2012 m. kovo 13 d., antradienis

120 valandų Londone ir Sardinijos triušienos troškinys

 

Neseniai lankiausi užsienyje. Buvau dideliame mieste su metro. Tą miestą žmonės Londonu vadino, o su daugybe margų veidų, kiekvienam žingsnyje mane sveikino jų šypsenos. Buvau restorane "PUB", kur padavėja dar mieliau elgėsi su manimi. :)


Gerai gerai, užteks čia to sarkazmo, o tai skaitytojai pamanys (ypač, kurs skaito pirmą kartą), kad esu durnas. Patiko man Londonas - viskas kas jame. Beabejo, labiausiai tam įtakos turėjo žmonės, su kuriais bendravau (artimi draugai), todėl pamatęs, kaip jie integravosi ir socializavosi į britišką mentalitetą, nudžiugau, nes pamačiau lietuvį nelietuviškame fone. Gaila, jog mažai tų dienų, mažai to laiko, o ir oras paskutinę dieną visiškai pakišo koją, bet pro automobilio langą mačiau tą patį Big Ben'ą ir kitus archyvinius Londono objektus, dėl kurių tikrai verta kelti koją iš Lietuvos (bent laikinai). Tokio gražaus margumo (visomis prasmėmis) seniai niekur nemačiau, tad žemiau pasidalinu trumpu fotoreportažu: diena Notting Hill'e.





 

Vieną akimirką pasirodė, jog Notting Hill vyksta sendaikčių turgus..


 


 



Nepraleidau momento, pasigrožėti, kaip Notting Hill gatvėje ruošė Valencijos Paelją..





..o kitą akimirką pastebi, kasdienio maisto turgaus akcentus. :)

 




Restorane "PUB" :D
Prašau, man vieną gazuoto alaus..! ;)


--------------------------------------------------------------------------- 
Iš Londono parsivežiau ne vieną kulinarinę knygą, tačiau dar nespėjau nieko ta tema pagaminti, todėl įdedu praėjusios savaitės suplanuotus pietus - Sardinijos triušienos troškinys. Taip taip, ir vėl triušis, ir dar vienas Itališkas receptas, ir dar viena nauja patirtis! Na ir kokteilį čia padariau -> Londonas + receptas =  Itališkas receptas. :) Šio troškinio skonis neįprastas, bet ateityje jį gaminsiu ne kartą, tik patobulinsiu keliais ingredientais ir manau bus - perfect! :) Beje, šis receptas "žiauriai" paprastas, tad manau net ir mano katė jį pagamintų. :) 

Gaminimo laikas: Triušį marinuoti nemažiau kaip 12 val., 
troškinio paruošimo laikas  - apie 2,5 - 3 val.
Porcijų kiekis: 5

Ingredientai marinatui:
  • - 5 valg. šaukštai extra virgin alyvuogių aliejaus
  • - 5 valg. šaukštai balzamiko acto
  • - 5 česnako skitlelės
  • - Kelios šakelės čiobrelio
  • - Druskos ir pipirų.
Ingredientai troškiniui:
  • - Triušis arba 6 triušio galinės kojos (iš bėdos galima naudoti ir vištienos ketvirčius)
  • - 5 valg. šaukštai extra virgin alyvuogių aliejaus
  • 1/2 puodelio plačialapės petražolės, dar papildomai reikės 1/4 puodelio petražolių
  • 5 kapotos česnako skiltelės
  • 1 kapotas svogūnas
  • 8 arb. šaukšteliai kons. kaparėlių
  • Didelis žiupsnis šafrano
  • 1 puodelis šilto vandens
  • 1/4 puodelis aukštos kokybės balto vyno acto
  • Druska ir pipirai
  • Rudojo cukraus, bet nedaugiau kaip arb. šaukštelis  (nebūtinai)
  • 1/2 taurės balto sauso vyno (nebūtinai, bet jei naudoti, tai tik baltą sausą vyną, o ne saldų ir ne raudoną vyną, jei neturite, tuomet geriau visai nenaudoti jokio vyno).

Triušį reikia supjaustyti (galima pjaustyti betkaip, vistiek reikės nuo kaulų mėsas nuimti, todėl pjaustymo forma, šiuo atveju nėra reikšminga), ištrinti visais ingredientais, sudėti į kepimo skardą ir apvynioti maisto plėvele arba galima sudėti į didžiulį puodą, o tada į balkoną ar šaldytuvą minimum 12 val. arba parai laiko. 

Pamarinuotus triušio gabalėlius nusausinti popieriniu rankšluosčiu ir apkepinti įkaitintoje keptuvėje. Kepti taip, kad gerai būtų apkepę. Atidėti ir nusausinti virtuviniu rankšluosčiu. O kol triušio gabaliukai kepa, tuomet į šilto/karšto vandens stiklinę sudėti šafraną ir palikti keliolikai minučių, jo reikės troškiniui. 


Jei naudosite didelius kaparėlius, tuomet vertėtų juos susmulkinti, o jei mažuosius, tuomet paliekam tokius, kokie yra. 
Nustačius daugiau nei vidutinę ugnį, atskirame puode sudėti svogūnus ir troškinti iki tol, kol taps įgaus karamelės spalvą, tuomet sudėti kapotus česnakus ir troškinti ne daugiau kaip dvi minutes. Sudėti visus likusius ingredientus (ir vandens stiklinę su šafranu), išskyrus 1/4 puodelio petražolių. Kai viskas supyliau, pas mane apsėmė triušio gabaliukus, bet jei pritrūkote "skysčių", tuomet nieko blogo nebus, jei papildomai įpilsite karšto vandens. Šiek tiek pamaišyti, nustatyti mažą ugnį, uždengti puodą ir troškinti minimum 2 valandas. Kaip patikrinti, ar triušis jau "gatavas"? Paėmus už kauliuko, mėsa turėtų lengvai kristi nuo kaulo arba su šakute lengvai pamaigius, mėsa turėtų lengvai atsignybti nuo kaulo.


Likus dešimt minučių iki tol, kol triušis bus paruoštas, tuomet pats laikas pasiruošti garnyrą. Šį kartą patiekiau su kuskuso kruopų koše (nors tiktų ir balta itališka duona ar polenta) - tradiciniu būdu. Žiauriai lengvas paruošimas, check it out: penkiems žmonėme reikės 250g kuskusko, visa tai užpilti verdančiu sultiniu, o jei sultinio nėra, tuomet tiks ir karštas vanduo, bet skonis bus jau ne tas. Vandens/sultinio pilti tiek, kad apsemtų per 1 - 2 cm, tada įdėti šaukštą sviesto, šlakelis gero alyvuogių aliejaus, išspausti ketvirtadalį šv. citrinos sulčių, žiupsnis druskos, (taip pat galima šv. špinatų lapų), viską išmaišyti ir uždengti sandariai maisto plėvele, palikti 10 min. Per tą laiką, kuskusas išbrings ir sustings, todėl nereikai čia bijoti, nesusimovėte ;) , kuskusas pavyko, tik su šakute reikia švelniai išmaišyti ir pamatysite, koks jis birus ir visoks kitoks.
O tuo tarpu, kol kuskuskas brings, tuomet reikia triušio gabaliukus išmėsinti, t.y. mėsą nuimti nuo kaulo ir atgal karu su likusiomis petražolėmis į puodą, gerai išmaišyti, išjungti ugnį ir uždengus puodą, palikti 10 min. Patiekti viską kartu. Prie troškinio labai tiktų "stipraus kūno" raudonas sausas vynas. Bon appetit! ;)



P.S.: Viešnagė Londone buvo nuostabi - thnx  to "S." ir "A."! :)

8 komentarai:

  1. fainas reportazas, kita karta uzsukite i Richmonda - Kingstona:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. "Net ir mano katė pagamintų" :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aha, man ta katė irgi užkliuvo :) Kas čia per tendencija, kad maisto blogeris turi katę :)
    Dar kadras su rožinėm durim labai patiko.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tas "mažylis" Arancina picerijoje ir mane sužavėjo, lygiai tokį pat kadrą esu šią vasarą pagavusi :) Troškinys atrodo pikantiškai skaniai.

    AtsakytiPanaikinti
  5. tas turgelis notting hille portobello market vadinas :) sakoma, kad jis - nusisekusių menininkų, galinčių sau leist ne tik pardavinėt visokius dalykus, bet ir gyvent notting hille, susibūrimo vieta :) ir maisto ten, ir šiaip visko gali rast...

    cinquecento lange - fantastiškas, kasdien praeidavau tą piceriją :)

    gražių įspūdžių parsivežei, džiaugiuosi :) kai ten gyveni, įpranti ir viskas kasdieniška ir įprasta ima atrodyt (iki šiol nesu nei vienos padorios foto apie miesto gyvenimą padarius, pelėėėda gėda :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Karole, dėkui, kitą kartą užsuksiu, kai laiko bus daugiau ;)

    Julija, dėl katės aš nejuokavau ;)

    Asta, o kas dar čia katę turi be Jurgos (Savaitgalio rendezvous)? Man ten daug kadrų gerų yra, gaila nėra kaip papasakoti, o rašyti tai labai jau tingisi .. :)

    Renata, buvo sunku nufotkinti tą piceriją, nes žmonių didelės eilės, ne tik vidude, bet ir lauke, tačiau pavyko išgauti šiokį tokį kadrą. :)

    Jurgita, taip taip, kai parašei, iškarto ir prisiminiau tą pavadinimą :) Kadangi gyveni ten, tai turi daug daugiau laiko ir galimybių nei aš, tad lauksiu ir iš tavęs kadrų! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Žaviuosi triušienos troškiniais, katėmis ir smagiomis kelionėmis. Gal tik pavadinime valandų linksnį reikėtų pataisyti ar kokį žodį įterpti :)
    Laukiame naujų receptų.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Anonimiškas, dėkui už patikslinimą, tikrai žiopla klaida ;)

    AtsakytiPanaikinti