2012 m. gegužės 13 d., sekmadienis

Sidre troškinta triušiena pagal Silver Spoon

Jau visą savaitę gyvename pas draugę, mat pas mus remontai, tad prieš išsikraustant reikėjo atlaidinti kamerą ir pabaigti produktus. Tad spėkit, kas liko kameroje?? Aha, ir vėl triušis. :) Vis mėginau nuspręsti gaminti triušį šokolade, bet galų gale apsisprendžiau išmėginti kitą receptą, kuris labai nustebino savo skoniu. Viskas puikiai pavyko, receptas nesudėtingas o ir prie puodų nereikia daug stovėti (triušiena troškinta aluje irgi buvo lengvas procesas). Vėl aplankė mus draugai, tad triušiena labai suėjo tam vakarui. Beje, džiaugiausi nuostabiai pavykusia polenta. Dabar žinau, jog ryžius/makaronus/bulves lengvai pakeisiu lengvu garnyru - polenta (itališka kukurūzų košė su sūriu). 

 Paruošimo laikas: apie 2 val.
Porcijų kiekis: 4 - 5
Recepti šaltinis: knyga "Silver Spoon" (Italų virtuvė)

Triušienos troškiniui ingredientai:
- 1 triušis
- Pusė puodelio vytinto kumpio (apie 200 g)
- 2 valg. šaukštai sviesto
- 2 extra virgin alyvuogių aliejaus
- 750 ml tikro sidro
- Didelis svogūnas
- Pundelis čiobrelių
- Arb. šaukštelis miltų
- Apie 200 ml daržovių arba mėsos sultinio
- Puodelis voveraičių (naudojau džiovintas voveraites, tad kai jos išbrinko, man tiek ir gavosi)
- Citrina arba apelsinas (jei mėgstate rūgštesnį poskonį, tuomet citriną naudokite, o jei norite švelnesnio, tuomet apelsiną)
- Druskos ir pipirų pagal skonį.

Ingredientai polentai:
- 1,6 L vandens
- 1 valg. šaukšas sviesto
- 250 g kukurūzų kruopų (bet ne kukurūzų miltų)
- 80 g Džiugo sūrio
- Saujelė smulkiai sukapotų baziliko lapelių
- 3 skiltelės česnako
- 100 g Gorgonzolos sūrio
- Druskos.

Triušienos nemarinavau. Čia nereikia. 

Triušieną supjaustyti į mažesnes dalis, apkepinti įkaitintoje keptuvėje/puode su sviestu ir aliejumi, kad būtų šiek tiek apskrudę, bet iki galo neiškepę. Tame pačiame aliejuje su sviestu, iškarto sudėti supjaustytą svogūną su susmulkintu vytintu kumpiu, apkepinti penkias minutes, tad sudėti grybus ir kepinti dar penkias minutes. Tada supilti sidrą bei sultinį ir troškinti dešimt minučių. Tuomet sudėti apkepintus triušienos gabaliukus, supjaustytą skiltelėmis apelsiną arba citriną, uždengti dangčiu ir troškinti apie pusantros - dvi valandas.

Polentai:

Užvirinti puodą su vandeniu, pasūdyti ir suberti kukurūzų kruopas ir smulkiai sukapotą česnaką. Virti apie 40 - 45 min., kol vanduo susigers ir nugaruos. Būkite atsargūs, ta košė labai šaudo beverdant, tad aš pridengiau pusiau dangčiu ir likome sveiki. :) Kai košė išvirė, sudėti sviestą, sūrius, smulkiai sukapotus baziliko lapelius, gerai išmaišyti, uždengti puodą ir palikti dešimčiai minučių. Tada košė bus gatava. Dar ant triušienos patiekiau keletą rukolos lapelių. Buvo labai skanus. Čia taip pat tiktų balta duonelė su česnaku ir sviestu, makaronai ar net milanietiškas risotto. Būtinai gaminsiu dar nekartą šį patiekalą,
 bon appetit! ;)



P.S.: dėl prasto interneto ryšio, nebuvo progos patalpinti penktadienį recepto :p

16 komentarų:

  1. Polenta ir aš pamėgau, man ji viena, virta piene/sultinyje su sviestu ir trupučiu sūrio, labai skaniai susivalgo :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Karolina, jo jo, geriau naudoti sultinį arba pieną :)

      Panaikinti
  2. Labai "apetitnai" viskas surašyta:). Leiskit pasmalsauti - kokias kukurūzų kruopas (t.y. kieno pakavimo, ar gamybos) naudojat polentai gaminti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Naudoju "Skanėja" gamintojų kukurūzų kruopas. Dėkui ;)

      Panaikinti
  3. Atsakymai
    1. Forelle, pirkau Vynotekoje, ten jie turi nebrangaus ir dar su DOP sertifikatu, kas mane sužavėjo, kainavo lyg 15 Lt.

      Panaikinti
    2. Ačiū, ryt būsiu netoli Vynotekos, tai būtinai nusipirksiu. O tai tiek receptų su juo nusižiūrėta

      Panaikinti
  4. Mindaugai,o kur tu perki triusiena? Kazkaip nepamenu,kad jos buciau maciusi,kol gyvenau Vilniuje. Bet tai kada tas buvo...:-) Greitai atvaziuoju atostogu,tai mielai gaminciau triusienos patiekalus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Lina, šiaip man atveža geras bičiulis iš savo senelio (perku iškarto po du vienetus), o kai pas jį negaunu, tuomet susitariu su ūkininku ūkininkų turgelyje (Ukmergės g. prie "Maximos"), tai man šviežiai papjautą atveža, kaina 1 kg = 27 Lt.

      Panaikinti
  5. Vis delsiu su šios knygos pirkimu, nes vis bandau paprotint save, kad ir taip krūvas turiu, bet matau be reikalo. Pirksiu ir kuo greičiau.
    O polenta yra visiškas gėris.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Iš tiesų visi receptai nuostabūs, bet mano šeimoje be konkurencijos "Triušiena, troškinta aluje". Kadangi aš pati mėsos nevalgau, tai man ypač parankus toks nesudėtingas paruošimas.
    O ir šiaip jau labai smagu skaitinėti Jūsų blogą, tokie linksmi ir šmaikštūs komentarai, net ir gaminti kur kas smagiau.
    Lina, o aš triušieną, jautieną, ėrieną perku Tymo turguje, "Naturalio" vagonėlyje. Taipogi jie turi parduotuvėlę "Panoramoje" šalia RIMI

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rita, o triušiena troškinta aluje kokį receptą naudojate, gal kokį kitokį (labai smalsu)?
      Malonu, jog skaitote, tikiuos ir ateityje džiuginti! ;)

      Panaikinti
  7. Polenta žiauriai skani su burokėlių, rukolos ir mėlyno pelėsio sūrio salotomis ;))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jo, polenta ir salotos turėjo būti ne ką mažiau skanu :)

      Panaikinti