2011 m. liepos 10 d., sekmadienis

Pats tobuliausias Gazpacho receptas ir jos istorija


Yra daugybė teorijų apie Gazpacho sriubos ištakas,  viena iš jų yra Arabų sriuba - iš duonos, alyvuogių aliejaus, vandens ir česnako, kuri atkeliavo iš arabų, kuomet arabai buvo užkariavę Ispaniją.
Yra daugybė modernių šios sriubos variacijų, labai dažnai patiekiama skirtingų atspalvių, kurie susideda iš pomidorų, baltos duonos skrebučių, arbūzų, avokadų, agurkų, petražolių,vynuogių, mėsos sultinio, jūros gėrybių, natūralaus jogurto ir kitų ingredientų. 
Nepaisant visko, daugelis  istorikų sutaria ir pripažįsta, jog Gazpacho sriuba kilusi iš Ispanijos pietų pusės - Andalūzijos krašto, kuri gaminama iš prinokusių pomidorų, paprikų, agurkų, česnakų ir baltos duonos džiūvesėlių sumaišytų su vandeniu, extra virgin alyvuogių aliejumi bei vynuogių actu – visa tai patiekiama šaltai. Tai žinomiausias Andalūzijos krašto patiekalas, kuris buvo gaminamas dar tada, kai viduramžiais Ispanija buvo Islamo pasaulio dalimi, tuomet Ispanai šią sriubą vadino - Ajo blanco, kurią sudarė česnakai, vanduo, duona, alyvuogių aliejus, migdolo riešutai, vynuogių actas ir druska.  Ajo blanco šiandien asocijuojama su Malaga, kur ši sriuba gaminama su šviežiomis vynuogėmis. Svarbu paminėti, jog Ajo blanco seniausios ištakos yra Ispanijos Cordoba mieste. Raudoną atspalvį Gazpacho įgijo tik tada, kai Kristupas Kolumbas iš Pietų Amerikos atplukdė pomidorus ir pipirus. O vynuogių acto atsiradimo istorija Gazpacho ir Ajo blanco sriubose, siejama dar nuo tų laikų, kuomet Romėnai buvo užkariavę Ispaniją.

 Duonos džiūvėsėliai Gazpacho ir Ajo Blanco sriubose atsirado dar viduramžiais, kuomet būdavo sunku su maistu, kadangi įvairūs karai ir ligos (maras), sunaikindavę didžiulius derlius, todėl duonos džiūvėsėliai ( nors iš tikro duonos trupiniai ) sriubai suteikdavo daugiau sotumo, bent taip Konkistadorai pasistiprindavo :) 

Gazpacho sriubos mėgėjams gali pasirodyti keistai, tačiau ši sriuba kartais patiekama kaip salotos, taip taip, būtent, kaip salotos! Jose paprastai nenaudojamas nei vanduo, nei pomidorų sultys, o daugiau duonos džiūvėsėlių ir viskas ne taip smulkiai smulkinama ( neduok Dieve su blenderiu ). 

Taip pat yra "Gazpacho de anrequera" - ruošiamas su namie išsuktu majonezu su citrinos sultimis, kiaušinių baltymu, šv. česnako skiltele bei migdolo riešutais; "Gazpacho de Granada" - ruošiamas iš saujos česnakų, kumino, druskos, paprikos, prinokusių pomidorų su alyvuogių aliejumi - viskas suplakama iki vientisos masės ( kaip kad tyrelė kūdikiams ), o tada atskiedžiama labai šaltu vandeniu ir duonos džiūvėsėliais ant viršaus; "Salmorejo Cordobes ( taip pat verčiasi kaip triušio padažas ) - ruošiamas iš česnakų, paprikų, pomidorų ir drėkinta duona alyvuogių aliejuje, visa tai patiekiam su virtu kiaušiniu, apelsinais ir skrudinta duona ir daugelis kitų Gazpacho variacijų.

 Pati "Gapzacho" žodžio kilmė yra pakankamai ginčytinas faktas, kadangi vieni tyrinėtojai teigia, jog jis kilo iš arabų kalbos Mozarab nuo žodžio "caspa", kuris simbolizuoja "fragmentai" ir panašiai. Kad ir kiek prirašyta apie Gazpacho žodžio kilmę, matyt tai tapo daugelio pakeleivių ir vietinių Andalūzijos gyventojų, leisiu sau taip pasakyti, barbarizmu?? O gal kantrybės pritrūko šio žodžio kilmės paieškai. Baigiant šią trumpą istoriją, primenu, jog iš Ispanų kalbos išvertus Gazpacho, reiškia - šalta daržovių sriuba.

Bene žinomiausio Andalūzijos Baroko krypties (1656 m.) Diego Velázquez darbas - Las Meninas. Iš Andalūzijos taip pat yra kilęs vienas garsiausių pasaulio dailininkų - Pablo Picasso.

 Kad paruošti šią skanią šaltsriubę, pasistenkite gauti kuo šviežesnių ir geresnių daržovių, o taip pat reikės gero nusiteikimo ir tuomet liks tik atsiduoti nuostabiai gaivinančiam skoniui!

Paruošimo laikas: 30 min.
Porcijos: jeigu bus tiekiama kaip pagrindinis patiekalas - 4, jeigu kaip užkandis, tuomet - 6.

Ingredientai skystai masei:
  • 1 nedidelis agurkas
  • 2 pomidorai
  • 1 L pomidorų sulčių ( naudojau natūralias pomidorų sultis )
  • 3 šv. česnako skiltelės
  • Raudona paprika
  • 1/2 nuplautas ir išdarytas šv. čili pipiras
  • Sauja šv. petražolių
  • Šviežiai spaustos citrinos sultys
  • Natūralus mineralinis gazuotas vanduo ( vietoj jo, galima naudoti ir vandenį, o jei nepatinka, nenaudokite jo visai )
  • Sauja kalendros ( aš be jos neįsivaizduoju Gazpacho :-] )
  • Šlakelis gero extra virgin alyvuogių aliejaus
  • Šv. grūstų druskos ir pipirų
Ingredientai sriubai  ( jų nebus galima sumalti iki vientisos masės, jie į sriubą dedami tik smulkiai sukapoti ):
  • Trys vidutiniai agurkai
  • 2 pomidorai
  • Geltona paprika
  • Sauja svogūnų laiškų
  • Raudonas svogūnas
 Į indą skystai masei visas daržoves supjaustyti ir supylus pomidorų sultis susmulkinti  blenderiu, tačiau nereikia smulkinti iki tyrelės konsistencijos, na kaip ten sako, spausk gazą, bet ne iki dugno, taip ir čia ;)


Kitame inde, kuriame ingredientai sriubai, visas daržoves peiliu susmulkinti/sukapoti. Iš pomidorų visas sėklytes supilt į sriubos masę, o pomidorus supjaustyti smulkiais kubeliais. Čili pipirą nuplauti iš vidaus išėmus sėklytes ir visus susmulkintus ingredientus sudėti į sriubai skirtą masę. Įspausti citrinos sulčių, pagardinti alyvuogių aliejumi ir druska su pipirais.  Viską išmaišyti.



Pastaba: Dar būtų galima naudoti vynuogių actą, vorčesterio padažą, raudonėlį ar net cherry. O jeigu laukiate draugų ar giminaičių, galima žaismingai supilstyti į paprikas, kaip kad nuotraukose. Jeigu gaspacho išėjo per aštri, tuomet drąsiai pilkite natūralaus jogurto, spalva taps švelniai rožinė, o ir skonis žymiai švelnesnis, beje mums taip ir nutiko :-]

Kai nusibos gaivintis šaltibarščiais, pratęskite gaivumo procesą su gaspacho, bon appetit!

11 komentarų:

  1. Gaminau paprastesnę versiją, bet nelikau patenkinta - nepatiko agurko ir pomidoro maltos sėklytės. Žinoma atšalusi sriuba gaivino, bet kol neparagausiu tikros tikroj Ispanijoj vargu ar gaminsiu, juolab, kad mieliausias žalių pomidorų nevalgo...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Chi, kokie indeliai faini valgomi :)

    Man gazpacho tinka. Svarbiausia atšaldyt kaip reikalas - skanuu.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Indre,
    man irgi nepatinka maltos sėklytės, todėl jas atidedu atskirai ir sudedu atgal į sriubą, kai viska jau paruošta, o taip pat labai nemėgstu gazpacho, kai ji būna tiek sutrinta, kaip kūdikių tyrelė =/ O ką turi omeny, jog tavasis žalių pomidorų nevalgo, neprinokusių ar nekonservuotų?

    Jurgita,
    tie indeliai tikrai smagiai atrodo, juolab, kai jie yra uždengti, tad labai smagiai gali nustebinti visus svečius! :) Prieš pradedant gaminti gazpacho, visus produktus laikiau šaldytuve, tad viskas išėjo gaiviai :)

    P.S.: kalendros indėlis į gazpacho - man ją daro nuostabią, nežinau ar esate bandę su kalendra, todėl labai rekomenduoju išbandyti ;) Kad Ispanai gamina geriausią gazpacho, aš tuo neabejoju, tačiau iš ten parvežtas receptas būtų toks pat geras, kaip kad gaminas Andalūzijoje. Tikiuos vieną dieną ir man nusišypsos laimė paragauti vietinės gamybos gazpacho :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sriuba ir pipiro puodelis - super. Ir apie gazpacho kilmę buvo įdomu pasiskaityti. Bet... Diego Velázquez...na, jis tikrai nėra impresionistas... tai Baroko epochos dailininkas. O impresionizmas - XIX a. pab.-XX a. pr. meno kryptis, kuriai atstovauja Mone, Dega, Renuaras, Sezanas ir kt.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Rūta, dėl Diego V. tikrai susimaišiau, nes vis skaitinėjau apie V. Van Gogh'ą, o juk jis ir buvo impresionistas, tiksliau post-impresionistas, matyt iš inercijos sugrybavau
    :-> dėkingas už pataisymą, pakoreguosiu tekste.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Žalių - neapvirtų, nekonservuotų ir pan. :) T.y. kaip nors neapdorotų.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Indre,

    o pabandyk šitą variantą (ne vienam bloge esu matęs), orkaitėje apkepint pomidorus ir paprikas, tada reikia leisti pomidorams ir paprikoms atvėsti, sukapoti ir su kitais ingredientais į sriubą ;)

    Aš būtinai išbandysiu!

    AtsakytiPanaikinti
  8. :) Mindaugai, visos klaidos ir visi maišymai - veda prie atradimų :) ir virtuvėj, ir gyvenime. Manau, kad Diegas nesupyko - juk ir jis stengėsi sukurti atitinkamą tikrovės, erdvės ir kt. įspūdį (impresiją) :)))

    AtsakytiPanaikinti
  9. Rūta, taip taip, pritariu Tau, džiaugiuos, jog klystu, taip tik labiau artėju prie teisingo tikslo ;)

    AtsakytiPanaikinti
  10. gaila neparasyta kiek mineralinio vandens pilti. Bandom daryti ;) aciu uz receptuka.

    AtsakytiPanaikinti