha, šituos ir aš nusižiūrėjus :) Jei sakai, kad skanu, reiks pagreitint įgyvendinimo procesą :))

    AtsakytiPanaikinti