2012 m. gegužės 21 d., pirmadienis

Damnburger'iai pagal mane :)

Prieš gerą mėnesį, per žmonos gimtadienį apsilankėme viename mėsos restorane, kur gamina baisiai gerus patiekalus. Prisigirdėjau nemažai gerų rekomendacijų (rekomendavo net ir tie, kuriems ant maisto nusišikt, nes jiems svarbiau yra madinga vieta senamiestyje). Na gerai, sau pamaniau, į restoraną "Lauro lapas" nueisim kitą dieną, kuomet išmėginsim dienos pietus (pradžiai. Daugeliui atvejų, esu pastebėjęs, jog apie virtuvę daug gali spręsti iš dienos pietų.), neapsirikau, ten virtuvė (kol kas) labai gera, bet dabar ne apie tai. Tad nuėjom mėsiškai pasedėti. Man labai patiko to restorano PR'as per facebook'ą, o ir pats eskaluojamas požiūris į maistą užkabino - pamaniau, negi taip gražiai rašytų, o gamintų š***? 

( Restorane.) Taigi, pajamėm kelis tamsaus importinio alaus (labai gardus buvo), o tada užkandį ir pagrindinius (aš - burgerį, žmona - šonkauliukus). Labai norėjau "Tartar" paragauti, bet žmona vis spyriojosi, o kadangi jos gimtadienis, tad ji turėjo "salės pagalbą", todėl pasirinkome jautienos karpačio, nors padavėjai nedaviau "tips'ų" avansu, bet padavėja pasakė, jog "karpačio" šiuo metu nėra - geriau nėra, negu bandytų patiekti kokį prastą "variantą". Žmona labai nerimavo, nors kai atnešė "Tartar", pirmas parodžiau kaip kramsnoti, ji sekė sulyg manim - skonis labai geras buvo, net nesijunti, jog valgai žalią mėsą - TIKRAI SKANU BUVO - DAR KARTĄ VALGYČIAU! :) 



Tada po užkandžio sekė keli papildomi gurkšniai alaus, o po alaus, pagrindiniai. Žmona nei džiaugėsi, nei verkė, sakė šonkauliukai kaip šonkauliukai, nžn ką čia plačiau ir komentuoti - manau, jog buvo geri. Mano "mėsos mylėtojų" burgeris mane pakirto visai. Nesuprasdamas šio pub'o šefą, pasigailėdamas galiu DRĄSIAI TEIGTI, jog tokio burgerio netiekčiau niekam, net savo katei. Bala nematė, jog jis buvo su majonezu (jo buvo labai daug, dėl to tie riebalai, nelabai žavėjo), juk pati esmė yra mėsa - tas kotletukas, čia lyg suknelė, bet be moters, ji nėra tokia žavinga (pataisykit vyrai, argi ne taip?). Esmė - burgeris neturėjo skonio, nesijautė niekas, nei prieskoniai, na niekas, o šūdiniausias reikalas buvo, jog bekandant mėsą, ji tampėsi. Pamaniau, matyti nesu burgeriuosi toks išmanus (net ir su literatūros bei interneto pagalba), todėl pasiteiravau pas padavėją, ar tai yra normalu, jog iškepta mėsa tamposi? Ji atsakė, jog burgeris yra labai geras, o šefas jį marinuoja specialiu marinatu - blyn kokiu dar marinatu, nebent šefas būna "apsimarinavęs" stovėdamas prie griliaus - kas per ....???? Tada grįžęs namo permečiau visus video su burgerių marinavimu/gaminimu/kepimu; perverčiau visą savo kulinarijos biblioteką, nu gi ten nieko panašaus nėra, jog mėsa turi tampytis ir visa kita. 

Giliai širdyje tikiu, jog tik man tą dieną, netyčiai pasitaikė toks burgeris, tikiu, jog šefas ir toliau kepa ir keps skanius, o gal dar skanesnius burgerius. :)



 Pridedu savo receptą, kuriuo nenusivilsite pasigaminę šiuos burgerius (jau tuo įsitikino mano šeimyna, draugai ir bičiuliai). Pridedu du mėsos marinavimo receptus, tad pasirinkitę tą, kuris mieliau skamba. :)

Pagaminimo laikas: mėsos marinavimas apie 2 val. - 12 val., gaminimas apie 15 - 20 min.
Porcijų kiekis: apie 10



 Ingredientai burgeriui (kotletukui) - 1:
- 1 žmogui apie 200 g maltos liesos jautienos, tad 10 žmonių, reiktų apie 2 kg.
- 3 svogūnai
- Didelė sauja šv. čiobrelių
- 5 skiltelės česnako
- 100 g viskio
- 2 valg. šaukštai garstyčių
- Keli mostai vusterio (vorčesterio) padažo
- Druskos ir pipirų.

Ingredientai burgeriui (kotletukui) - 2:
- Tiek pat maltos jautienos mėsos
- 100 g konjako
- 2 balti svogūnai
- Saujė šv. raudonėlio
- Druska ir pipirai



Ingredientai hamburgeriui:
- apie 12 spec. hamburgerių bandelių ("Mantinga" gamina)
- 4 dideli pomidorai
- Gūžė salotų lapų
- Kažkiek marinuotų agurkėlių
- Keli dideli svogūnai
- Keli valg. šaukštai džiuvėsėlių
- 12 vnt. plonai pjaustyto Emmentalio arba Čederio sūrio
- Labai gero pomidorų ketčupo.

Burgeris - 1.

Svogūnus, česnakus, viskį, čiobrelių lapelius, garstyčias ir vusterio padažą džiuvėsėlius sudėti į kombainą ir viską suplakt iki bus vientisa masė. Šį "padažą" supilt į mėsą, sudėti druską ir pipirus, viską gerai išmaišyti ir palikti marinuotis.

Burgeris - 2.

Svogūną smulkiai sukapoti ir sudėti į mėsą kartu su raudonėlių lapeliais, druska ir pipirais. Gerai išmaišyti ir palikti marinuotis.

Suformuoti kotletukus, juos šiek tiek išmušti, kad mėsa gautų geresnį sukibimą ir palikti pastovėti 10 min. Tada dedam ant laužo ir kepam, pavartom. Prieš baigiant iškepti burgeriams, šalia sudėti bandeles ir po kelias minutes palikti. Man asmeniškai nieko tokio, jei kraštai bandelės apskrudo :) Toliau susikomplektuojam visą hamburgerį, atsidarome skanaus alaus arba sodraus mineralinio, kaip Borjomi/Vytautas arba putojančio balto vyno ir skanaujame!

Ateityje bus daugiau burgerių receptų (labiau gurmaniškų), nors teta minėjo, jog dažnai darydavo eilinę kotletų mėsą. :)
bon appetit!









45 komentarai:

  1. O jūs Meat Lovers Pub lankėtės? Tas burgeris su besitampančia mėsa iš ten :) ?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sandra, lyg tyčia, bet kaip pirštu į akį pataikyta - nepasisekė man su tuo burgeriu ten :(

    AtsakytiPanaikinti
  3. Skanios nuotraukos, net seilės varva :) Man net abejonių nekyla, kad naminiai mėsainiai daug skanesni už bet kokius, kad ir restoraninius burgerius, štai kodėl aš visu 100 % tik už namuose ruoštą maistą.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Šonkauliukai irgi buvo net labai nekokie.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aš ir ten valgiau. Man įspūdžio nepaliko visai. Burgeris kaip burgeris. Tikėjaus, kad bus geriau.

    Man jų puslapis facebook'e irgi patinka.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Tikrai seilė tįsta. Kiekvieną vasarą, atėjus griliaus sezonui, vis planuoju pasigilinti į burgerius...gal šią pagaliau pavyks?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laura, kas kepa burgerius, o kas dešras gamina :) Lauksiu hamburgerių receptų.

      Panaikinti
  7. Na va :) Mes irgi lankemes - baisu ir tiek :) Nieko ispudingo, nieko "wou", vyras burgerius geresnius gamina (subjektyviai :) ). O dar karta irodo, kad didele dalis yra tiesiog "be savo skonio", vaikosi neaisku kokiu madu, o savo skoniu receptorius uzmirse. Niekad niekad niekad ten daugiau, ne tik burgeriai ten nekazka :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš dar ten pabandysiu apsilankyti, manau tikrai jau bus pasitaisę :)

      Panaikinti
  8. Vadinasi jų gaminamo maisto kokybė labai nepastovi. Nes mes ne per seniausiai lankėmės irgi. Prisiklausius visokių komentarų tikėjaus siaubingo burgerio, bet jis buvo skanus. Ir mėsa šviežia, nesitampė :) Bet va mano ragautos vištienos salotos galėjo būti ir geresnės.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sandra, matyt pataikei "ant šviežios mėsos" ir nepoxuistės virėjos ;)

      Panaikinti
  9. Mindaugai - Liuks! manieji buna tik kokius 4 kartus storesni, isoreje stipriai apskrude, o viduje rausvi; myliu gerus burgerius, visa sirdimi; tavo irasas puikus!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aušra, o kaip juos apžioti, juk dar bandelės ir daržovės eina?? :) Pasidalink, sudominai! ;)

      Panaikinti
    2. Mindaugai, mano strategija su storais hamburgeriais - reikia stipriai issizioti, rinktis minkstas bandeles ir neprikrauti kalno priedu; man hamburgeryje esme - mesa, todel mesa ten ir groja pirmu smuiku; o visa kita tik minoriskai dalyvauja; raugintus agurkus dazniausiai dedu ne riekelemis, o smulkiai smulkiai supjaustytus (buna mazdaug kaip raugintu agurku uztepele); paskui dar labai svarbu koks geras padazas; prie dumu kvepiancios mesos man labai tinka visokie cesnakiniai arba citrusiniai aioli; arba paprasciausias heinz ketcupas; paskui dar reikia zalumyno (traskaus salotos lapo arba keliu arugulos lapeliu); nu paskui dar aisku suris; dar galima koki staigiai pamarinuoto svoguno zieda uzmesti; bet nebutina; butina tik neperkepti mesos ir stipriai issizioti;

      Panaikinti
    3. Aušra, įdomiai skamba tavasis hamburgerio derinya, nors man mielesni smoked BRBQ padažai, ai juk žinai, su burgeriais tiek fantazijos yra...mmmmmmm.. :)

      Panaikinti
  10. Kaip bloge apie maistą, tai labai daug pasisakymų apie š*** :)))
    Jūsų receptą išbandysiu, linkėjimai Katei (prašau paglostyti, jei mėgsta).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gerb. Anonimiškas, (atvirai) pasisakiau, nes tokios emocijos užplūdo.. tačiau, kai gaminu, būnu atsipalaidavęs - stengiuos palaikyti gerą aurą :)

      P.S.: katė jau paglostyta! :)

      Panaikinti
    2. Pritariu del tu š** ir f** gausos sitame bloge. Receptai tikrai idomus ir geri, bet bristi per š**, kad pasidziaugti jais nesinori.

      Panaikinti
    3. Gerai gerai, reaguoju į pastabas, stengsiuosi mažinti tų žodžių ;)

      Panaikinti
    4. P.S.: informavimui, geriau neskaitykite Anthony Bourdain knygų ir G.Vilpišausko blogo, nes ausys/liežuvis nuluš :D nors jie taip gražiai rašo apie maistą :)

      Panaikinti
    5. Vilpisauskui kazkaip kitaip iseina tie ,,vyriskumai" :), jis neakcentuoja tu zodeliu, jie harmoningai isilieja tekste ir dazniausiai panaudojami ten kur be ju neapseisi, o Jus š ** tekste skiriate net visa eilute ir jis tampa svarbiausiu akcentu prie tokiu puikiu receptu.

      Panaikinti
    6. Na jo, jo man irgi skaniau skaitosi tie pasakyti žodeliai :) Tvarka, stengsiuosi jais nepiktnaudžiauti. Ačiū už pastabas! ;)

      Panaikinti
    7. O Anthony Bourdain'as visišką tiesą parašė...kol nepradėjau dirbt virtuvėj, tol nelabai tikėtina viskas atrodė.
      Tikrai dauguma virėjų ir daug keikiasi, ir geria ir tikrai mes turim savo žodyną. Mažas pavyzdėlis: sakinys "sudėjau spagečius į krūva likučių lentynoje" pas mus skamba "sudėjau spougečius į kurva į atchodų lentyną" ;)

      Panaikinti
    8. Jo jo, dar kai "bliūdnešiu dirbau" viename Palangos restorane (labai seniai), oi iš pačių šefų tokių bajerių prisiklausydavau, jog suprasdavau, kad esu vaikinas "be bazaro" :DDDD Bet daug smagių akimirkų patirta :) iš tikro, dirbant šį darbą, pradėjau maistu domėtis :)

      Panaikinti
    9. Cha cha! Palazdavosiu dabar padavėjus darbe - bliūdnešiai :D

      Panaikinti
  11. (cia as priekaustautoja del Š***)
    dukra, kuri niekada nebuna tokia alkana, kad pati gamintusi :) ka tik issikepe pagal jusu recepta kiausini avokade ir paskambinusi pasake: buvo ziauriai skanu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rimtai, labai patiko?? Kaip malonu, uhhhhoooooooo! :)
      Anyway, pastaba dėl "piktžodžių" supratau ir įsisamoninau ;)

      Panaikinti
    2. Rimtai labai patiko, turiu pabrezti kad tai koks 2 patiekalas, kuri pati daresi siais metais :). Matyt labai sudomino receptas, kad pati pasivargino :)))

      Panaikinti
  12. Superiniai tavieji mėsainiai!:)
    Aš kaip tik šiandien kepiau tik su vištiena:) O beje, aš kuomet kepu su kiauliena+jautiena man jie kažkaip byra...na tokie netvirti tie kotletukai gaunasi...nors rodos dedu visko ko ir tu parašei...gal čia kažkokio spec išminkymo reik?:D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ineta, jei dedi visko, kas parašyta, tuomet turėtų pavykti.. Na aš, kaip ir rašiau, juos šiek tiek su ranka paploju/užtvoju :D o garstyčių/džiuvėsėlių dedi? Dar gali imušti kiaušinį, esu ir su juo daręs. Man visuomet pavyksta juos suformuoti.. arba bandyk juos storesnius daryti, nes bekepank jie traukiasi, kadangi garuoja visas vanduo/marinatas. Aš padarau juos storesnius, bet gaunasi vėliau ploni, it blynai :DDDD

      Panaikinti
    2. Na reik bandyt dar kartelį ir labiau paplot juos:D Tikiuosi pavyks geriau:)

      Panaikinti
    3. O svogūnus sutarkuoji iki tyrelės konsistencijos? Nes čia kaip ir čėburėkams reikia, sutarkuoti smulkia tarka/blenderiu svogūnus, tada jie turi kažkokią "surišimo" savybę :) O be to, jei "malinį" marinuoji (aš padarau tokį didelį gumulą), tuomet jis savaime pastingsta, tad tikrai neturėtų bekepant išsibarstyti :D Tikiuos viskas pavyks!

      Panaikinti
  13. na tikrai, gaila del tu 'restoraniniu burgeriu', kad sitaip nenusiseke. tikriausiai, kad shefas buvo ''apsimarinaves'' :D

    nors pavalgius, bet istyso seile...

    grazios tavo! nuotraukos, Mindaugai! ko tu cia taip? :)

    tarp kitko, photoshop'u naudojiesi? jejum, ten tai karalius magiskasis :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. photo sprinkles, ačiū Tau labai - iš tavęs išgirsti tokį įvertinimą, užplūsta nepakartojamai malonus jausmas. :)

      Photoshop'u nesinaudoju visai - kažkaip man su juo nesidraugauna :p čia naudoju portretinį penkiasdešimtuką (objektyvą) :)

      Panaikinti
    2. :)))))) o zinai ka, as tau uzduoti galiu duoti kai absoliuciai neturesi ka veikti, net kai ir gaminti nelabai noresis (ar taip buna?) - atsidaryti viena nuotrauka photoshope ir pamaigyti keleta mygtuku. Image - Adjustments - o tada jau visus is eiles paeksperimentavimui ir pamatysi kaip nuotrauka keisis :)

      Panaikinti
  14. Sveikinu prisijungus prie žalios mėsos valgytojų:)) Su burgeriais nedraugauju, bet mėsytę mielai išsikrapštyčiau:) O apie restoranus reikėtų atskirus blogus rašyti:))) Kol dabar dirbau Dubajuje, paprašiau vyro užsakyti restoraną ir būtinai su šviežia (nešaldyta) žuvimi. Pripasakojo, kad ji vežama 3kartus per savaitę, o pasirodo ji visa šaldytą. Teko vakar stipriai paprakaituoti, kol išprievartavau restorano pasižadėjimą pateikti šviežią žuvį, tam reikalui, net svečiams liepiau apsispręsti ką valgys (žuvį ar mėsą). O restoranas prabangus. Nenusimink dėl to burgerio, tiesiog LT dar nera maisto vartojimo, pateikimo kultūros. Jeigu būsi Dubajuose, rekomenduoju užsukti į "Petit maison" restoraną, va čia viskas ir pasimato, jokios šaldytos žuvies, jokių besitampančių burgerių:)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Jei busite UK, labai rekomenduoju toki mandresni burgeriu restorana "Gourmet burger", http://www.gbk.co.uk/, nuejau visai atsitiktinai ir labai nustebau, kaip skanu:) Kokiu tik ten burgeriu ner, net su brukniu uogiene:) Tikrai geras tinklas.......

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Karole, ačiū, būtinai pasinaudosiu šiuo patarimu ;)

      Panaikinti
  16. Tada iš tikrųjų Meat Lovers Pub kintamas maistas. Pasiskaitę dvejopų komentarų įvairiuose forumuose- apsilankėme. Buvo ne 100 procentų, bet iš tikrųjų tarp geriausių, lyginant su kitais.

    Pagarbiai
    Povilas

    AtsakytiPanaikinti
  17. Siandien pietums dariau 1ojo varianto burgerius. Man ziauriai skanu, toks tikras gourmet burgeris, nors mano zmona prase daugiau nei viskio nei konjako nepilt, nes tas duom prieskonis jai nelabai. Bet cia aisku skonio reikalas :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na svarbu, kad išbandei ir žinosi kitam kartui, kokius pataisyti žmonai ir kokius sau. :)

      Panaikinti
  18. Labas, Mindaugai! ačiū už burgerius! tik noriu paklausti, ką Jūs vadinate "labai geru kečupu?" :DD

    AtsakytiPanaikinti
  19. Tikri burgeriai daromi tik iš kapotos mėsos, o ne iš faršo. Skonis visiškai kitoks ir daug skaniau, tik vargo daugiau;)

    AtsakytiPanaikinti