2012 m. rugsėjo 29 d., šeštadienis

Kitoks risotto su voveraitėmis, šį kartą su Lietuvišku alumi

Tai va, labai mėgtstu itališką patiekalą risotto, o mūs kalbadariai jį pavadino "daugiaryžis", kol aš ištariu šį žodį, pradedu galvoti apie daug skirtingų ryžių puodą, bet niekaip asociacija nerandu su risotto. Tiek to, naudosiu tarptautinį žodį, nes risotto ir Afrikoje risotto, nes didingoje JAV naudoja "risotto".  

Pamenu kai su Egle kalbėjome apie risotto, ji prasitarė, jog su šampanu ragautas risotto jai paliko didį įspūdį, iškarto nutariau išmėginti - skonis tikrai kitoks ir nepamirštamas. Tad nusipirkęs Rugpjūčio mėnesio "Virtuvė" žurnalą, pamačiau kitokį risotto variantą - su  nefiltruotu alumi. Na kaip jis mane užkabino, o alaus aromatas toks buvo malonus, it ką tik iš krosnies ištraukta duona. Visiems labiau rekomenduoju šį risotto variantą - Lietuvišką variantą nei su vynu. :)


Paruošimo laikas: iki 45 min.
Porcijų kiekis: 2 -3 

Ingredientai:
- 150 g Roma, Arborio arba Carnaroli ryžių
- 150 g voveraičių
- 1 saldus svogūnas
- 2 ar 4 česnako skiltelės (aš naudojau keturias, nes baisiai mėgstu česnakų prieskonį)
- 500 ml ekologiško grybų sultinio (nors neblogai būtų ir daržovių)
- Taurė Lietuviško nefiltruoto alaus (naudojau "Vilniaus alus", nors aš pyliau apie 270 ml)
-  Po du valg. šaukštus sviesto ir alyvuogių aliejaus
- Šv. grūstų druskos ir pipirų
- Šakelė čiobrelių
- Ryšulėlis laiškinių arba jaunų svogūnų laiškų
- Sauja parmezano drožlių (apie 80 g)

Atskirame puode užvirinti sultinį, tuomet sumažinti ugnį iki minimumo ir laikyti iki tol, kol bus baigtas risotto. 
Kitoje keptuvėje ištirpinti pusę sviesto ir apkepinti voveraites, nedaugiau nei penkias minutes, toliau palikti toje keptuvėje iki tol, kol jos bus perkeltos į risotto. 

Kitoje keptuvėje įkaitinti alyvuogių aliejų ir apkepinti svogūnus, kol suminkštės, po to sudėti česnakus ir kepti apie minutę, tada sudėti ryžius, juos pastoviai maišant šiek tiek pakaitinti. Priešingai nei Eglė, aš šioje vietoje ryžius pakepinu ilgiau, nes man patinka, kai ryžiai įgauna riešutų poskonį ir kvapą, žinoma pakinta it tokia kakavinė spalva, tuomet jau iškarto pilu alų ir viskas pradeda putoti ir virtuvėje pasklinda nuostabus šviežios duonos kvapas. Kai tik alus susigeria į ryžius, iškarto po to seka sultinio ir samčio tango. Šį ritualą reikia kartoti apie 20 - 25 minutes, tai labiau priklauso nuo puodo, arba iki tol, kol ryžiai pasiekia "al dente" būseną. Prieš ryžiams baigiant išvirti, suberti apkepintas voveraites su likusiu sviestu, taip pat sudėti laiškinius česnakus/svogūnus, čiobrelius. Dar nedaugiau ne porą minučių, ugnį išjungti, sudėti parmezano drožles, gerai išmaišyti ir uždengus palaikyti apie dvi - tris minutes. Prie risotto patiekti tą patį alų, bon appetit!

 


  P.S.: Egle, gaminsiu ateityje dar ne kartą, laukiu kada tėvukams bus proga tai pagaminti! ;) 

5 komentarai:

  1. O, Mindaugai, kaip tik pagalvojau neseniai apie Tave, kur dingęs :)
    Risotto tai vienas geriausių valgių apsiniaukusiems rudenio vakarams!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Renata, taip jau gaunasi kartais, kad pasiektum/gautum kažką, turi paaukoti kitą (čia apie karjerą), bet dabar kai vėl įsivažiuoju, čia pat vėl gyvenime nutinka tragedija, kai rankos svyra - vakar netekau brangaus šeimos nario, tad ... bijau čia plėtotis, bet tikrai rašysiu toliau ir gaminsiu! Dėkui už rūpestį! :)

      Panaikinti
    2. Mačiau nuorodą facebook'e. Užuojauta dėl netekties.

      Panaikinti
  2. Mindaugai, Tavieji triušio patiekalai bei risotto, nuotraukose atrodo tobulai ir laaabai skaniai. Ne taip kai Fortas kavinėje per ispanų dienas valgyta "Paelja" labiausiai priminė ryžių košę su jūros gėrybėmis ir kiauliena. Gėda.
    Aš dažniausiai risotto gaminu su vynu, bet reikės susigundžius Tavo patiekalui išbandyti su alumi....nors nelabai alus mūsų šeimoje geriamas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta, kad tik mačytų ;) Aš irgi nesu alaus fanatas, bet tokiems patiekalams mielai atrandu vietos šaldytuve :D

      Panaikinti