2012 m. kovo 20 d., antradienis

Špinatų ir salierų risotto su fazanu apelsino padaže



Praėjusį savaitgalį apturėjau tikrą fiasko. Negana to, kad pusryčius gaminau 6 valandas (įrašas apie tai, kitą savaitę), tai dar fazaną perkepiau (į fotiką buvau užsižopsojęs). Bet bendras rezultatas neblogas. Fazaną valgiau pirmą kartą, skonis tikrai neblogas, panašus į antienos. Įdedu pilną risotto ir atskirai fazano receptą. Fazaną buvo galima patiekti su česnakine duonele/makaronais/polenta arba risotto, tai taip ir pasielgiau, juolab prisiminęs savo pirmąjį nesėkmingą risotto (kai pirmą kartą gaminau risotto), bus gera proga pasidalinti jau "atkaltu" risotto receptu. Per tą laiką, risotto gaminau gal jau nemažiau nei 20 kartų.


"Fazanas apelsino padaže" (recepto šaltinis: "The silver spoon", Italų virtuvė)

Paruošimo laikas: apie 60 min ir daugiau
Porcijų kiekis: 4

Ingredientai:
  • Fazanas
  • 1/4 puoduko sviesto
  • 5 kadagio uogos (jei neturite, tuomet bala nematė!)
  • 3/4 puodelio baltojo sauso vyno
  • Puodelis mėsos sultinio
  • 4 nemalti juodieji pipirai
  • Vieno didelio apelsino natūraliai išspaustos sultys
  • Druska
 Fazaną supjaustyti ir kiek galima maksimaliai nupjaustyti mėsas nuo kaulų (stenkitės mėsos gabaliukus supjaustyti vienodais gabaliukais, taip jie iškeps vienodai, kitu atveju smulkesni iškeps greičiau ir greičiausiai sukeps, kol lauksite, kad iškeptų didesnį mėsos gabaliukai). Kaulų ir karkaso neišmesti, jo reikės padažui.

Nustačius vidutinę ugnį įkaitinti puodą su sultiniu, vynu, pipirais bei druska, taip pat sudėti likusius fazano kaulus ir karkasą, tad kol fazanas keps kitoje keptuvėje, spės kaulai šiek tiek nuvirti ir išeis skanus padažiukas. :)  Nenustebkite, jei padažas nugaruos iki pusės, nes vynas nemėgsta ilgos viešnagės. ;)




Kai jau mėsa iškepė, metas nukošti sultinį.  Sumažinti ugnį iki minimumo, į nukoštą sultinį  sudėti mėsos gabaliukus (jei nepatinka, tuomet likusius riebalus nuo sviesto galima pašalinti), įspausti apelsino sultis ir uždengus dangčiu, troškinti dvi minutes, o tada patiekti ant stalo. Man visas šis procesas užtruko ilgiau, nes kol fotkinau ir t.t.



 
-----------------------------------------------------------
"Žaliasis risotto arba špinatų ir salierų risotto"

 Paruošimo laikas: apie 40 min.
Porcijų kiekis: 2 labai išalkusiems žmonėms;  3 vidutinės.

Ingredientai:
  • stiklinė arborio ryžių (specialūs ryžiai risotto patiekalams)
  • Du šalotai
  • Du saliero kotai
  • 3 česnako skiltelės
  • Sauja šv. špinatų
  • Druska ir pipirai
  • 140 ml balto sauso vyno
  • Du valg. šaukštai sviesto
  • Du valg. šaukštai extra virgin alyvuogių aliejaus
  • 1 L vištienos arba daržovių sultinio (tik ne žuvies, ir ne jautienos)
  • 80 g Parmezano ar bet kokio kito kietojo sūrio, kaip Comte, Džiugo 36 mėn, taip pat tiktų Rokiškio kietasis (nustebau, koks jis neblogas pakaitalas tiems kietiems sūriams)
  1.  Visas daržoves iškarto labai smulkiai susipjaustyti, špinatus taip pat. Risotto reikia ruošti storapadžiame/storasieniame puode/keptuvėje. Mums reikia, kad jis troškintųsi, o ne keptų! Todėl nustačius vidutinę ugnį, į įkaitintą keptuvę (naudojau ketaus keptuvę) sudėti aliejų ir pusę sviesto (likusio sviesto prireiks pabaigoje), viską ištirpinti, o kai pradės spirgėti riebalai, tuomet metas sudėti šalotus ir salierus, kepinti penkias minutes (iš pradžių dedame kiečiausias daržoves), tada sudėti špinatų lapus, susmulkintus česnakus ir troškinti dar apie penkias minutes. Tuo tarpu, pagardiname druska ir pipirais.
  2. Sudėti ryžius ir pamaišyti kas kokį 30 sek., taip iki tol, kol ryžiai sugers visą drėgmę iš daržovių ir ims kvepėti riešutais, taip dalis apkepusių ryžių informuos mus, jog jau metas pilti vyną (kitas signalas, tai, jog keptuvė turi būti pakankamai išsausėjusi, va tada ir bus metas pilti vyną). Šis procesas truks neilgiau kaip 3 - 4 min.
  3. Kai tik vynas bus supiltas, iškarto be perstojo pradės putoti, o tada maišyti, maišyti, maišyti, maišyti, maišyti, maišyti, maišyti, maišyti, maišyti, taip apie 2 - 4 min, iki kol ryžiai visą skystį sugers ir dugnas pasidarys pakankamai sausas.
  4. Kai ryžiai sugėrė visą vyną, tuomet metas pradėti sultinio ritualą. Kol gaminsite risotto, tegul sultinys sau lengvai kaista ant mažos ugnies. Pilti tiek sultinio, kad jis nepilnai apsemtų ryžius, o tada smagiai maišyti. Kai ryžiai vėl sugers sultinį, tuomet keptuvės arenoje vėl metas pasirodyti sultinio ir samčio tango. :p Jei pritruks sultinio, tuomet galima piltų užvirintą vandenį (mat ryžiai turi tokia suvalkietišką savybę, sugeria visą skystį it kokia kempinė). Taip kartoti šiuos tango šokius iki tol, kol ryžiai bus stangriai išvirę, t.y. jų paragavus, jauti jo kietoką konsistenciją, tačiau jis kramtosi lengvai. Čia reikalingas balansas. :) Šis procesas truks apie 18 - 25 min. (nors kartą prie keptuvės teko stovėti ir visą valandą)
  5. Kai jau ryžiai gatavi, metas sudėti likusį sviestą ir tarkuotą sūrį, gerai išmaišyti ir uždengus dangčiu, palikti 2 - 3 minutėms. Risotto turi būti tirštas, o ne skysta ir pasileidusi košė.
  6. Patiekiame į lėkštes, taures pripildome balto atšaldyto vyno ir bon appetit! ;)
 


P.S.: risotto būtinai maišyti pastoviai, kad netrauktų prie dugno, kitaip šio patiekalo skonis Jus nuvils. Šį patiekalą galima patiekti kaip pagrindinį patiekalą.


20 komentarų:

  1. Skamba tai oi kaip gerai :) O kur fazaną radai pirkti?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pirkau Vilniuje, Santariškių rajone yra tokia parduotuvėlė "Gamtos ambasada", o ir kaina nedidelė, tik 26 Lt/kg. :) Dėkui, Renata! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ir kaip The Silver Spoon? Vis žiūriu į ją ir neapsisprendžiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Karališkai čia tu su tuo fazanu:) Reiks ir man prieš Velykas tos "Gamtos ambasados" pasieškoti.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Oho!!! Fazanas??? Maniau, kad Lietuvoje fazanai ruosiami tik Ozelio virtuveje:) Bravo, Mindaugai!!! Skamba labai skaniai. Risoto - kazkaip uzmirstas patiekalas mano virtuveje, ir manau, kad nepelnytai. Gal reiktu koki vakara ji prisiminti?
    P.S. Kaip gerai, kad LT jau yra vietu, kur parduodami tokie egzotiski dalykai kaip fazanai!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Mindaugai...atrodo nerealiai...ir fazanas ir risotas...super!!! Vis nesugalvojau kaip galima būtų fazaną paruošti...ačiū už idėją:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Oho kaip prabangiai tu cia! noreciau isiprasyti pietums 8)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Asta, nežinau kokia namie pas tave cookbooks biblioteka, bet mano rekomendacija būtų: buy! ;) Man asmeniškai ši knyga jau atsipirko, nes gaminau ne vieną patiekalą, vadinasi yra naudinga :)

    Renata, tikiuos nenusivilsi! ;)

    Nida, čia didelį komplimentą dėl Oželio pasakei, dėkui! ;) Tikrai skanu buvo. :) Gamink risotto su artišokais, Izraelyje (kiek žinau) populiarus patiekalas ir dėk į blogą. Velnias, aš tų artišokų nemoku visai gaminti, pasidalinsi receptu! ;)

    Odeta, ačiū, kad tik mačytų! ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Biblioteka mano jau išėjusi iš krašto ir iš rašto :) Ir vis dar maža aaaaaaa :)

      Šiandien ir aš daugiaryžiu pasilepinau, nors ir be fazano. Galvojau, kad esu jo ragavusi, bet dabar prisiminiau, kaip Švedijoje žiemą važiavau į vieną medžiotojų ūkį ne fazanų, o putpėlių pirkti. Vadinasi, reiks ieškoti fazano :)

      Panaikinti
  9. Ir aš fazano niekad neragavus... Gal tikrai idėja Velykoms?.. :) Labai gražiai aprašei rizoto gaminimą (sultinio ir samčio tango!) :D

    AtsakytiPanaikinti
  10. Puikus receptas ir patiekalai. Fazaną ruošiau rudens pabaigoje - tikrai pirštus aplaižyti galima... Skanumas to paukštelio. Tik toks klausimas man kirba dėl fazanų. O jie laikiniai (turiu minty tą, kurį pats pirkai? Nes lyg jau nebesezonas... Ant Velykų norintiems gali ir nebūti :) O gal atsirado Lietuvoje kokie šių paukščių augintojai? Klausiu iš smalsumo, nes anksčiau neteko girdėti :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Neringa, ne taip jau ir prabangiai, viskas vos per 45 min. ;)

    Citrina ir Bulve, siūlau ten pasiskambinti ir iš anksto užsisakyti (aš laukiau apie savaitę), o sultinio ir samčio tango, net nesusimąstęs įpyliau į tekstą, o tik vėliau pastebėjau (spėju dėl to, nes per ausinuką klausiausi tango lounge set'o :) ).

    Rūta, ačiū! :) Tikrai nežinau kaip čia su tuo sezoni, jis pas mane kameroje gulėjoe nuo sausio pabaigos. :) Lietuvoje tikrai augina du ūkiai, vienas Klaipėdoje, o kitas Joniškyje (Audruvis), o čia net nežinau iš kur tas paukštelis (prigavai mane)..??? :p Kaip jau minėjau, pirkau "Gamtos ambasadoje". Gal kai būsi Lietuvoje, pavyks iš ten gauti? http://www.gamtosambasada.lt/ aš ten pasiskambinau ir telefonu sutariau. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oi, nebandžiau prigauti :) Bet naujiena gera, kai jau nuleisim šaknis Lietuvoj, reikės išbandyti "Gamtos ambasadą" :)

      Panaikinti
    2. Mindaugai, mes tai Velykas Liukse švęsim, tai teks čia to paukštelio pasidairyti :)

      Panaikinti
    3. Tikiuos rasite ir pasimėgausite ;)

      Panaikinti
  12. Ne į temą, bet gal žinai kokį receptuką, krevečių ilgesniam išlaikymui. Mano mylima praduotuvė "Katino dienos" Vilniuje nori pradėti prekiauti įvairių rūšių krevetėmis, ne tik šviežiomis, bet ir ruošiniais ir ieško įdomių receptų. Jie labai mieli žmonės, pradėję nuo 0, bet iš didelės idėjos. Žinau, kad gamini nerealius receptukus, gal ką gali pasiūlyti...svarbu kuo ilgesnis išlaikymas:)) (Jie labai stengiasi)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Odeta, o iš kokios operos jiems reikai receptų: pyragai/kepiniai; užkandžiai; paštetai; marinuotos krevetės... Ką turi omeny - ilgesniam išlaikymui? :) Mielai pasiūlyčiau, bet bent mane nukreipk kaip nors. ;)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Mindaugai...mes nusitvėrę 12Eur bilietą nuskridome į Marakešą. Ten be suvulkanizuotų jūros gėrybių ir žuvies, tegalėjome žavėtis Tadžinu. O, jis ten aikštėje be superinių rstoraniukų, kur galima išragauti visų gėrybių ( nuo ožkų galvų smegenų iki sraigių, neskaitant žuviesir jūros gėrybių) buvo tobuliausias.
    Pas "Katino dienos" galima užsisakyti krevečių, midijų, tuno, doradų ir.t. tiesiai iš aukciono, bet kartai žmonės, užsisakę neatsiima prekių ir jiems reikia,kad jeigu per parą nenuperka užsakymo, jie nori pagaminti kokį pusfrikatį, kad nesusentų pas juos neišpirktas gaminys. Šiuo atveju krevetės. Jie turi nerealias silkes, šviežią ir rūkutą žuvį.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta, jei reikalas/poreikis yra, kad krevetės kuo ilgiau išsilaikytų šviežios, tuomet būtų galima marinuoti su česnaku, čiobreliu, druska, pipirais, užpilti alyvuogių aliejumi (kad krevetės oro negautų), kad apsemtų. Taip galėtų išsilaikyti iki 4 parų. O dar būtų galima prancūzišką "kyšą", taip pyragas išsilaikytų apie 3 - 4 paras. Paskutinis variantas, saugiausiasi visų atžvilgiu - užšaldyti :)

      P.S.: žiū, jog šią žinutę pasėjai ne viename bloge? :)

      Panaikinti
  15. Į fazano paieškas nesileisiu, bet viščiuko krūtinėlė, manau, nesupyks, jei paprašysiu apsimest fazanu ir niurktelėti į apelsinų padažą :D Daugiaryžiai yra mėgstamiausias mano vaikučio valgis, šaldytuve liūdi salierų ryšelis, špinatų sauja - šio vakaro valgio kursas aiškus!

    AtsakytiPanaikinti