2011 m. spalio 30 d., sekmadienis

Triušienos troškinys Itališku būdu

Vis susimąstau apie maisto ruošimo skirtumus, kaip jie kinta laikui bėgant (šimtmečio laikotarpio atžvilgiu)?
Turiu jau kokias 9 knygas iš 18 a. - 19 a. laikotarpio (daugelis prancūzų virėjų, ), tad pavarčius tų knygų receptus ir pažvelgus atidžiau į gaminimo eigą, pastebiu tai, ko dabar dažniausiai nedarome, o jei kas nors ir daro, tai retas! 

Susimąstėte, ko nedarome? Pagalvokite dar kartą ..

Reta šeimininkė/šefas dabar gauna/perka triušį su kailiu ir viduriais. O kuri/kuris sugebėtų nudirti kailį nuo triušio ir jį išdaryti/pamarinuot/paruošti ant stalo? 
  Gerai, tarkim mums nereikia šiandien išdarinėti žvėrienos, o jau turim "gatavą" filė. Kad iš jos paruošti nuostabų troškinį, reikės skirti tam apie 2 - 4 valandas, tačiau šiuolaikinį gyvenimą gyvenančiam žmogui, tai irgi pernelyg sunki užduotis. Todėl jam lengviau pasičiupti kokią vištienos ar kiaulienos mėsytę, įmesti kelioms minutėms į keptuvę, šalia į lėkštę įdėti raugintų kopūstų su spanguolėm ir kelias virtas bulves.. Oi atsiprašau, juk dar čia privalomas kečupas, nes patiekalas būtų per sausas!
 
Suprantu, dabar yra p.c., kur tiekia paruoštus produktus (filė). Taip taip, dabar kiti laikai, žmonės nebeturi laiko išdarinėti vištų, triušių ir t.t. Visi taip skuba gyventi, kad virtuvėje praleistos 2 - 6 valandos - skamba lyg gėdinga nuodėmė. Maistui nebeskiriama tiek dėmesio, kiek anksčiau. Šiendien lyg ir gėda, turėti tradiciją, ruošiant maistą, labiau svarbu užsidėti ant savęs žinomą etiketę (rūbus), vairuoti tviskantį automobilį, bet visiškai nesvarbu, ką įdėti į skrandį. Pažiūrėkite, kiek daug prabangių automobilių stovi eilėje ir laukia savo "skaniai" paruošto maisto prie McDonald'o (gal aš čia per riebiai?).

Pagrindinį skirtumą pastebiu, anuomet, daugelis pagrindinių patiekalų užtrukdavo pagaminti nuo 1 valandos iki 8 valandų, nes visi ingredientai būdavo natūraliai paruošti, t.y. padažai ruošiami sultinio pagrindu, o geram sultiniui paruošti reikia minimum 4 valandų ir tik tada ruošiamas padažas. Be abejonės, kol virdavo sultinys, mėsa lėtai marinuodavosi (kartais jau antra para, o kartais užtekdavo tų keturių valandų) ir laukdavo savo triumfo akimirkos, kol pateks į šeimininkės rankas ir virs nuostabiu skonio kūriniu! Ar pastebėjote, jeigu maistą ruošiate labai senu recepto pagrindu ir šiuolaikiniu receptu - šių patiekalų skoniai yra mažai panašūs (čia matyt, norėdamas prabrėžti savo mintį, taip stipriai perdedu, dovanokit!). T.y., pagal ankstesnius receptus ruošto maisto skonis yra labiau išbaigtas, o šiandieniai receptai yra orientuoti greitam rezultatui pasiekti. Manau, anksčiau gaminamas maistas, vien dėl savo natūralumo, būdavo skanesnis, nei dabar.

Todėl noriu paklausti, kur preliudija į dabar ruošiamą maistą?

 --------------------------------------

 Gerai, aš nenoriu tikrinti Jūsų kantrybės ilgu maisto ruošimu, nors ateityje tikrai įterpsiu ne vieną protėvių skanėstą, kuriam jie skirdavo ypatingą dėmesį! ;) 

Pasidalinsiu nuostabiu triušienos troškiniu, kuris savo skoniu mane pribloškė ir nunešė į neatrastus skonių klodus ar dar velniai žino kur..? :) Jeigu, nuo šiol, kas manęs paklaus: "Mindaugai, pasikviečiau draugų savaitgaliui, tad ką rekomenduotum jiems paruošti vakarienei?" Dabar tikrai nedvejodamas atsakyčiau: "Paruošk triušienos troškinį itališku būdu" ;) 

Triušienos troškinys Itališku būdu

Porcijų kiekis: 4 - 5 (didelės) arba 7 - 9 (vidutinės).
Paruošimo laikas: 3 val. ( 2 valandas troškinsis, todėl realaus darbo būtų tik apie valandą).

Ingredientai:
- 1 didelis triušis (šiam receptui tinka ir laukinis zuikis)
-  To paties triušio/zuikio kepenėlių (nebūtinai)
- Pusė puodelio Kalamata alyvuogių ar kitų juodųjų alyvuogių su kauliukais (nebūtinai)
- 4 valg. šaukštai extra virgin alyvuogių aliejaus, plius kepimui ( kepimui galima naudoti ir taukus)
- 3 dideli svogūnai (supjaustyti į 8 dalis)
- 1 arb. šaukštelis šv. šalavijų ( jei neturite, tuomet 1/2 arb. šaukštelio dž. šalavijų)
- Kelios didelės šakelės šv. rozmarino ar viena šakelė dž. rozmarino
- Puodelis raudono sauso vyno (tinka merlot, vranec, chianti ar kitas tirštesnis vynas)
- Kelios šakelės čiobrelių (tinka šviežias ir džiovintas)
- 6 skiltelės česnako
- 125 g brendžio
- 4 didelės morkos
- 3 šalotai
- 3 valg. šaukštai miltų (naudojau kvietinius)
- Skardinė konservuotų pomidorų su sultimis (pomidorus susmulkinti)
- 2 valg.šaukš. pomidorų pastos (aš naudojau naminio pomidorų padažo)
- Šviežiai grūstų druskos ir pipirų, taip pat raudonųjų pipirų.

Marinavimui:
Triušį supjaustyti dalimis ir sudėti į puodą. Iš triušio gavau septynias dalis, nors šlauneles būtų galima dar labiau pasmulkinti (triušio šonkauliukų nenaudojau, jie sriubai labiau tinka). Atskirame indelyje supilti alyvuogių aliejų, sudėti čiobrelio šakeles, druską, pipirų ir sukapotus česnakus ir raudonuosius pipirus, viską gerai išmaišyti. Šiuo marinatu ištrinti triušį ir padėti vėsioje vietoje  nemažiau kaip 24 valandoms (aš marinavau 36 valandas).

Troškinio gaminimas:
1. Orkaitę įkaitinti iki +170 С temp. ir palikti.

2. Į plastikinį maišelį sudėti miltus ir triušio dalis, uždarytą maišelį stipriai pakratyti. Taip miltai padengs tolygiai visas triušio dalis, duodu 90% tikimybę - visi miltai bus išnaudoti. :)

3. Troškiniui reikia storasienio/storapadžio puodo (aš naudoju, kaip visada špižinį - kažkadaise mamukas jame ruošdavo maista). Puodą gerai įkaitinti, nustačius vidutinę ugnį. Šioje vietoje reikėtų naudoti alyvuogių aliejų, o aš naudojau anties taukų. Morkas supjaustyti stambiai (2-3 сm storio griežinėliais), svogūnus į aštuonias dalis, šalotus per pusę, viską sudėti į puodą ir pakepinti kelias minutes. Pakepintas daržoves išimti iš puodo ir atidėti laikinai į lėkštę.


 4. Atskiroje keptuvėje supilti alyvuogių aliejų ( aš naudojau anties taukus), gerai įkaitinti. Kai matysis balti dūmeliai arba pradės burbuliuoti šiek tiek, tuomet jau laikas sudėti triušo dalis. Apkepinti iš abiejų pusių, kad būtų apskrudę ir įgytš rusvą aukso spalvą. Iškeptus atidėti atskirai.

5. Puode sudėti sluoksniais triušio dalis ir pakepintas daržoves, supilti vyną ir brendį, skardinę konservuotų pomidorų skardinę, pomidorų pastą/padažą. Nustačius didelę ugnį, patroškinti apie 15 - 20 minučių, kol nugaruos šiek tiek skysčio. Tuomet sudėti prieskonius bei gerą žiupsnį druskos su pipirais, uždengti puodą ir įdėti į orkaitę kelioms valandoms. Kas kokį 45 minutes žvilgelti ar netrūksta skysčio (nes kiekviena orkaitė skirtingai kaitina), jei trūksta, papildomai įpilti stiklinę virinto vandens (šalto nevalia)/sultino ir pusę puodelio vyno (taip gausis tolygi proporcija tarp vyno ir vandens/sultinio).

Čia fotkinau su "Lomo" funkcija, tai žiū, jog gavosi toks "senobinis" efektas :)

6. Čia dar viena svarbi akimirka, nors ji neprivaloma. Likus troškiniui troškintis 20 min., išimti puodą iš orkaitės, sudėti kepenėles ir alyvuoges, uždengti puodą ir atgal į orkaitę.


Galima patiekti su makaronais, bulvių koše, virtais ryžiais ar česnakine duonele (mes taip ir padarėme) ir žinoma raudonu vynu.

Įdomu: Jeigu neturite triušienos, šiam receptui tikrai tiks dalimis supjaustyta vištiena ar net gaidys. Labai rekomenduoju šį troškinį pasigaminti iš vakaro, nes jo skonis kitą dieną, bus dar skanesnis, kadangi triušiena ir daržovės išbrings. Mes taip ir padarėme, o skonis buvo nepakartojamas! Džiugu, jog šiuo troškiniu mėgavomės tris dienas :).

Savo gyvenimo be šio troškinio neįsivaizduoju :) Bon appetit!

P.S.: Jei yra kokių klausimų ir patikslinimų, būtinai rėžkit, noriu sužinoti naujų dalykų, o jei jie dar pagerintų šio troškinio skonį, tuomet tai tik dar labiau motyvuoja sužinoti, ką nors naujo! ;)

29 komentarai:

  1. Panašiai ruošiu triušieną jau seniai. Tikrai puikus patiekalas!
    Kas dėl laiko ruošiant maistą. Man rodos mūsų gyvenimo būdas pasikeitęs. Jis yra tapęs daug greitesnis, įtemptas, pastoviai be laisvos minutės...nėra ką lyginti su seniau. Seniau moterys likdavo namuos ir kuisdavos tame ūkyje. Šiame šimtmetyje mažai rasi moterų, kurios pasiruošę bus save tik buičiai pasiaukoti...tai va, atitinkamai ir maisto ruošimo įgūdžiai suprastėjo arba prisitaikė laikui. Kaip pažiūrėsi čia.
    Aš asmeniškai galiu pasakyti, kad man atsiranda noras maistą ruošti ilgiau...nesvarbu ar duoną rauginti pora dienų ar troškinį troškinti mažiausiai 2 val. Tik paragavęs tokių patiekalų suprasi kodėl verta ♥ bet tikrai nieko nenuvertinu, kas tiek laiko tam skirti nenori ar negali ;) Tai tiek aš norėjau pasakyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na kai tik rasiu kur nors triusienos (baisus deficitas) butinai pabandysiu si recepta :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aguonėle, dėkui už savo nuomonę, pritariu Tau ;)

    Viktorai, tikrai nenusivilsi! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Neišdarinėta mėsa greičiau genda. O žvėrienos kailis ar paukštienos plunksnos yra kupinos bakterijų, todėl prieš išdariėjant nori nenori reik kailį nudirti. Šiandien mes turime šaldytuvus, šaldiklius, trasportuojame maistą greičiau, pakuojame steriliai, be to, didesnė dalis mėsos antrinių produktų panaudojama kačių-šunų maisto gamybai, klijams, odos ir kailio pramonėje. Aš nieko prieš maisto ruošimo palengvinimus ir naujas technologijas, tačiau nepritariu cheminiams dažikliams, paskanintojams, konservantams, GMO ir kitiems nenatūraliems priedams maiste (hormonai, antibiotikai, pesticidai, herbicidai, cheminės trąšos, dygimą stabdantys chemikalai ir t.t.) Progresas tam tikru laiku vidury 20-to amžiaus tapo regresu ir maisto kokybės degradacija. Labai gaila...
    Mano senelis medžiodavo, tai mes šeimoje, mano vaikystėje, triušieną-zuikieną dažnai ruošdavom; pamenu tą skonį ir visus siaubus išdarinėjant gyvulį...
    Receptas puikus! Kiek maždaug svėrė pirktinis triušis ir kiek gavosi porcijų?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na, Jūs tikrai sutirštinote spalvas rašydamas, kad gėda turėti maisto ruošimo tradicijas. Kaip tik atvirkščiai - šiuo metu tai yra madinga. O receptą būtinai išbandysiu, tik alkoholio patiekale atrodo daugoka...

    AtsakytiPanaikinti
  6. Anonimiškas, esate teisus, jog sureikšminau šią mintį (trūksta dar išraiškingo rašymo įgūdžių). Tiesiog, šaukdamas, noriu visiems priminti, kad niekad nieks neišsižadėtų maisto ruošimo tradicijų! Džiaugiuosi jog atsiliepėte ir išreiškėte savo nuomonę, o dar smagiau, jog pats to laikotės. ;-)

    Tai neturėtų būti mada, nes mada ateina ir išeina. Tai turėtų tapti tradicija, o ji yra ilgaamžė!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Segebute, ačiū :)
    Triušio nesvėriau ir nepirkau (mama magaryčių įdavė), bet tikrai apie du kg. Dabar prisiminiau, jog vieną porciją valgiau net dvigubą, todėl pasitaisysiu dėl porcijų kiekio, iš viso gavosi penkios vidutinės ir dvi labai didelės (triušio šlaunelės) porcijos ;)


    Anonimiškas, alkoholio tikrai nėra per daug, be to, jis visas nugaruoja, todėl alkoholio skonio ten nelabai jaučiasi :) Čia dar nedidelis kiekis alkoholio, nes į "Jautiena Burgundiškai" įeina visas butelis vyno ir dar šiek tiek armanjako/konjako, o ir ten nepasakytum, jog buvo dėtas alkoholis :) Laukius komentarų apie tai, koks gavosi skonis ir kaip patiko?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ir triušio dar niekad neruošiau - tiesiog neprisiruošiu nusipirkti jo nulupto ir užsiimti pjaustymu į dalis. Juolab, akd mačiau pirkti tik šaldytą ://

    AtsakytiPanaikinti
  9. Indre, žvelk į tai paprasčiau, nes triušį išpjaustyti yra paprasta kaip dvi kapeikos, visa tai atlikau su savo peiliu, nei žirklių nereikėjo, o viename blogai gerai buvo parašyta, jeigu moki išpjaustyti antį, tuomet triušį išpjaustyti bus beveik tas pats :) Na čia tikrai nieko sudėtingo ;)

    Indre, kaip jau minėjau, galima naudoti šiam receptui iš vištieną ;)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Mindaugai, seiles tysta beskaitant! atrodo puikiai, isivaizduoju, kaip buvo skanu.... ;)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Neringa, ačiū ;) Miesą pasakius, man dar dabar seilės tysta, prisiminus šį skonį .. B-)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Na, štai, ir nebereikia recepto ieškoti. Kaip tik turiu triušį iš ūkininko. Manau, iki rytojaus pasimarinuos.Taigi, bus išbandyta.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Edita, informuok kaip sekėsi ;)

    Dar prisiminiau, prie šio troškinio taip pat tinka Polenta ir kniedlikai :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Indre, triušius visada perku Ūkininkų turguje Ulonų gatvėje, Žirmūnuose, kitapus Mokesčių inspekcijos, ten visada švieži, tikrai ūkininkų ir svarbiausia - supjausto tokio dydžio gabalais, kokių paprašai :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. O man patinka tas apsilaupęs puodas :)
    Ir troškinio mielai ragaučiau, kad jau taip nupasakojai :))

    AtsakytiPanaikinti
  16. Jurgita, man irgi patinka tas puodas, todėl ir įdėjau :)

    o kad galėčiau, tikrai išvirčiau daugumai čia besilankančių :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Taigi, susiradau panašų daug metų nenaudotą puodą. Triušis pagal šį receptą buvo nuostabus. Aš dar įmečiau truputį rudojo cukraus pusvalandį prieš pabaigą, nes mano skoniui to trūko iki pilnos laimės. Na, bet tos kartu išsitroškinusios morkos buvo jau nebeskanios, tai jų ir nedėjau į lėkštes. Mėsa buvo labai skani, aromatinga, turtingo skonio, minkšta. Dėkui už puikų receptą.

    AtsakytiPanaikinti
  18. Edita, džiugu, jog patiko :) O kodėl morkos nepatiko, gal per smulkiai supjaustiai? Pas mane buvo storos morkos, todėl jos buvo tikrai skanios ir tam tikra prasme traškios :) Anyway, šaunu girdėti, kad ir puodą ištraukei į dienos šviesą ir receptas patiko! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  19. Aha, štai ir tas žadėtas triušis :)
    Labai jau neprastai jis pas Tave, Mindaugai, išrodo.

    AtsakytiPanaikinti
  20. Rūta, ačiū už vaizdžius žodžius :) Smagu kai patyrusi ir nebijanti ekperimentų "kucharka", taip pagiria! ;)

    Jau ir bendradarbis M. gamino savaitgalį savo šeimai, sakė jiems labai patiko ir ateityje jie planuoja šį troškinį ir toliau gaminti. :)

    AtsakytiPanaikinti
  21. Anonimiškas, kaip tai susiję su receptu?

    Jeigu per penkias dienas nepapildysite komentaro, tuomet šis komentaras bus pašalintas.

    AtsakytiPanaikinti
  22. XVIII a. Prancūzijos dvarų virtuvėse dirbdavo nemažas personalas, o kai tai tavo darbas - normalu terlintis ir ruošti kiekvieną kepsnį valandomis... Tačiau bėdžiai ir tais laikais po 6 val. patiekalų tikrai neruošdavo ;)
    O kiek namų ūkių Lietuvoje dabar su profesionaliais samdomais virėjais gyvena? ;)
    Kaip galima lyginti ratus ir batus? :)

    AtsakytiPanaikinti
  23. Anonimiškas, dvaras dvarui nelygu, todėl vienur buvo samdomi virėjų pulkai, o kitur pačios dvaro šeimininkės (savininkės) sukdavosi virtuvėje. :)
    O dėl laiko ruošimo, nežinau, kuo Tu rėmeisi - jie ruošdavo ar ne, o aš rėmiausi savo turimom knygom, iš kurių ir padariau tam tikras išvadas. Todėl patikslinu, jog daugelis patiekalų tikrai buvo ruošiami ilgiau, nei šiandien - tik į tai ir norėjau atkreipti dėmesį. ;)
    Prie ko čia namų ūkiai Lietuvoje su profesionaliais virėjais? Jau, tamstele, kažką maišai. :)
    Aš lyginu batus su batais, t.y. sportbačius su "lakierkomis", o Tu bandai viską iškreipt ar ką? Suprask, vieningos nuomonės nėra ir nebus, visada kažkur rasime panašumų ar skirtumų! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  24. laba receptas atrodo neblogas vyras kaiptik papjove triusi o tuos imantrius prieskonius galima kazkuo pakeisti paprastesnio mes neesame megejai visoikiu salaviju rozmarinu ir t.t. ACIU

    AtsakytiPanaikinti
  25. Išbandžiau, labai skanu buvo. Ačiū už puikų receptą! :)

    AtsakytiPanaikinti
  26. to MAMA, jeigu nepatinka žolytėmis, tuomet siūlau bent čiobrelį naudoti, jis yra labai švelnaus skonio ir manau, mėsai tobuliausia žolė, taip pat druska, pipirai, česnakas ir dar kokiu balzamiko actu :) O kitų prieskonių kaip Vegeta ar panašių "zagatovkių" su daug skonių stipriklių tikrai nerekomenduosiu niekada gyvenime, sorry ;)

    to Evelina, kuo toliau, tuo labiau mano širdis džiaugiasi, jog išmėgina šį receptą ir jo skoniu nenusivilia :) Ačiū! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  27. Sveiki,

    Gal galečiau jūsų šį receptą publikuoti savo puslapyje?http://manotriusis.lt/index.php/lt/triusienosreceptai.html

    AtsakytiPanaikinti
  28. na o man labai nepasiseke, kol kaitinau ant virykles, suskilo puodas, pasipyle sukes ir virtuveje liko siaubelis....

    AtsakytiPanaikinti
  29. Labai puikus receptas!

    AtsakytiPanaikinti