2011 m. rugsėjo 6 d., antradienis

Senelio karštai rūkyta žuvis - "Jurbarko - kulinarinis paveldas"

Kiek kartų bevažiuočiau į kaimą, vis kažką naujo ir juokingo išgirstu ar išmokstu iš savo senelių, o viskas prasideda nuo istorijų, kurios visą laiką prasidedą nuo žodžio - "Sykį.." Taip taip, čia dažniau mane apipila apsakymais mano senelis, kuriam dabar 83 m., jis visą gyvenimą laisvalaikiu žvejoja, tad apie žvejybą jis galėtų pasakoti dieną - naktį. Dar besimokindamas mokykloje, savo kaime, per karą privalėjo pradėti dirbti malūninku ( taip taip, jau turiu receptus kaip jis alų, girą ir Lietuvišką samagoną virdavo/darydavo ), kur krūva istorijų pasibyra, kaip kokį stribą prikalė ir pan., o bedirbant malūne, pramoko groti lūpine armonikėle (tiksliau jo tėtis jį to išmokė), kaip jis pats sako, jis groja kaip kad strazdas griežia! :) Tada jo kelionė į armiją, kuomet po 4 ar 5 metų tarnavimo (tarnavo Altajuje ir Ukrainoje) demobilizuoja į Lietuvą, dėl jo tėvuko mirties. O istorijos iš to laikotarpio šokiruojančios, o tuo pačiu ir spalvingai gražios. Grįžęs į tėvynę, po kelių metų susipažinęs su gražiausia Jurbarko "merguče" (tai mano močiutė) - ją veda. 
Likęs jų gyvenimas prabėga dirbant ir užauginant dvi gražias dukteris ir nuostabias (viena iš jų mano mama). Seneliui gyvenimo tuštumą užpildydavo žvejyba, nors dabar susimąstydamas galiu pasakyt, jog kažin ar jis patirdavo kokią "tuštumą", kadangi su tokia meile ir šypsena veide beria istoriją po istorijos, kartais jos kartojais, tačiau pastebėjau, jog visada jos skambai taip pat, kaip ir praėjusį kartą, vadinasi neišsigalvoja :)  Šiuo metu, Jurbarke jis yra pats vyriausias mėgėjas žvejys (Iš kur žinau? Ogi, šiemet pratęsiant žvejo bilietą, reikėjo surasti jo asm.kortelę, kaip kad būna poliklinikoje, va tuomet su dėde ir pastebėjom, jog jis yra garbiausio amžiaus mėgėjas žvejys) , o žuvies paruošimo būdų jis moka nemažai, todėl kelis pagrindinius receptus mane jau išmokė: kaip karštai ir kaip šaltai rūkyti žuvį, kaip kepti keptuvėje žuvį (dažnas ir dabar nemoka paruošti skaniai žuvies) ar žuvies kotletų, kaip virti žuvienę ir kepti žuvis ant laužo. O dabar pasidalinsiu vienu iš jo receptų. Nustebsite kaip viskas paprasta, tad jeigu nenukrypsite nuo kurso (stovėjau su laikrodžiu ir skaičiavau), tuomet gausit įdealų skonį, kokio jokioj parduotuvėje nerasite! ;)

Data ir laikas: Liepos 31 d., 18 val.
Vieta: Jurbarko m., Kalnėnų g., prie skladuko...
Virėjas - paveldosaugininkas: Juozas Aksamitauskas
Padėjėjas (vis naują butelį alaus atnešdavau): Mindaugas Mikėnas
Ką ir kaip ruošėm: Du karšiai ir vienas lynas - karšto rukymo žuvys, o ta mažiukė katei atiteko, tad ..
Ko reikia žuvies marinatui: Galvutės česnako, vieno svogūno, sauja druskos ir pipirų ( daržoves susmulkinti ir sumaišyti su prieskoniais).

P.S.: reikalinga rūkykla, nors kaime tokia tūrėtų būti, o jeigu nėra, tad labai nesunku ją pasigaminti, tiesiog reikia pasukti galvą, o mums po vieno Kauno porterio alaus, gerai "mąstėsi"! :)

Taigi, iš plytų padarėme tris kojeles, o ant jų pastatėme bačką su dugnu, labai svarbu, kad tarp "plytų kojelių" būtū tarpas malkoms dėti. Pasiruoškie šiūpelė pjuvenų, keturių glėbių malkų ir dangti bačkai uždengti, na ir dar žinoma porą atvėsinto alaus buteliukų, taip bus smagiau ;)

Dar vienas labai svarbus įrankis - tai sietelis laikantis žuvis, arba galite tiesiog žuvis perrišti virvute (liaudyje vadinamu "špagatu") ir sukabinti ant "baslio", t.y. žuvis įleisit į bačką ir jos kybo ant kokio nors pagalio.
Taigi, kai žuvys sudėtos, reikia pridėti kuo daugiau malkų ir pakurti. Kurenti 45 min., tai suprasite iš pakitusios žuvų spalvos, jos atrodys lyg padžiūvusios
 Po 45 min., kai jau žuvys "išdžiuvo", jas reikia išimti iš bačkos ir tuo tarpu ant bačkos dugno sudėti pjuvenas (vieną šiūpelę arba viena pjuvenų porciją). Nuo karščio pjuvenos įkais ir pradės smilkti, tai susidarys velniškai karšti dūmai, kurie ir padarys likusį darbą, kol mėgausitės alučiu :)

Kai pjuvenos sudėtos, reikia dėti žuvis atgal į bačką ir kūrenti 35 min.
 Svarbiausiai yra negailėti malkų.
 Tuo metu, senelis išsitraukė lūpinę armonikėlę ir užtraukė kelias linksmas polkos ir valso daineles! :)

 Kai praeina 35 min., tuomet žuvis reikia traukt laukan ir apversti, o kol kas nors jas verčia, reikia papildyti bačkutę nauja pjūvenų porcija ir taip kurenti dar 35 min.
 Na ką gi, žuvis jau iškepusi, tik kad bliūdas per mažas.... hhmmm...
 Kadangi šiūpelė buvusi visiškai nauja, todėl keli mostai su servetėle ir ji vėl atrodo švari ir nauja - tiks vietoj bliūdo  :) (šypt šypt)
 .. tai močiutei buvo juoko, vos ašaras laikė iš šio vaizdelio, kai įėjome į namus su žuvimis ant šiūpėlės ;) Skonis buvo nepakartojamas, žinoma rekomenduoju tik atšaldytu alumi ir juoda rugine ant ajerų kepta duona, bon appetit!

12 komentarų:

  1. Musu superinis senelis ir jo skanioji rukyta zuvyte :)))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Išradingi tie mūsų žmonės...Koks gražus aprašymas

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai gražu, šaunus senelis, o žuvis, turbūt, fantastiškai skani!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dėkui mergaičiukės už pagyras! :)

    Palinkėsiu visiems, nors kartą patirtį šį skonį! ;) Nes kiek kartų esu pirkęs rūkytą žuvį, skonis ne toks... :/ Manau, sesuo šiuo aspektu man pritars? ;)
    Sakau, gal kai kada senelis išrūkys daug žuvies, reiktų padaryti blog'erių susitikimą/susipažinimą, būtų proga paragauti?! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ragavau, žinau, nuostabu, net nėra kaip palyginti su pirktinėm...

    AtsakytiPanaikinti
  6. Maisto Diletante, tikrai pritariu, niekur nėra geriau, kaip namie! ;) Na ok, tikiu, jog pas gerą virtuvės šefą būtų galima irgi skaniai pavalgyti ;-p

    AtsakytiPanaikinti
  7. Kas gali karsiu suveikt? rukykla turiu, tik va geros zuvies truksta... o skaitos zuvies salyje gyvenu, Norvegijoje. Juokas pro asaras cia is tikruju, o ne zuvies salis :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Viktorai, būtum Lietuvoj, tikrai nebūtų problemų parūpinti karšių, tačiau tikrai keistai skamba, jog Norvegijoje geros žuvies trūksta..? :/

    Bet kokiu atveju, sėkmės paieškose!

    AtsakytiPanaikinti
  9. as pazystu tavo seneli :) vaikysteje jis buvo musu zvejybos guru :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Anonimiškas rimtai, kaip malonu tai sužinoti :) Sėkmės žvejyboje! ;)

      Panaikinti
  10. .., o musu senelis zuvi karstai ruko senoje skalbiankeje "Riga" - nerealiai skani rukyta zuvyte :) Siaip, as - nesu zuvies megeja. Jau nekalbu apiejos gaminima :D. Bet viena karta, cia gal pries metus 5, panasiai, zuvis yra, tereikia paruost, nu prieskoniukai, druskyte ir t.t., - o ta padaryt - norinciu ner! vyrai "ziauriai pavarge po zvejybos"... O man tai zuvies gaila - juk ismest reiks! ryto tikrai nesulauks. Ka as zinau...Esu macius kaip tetis ja paruosia, bet... Man iki vienos vietos visa tai buvo, nes... AS zuvies negaudau, nedoroju ir nevalgau! Ka darysi... pasiemiau, pipiriuku, cesnakiuko, kazko dar, nepamenu jau ko.... na, kita diena vyrai ta zuvi isruke. Valge. Alaus pirkt vaziavo dukart. Bet vyras po siai dienai visiems giriasi, kad skanesnes zuvies - nera valges! As, tiesa sakant, jos neragavau... :D

    AtsakytiPanaikinti