2010 m. lapkričio 8 d., pirmadienis

Negirti kaštainiai šokoladiniame brendžio padaže :)

Seniai norėjau paragauti/pabandyti pagaminti kaštainius. O juk dabar lyg ir sezonas, nes šiandien jų radau Maximoje :)  Labiausiai įstrigo epizodas iš Jamie Oliver'io serijos Jamie's at home, kuomet jis su savo mokytoju/mentor'iu Gennaro valgė kaštainius, išmirkytus brendyje - šį receptuką palikau savaitgaliui :) O dabar saldesnis pirmas eksperimentinis "blynas", kuriam pagaminti reikės:

  • 100 g kaštainių;
  • 200 g brendžio, nors tiktų ir konjakas, kalvadosas ar net romas;
  • 70 g sviesto;
  • 2 šaukšteliai gvazdikėlių;
  • 4 šaukšteliai cukraus;
  • 1 kriaušė;
  • 8 juodojo šokolado plytelės.

Imu paprastą puodą, nuplaunu kaštainius, kiekviename kaštainyje įpjaunu "pliusą". Į puodą įdedu 2/3 sviesto ir 120 g brendžio. Palaukęs dvi minutes, sumetu kaštainius, gvazdikėlius, uždengiu puodą dangčiu ir palieku ant vidutinės ugnies 15 minučių. Prabėgus nustatytam laikui, šiek tiek sumažinu ugnį, palieku troškintis dar 10 min.



Beje, dar dėjau migdolo riešutų, tačiau jų iš tikro nereikėjo, todėl ir netraukiau Jums į receptą. Vis ta mano fantazija....

Kai kaštainiai jau prasivėrę, išimu ir nulupu nuo jų kiautą bei, jei pavyksta, rudąją apsauginę plėvelę, kadangi ji kartoka, bei neleidžia kaštainiams pasisavinti nuostabiųjų brendžio ir gvazdikėlių aromatų. Po atkaklių "Chuck Norris'o" pirštų “prijomų” - kaštainiai nuvalyti! :) Vėl dedu puodą ant vidutinės ugnies ir sumetu nuvalytus kaštainius. Supilu likusį brendį ir sviestą į kaštainius, dar po kelių minučių cukrų ir šokoladą. Palieku troškintis apie 10 min, tačiau ant silpnos ugnies.


 Kriaušę perjpaunu per pusę, išimu sėklytes. Patiekiu į lėkštutę ir Bon appetit! 



 P.S.:  Ką kitą kartą darysiu, jog būtų tikrai skaniau? Ogi būtinai įspausiu į troškinį visą citriną, nes buvo per saldu, nors maniau, jog kriaušė ir bus tas gaivumas burnoje, tačiau klydau. Taip pat manau, jog likus iki troškinimo galo 5 minutėms, skonį papuoštų bruknės ar spanguolės. Jeigu kas pabandysite, būtinai parašykite! O po šio savaitgalio būtinai pateiksiu "girtų" kaštainių receptą :)

5 komentarai:

  1. Na na, ir koks gi tu kashtainiu skonis? Visada norejau paragauti :}

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na savo tekstūra, jie panašūs į minšktą riešutą/bulvę/troškintą saliero šaknį ar kaliaropęm, ar dar kažką tokio, bet tai tikrai nėra tai, ką parašiau, sakyčiau, jų skonis su tam tikru nekasdieniu charakteriu. Tikrai nepamiršite šio skonio.

    Todėl dar bandysiu pagaminti kelis skirtingus variantus, kad atrasti tą tobulą skonį :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai skanūs jie ir tiesiog kepti orkaitėj :)
    O čia apskritai aukštasis pilotažas! Gundai, ai-ai-ai :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Mūsiškėse parduotuvese ju daug matyti..
    O, brolau.. Duok pazada, kad kada pavaisinsi :)

    AtsakytiPanaikinti