2011 m. spalio 20 d., ketvirtadienis

Burokėlių salotos su keptu ožkos sūriu

Prieš kelias savaites bendradarbis K., o tiksliau jo žmona A., pakuždėjo nevirtų burokėlių su gražgarstėmis ir keptu ožkos sūriu receptą. Buvo neįprasta vien tai, jog į salotas, kaip pagrindinis ingredientas, įėjo žali burokėliai, tačiau galutinis rezulatas labai nustebino, todėl vakar, dar kartą, jų pasigaminom! Visiems labai rekomenduoju šias salotas, jos nustebins ne tik savo paprastumu, o ir skonių įvairove: burokėliai saldžiarūgščiai, gražgarstės įneša šiek tiek sodrumo, o keptas ožkos sūris suteikia to švelnaus skalsumo, ko pabaigoje - gauname unikalų skonį! Beje, jos yra labai sočios, todėl mums duonos neprireikė visai.



Paruošimo laikas: 30 min.
Porcijų kiekis: 2

Ingredientai:
  • 3 vidutiniai nevirti burokėliai (vienas burokėlis telpa į saują)
  • 2 saujos gražgarsčių salotų lapų
  • 1 ožkos sūris
  • 1 didelis apelsinas
  • 1 arba 2  nedideli mėlynieji svogūnai (pagal skonį)
  • 3 valg. šaukštai balzamiko acto( geriau būtų Balsamico di Modena rūšis)
  • Šviežiai grūsti druska ir pipirai bei keli šlakeliai aukščiausios rūšies alyvuogių aliejaus ( naudokite geriausią aliejų, kokį tik galite sau leisti )
  • 1 obuolys (nebūtinai)
  • Šiek tiek graikiškų riešutų (nebūtinai)
Plonais šiaudeliais supjaustytus burokėlis ir svogūnus sudėti į indą, ant jų išspausti visas sultis iš apelsino, supilti balzamiko actą, druską ir pipirus - viską smagiai išmašyti ir palikti marinuotis 20 min. Marinuotus burokėlius sudėti į lėkštes, ant viršaus salotų lapus, tuo tarpu įkaitintoje keptuvėje pakepinti sūrį iš abiejų pusių ( apie 3 - 4 minutes), ant sūrio turi užsidėti vos parudavusi plutelė ir iškarto dėti ant salotų. Labai tinka raudonas vynas, bon appetit!




P.S.: Pridedu ožkos sūrio nuotrauką (fotkinau parduotuvėje su mob.) 


2011 m. spalio 12 d., trečiadienis

Dienos pietūs (darbe) - 3

Avinžirnių salotos su vištiena ir fetos sūriu.

Vis iš inercijos pradėjau šiek tiek daugiau vakarais virtuvėje užtrukti, ruošiant pietus, rytojui į darbą įsidėt. Šios avinžirnių salotos yra itin sočios, jos labai praverstų bet kokioj ilgoj kelionėj, nes jų tiek nedaug suvalgai, o jauties baisiai sotus, be to, jos yra labai sveikos! Dovanokit dėl mano nuotraukų pateikimo, jog vis gaunasi, jog pietų dėžutę nufotografuoju rytais, kai sumaišau visus ingredientus. Taip pat tikiuosi, jog ta juoda dėžutė Jūsų nenervina ;) Ji labai gera, pati ta, nieko per ją nesimato, todėl kolegos nenužiūri niekada ;) 

Ingredientai:
  • Nedidelė sauja dž.avinžirnių
  • 100 g saulėje džiovintų pomidorų
  • 80 g sūrio Feta ar pan.
  • 1/2 vištienos krūtinėlės
  • Didelė sauja porų
  • Šiek tiek šv.čili pipiro (nebūtinai)
  • Keli valg. šaukštai daigintų pupelių/žirnių (nebūtinai)
  • Skiltelė česnako
  • 1 valg. šaukštas alyvuogių aliejaus (geriausio, kokį tik galite sau leisti), druskos ir šv. grūstų pipirų
Avinžirnius pamirkyti per dieną (aš išeinant į darbą, juos užmerkiu, o vakare išverdu) ir išvirti ( apie 40 min.), nusausinti ir atidėti į šoną. Porus, česnako skiltelę su čili pipiru smulkiai supjaustyti ir šiek tiek pakepinti (vis 2 min.) keptuvėje, viską atidėti į atskirą lėkštę. Vištienos krūtinėlėje padaryti įpjovas ir kepti po 3 - 5 minutes iš abiejų pusių, kai iškeps, supjaustyti kubeliais. Saulėje džiovintus pomidorus smulkiai supjaustyti. Visus ingredientus sumaišyti, paprieskoniuoti ir įmaišyti alyvuogių aliejų. Kadangi šios salotos yra labai sočios, todėl man prie jų duonos nereikėjo. Bon appetit!



2011 m. spalio 10 d., pirmadienis

Dienos pietūs (darbe) - 2

Šį kartą pasidalinsiu itin paprastu, pigiu, labai greitu ir labai skaniu patiekalu, kuris gali būti kaip pagrindinis, na o jei naudosite kaip garnyrą, tuomet patiekalui, tai suteiks įspūdingesnį skonį (jau išbandyta)! Tai grikiai su mėlynojo pelėsio sūriu ir gražgarsčių salotomis. Dažniausiai jį naudoju kaip atsarginį planą, t.y. kadangi jam pagaminti nereikia beveik jokio dėmesio, todėl jį laikau kaip kokį apsidraudimą ;) Jis taip pat turėtų labai tikti vegetarams, kadangi jame nėra jokios mėsos. 

Paruošimo laikas: 13 - 15 min.
Porcijų kiekis: 1 asmeniui

Ingredientai: 
  • 80 g nevirtų grikių
  • Sauja gražgarsčių salotų
  • 50 - 70 g mėlynojo pelėsio sūrio (Blue rūšies)
  • 6 saulėje džiovinti pomidorai (nebūtinai!)
  • 1 valg.šaukštas extra virgin alyvuogių aliejaus, druskos bei pipirų
 Grikius išvirti (apie 15 min), nusausinti ir sudėti į pietų dėžutę, o ant karštų grikių sudėti kubeliais supjaustytą sūrį, salotas, alvuogių aliejų, druską ir pipirus. Viską gerai išmaišyti ir marš į darbą. Kartais darbe pasišildau, o kartais tiesiog šaltą valgau, nes man taip patinka. Jau buvau minėjęs, jog grikiai paruošti šitokiu būdu, puikiai tinka kaip garnyras prie mėsos, kaip pvz.: kepenėlės, vištienos filė ar net žuvies filė. Bon appetit!

 P.S.:  Beje, dar būtų galima pridėti saulėje džiovintų pomidorų, šį kartą jų neturėjau, tačiau aš juos taip pat naudoju. Man labai patinka tas pelėsinio sūrio poskonis, kadangi grikiai yra švelnaus skonio, todėl jis suteikia sodrumo natą, o gražgarstės įneša tam tikro šviežumo - rekomenduoju! ;)

2011 m. spalio 9 d., sekmadienis

Keptų pomidorų sriuba (rudeniui kaip tik!)

Spalis įsibėgėjo, medžių lapai Vilnių nuspalvino geltonai rusva spalva. Kažkaip lyg ir buvau pasiilgęs šitų spalvų, to ramumo, šis ruduo liuliuoja mane, kaip niekad, gal senstu, velniai žino?! :) Nors dar neprasidėjo lietingi orai, tačiau ši sriuba labiau tiktų grįžus po darbo, lyjant stipriam lietui ir pučiant žvarbiam vėjui.
Dėl keptų pomidorų ir keptų česnakų, jos skonis tampa dar labiau įdomesnis, žinoma, dėl sodraus sūrio skonio, jis tampa tik dar labiau spalvingesnis, kaip ir šis ruduo. Oj, kaip čia man rudeniškos mintys lenda galvon.. 

Paruošimo laikas: 2 val.
Porcijų kiekis: 2 didelės (jei tai bus pagrindinis patiekalas), 4 mažos (jei tai bus patiekiamas kaip užkandis)

Ingredientai:
  • 1,2 kg gerai prinokusių pomidorų (naudojau slyvinius)
  • 2 valg. šaukštai extra virgin alyvuogių aliejaus
  • 4 česnako skiltelės į sriubą ir dar 2 skitelės kepant pomidorus orkaitėje
  • 1 arbatinis šaukštelis smulkiai pjaustytų šviežių čiobrelių lapų arba 1 / 4 šaukštelio džiovintų
  • 4 puodeliai vištienos ar daržovių sultinio
  • Vienas svogūnas
  • 120 g aštraus skonio sūrio, kaip Džiugas, Čedaris ar koks kitas
  • Sauja šv. bazilikų lapelių, kelios tankesnės šakelės čiobrelio, druskos ir pipirų
  • 1 arb. šaukštelis raudonųjų pipirų
  • 4 baltos duonos riekelės, tiks čiabata, prancūziškas batonas ir kt.

 Įkaitinkite orkaitę iki +180 С temperat. Į blėką įkloti foliją, joje sudėti per pusę perpjautus pomidorus, dosniai pabarstyti druska ir pipirais. Pomidorus, keliais mostais, apšlakstyti  extra virgin alyvuogių aliejumi. Ant pomidorų užbarstyti smulkiai sukapotas česnako skilteles (aš naudojau dvi labai dideles).  Kepti apie 1 valandą, kol pomidorai šiek tiek apskrus, t.y. pomidorų krašteliai taps rudos spalvos (nuotrauka žemiau).
 
Kol pomidorai kepa, reikia pasiruošti sultinuką. Aš turėjau kameroje užšaldyto sultinio, todėl užvirinęs vandenį, tiesiog įdėjau sultinio koncentratą ir "gatava"! Na, o jei neturite sultinio, tiesiog į verdantį puodą su vandeniu pridėkite įviariausių daržovių, kaip morka, svogūnas, salieras, bulvė, bei nepamaišytų porą vištienos kaulų (jei vakar ar šiandien valgėte keptą vištieną/kalakutieną - viską virti apie valandą, nukošti per sietelį ir naudoti sriubai.

Iškeptus pomidorus sudėti į smulkintuvą, įpilti alyvuogių aliejaus kelis šaukštus, viską susmulkinti iki vientisos masės. Masę su susmulkintais bazilikų lapeliais ir česnakais, sutraiškytais raudonaisiais pipirais ir čiobreliais, visa tai sudėti į verdantį sultinį ir nustačius didesnę nei vidutinę ugnį, neuždengus puodo, virti 25 minutes.

Kol verda sriuba, reikia keturių, 2-3 cm bet kokios baltos duonos riekelių,  jūsų pasirinkimas (arba 16 1 colio skiltelių BAGUETTE prancūziško batono ar čiabatos ar dar kt.), kepinti orakitėje apie 7 min. kol apskrus. Truputį sviestu iš vienos pusės patepti, taip pat užtepti tarkuoto žalio svogūno. Sūrį stambiai sutarkuoti. 

Orkaitę įkaitinti iš naujo iki +160 С temp. Išvirtą sriubą supilstyti į dubenėlius, dubenėlyje ant sriubos uždėti apskrudusią duonos riekelę (apteptą su sviestu ir tarkuotais svogūnais), o ant duonos gausiai užbarstyti sūrį. Dubenėlius sudėti į orkaitę ir kepti 25 min.

 Patiekti su balta skrudinta duona (ištrinta česnaku ir užtepta sviestu).  Šią sriubą dedu prie mėgiamiausių sriubų sąrašo, labai skani, šiek tiek primena prancūzišką svogūnų sriubą.
Bon appetit!

2011 m. spalio 8 d., šeštadienis

Dėmesio: SKELBIMAS -> ieškau "senovinės" rusiškos vaflinės..

Kai ėjau į pirmą klasę, mamos draugė S., iš pirmo aukšto, atnešdavo tą pajuodusią rusišką vaflinę, kuri kepdavo nuostabiausius vaflius, kokių dabar nebetenka ragauti. Turiu keletą apdulkėjusių vaflių receptukų, tad nesinorėtų, kad jie į pelenus pavirstų, todėl išnaudodamas šį informacinį kanalą, skaitytojau, noriu paklausti,: kas parduotų man tą rusišką valfinę?

2011 m. spalio 6 d., ketvirtadienis

Dienos pietūs (darbe) - 1


 Dienos pietūs - kartais tai skamba kaip retorinis klausimas, o kartais jis tiesiog nervina, nes jau pabodo "X" kavinė, kadangi joje maistas kartojasi du metai, kitoje vis gauni siurprizą į lėkštę, o dar kitoje pamačius patiekalų kainas, plaukai piestu stojasi! :/ Gyvenimas verčia daryti išvadas, nes tas maistas, kurį gaunu kavinėse, manęs nebetenkina (o ir nauja krizė jau beldžiasi į duris), todėl nutariau gamintis rytojaus dienos pietus namie ir neštis į darbą. Kaip gerai, kiek daug išvengiu papildomų "grūzinančių" kolegų klausimų: "kur pietausi?", "gal paveši?", "o kiek ten pietūs?", "kas pietums?". Taip pat susitaupo bereikalingi važinėjimai ir arbatpinigiai - vadininkite mane gobšuoliu ar kaip tik norite, sakau teigiamas puses - bent jau dabar matau daugiau pliusų nei minusų. O užbėgant "atmazui", jog "nėra kada vakare pasiruošti maisto rytojui" ar "nesugalvoju ką čia pasigaminus" - nagi, tik reikia daugiau pastangų/fantazijos įdėti ir viskas - "vuoliaaa"! ;) 

Nuo šiol dalinsiuos savo dienos pietumis, o receptai yra lengvi ir greitai pagaminami bei pigūs! Štai pirmasis bandymas: Lavašo suktinukai su špinatais, kumpiu bei varškės sūreliu.

Ingredientai:
Lavašas8 griežinėliai bet kokio kumpio
10 šaldytų špinatų kubelių (galima ir šviežių špinatų, tik jų reikėtų kokio 300 g)
1 pakelis varškės sūrelio (galima ir lydyto sūrelio)
Druskos, pipirų ir čiobrelių.

 Lavašą ištepti sūreliu, ant sūrelio sudėti išvirtus/šviežius špinatus, supjaustytus kubeliais kumpį bei prieskonius. Lavašą suvynioti į vyniotinio formą, palikti porai valandų, kad sustingtų, o tada supjaustyti griežinėliais ir bon appetit! ;) Beje, čia galima pridėti visko, ko širdis geidžia!


2011 m. spalio 4 d., antradienis

Unikalus penktadienis su Latvijos geriausių šefų maistu ...

Penktadienį buvau mokymuose Rygoje, diena praėjo labai įdomiai, o vakare restorane "3 pavaru restorans" (pagal vertima lyg ir 3 virėjų restoranas) - vakarienės metas .. Net nežinojau, kad mums valgį ruoš vienas geriausių Latvijos šefų - Martins Sirmais. Čia daug neprikalbėsi, kaip sakoma, kai kada vaizdas pasako daugiau, nei žodžiai, tad pridedu nuotraukas, kurias dariau per savo mobilų telefoną. Esminį vaizdą pamatysite, tik kai kurios nuotraukos šiek tiek nekokios, nes aš tą vakarą ėjau ne fotogrofuoti, o vakaroti! ;) 

Vienas geriausių Latvijos šefų - Martins Sirmais 

Vienas iš Švedijos nacionalinių valgių - sūdyta lašiša su rugine duona, žemės riešutais ir  medumi. Neįprastai, tačiau labai skanu! ;)
Ledai gaminti su azotu.. man tai buvo nauja  :) 



Įvairiausi užkandžiai ... orginalus ir paprastas pateikimas ..

Prikepta itališkos duonos fokačia ir pomidoriukai, o ten toliau ir  Kalamata alyvuogės.. mmm.. vynas  džiaugėsi turėdamas tokią nuostabią kompaniją mano skrandyje :) heheheeeeeee


Kiek mano blaivi galva pamena, tai buvo "namie užtaisytas" romas su rozmarinu, šv.apelsino žievelėmis ir cinamono lazdele - skanu .. ;p