2011 m. spalio 9 d., sekmadienis

Keptų pomidorų sriuba (rudeniui kaip tik!)

Spalis įsibėgėjo, medžių lapai Vilnių nuspalvino geltonai rusva spalva. Kažkaip lyg ir buvau pasiilgęs šitų spalvų, to ramumo, šis ruduo liuliuoja mane, kaip niekad, gal senstu, velniai žino?! :) Nors dar neprasidėjo lietingi orai, tačiau ši sriuba labiau tiktų grįžus po darbo, lyjant stipriam lietui ir pučiant žvarbiam vėjui.
Dėl keptų pomidorų ir keptų česnakų, jos skonis tampa dar labiau įdomesnis, žinoma, dėl sodraus sūrio skonio, jis tampa tik dar labiau spalvingesnis, kaip ir šis ruduo. Oj, kaip čia man rudeniškos mintys lenda galvon.. 

Paruošimo laikas: 2 val.
Porcijų kiekis: 2 didelės (jei tai bus pagrindinis patiekalas), 4 mažos (jei tai bus patiekiamas kaip užkandis)

Ingredientai:
  • 1,2 kg gerai prinokusių pomidorų (naudojau slyvinius)
  • 2 valg. šaukštai extra virgin alyvuogių aliejaus
  • 4 česnako skiltelės į sriubą ir dar 2 skitelės kepant pomidorus orkaitėje
  • 1 arbatinis šaukštelis smulkiai pjaustytų šviežių čiobrelių lapų arba 1 / 4 šaukštelio džiovintų
  • 4 puodeliai vištienos ar daržovių sultinio
  • Vienas svogūnas
  • 120 g aštraus skonio sūrio, kaip Džiugas, Čedaris ar koks kitas
  • Sauja šv. bazilikų lapelių, kelios tankesnės šakelės čiobrelio, druskos ir pipirų
  • 1 arb. šaukštelis raudonųjų pipirų
  • 4 baltos duonos riekelės, tiks čiabata, prancūziškas batonas ir kt.

 Įkaitinkite orkaitę iki +180 С temperat. Į blėką įkloti foliją, joje sudėti per pusę perpjautus pomidorus, dosniai pabarstyti druska ir pipirais. Pomidorus, keliais mostais, apšlakstyti  extra virgin alyvuogių aliejumi. Ant pomidorų užbarstyti smulkiai sukapotas česnako skilteles (aš naudojau dvi labai dideles).  Kepti apie 1 valandą, kol pomidorai šiek tiek apskrus, t.y. pomidorų krašteliai taps rudos spalvos (nuotrauka žemiau).
 
Kol pomidorai kepa, reikia pasiruošti sultinuką. Aš turėjau kameroje užšaldyto sultinio, todėl užvirinęs vandenį, tiesiog įdėjau sultinio koncentratą ir "gatava"! Na, o jei neturite sultinio, tiesiog į verdantį puodą su vandeniu pridėkite įviariausių daržovių, kaip morka, svogūnas, salieras, bulvė, bei nepamaišytų porą vištienos kaulų (jei vakar ar šiandien valgėte keptą vištieną/kalakutieną - viską virti apie valandą, nukošti per sietelį ir naudoti sriubai.

Iškeptus pomidorus sudėti į smulkintuvą, įpilti alyvuogių aliejaus kelis šaukštus, viską susmulkinti iki vientisos masės. Masę su susmulkintais bazilikų lapeliais ir česnakais, sutraiškytais raudonaisiais pipirais ir čiobreliais, visa tai sudėti į verdantį sultinį ir nustačius didesnę nei vidutinę ugnį, neuždengus puodo, virti 25 minutes.

Kol verda sriuba, reikia keturių, 2-3 cm bet kokios baltos duonos riekelių,  jūsų pasirinkimas (arba 16 1 colio skiltelių BAGUETTE prancūziško batono ar čiabatos ar dar kt.), kepinti orakitėje apie 7 min. kol apskrus. Truputį sviestu iš vienos pusės patepti, taip pat užtepti tarkuoto žalio svogūno. Sūrį stambiai sutarkuoti. 

Orkaitę įkaitinti iš naujo iki +160 С temp. Išvirtą sriubą supilstyti į dubenėlius, dubenėlyje ant sriubos uždėti apskrudusią duonos riekelę (apteptą su sviestu ir tarkuotais svogūnais), o ant duonos gausiai užbarstyti sūrį. Dubenėlius sudėti į orkaitę ir kepti 25 min.

 Patiekti su balta skrudinta duona (ištrinta česnaku ir užtepta sviestu).  Šią sriubą dedu prie mėgiamiausių sriubų sąrašo, labai skani, šiek tiek primena prancūzišką svogūnų sriubą.
Bon appetit!

16 komentarų:

  1. oho kiek darbo ! hmm, kaip įdomu, duona eina tiek į pačios sriubos esmę, tiek kaip priedas, ar ne per daug?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Egle, kadangi tai buvo pagrindinis patiekalas, todėl balta duona tiko, nebuvo perdaug sotu ar sprangu, kita vertus, prie sriubos suvalgėme tik po riekelę duonos, tad lyg ir viskas subalansuota.. :) Na bet kokiu atveju, gamink, ragauk, jeigu truks duonos, papildomai pasiskrudink ir mėgaukis skoniu toliau! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Žiupsnelisdruskos, džiaugiuos jog patiko, tik manau, kai paragausi, dar labiau patiks! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Įdomus variantas, nemačius ir neragavus dar tokio. Kažkas kaip soupe d'oignons, tik su pomidorais. man patiktų ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Egle, eiga ir man priminė svogūnų sriubą, drįstu manyti, jog jei būčiau panaudojęs šiek tiek balto vyno, tai skonis svogūnų sriubai būtų dar artimesnis. Sekantį kartą kai gaminsiu, būtinai pabandysiu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Matau, kad ir Jūsų virtuvėje prisirpo pomidorų sriubą ;) Kaip ten Jūs rašėt, "špyga taukuota"? :)))))

    AtsakytiPanaikinti
  7. Rūta, taip taip ;) Kažkaip čia sutapo, jog abu mus "ant pomidorų" patraukė :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Vat sita tai butinai isbandysiu. Darbo daug, bet esu ne karta literaturoj skaiciusi apie si patiekala ir varvinau seiles. Bravo, Mindaugai!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Mergaitės, dovanokit, bet čia tikrai nėra tiek darbo kiek atrodo. Įsivaizduokit kiek užtrunka pagaminti tikrą beouf bourguignon (dar pas nieką nemačiau tikro, kadangi vien "de glace" pagaminti reikia apie 3 - 4 valandų, o kur dar troškiniui skirti 4 - 5 valandas.. o artimiausią variantą pagamino Giedrius V.) arba timpano? :)

    Linkiu gero laiko, gaminant maistą! Bon appetit!

    AtsakytiPanaikinti
  10. ilgai ieškojau tobulos pomidorų sriubos ir atrodo radau! šiandienos vakarienė suplanuota:))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Lovely, kaip džiugu, jog patiko sriubos receptas, pasidalink įspūdžiais, nagi!? ;)

      Panaikinti
    2. pavėluoti aplodismentai, bet geriau vėliau nei niekada :D šiandien kaip tik verdu ją n-tajį kartą:)) asmeniškai aš skanesnės sriubos nevalgius:)

      Panaikinti
    3. Oho, čia vienas geriausių komplimentų, kokius esu gavęs! :) Labai ačiū!

      Panaikinti
  11. labai skani, tik aš prieš pildama į indelius dar per sietelį pertryniau, kad jokių gabaliukų neliktų. gal, jei geras blenderis, to daryti nereikia.

    AtsakytiPanaikinti