2011 m. rugsėjo 12 d., pirmadienis

Šepardo pyragas arba brolių piemenėlių pyragas

Praėjusią savaitę iš po septynių mėlynų jūrų, 8 aukštų, kaip dangus kalnų ir 9 miškų grįžo tėvynėn brolis juodvarniais lakstantis, na va, pagaliau, jis jau čia, o dar reikia daug ką nuveikti, tad.. Po įvairiausių darbų ir linksmybių, mat man tuo metu buvo atostogos, o ir jau mušė jojo paskutinės valandos žemėj Lietuvos, o čia dar ir Lietuvos suTurkija mačas už minučių kelių. Tad ta proga, brolelis nutarė, šeimą ir draugus, Šepardo pyragu pavaišinti (aš dariau viską, ką jis liepė, na tiesa, buvo keli ginčai dėl tam tikrų proporcijų, bet broliška meilė nugalėjo;) ). Šepardo pyragas tolimam sviete žinomas kaip "Shepherd's pie"(airiškai labai juokingai, tačiau gražiai skamba) arba "Piemenėlių pyragas", tad mes broliai piemenėliai "beganydami mergučes", tuo pat metu kepėm šį pyragą. Būkite atidūs, kad ir kokie alkani būsite, negalvokite, jog jo suvalgysite 3 ar 4 porcijas - jis velniškai apgaulingas, čia kaip su mamos cepelinais: dviejų per mažai, o 3 jau per daug! :)

Apie Šepardo ir Cotagge pyragus: tai yra mėsos pyragai padengti bulvių koše. Cotagge pyragas išpopuliarėjo dar 1791 m., kai bulvės buvo pristatytos vargšams kaip pigus "pasėlis" (tinkamesnio vertimo neradau). Pats žodis "Cotagge" šiam pyragui prigijo nuo to, jog jis reiškia kuklų kaimo darbininkų būstą, tad nuo to ir imta vadinti šį pyragą "Cotagge pie" ( iš anglų kalbos verčiasi ly ir "Namo pyragas"). Šis pyragas susidėdavo iš įvairių mėsos ir daržovių likučiai, kuriuos padengdavo bulvių koše. Taip jis vadinos iki pat 1877 m. Pasak skirtingų istorinių šaltinių, byloja, jog nuo 1877 m. Cotagge pyragas pradėtas vadinti Shepherd's pyragu (Šepardo), mat tuo metu pradėta naudoti aviena arba ėriena, o jei būdavo naudojama jautiena ar kita mėsa, tuomet jis būdavo vadinamas Cotagge pyragu. Daugelis istorikų sutinka, jog Šepardo pyragas yra kilęs iš Šiaurės Anglijos ir Škotijos vietovių, kadangi ten buvo įsikūrę bene daugiausia avių ūkių. Šepardo pyrago keli iš paminėtų istorinių šaltinių: Food and Drink in Britain: From the Stone Age to the 19th Century, C. Anne Wilson, page 273; Mrs. Rorer's Philadelphia Cook Book, Mrs. S[arah] T[yson] Rorer [Philadephia: 1886] (p. 117);  [1861] Baked Minced Mutton (recipe 703) & Baked Beef (recipes 598 & 599) ---Mrs. Beeton's Book of Houeshold Management, Isabella Beeton [London].


Iš šio kiekio pavalgys 10 žmonių.
Gaminimo laikas: 1 val. 30 min. 
Kepimo laikas: 30 min.

Ingredientai:

Bulvių sluoksniui:
  • 2 kg bulvių
  • 100 g sviesto
  • 3 kiaušinių tryniai (išplakti)
  • 150 g pieno
 Mėsos sluoksniui:
  • 3 dideli svogūnai (supjaustyti vidutiniais griežinėliais)
  • 1 kg maltos jautieno
  • 1 arb. šaukštelis druskos
  • 450 g jautienos sultinio
  • Aliejaus arba taukų kepimui (pagal skonį)
 Daržovių įdaras mėsai:
  •  2 didelės morkos (smulkiai pjaustytos, bet ne tarkuotos)
  • 4rudojo kaštono grybai (spėjų tai yra rudieji pievagrybiai)
  • 150 g šviežių arba šaldytų žirnelių
  • Sauja šviežių čiobrelių ( mes dėjom daug, nes mėgstam čiobrelį ;) )
  • 20 g sviesto
  • Druskos ir pipirų (pagal skonį)
  • 2 skardinės pomidorų savo sultyse
 Prieš tai, kai pradėsite gamint, iškarto pasiruoškite visas daržoves, taip bus lengviau gaminti ir viskas vyks sklandžiau ;) Užkaiskite bulves ir tegul sau verda, kol paruošite mėsą su daržovėmis. Į įkaitintą keptuvę įpilti aliejaus (naudojom alyvuogių aliejų), kai aliejuje pasirodo burbuliukai, reiškia, jog keptuvė su aliejumi yra įkaitusi, va tuomet ir reikia dėti mėsą (kol ruošitės daržoves, paprieskoniuokite mėsa pipirais ir druska, tegul sau pasimarinuoja). Leiskite mėsai apkepti, kol įgaus pieniško šokolado rudą atspalvį. Jeigu kepant mėsai, susidaro didelis riebalų kiekis, galima mėsą įdėti į kiaurasamtį ar "durkšlių" ir leisti riebalams nuvarvėti, o tada atgal į keptuvę! Jeigu  nuo mėsos susidariusiu riebalus bandysite nupilti, tuo tarpu pakepinkite svogūną ir mėsą sudėkite ant svogūnų, na o jeigu to nedarysite, tuomet svogūnus sudėkite į mėsą, bet kokiu atveju, svogūnai turi troškintis 7 min. Kai jau svogūnai pasitroškino su mėsa, laikas supilti verdantį jautienos sultinį ir troškinti dar apie 30 min, per tą laiką dažnai maišykite, o sultinio kiekis turi sumažėti iki per du trečdalius, t.y. turi likti vienas trečdalis sultinio. 
Dabar pats laikas sudėti smulkiai pjaustytus grybukus, morkas, žirnelius ir nustačius didesnę ugnį, troškinti spetynias minutes. Kai pasitroškino, ugnį palikite tą pačią ir sudėkite sutraiškytus pomidorus su sultimis, troškinti dar 15 min, turi nugaruoti šiek tiek skysčio. Išjungti ir nuimti nuo ugnies.

Kai bulvės išvirė, reikia sudėti sviestą, pieną ir kiaušinių trynius ir nedelsiant išplakti/traiškyti ar .. žodž, darykite buvlių košę.. eei ei, nedėkit tos tušonkės į bulvių košę, pasilikit ją kitam kartui ;) 

Gilią skardą ar kepimo indą ištepkit riebalais ar aliejumi, sudėkite mėsą su daržovėmis - paskirstykite tolygiai po skardą/indą. Ant mėsos sudėkite bulvių košę ir tolygiai paskirstykite, įspauskite porą šypsenėlių ir kiškite į +220 С įkaitintą orkaitę, kepkite 30 min. Puikiai tiks su kefyru (nors britai tokio ir neturi) ar tamsiu alumi. Na ir prisivalgysite, bon appetit!

1.P.S.: Kai kurie žmonės mėgsta ant bulvių užtarkuoti sūrio, bet mums nelabai šis variantas, nes kalorijų ir taip pakako ;)
2. P.S.: Ant bulvių susidarys traški plutelė, tad nesibaiminkite, jeigu pasirodys labai jau paruodavęs paviršius, nieko tokio, na o jeigu pajuodavęs paviršius, tuomet pravers kelios Mezym forte tabletės ;) (joke!)  šypt šypt ;) Geriau stebėkite savo pyragą akies krašteliu, o tai prakeiksit mane visai... :)

Kad smagiau būtų gaminti šį pyragą, siūlau pasileist šį gerą vokalą:

10 komentarų:

  1. Oi, Karoli, Karoli... Tu sakai, tu žinai ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Įdomiai ir žaismingai aprašytas, buvo malonu skaityti! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sitas ir mums patinka, gamintas ne viena karta :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jau kiek kartu apie ji girdejus, skaicius, bet niekad pati negaminus, sugundei!

    beja, dziaugiuosi, kad vel turiu galimybe komentuoti :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aš irgi ilgai atidėliojau jį gaminti, mat laukiau broliuko sugrįžtant, sakau, taip bus be dideliu nukrypimų :) O kai pradėjau gilintis į Shepherd' pyrago istoriją, o jergau margau, kiek ten yra variacijų, jau kelis "užsibukinau" ;)

    Neringa, gamink gamink, gali pabandyt su Guinness alumi, manau tikrai bus geras skonis (čia vienas iš tų mano "užbukintų" ateičiai), beje, komentuok, kiek širdis geidžia! ;)

    Viktorai, ar esi dares su Guinness alumi?

    AtsakytiPanaikinti
  6. skanumelis! :) lauk siuntinuko su tikrais priekosniais :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Nea su Guinnessu neteko daryt :) Reiks paieskot recepto :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Broli, skonis tikrai buvo geras, thanks to you! Laukiu nesulaukiu siuntinuko ;)

    Viktorai, turiu vieną receptą, neužilgo brūkštelsiu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Viktorai, pridedu Šepardo receptą su Guinness alumi;)
    http://historicalfoods.com/cottage-pie-with-guinness

    AtsakytiPanaikinti