2011 m. rugsėjo 29 d., ketvirtadienis

Juodasis risotto su sepija (Viduržemio jūros virtuvė)

Tai va, užvakar paminėjom simbolinį mano blogo 1 metų gimtadienį, o ta proga, buvau nutaręs ką nors neįprasto pagaminti. Žmonikė vis atkalbinėjo, bet mane, tik dar labiau paskatino tai pagaminti :p Šis risotto mus (mane ir žmonikę) šiek tiek buvo šokiravęs, kai pirmą kartą jį išvydom ant stalo - Kalamatoje, Graikijoje. Labai gerai pamenu, jog tas virėjas, kuris pagamino šį risotto, buvo visiškai pamišęs dėl maisto. Oi nemažai su juo Tsipuro išgerta, o kiek tą vakarą jis mums patiekalų prigamino, mmm... kai papasakojau jam, jog turiu blogą apie kulinariją, tai jis mane receptais visai užvertė ir vis pasakojo, kas su kuo dera ir panašiai. Be to, jis labai mėgsta patiekalus iš miško grybų, todėl tą vakarą kai patiekė juodąjį risotto su sepija, o juodas jis nuo sepijos rašalo, į šį risotto dar buvo pridėjęs šviežių voveraičių -taip taip, ir Graikijoje jos auga, net ir šviežių baravykų turėjo :)  ..  gerai gerai, jau grybauju, iš "gražaus rašto", žiū, jog išeinu į kraštą, arba kaip sako: nemesk kelio dėl takelio! Tai aš pamečiau kelią dėl pievos! Heheheheheeeeeeeeeee :) 

Paruošimo laikas: iki 30 min
Porcijos: 3 didelės (pagrindinis patiekalas) arba 4 - 5  vidutinės (pirmasis patiekalas)

Ingredientai:
  • 6 - 10 sepijos (naudojau šaldytas, kitaip šios žemėj Lietuvos be ...)
  • 4 valg. šaukštai alyvuogių aliejaus (kepimui)
  • 1,5 L natūralaus žuvies, daržovių ar grybų sultinio (labai prašau, šiam receptui nenaudokit Maggi ar kitų dirbtinių sultinių, tai ne tas pats)
  • 1 vidutinis svogūnas
  • 3 česnako skiltelės
  • 175 g sauso balto vyno ( aš naudojau 200 g - tikrai skaniai, bet siūlau ragauti)
  • 1 didelis puodelis ryžių (Arborio arba Carnaroli), čia gaunasi apie 300 g
  • 2 dideli šaukštai sviesto
  • 2 - 3 pakeliai sepijos rašalo ( jo yra pirkti "Užupio krautuvėje"- Vilniuje, vnt. kaina - 1 Lt)
  • 20 g džviovintų baravykų (juos apviriau daržovių sultinyje) arba 200 g šviežių voveraičių/baravykų
  • 80 g Parmezano arba ilgai brandinto Džiugo ( aš naudojau "Romano" kietąjį sūrį - jis čia labai tiko)
  • Druskos, pipirų ir du lauro lapeliai
Pasiruoškite sultinį iš anksto ir pastatykite ant mažos ugnies, tegul sau būna karštai. Aš sultinį pasiruošiau iš dviejų bulvių, vieno didelio svogūno, vienos morkos,  40 g džiovintų baravykų ir šiek tiek maltų baravykų. Po pusantros valandos sultinukas buvo pasiruošęs startuoti kartu su risotto :)

Į įkaitintą keptuvę įpilti alyvuogių aliejų ir sviestą, kai viskas įkais, sudėti supjaustytą svogūną. Nustačius vidutinę ugnį, kepinti iki aukso spalvos, svogūnai nuo sviesto labiau paruduos, bet tai nereikš, jog jie aprkrudo. Kai svogūnai apkepė, laikas sudėti griežinėliais pjaustytas sepijas ir kepinti keletą minučių.
Kai sepijos pakepė, laikas sudėti prieskonius ir ryžius, palaukti kol sviestas susigers į ryžius, o kai pradės sausėti, turėtų pasidaryti lipni/tiršta masė, laikas supilti visą vyną ir troškinti iki tol, kol pasidarys sausa masė.
 Kai vynas išgaravo, laikas įpilti samtį sultinio ir sudėti sepijos rašalą. Būkite budrūs, tas rašalas it kokia rupūžė, baisiai tepasi, išterliojau visus rankšluosčius per nepastabumą :D
 Šią ceremoniją su sultiniu kartoti kokį 10 min., kai sunaudojau pusę sultinio kiekio, tuomet sudėjau nuvirtus baravykus ir toliau žaidžiau su sultiniu, po truputį jį vis įmaišant į ryžius. Po to ceremoniją pratęsti dar 10 - 15 min, iki kol ryžiai tampa "al dente", t.y. išvirę, bet ne ištižę, jie šiek tiek turėtų būti stangrūs, bet ne kieti, na vadovaukitės intuicija! ;) Primenu, jog risotto reikia pastoviai maišyti, negalima palikti supylus sultinį ir laukti kol jis išvirs!

Kai ryžiai yra al dente, galima šiek tiek padidinus ugnį pakaitinti, kad sultinys nugaruotų ir jis taptų labiau biresnis. Likus vienai minutei, įtarkuoti sūrį ir išmaišyti, dar galima įdėti kelis gabaliukus sviesto (nebūtinai, čia nuotraukoje žemiau, matosi, kaip tirpsta sviestas, bet buvo jo perdaug, kitą kartą atgnybsiu tik du mažus gabaliukus) ir išmaišius, nukelti nuo ugnies.

Kai tik nukelsite nuo ugnies, iškarto patiekite į lėkštes. Prie šio patiekalo puikiai tinka tiek raudonas, tiek baltas vynas, bon appetit!





 


P.S.: šį risotto dar ne kartą gaminsiu! ;) 

8 komentarai:

  1. Mindaugai, dievinu risotto - Dievų maistą - kai jį valgau, man rodos, nieko nėr šiam pasauly tobuliau :) Toks juodas, be abejo, atrodo nepaprastai neįprastas ir keistas, bet dėl to tik dar labiau įdomus jį išbandyti! Aš kaip visad būčiau dėkinga, jei kiek daugiau pakomentuotumėt rezultatą - skonį :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mindaugai, sveikinu su vieneriais matais ir isties, labai neiprastas ir idomus rissoto :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Įspūdingai juodas. Pamenu, Barselonoje jo taip ir neišdrįsau paragauti, dabar, aišku, gailiuosi :) Su gimtadieniu!

    AtsakytiPanaikinti
  4. su švente :) išbandymo eilėje laukia risotto..o šis atrodo labai egzotiškai..;))

    AtsakytiPanaikinti
  5. Siaubingai gundantis patiekalas...kaip velniukų maistas. Su gimimo diena, Bon appetit!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ačiū už sveikinimus, malonu! ;)

    gyvenusumeile, skonis labai švelnus, o tuo pačiu ir šiek tiek sodrus (dėl sepijos manau), kažkuria prasme jaučiama saldumo nata, bet jis tikrai nėra saldus (dėl svogūnų turbut), o ilgai išliekantis sūrio ir vyno poskonis tikrai nenuvilia!

    Viktorai, išties įdomus šis risotto, mano akys vis neatsižiūri :)

    Rennie, būtinai pasigamink, o dėl ko neparagavai, per juodas ar kas? Aš kažkaip smegenų ar panašių dalykų tai tikrai manau neparagausiu, bet šį išdrįsau :)

    Oditele, ačiū, siūlau gaminti didesniam žmonių ratui, vakaro pokalbių tema garantuotai -> juodasis risotto :)

    Edita, jo jo, jis juodas kaip velnias, o ir velniškai skanus! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Nuostabus patiekalas. Kaip tik Telsiuose radau pirkti Sepijos ant leduku. Nezinojau kas ji tokia, bet nusprendziau pasigaminti ja butent taip. Tai super!!! Ir rasalo uzteko is pacios zuvytes:) Lauksiu kol jos bus vel pirkti, nes labai noriu vel gaminti si patiekaliuka:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oho, net Telšiuose yra, pas mus Vilniuje su didelėm pastangom nerasi, nors gal jau ir visur vežti pradėjo. Šaunu, jog patiko! :)

      Panaikinti