2010 m. lapkričio 23 d., antradienis

Guacamole užtepėlė arba ahuacatl molli

Savaitgalį turėjau svečių, o vakarėlio tema buvo - kiekvienas svečias atsineša savo vyno butelį (skirtingą) ir namie pagamintą užkandį(-džius), tuomet degustuojame ir ragaujame, ir po 6 butelių vyno, skoniai susilieja ir atsimenu, vis tą vieną, įviariapusišką skonių kokteilį... geras buvo vakaras :) Čia buvo lyrinis nukrypimas.. O aš paruošiau Guacamole užtepėlę, kadangi tepėm kaip užtepėlę, o ne mirkėm padaže, todėl ir pavadinau užtepėle. Patiekiau su orkaitėje pakepinta balta duona ( liaud. - "batonu"), kurią įtryniau česnaku.

Apie Guacamole: Dar 1500 metais, kai Ispanai įkėlė koją į Actekų imperijos žemių valdas, vietiniai gamindavo padažą/pagardą ahuacatl-molli, kuris pagal Actekų kalbos dialektą "Nahuatl" , reiškia -> avokado padažas, į kurį kartais pridėdavo pomidorų ar svogūnų, skamba kaip tikras Guacamole padažas? Tačiau, laikui einant,  Ispanai jį patobulino ir dabar mes vartojame Naujojo pasaulio guacamole receptą, kuris pasipildė serrano čili pipirais, čilantro lapeliais, laimo sultimis, pipirais ir druska. Šis pagardas yra kilęs tiesiai iš Meksikos ir yra tradicinis Meksikos virtuvės palikimas, o tiksliau pačių actekų (Aztec).

Aš negaminau autentiško, nes neįmano gauti visų produktų, tačiau jo skonis tikrai neprastesnis, o užtruksite iki 7 min.:

  • 2 sunokę avokadai;
  • 4 - 6 česnako skiltelės;
  • 2 sunokę pomidorai;
  • 1/2 čili pipiro;
  • 1/2 citrinos;
  • pipirai, druska ir extra virgin alyvuogių aliejaus.
Rinkitės parduotuvėje sunokusius avokadus, jie turi ir lengvai/minkštai įsispausti. Avokadus perpjaunu per pusę - aplink kauliuką, išimu kauliuką, tada su arbatiniu šaukšteliu išskaptau avokado minkštimą ir dedu į blenderį, bet dar nemalkit, sudėkite likusius ingredientus. Čia vėlgi reiktų naudoti akmens grūstuvę, tačiau aš jos neturiu. Stambiai supjaustau pomidorą, nulupu česanko skilteles ir susmulkintą čiliuką sudedu į blender'į. Išspaudžiu pusę citrinos sulčių ant pomidorų su avokadais bei česnaku, dar druskos, pipirų pagal skonį ir extra virgin alyvuogių aliejaus. Malam!



Masę galima smulkinti iki tokios konsistencijos, kokia atrodo mielesnė ir skanesnė. Dabar reikia supjaustyti kubeliais likusį pomidorą ir sudėti į suplaktą Guacamole padažą, viską išmaišyti ir galima tepti ant orkaitėje pakepinto "batonu" ( ant tuščios skardos, galima ir ant sviesto popieriaus, +150 C temp., 5 min iš vienos pusės ir 4 minutės, apvertus, iš kitos pusės, tačiau žiūrėkite, kad nepridegtų ir patikrinkite, nes batonas batonui nelygus) įtrintu česnaku. Taip patgalima valgyti mirkant tortiliją ar kukurūzų traškučius į Guacamole padažą.

Bon appetit!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą