2012 m. balandžio 12 d., ketvirtadienis

Garsusis Tarte Tatin, tik mano su persikais :)

Pamenu, kai pirmą kartą pamačiau per J. Oliver laidą, kuomet jis keliavo per Prancūziją, o ten vienoje laidoje pateikė "the world famous - Tarte Tatin" - pasaulyje žinomą seserų Tatin tortą. Pamaniau, iš kur jau jis čia toks žinomas, jei aš nežinau (matyt "visažinio" komplekas suveikė). Juk negali visko žinoti.


Pavartęs ne vieną "užsienietišką" kulinarinę knygą/žurnalą/kulinarinį blogą, supratau, jog šis receptas yra labai vertas RIMTO dėmesio. Gaila, kad tarybų sąjungos laikais, rusai iš Vakarų sugebėjo pasisavinti tik "rostbif'ą" ir dar kelis epinius kulinarijos šedevrus, na gerai, žiūrim į priekį, užteks kaltinti tą tarybų valdžią. Nemeluosiu, vengiu aš tų saldžių patiekalų, mat kažkaip ranka nepasiduoda tam, trūksta kažko, o gal daugiau užsispyrimo.. Ne vieną esu sugadinęs pyragą, o ypatingai keksiukus, jau tų kiek išmetęs esu. Spėjų, net mano katė už mane geriau neiškeptų pyrago?? :D Velniai ten žino, bet šis Tarte Tatin ėjosi kaip iš pypkės. Jei atvirai, prieš tai, praėjau gerą teorijos kursą, štai čia: kaip iškepti tobulą Tarte Tatin. O egzamino rezultatus matote žemiau, nuotraukose. Ryt vėl kepsiu, tik su kriaušemis (pas draugus). Taigi prisiruošiau ir pradėjau. Šio torto paprastumas ir daro jį tokiu tobulu. Daugiau informacijos ir istoriją apie seserų Tatin tortą, rasite čia.. Svarbu paminėti, jog vietoj persikų, galima naudoti bet kokius (tik) šviežius vaisius, o tradicinis Tatin tortas buvo kepamas su obuoliais.


Gaminimo laikas: iki 50 min.
Porcijų kiekis: 4 asmenims.

Ingredientai:

- 100g - 150 g cukraus
- 80 g sviesto
- 250 g mielinės sluoksniuotos tešlos
- 100 g konjako/porto/brendžio (nebūtinai, nors skaniau)
- Vanilės lazdelė arba keletas vanilės esencijos
- Apie 1 kg persikų (vietoje jų, galima naudoti bet kokius kitus šviežius vaisius)
- 500 g vanilinių ar kitokių ledų.

Orkaitę įkaitinti iki +190 C temperatūros.

Persikus perpjauti pusiau ir išimti kauliukus, atidėti į šalį.

Čia reikalinga ketaus/špižinė keptuvė arba kepimo skarda. Į įkaitintą keptuvę, nustačius vidutinę ugnį, ištirpinti sviestą ir sudėti cukrų, konjaką bei vanilės lazdelę (jei vanilės lazdelė šviežia, tuomet reiktų išimti sėklytes ir jas įmaišyti į cukrų su sviestu ir konjaku, o jei sustandėjusi lazdelė, tuomet tiks, jei ją visą įdėsite ir dar kelis vanilės esencijos lašus). Taip karts nuo karto pamaišant, kaitinti apie 10 min, kol gausis karamelė, tik atsargiai, nenusideginkite, ji labai karšta (nebijokite jei karamelė ims šiek tiek "svilti", karamelei tai nebaisu).


 
Į įkaitusią karamelę, sudėti persikus ir karamelėje (ar kitus vaisius) apkepinti iš abiejų pusų, tai užtruks iki 10 min.


Kol kas persikai keps/troškinsis karamelėje, per tą laiką, reikia išsikočioti mielinę sluoksniuotą tešlą iki gausis blyno forma, bet kokiais penkiais cm didesnė nei keptuvė/skarda. 

Čia gana svarbus momentas, mat prieš tai, kai bus uždėtas tešlos blynas,  galima persikus su visa keptuve pašauti į orkaitę penkioms minutėms (bent jau daugelis šefų taip pataria). Jeigu tai padarysite, tuomet kai ištrauksite, va tik tuomet iškočiotą blyną reikia uždėti ant persikų su karamele, o tešlos kraštus aptaisyti, it patalyne apkamšytumėte kokį nors miegalių. :) 


Keptuvę pašauti į orkaitę ir kepti apie 20 - 25 minutes, iki kol tešla apskrus/paruduos. Beje, prieš pašaunant į orkaitę, būtų galima ištepti kiaušinio plakiniu, nors aš kažkaip pamiršau, o torte to visai nepasigedau.


Svarbus momentas - iškeptą tortą, reikia atsargiai apversti, ir būkite atidūs, kad netyčia neapsitaškyti karšta karamele! Supjaustyti gabaliukais ir patiekti į lėkštes, o ant torto, kuo nuostabiausiai tiks ledai. Bon appetit! ;)

 
 

P.S.: Kitu kartu, pats gaminsiu tešlą. :)

15 komentarų:

  1. Tobula!!! Dabar mano eilė prisipažinti: niekuomet negaminau Tarte Tatin, nors tai vienas mano mėgstamiausių desertų. Vienos pažįstamos istorijos apie tai, kaip jos gamintas Tarte Tatin ištekėjo pro šonus, vos pastačius jį ant stalo prieš garbingus svečius kažkaip atmušė man drąsą imtis šio projekto:) Bet neseniai atradau keptuvę skirtą specialiai Tarte Tatin ruošti, tad gal reikės nusipirkti ir išbandyti:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nida, man malonu, jog taip įvertinai. :) Beje, aš kepiau irgi paprastoje keptuvėje, kurioje ir kotletus kepu. Esmė tame, kad aš uždėjau lėkštę, tada ant lėkštės pjaustymo didelę lentelę ir apgaubęs rankšluosčiu, LABAI STAIGIA APVERČIAU, per kokią milisekundę, kad karamelė nespėtų išbėgti. Kita vertus, Tarte Tatin patogiau ruošti mažoje keptuvėje, tuomet bus lengviau apversti. ;)

      Panaikinti
  2. Man tai irgi vienas skaniausių desertų. Tas klasikinis Tatinas, su obuoliais. Pas mus namuose jį visada Citrina kepa, tai toks tarsi vyriškas desertas :) nors šiaip aš esu didesnė desertų gamintoja :)
    Nida, mes tai be jokių spec. keptuvių kepam, tiesiog supilam karamelizuotus obuolius/vaisius į paprastą keramikinę kepimo forma ir užklojam tešla. Ir niekas neišbėga :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tikrai tobulėjate, p. Mindaugai. Einu pirkti persikų :)
    P.S. gal jau laikas būtų įkelti Katės nuotrauką?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gerb. Anonimiškas, dėkingas! Tikiuosi viskas pavyks gerai.

      P.S.Jei persikai bus rūgštesni (reiktų prieš kepant, kokią skiltelę paragauti), tuomet vertėtų dėti daugiau cukraus, o katės foto jau greitai. :)

      Panaikinti
  4. Nuotraukos tokios skanios :) Aš irgi su obuoliais tokį mėgstu gaminti.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Citrina ir Bulve, mintis gera kepti kepimo formoje. Bet visa idėja juk tame, kad toje pačioje keptuvėje karamelizuoji vaisius, paskui ir kepi joje:) Na, čia, žinoma, išsidirbinėjimas, nes visada galima perpilti į tą formą:) Ach, jau įgaunu vis daugiau drąsos! O beje, ar pas jus jau yra persikų?? Pas mus dar jiems neatėjo sezonas...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nida, persikau buvo prasti, lyginti su rudens/žiemos sezonu, kuomet jie būna sunokę, galiausiai cukrus ir kiti "pripravai" viską sudėliojo į savo vietas. ;)

      Panaikinti
  6. Jau kaip skaniai atrodo...pilvas maršus grot pradėjo..:D Reik tik susirast tokią keptuvę ir bandyt..:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Tobulas skonis! Pirmasis (ar pirmoji) Tarte svečių nesulaukė, tad teko greit į orkaitę pašauti antrą :)
    Beje, neturiu špižinės keptuvės, tai dariau kaip Citrina ir Bulvė.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Va va, mes irgi dviese sudorojome prisėdę vienu ypu :D

      Panaikinti
  8. Nagi, bado akis ir tiek. Nesuprantu, ar čia nuotraukos tokios skanios ar receptas iš tiesų vertas dėmesio. Niekur nedingsi, reikės bandyt :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Edita, receptas išties nuostabus, paprastas, o tai jį ir daro tobulu, draugai jau tuo įsitikino! :) Bandyk bandyk!

      Panaikinti