Praėjusi savaitė buvo itin darbinga, net nepastebėjau, kaip penktadienio vakaras atėjo. Vakarienė -> Keliasdešimt perskaitytų puslapių iš naujai skaitomos knygos (Č. Milošas - "Gimtoji europa") -> Lova -> Miegas..
..Šeštadienis -> Pusryčiai -> Kalvarijų turgus ir ten..
.. stintos!
Trumpas monologas su dialogo prieskoniais, kurį nugirdom perkant stintas.. "Senutė klausia pardavėjo, bečiupinėdama visas iš eilės žuvis (matyt jai su regėjimu ne kaip..), aaa čia stintos, aa DIDELĖS???? O tuo metu, šalia stovintis senukas iškarto iššovė: "Kaip KROKODILAI!" nu ir kad užsikvatojom. :p O senutė kaip ėjo, taip ir nuėjo ieškodama "tų" stintų."
Į turgų lėkėm dėl stintų, nes žmona pasakė, kad jų dabar nors ir su šiūpėle kabink, o ir kaina dvigubai nukritusi, tai visai vertėjo, juolab, kad du kg iškarto įsigijom. O kol namo parlėkėm, atrodė, lyg automobilyje agurgkus augintumėm, tokie kvapai sklido, kad net šviežiausi agurkai to "agurkiško" kvapo pavydėtų. :)
Taigi, kol jas visas išdariau, buvo to smagumo, o po to jau manus sumaišiau su kajeno pipirais ir šv. citrinos žievele, geras pliupsnis aliejaus keptuvėje, dar kelios liepsnos ugnies ir trašku, trašku su alučiu. Renata, užskaitom tuos manus, mums jie labai patiko (valgėm: aš, mano žmona ir mano sesuo bei katė)! ;)
Bet stintų dar liko daug daug, tai kitą dieną (iš vakaro pasūdžiau), paruošiau tokį patiekalą.
Mintis paprasta, šaldytuve buvo dalis nepanaudoto pankolio (žinau, jog su žuvimi, ši daržovė beveik visaip tinka) ir dar keletas daržovių, o norėjosi kažko su viduržemio jūros prieskoniu, tai toks kūrinys ir išėjo, o rezultatas, patikėkite mielieji - tai yra tai, kas valgoma ir norisi dar :) Tikrai gaminsiu šį "naujoką" ir mielai (esant progai) pavaišinsiu namiškius.
Receptas labai paprastas, jį net ir mano katė pagamintų! Taip taip, gabi ta mano katė. ;)
Receptas labai paprastas, jį net ir mano katė pagamintų! Taip taip, gabi ta mano katė. ;)
Paruošimo laikas: iki 25 min.
Porcijų kiekis: 2 - 3.
Stintų paruošimui:
- Žmogui 5 - 9 stintos (išdarytos, viduriai pašalinti, tik galvas palikti, taip bus smagiau valgyti, belaikant už galvos)
- Pankolio viršūnėlių (atrodo kaip krapai, nors jos nebūtinos)
- Gera sauja šv. krapų
- Sauja šv. plačialapių petražolių (neturėjau, bet jos tikrai čia tiktų)
- Keli šlakeliai extra virgin alyvuogių aliejaus, druskos bei pipirų.
Padažo paruošimui:
- Šlakelis extra virgin alyvuogių aliejaus kepimui
- Svogūnas
- 1/4 pankolio šaknies (labai rekomenduoju šią daržovę, labai pagerina skonį šiame padaže)
- Mažiausiai trys česnako skiltelės (dėjau penkias)
- Šv. gana didelis čili pipiras (sėklytes pašalinti)
- 500 g šv. pomidorų (gali bųti skirtingų pomidorų rūšių, taip bus gražiau ir įdomiau)
- Nedidelė saujelė šv. plačialapių petražolių (nebūtinai)
- Keli mostai šv. krapų.
Patiekti su: orkaitėje pakepinta itališka/prancūziška duonele ir įtrinta česnaku.
Orkaitę įkaitinti iki + 200 С temp.
Kepimo skardoje/inde patiesti kepimo popieriaus, tuomet sudėti sardines, gausiai apibarstyti šv.krapais/pankoliai "krapais"/petražolėmis, druska, pipirais bei alyvuogių aliejumi. Kepti apie 15 - 20 min. Aš kepiau 20 min, tačiau dar prireikė papildomai penkias minutes pašauti, tad žiūrėkite kaip kaitina orkaitė, nes manoji, tai "slabokai" kaitina.
Kol stintos kepa, per tą laiką pasigaminsite padažą.
Pirmą į įkaitintą keptuvę (ugnis vidutinė) sudėti susmulkintus pankolius ir svogūnus, pakepinti apie 4 min., tada sudėti susmulkintus susmulkintus česnakus bei čili pipirą ir pakepinti dar 3 minutes. Tada sudėti pomidorus ir šv.petražoles (jei turite), o aš šioje vietoje tik pomidorus sudėjau ir sumažinęs ugnį iki minimumo troškinau apie 12 min.
Stintas sudėti atskirai į lėkštes arba ant apskrudintos duonos, tada padažą ant stintų, keli "dirigentiški" mostai šv. žolelėmis ir bon appetit! :)
P.S.: kadangi mūsuose neužmačiau daug receptų su stintomis (išskyrus populiariuosius tešloje ar džiuvėsėliuose), tad nutariau ateityje pagaminti platesnio profilio receptus, kuriuose dominuos stintos, o stintų dar liko nemažai. :)
nu bet jau stintukės kokios mažiukės, kaip sliekiukai :D o patiekaliuką užskaitom, reiks išbandyti :)
AtsakytiPanaikintiEgidija, tas tiesa, kai kurias stintukes net neišdarinėjau, nes nebuvo ką. :) Pasidalink įspūdžiais, kai pagaminsi!
AtsakytiPanaikintiĮ kepimo skardą suklojai sardines, o iškepei stintas, nieko sau :0) Gal tas jų dydis kaltas.. Prašom pasitaisyti, kad stintos neįsižeistų :)
AtsakytiPanaikintiAusrra, dėkui už atidumą :) būtinai pataisysiu! ;)
AtsakytiPanaikintiSkanios čia tavo improvizacijos, stintų tema:)
AtsakytiPanaikintiRenata, pabandyk ir tu! ;)
PanaikintiSkanumėlis gardumėlis!!! Net mano vaizduotėje stintomis pakvipo, nors to kvapo neuosčiau mažiausiai 4 metus:)) Puikus receptas - ypač patiko pankolio pabaudojimas. Aš pankolį visuomet kepu kartu su bulvėmis (su lupenomis) orkaitėje - pašlaksčiusi aliejumi, pabarsčiusi rupia druska. Bet padaže dar nebandžiau naudoti. Reikia bėgt į turgų - na ne stintų, bet red mullets :) Ačiū už idėja:)
AtsakytiPanaikintiNida, gerą mintį pametėjai dėl bulvių su pankoliais ;) Beje, numanau ką gaminsi!? ;) Ačiū!
PanaikintiMindaugai, koks receptas ir kokios nuotraukos, labai patiko! Gėda, bet dar šiemet neragavau stintų, nors jas labai mėgstu.
AtsakytiPanaikintiVilma, ačiū ačiū ačiū! :) Nesijaudink, turguje dar pilna stintų! ;)
PanaikintiAčiū už naują stintų idėją, o tai kepu kepu jas keptuvėje..na dar pamarinavau kaip silkes, kad vis kitoniškiau būtų. O tavo, tai superinės:) Gal reikia pabandyti ant griliaus pasikepti? Nebandei?
AtsakytiPanaikintiOdeta, ačiū ;) Pas mane balkone grilius yra, bet bijau, kad bekepant stintas, netyčia padangos užsigrilintų :) Nebandžiau , bet mintis įdomi. :)
PanaikintiNegaliu pakęst po stintų kepimo (keptuvėje) namuose ilgai užsilaikančio kvapo. Gal šitaip kepant kvapas ne toks ikyrus?
AtsakytiPanaikintiLaura, patikinu, jog "to" kvapo tikrai nebuvo, anaiptol, skaniai kvepejo, o dar jei citrinos užlašintum, tuomet būtų tik geriau. :)
PanaikintiGaila, kad ir aš citrinos neturėjau, na bet kitą kartą.
Jau kaip gražiai tas stintas čia aprašei, kad net Australijoje jomis pakvipo. Ir deja, tik pakvipo. Reiks atsigriebti, kai grįšiu :)
AtsakytiPanaikintiAsta, o tu gali bandyti su sardinėmis tą patį pagaminti?!
PanaikintiDėkui! ;)
Mindaugai, stintos (ar sardinės lietuviškos) :) bretaniškai paruoštos. Reikia išbandyti, kaip tik stintų vakar iš Šilutės siuntą gavom :)
AtsakytiPanaikintiKristina, pasidalink receptu, labai jau suiintrigavai. ;)
PanaikintiVėl ta tavo katė! Tep ir įsivaizduoju ją su prijuoste palei puodus :D
AtsakytiPanaikintiJulija, ji dar moka ir vyno butelį atkimšt :D
Panaikinti