2012 m. gegužės 1 d., antradienis

Dukart keptų paprikų suflė (Provanso virtuvė) .. bandau laimėti konkursą

Būna dalykų, apie kuriuos tiek svajoji/trokšti visu kūnu, atrodo vien ta mintis gyvenime veda į priekį. Be abejo, “tai” gali nusipirkti, bet dėl to, tai tik dar labiau praranda savo žavesį. Kalbu apie šaunią galimybę gauto tai, ko nori, t.y. laimėti. Are esate pastebėję, koks šaunus jaumas užplūsta, kai gauni žinią, jog laimėjai (loterijose tai irgi galioja), o dar smagesnis jausmas, kai įdedi krūvą pastangų ir tada laimi.
 Sorry, vis vilkinu.. :) Dabar dalyvauju viename dideliame “šefų” žaidime, kur pagrindinis prizas – 7 dienų maisto gaminimo kursai Toskanoje (italijoje, kur viskas įskaičiuota).
Labai įdomus žaidimas. Kas savaitę, pirmadienį apie piet, skelbia slaptą ingredientą – iššūkį, o tada žaidimo dalyviai, lekia į parduotuves, perka krūvas to ingrediento (praeitą savaitę buvo – paprika) ir gamina, o pagaminę talpina savo receptus į www.delimanochefs.lt  
 Kartais iškyla dilema, ką gaminti? Nesinori to paties gaminti, ką gamina likę 85% dalyvių.  Gerai, kad turiu nemažą šusnį knygų, tad ten greitai pasisemiu įkvėpimo, minčių ir pradedu karaliauti savo 5 kv.m  virtuvėlėje J
Iš pradžių taip gerai sekėsi, (mano galva) kol visi balsavo natūraliai, be jokių cheat‘ų. O tada greitai pasikeitė rezultatų lentelė. 
Dabar stebėkite vaizdą: tarkime „bronius“, pradeda talpinti receptus, o receptai tokie: kotletai, cepelinai, lietiniai, barščių sriuba ir t.t., vien „reguliarios virtuvės“ patiekalai (nesakau, jog tai prastas maistas, pats dažnai tai gaminu namie), o apie nuotraukas jau nebešneku – ir lyg tyčia (taip išeina), visa tauta pasirodo tik ir mėgsta kotletų ir cepelinų receptus, todėl balsuoja už Bronių, kuris ir lyderiauja. Ir žinote ką, tokių yra ne vienas- WTF?

Pėdinu prie esmės: jei manote, jog esu vertas šio žaidimo finalo (finale jau pats, kaip nors!), pajunkite save ir savo draugus/gimines/kaimynus/bendradarbius/tautą į šį žaidimą (ne už ačiū, nes balsuojantys laimi daug gerų prizų) ir paspaudę ant nuorodos -> prisiregistruokite -> prabalsuokite už mane (vienas balsuotojas per dieną gali balsuoti penkis kartus, ir taip daryti kasdien) -> http://www.delimanochefs.lt/receptas/sefas/36239/mindaugas-mikenas

 Kai jau prabalsavote, siūlau savaitgalį pasimėgauti nuostabiai Provanso pusryčiais – dukart keptų paprikų suflė. Kad jį lengviau būtų pagaminti, prieš tai rekomenduoju kelis kart iškepti paprastą sūrio suflė, taip kitą kartą bus lengviau pasiruošti šiuos pusryčius. Patikėkite, verta pasistengti ;) Šią suflė gaminsiu ne kartą, tik gal kitu kartu įdėsiu kelias kepintas česnako skilteles, jos pagerins šios suflė charakterį.



 Paruošimo laikas: apie 90 min. 

Porcijų kiekis: 2

  • 50 g džiūvėsėlių
  • 2 kiaušiniai
  • 1 žiupsnelis druskos
  • 100 ml pieno
  • 50 - 70 g tarkuoto Griujerio, Emmental'io, Džiugo ar kito sūrio
  • 30 g sviesto
  • 4 valg. šaukštas extra virgin alyvuogių aliejaus
  • 1 valg. šaukštas kajeno pipirų
  • 2 valg. šaukštas miltų
  • 2 raudonosios paprikos
  • Sauja šv. baziliko lapelių
Įkaitinti orkaitę iki +190 C temp.

Supjaustyti ir išdaryti paprikas, sudėti į kepimo formą, apšlakstyti extra virgin alyvuogių aliejumi ir pagardinti druska, kepti pusvalandį. Kai iškeps, įdėti aštuonioms minutėms į maišelį ir uždarius palaikyti, taip bus lengviau nuimti odeles nuo paprikų. Nuvalytas paprikas sudėti į virtuvinį kombainą bei trečdalį kiaušinių baltymų ir viską sutrinti, iki košelės konsistencijos.

Ant minimalios ugnies, puode ištirpintame svieste, sudėti miltus ir pastoviai maišyti, iki kol gausis vientisa geltona košelė, tada supilti pieną ir pastoviai maišyti šluotele, kol gausis tirštas padažas, kuris vadinasi - bešamelio padažas. Jei padažas gausis per skystas, tuomet dar šiek tiek miltų ir sviesto - ieškokite tirštos masės balanso. :) Padėti, kad atvėstų, o kai atvės, sudėti kajeno pipirus, atskirtus nuo kiaušinio baltymų trynius bei sūrį, viską gerai išmaišyti, dar pagardinti druska. Tada sudėti keptų paprikų košelę ir gerai išmaišyti, gausis graži oranžinė spalva.


O kol paprikos kepė:
  • į baltymus įberti druskos ir lašelį vyno acto, išplakti iki purumo ir atidėti.
  • Bazilikų lapelius sudėti į virtuvinį kombainą su tarkuotu sūriu bei alyvuogių aliejumis, įberti druskos ir gerai sutrinti- čia gavome pesto padažą (pinijų riešutų čia nereikia).

Išplaktus kiaušinių baltymus sudėti į pagrindinę suflė tešlą, ir atsargiai išmaišyti, kad tik baltymai pasiskirstytų maždaug tolygiai.

Kepimo indelius ištepti sviestu ir apibarstyti džiuvėsėliais. Tada sudėti suflė masę iki viršaus, o per vidurį įdėti po gerą šaukštą pesto padažo. Kepti orkaitėje +200 С temp. apie 20 min.

Patiekti su duonos riekele, pertepta sviestu.

Nuostabūs pusryčiai! :)


Man labai malonu gaminti suflė, mmmmm love it, skanios dienos! ;)

30 komentarų:

  1. Dėl tų visų Tavo minėtų priežasčių nedalyvauju jokiuos konkursuos! Kažkoks absurdas man. Jokio įvertinimo kiek pastangų įdėta paruošti kitokį nei visų patiekalą, kiek pastangų jį gražiai paservyruoti ir nufotografuoti. Taigi, kam man tie žili plaukai :DD Nemokun eiti ir pati per supermamas ir maldauti! O Tau laikau kumščius ir linkiu sėkmės. Man taip pat ta sistema nepatinka, kad reikia prisiregistruoti ir tik tada gali balsuoti. Renka informaciją komerciniais tikslais...:P tad mielai prabalsuočiau, bet vėl tie mano nusistatymai...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aguonėle, man čia pirmas konkursas, tad ir aš turiu pro tai praeiti, nors viliuos, jog bus ir daugiau prabalsuojančių. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. siaip tas jus pasisakymas apie nora laimeti konkursa mane prajuokino ir kazkaip geda buvo skaityti, nereikia buti tokiam atviram, atrodote kaip pasiputes be savikritikos ir blogai isaukletas perrauges vaikezas. Fui

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gerb. Anonimiškas, nesu bailys, tad dalinuosi oriai savo svajonėmis/mintimis, o jei Jus žeidžia mano ambicijos, tuomet būkite išdidi ir pasisakykite viešai, o ne po šešėliu. Jokia čia gėda, kad noriu laimėti, juk menkas karys, jei negalvoja tapti generolu. Turiu konkretų tikslą, einu link jo - jei Jus tai žeidžia -> dovanokite, kad gyvenu! Gal kiek ir perdedu dėl tam tikrų pasisakymų, kritiką užskaitau. :) Vis gi, nesu dar tobulas minčių reiškėjas, kaip koks Platonas, tačiau mokausi! ;)

      P.S.: tikuos bent receptas patiko?? ;p

      Panaikinti
    2. man tai kyla klausimas: kuo noras laimeti yra nekuklu? klausimas KODEL tada reikia dalyvau KONKURSE? ar konkursas neskirtas ji laimeti? 1. "fui" yra sedeti susisukus ir kapoti cepelinus. dar karta pasikartosiu, puiku kai zmogus turi talenta, savo skoni, pagal kuri ir gamina. 2. "fui" yra paciam nieko nedaryti ir aiskinti kas yra isaukletas ir neisaukletas, tiesiog juoka kelia tokie komentarai.

      Panaikinti
    3. Oho, kiek spalvingų komentarų :) labai įdomu paskaityti, thankx! :)

      Panaikinti
    4. Buvo kalbama ne apie nora laimeti (pvz.as noriu laimeti mln tai perku loterijos bilieta :), autorius nori laimeti - dalyvauja konkurse ), o apie tai, kad autorius kaip mazas berniukas rekia tik as vertas laimeti, kokia neteisybe, kad kazkokie nevykeliai gauna balsus, o as visas toks tobulas NE. Betruksta pasivoliojimo ant grindu (nu kaip parduotuveje negavus uzsigeisto zaislo).
      Autoriui aiskiai truksta pagarbos konkurentams. Ir kaip mineta ir kitame atsiliepime ir KUKLUMO.
      O zmones balsuoja uz tuos kas jiems patinka, vadinasi nesate populiarus, gal ir del to, kad esate pasiputes.

      Panaikinti
    5. Tame žaidime dalyvauja nemažai tikrai gerai gaminančių konkurentų, kas mane žavi ir įkvepia dar labiau stengtis! :)Kadangi tamsta nelabai į situaciją įsigilinate, todėl pataupysiu žodžius.

      Sėkmės!

      Panaikinti
    6. Ponas Anonimiskums matomai bando savo kodletukus apginti. Viskas normaliai, sekmes! Nera ko kuklintis kai sugebi daugiau nei kodletus gamint;)

      Panaikinti
  4. O gal gali būti, kad didžiajai paprastų žmonių daliai (o ne šefams ir žinovams) tikrai nepatinka visokie ale sufle. Bet šiuo metu pas mus tokia mada :) Kodėl viskas kas "mandrai", tai jau gerai, o kas paprasta, tai blogai? Gaminkite paprastus, kaip sakote, reguliarios vrtuvės patiekalus įdomiau nei įprasta ir būsite populiarus. Mes negyvename Provanse ir dažnai neturime to regiono produktų, tad kokie gi gali būti patiekalai, pagaminti iš pas ms atvežamų neaškios kokybės ingredientų..
    Labai atsiprašau, bet kuklumo jums tikrai trūksta.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mielas, Anonimiškas,
      sufle yra tik du receptai (mano bloge).
      Gaminu daug reguliarių patiekalų, tik šiek tiek su kitokiu prieskoniu ar pateikimu - čia skonios reikalas. Nesakiau, kad reguliarūs patiekalai yra blogai, pats juos gaminau ir valgau (kodėl taip sakote?). Jei geriau įsigilinote, daugumoje mano receptų, tikrai nėra egzotiškų priedų, kurių nėra Lietuvoje ar kurie neauga Lietuvoje (ypatingai vasarą). Priešingai, reikia džiaugtis, jog LTL atsiranda ne mūsų kraštui būdingi patiekalų receptai, parašyti lietuvių kalba. Dažnai būna po kelionių, pasiilgsti ragauto troškinio Graikijoje ar kur kitur, todėl visai malonu, rasti interneta lietuviškai aprašytą receptą, kurio nereikia versti iš anglų kalbos ar dar kitos kalbos, kurios net nemoki...

      Gražios dienos!

      Panaikinti
    2. na kadangi augame cepelinu ir kodletu apsupty tai is tikruju tikrai dziugu, kad yra VYRU kurie gamina ir dar TAIP! as kadangi pati nesugebeciau net cepelinu isvirti, tai tokie talentai mane asmeniskai zavi, o parasyti komentarai anonimisku komentatoriu, kurie pareiskia, kad nori "paprastu" receptu tai siulau paprasciausiai apsilankyti Carskaja silo ar Cili ir tiek ziniu. reiketu is tiesu pagirti zmogu, kuris turi talenta, cia didziausia dovana, ir kuklintis maziausiai reikia.

      sekmes prie Carska silo meniu!

      Panaikinti
    3. Rupgjute, dėkingas už įvertinimą! ;)

      Gražios saulėtos dienos! :)

      Panaikinti
  5. puikus receptas ;) kadangi paprikų praktiškai nevalgau,teks ieškoti kuo būtų galima jas pakeisti.

    Kas dėl tradicinių patiekalų, tai tiesą pasakius man įdomiau skaityti tuos blog'us, receptus, kurie yra būtent netradiciniai, o ne n-kartų gaminti nusibodę kotletai, karkos ar tie patys nuvalkioti cepelinai. Manau, pats laikas lietuviams labiau praplėsti kulinarinį akiratį ir neužsibūti prie eilinių jau senai nusibodusių patiekalų, dažnai ir mažai sveikų bei riebalais pertekusių :)))

    Linkiu laimėti tame konkurse ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Irri style, dėkui už palaikymą! :) Svarbu, kad kiekvienas turėtų kuo daugiau galimybių pasirinkti iš ineto platybių. Tikrai pritariu, lietuviams pats laikas būtų praplesti maisto gaminimo akiratį. :)

      Panaikinti
    2. Keletą valandų troškinta mėsa - tikrai sveikas ir daug vertingų medžiagų turintis maistas, ar tai turima omenyje? Nejaugi tradicinė virtuvė susideda tik iš kotletų ir cepelinų? Mieli blogeriai, naršote, analizuojate, o po to garbinate svetimų šalių virtuvę, nuvertindami patys save. Būtent, praplėskite savo akiratį, tik ne vien kopijuodami ir pamėgdžiodami...

      Panaikinti
    3. Man lietuviška virtuvė pernelyg riebi ir jau pabodusi, todėl džiaugiuos gamindamas kitokius patiekalus, o cepelinus ir taip visi žino kaip gaminti, tad baikite čia pliurpti apie tuos cepelinus. Pamanykite, anokia čia naujiena ir įdomybė, kažkas pagamino ir įdėjo cepelinus ar bulvinius blynus (kur nors interneto platybėse), juk visi nuo vaikystės mintimai moka pasigaminti tuos patiekalus.
      Beje, tamstelė kažin ar žino, bet dar Marie Antuane Careme savo knygoje yra aprašęs bulvių kukulius su įdaru, tad kažin ar čia mes taip jau galime mėgautis tais cepelinais, kaip tautiniu identitetu, nors prancūzuose jie visai ir neprilipo. Istoriškai matosi, jog daugelis bajoriškų patiekalų buvo perimta iš Prancūzijos ir Italijos, tad.. ttšššššššššš :p O bulvės prigijo kaip mėsos substitutas dar nuo kalchozų laikų, tad vėl diskusiją į kitą pusę :DDD
      Jei ne maisto bloggeriai, tuomet Lietuvoje išvis būtų gūduma, tad tamstele, mes plečiame savo požiūrį, perkame angliškai, rusiškai,vokiškai, prancūziškai parašytas kulinarines knygas ir besimokydami iš jų - gaminame ir dalinamės savo patirtimi su visais jumis, ir tai darome nemokamai!

      Geros likusios savaitės!

      Panaikinti
    4. ,,ir tai darome nemokamai!" - galite taip stipriai del musu kaimieciu nuo zagres ir nesiaukoti. tas tamstos pasigyrimas, kad darote del musu kazka nemokamai - smirdž.

      Panaikinti
  6. Mindaugai, atidaviau balsą,o gal ir ne vieną už Tavo tikslą. Sėkmės! Nors nedalyvauju jokiuose konkursuose (darbe prisikonkursuoju:))labai palaikau už ryžtą. Super, man patinka sufle, bet kol susirandu fotoaparatą, jis subliūkšta arba puolae valgyti, kol dar visas pasipūtęs. Aš kaip tik irgi gaminau paprikų užkandėlę...matyt daug kam pavyko paprikų savaitė. Man patinka Tavo receptukai, net labai...jau ne vieną išbandžiau. Džiugu, kad rašai.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Žiūriu čia kai ką Saulės magnetinės audros veikia. Trinu iš karto tokius komentarus kaip "Anonimiško" nafik, o realybėj be ceremonijų tokius siunčiu "n....". Nervina kai žmonės susidaro nuomonę tarkim apie mane iš to kaip jam PASIRODĖ, nors nei trupučio manęs nepažįsta...ir dar drįsta moralizuoti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laura, maladiec ;) mane irgi jau
      užkniso tie komentarai, trinsiu lauk ;DDD

      Panaikinti
  8. Mindaugai, netrink lauk komentaru. Kiekvienas turi teise pasisakyti. Lai zmones sako ka nori, mes turim savo gyvenimus ir savo nuomones. As va nors ir megstu paprastus patiekalus, tikrai nemanau, kad bronius su barsciais galetu ir turetu laimet toki konkursa.
    Anonimiskas, be reikalo 'varote' ant bloggeriu, mes tik duodame zmonems idejas. Juk niekas jusu nevercia gaminti sufle ar dar kokiu mandrybiu. Yra gausybe patiekalu kiekvienam skoniui, pasirinkimo laisve. Butent sia laisve Mindaugas, kaip ir bet kuris is musu Jums suteikiame. Jei kazkas labai erzina, yra toks mygtukas virsuje 'kitas dienorastis'. Bukit geras\a paspauskit ji, gal ten labiau patks :-)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ir aš manau, kad trinti nereikia, net būtų nesąžininga :0) Kodėl turėtume priimti vien tik gerus komentarus? Diskusijų reikia visokių, antraip, turėtume užsidaryti ir priimti tik išrinktuosius... Koks skirtumas, kuo vardu komentuojantysis, pažiūrėkit, tarp turinčių vardus taip pat yra visokių, prilygstančių anoniminiams :) Juk esmė ne čia (kai anonimas parašo, jog dievina tavo patiekalus, tuomet patinka, ar ne?). O balsuoti turime teisę už tai, ką norime. Ir savo nuomonę turėti galime, ir pomėgius, ir gaminti tai, kas patinka. Ir pasiginčyti visai naudinga, protinga kritika verčia įsiklausyti...
    Trinti reikia visišką šlamštą, neįsipaišantį į tam tikrus rėmus ar išeinančius iš savų ribų... :0)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Beje, kritika dažnai pasitarnauja kaip puiki reklama!

      Panaikinti
    2. Va uz tai ir mylime Jusu Ausra Tarp vejo gusiu :)

      Panaikinti
  10. VIktorai, Aušra, aš Gerb. "Anonimiško" komentarų netrinu. Praktiškai, trinu tik tuos, kurie su daug daug keiksmažodžių :p
    Viskas gerai, nesu mažas vaikas, jog verkčiau dėl kritikos, juk dar prieš rašydamas blog'ą, žinojau, jog bus žmonių, kuriems neįtiksi/nepatiksi, tad nieko čia aš nepakeisiu. :)
    Svarbu, kad rastų kiekvienas sau ką nors naudingo, tikiu, jog Gerb. "Anonimiškas" panaršęs po mano blog'o archyvus, tikrai rastų sau, kas patiktų. Kad ir kaip ten bebūtų, life goes on :)

    Visiems gražaus ir skanaus savaitgalio! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Ir šiaip, tiek kriptika tiek pagyra, ji veda mus į tobulėjimą:)) Juk mes tam ir rašome...o tie kurie net nedrįsta...reiškia, dar nesubrendę ir tam. Bent jua man tai buvo nerealus iššūkis...ypač rašymui:)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Labai skaniai atrodo šis patiekalas. Dar neteko girdėti, kad paprikos būtų kepamos du kartus. :) Reikės išbandyti.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Labai skaniai atrodo šis patiekalas. Dar neteko girdėti, kad paprikos būtų kepamos du kartus. :) Reikės išbandyti.

    AtsakytiPanaikinti