2012 m. balandžio 15 d., sekmadienis

Aluje troškintas triušis

Taip jau atsitiko, jog visą savaitgalį valgiau vėlai vakare, kur ten vakare, veik vidurnaktį. Penktadienį vakare pas draugus "K&A" - kadangi vėlavome, tai vakarienė nusitempė į 20:30.
 "A." iškepė netradicinę lazaniją, labai lengva, t.y. neriebi ir nesunki (čia lyginu su iki šiol ragautom) - mano galva, valgant vakare - ši lazanija yra pats tas.. na bet dar palaukit, vien lengva lazanija nebaigėme, juk mes svečiuose, o lietuvių tradicijos liepia persivalgyti ar pan.. toli nuo tų tradicijų nenukrypom, po lazanijos stojau prie viryklės ir ką gi: Tarte Tatin, tik šį kartą su kriaušėmis, o ledai irgi buvo :p 
Labai rekomenduoju Tarte Tatin kepti draugų kompanijoje, ypatingai sulaukus torto "apvertimo" momento.. va tada, pas visus įsijungia kuryba, kaip čia apversti ir neapsitaškyti, palaukit palaukit, o į kokią lėkštę versim??? Na ir buvo juoko, bet laimei viskas praėjo sėkmingai ir skaniai. :) Užbaigiant, pasiguosiu, desertą baigėme apie 23:30 val. valgyti.. ne kas. :/ 


O vakar vėl panašiai, vakarieniavome apie 22:00 val. Bet nelabai gailiuosi, nes triušiena gavosi nuostabaus skonio, tokia minkšta, o kur dar slaptasis ingredientas - alus. Taip taip, šį kartą gaminau labiau šiaurietiškai, vietoj man įprasto vyno, panaudojau alų. Žmonai nesakiau, jog troškinau aluje, tad buvo įdomu stebėti tikrąją reakciją: jai labai patiko, be to sakė, jog ateityje būtinai gaminčiau dar kartą!

Nuostabu! :D

Būtinai gaminsiu!

Šiandien - krosas. Sezonas atidarytas!

Paruošimo laikas: iki 3 val.
Porcijų kiekis: 2 asmenims.
Recepto šaltinis: Nagel Slater, tačau adaptuotas pagal mane.

Ingredientai:

- Dvi triušio galinės kojos
- Butelis tamsaus (juodo) alaus
- Du svogūnai
- 1/2 valg. šaukštas miltų (nebūtinai, tačiau, jis suteiks padažui tirštumo)
- Valg. šaukštas sviesto
- 2 šakelės šv. rozmarino (bet jokiu būdu, tik ne džiovinto, nes pasigailėsite, kad gaminote šį troškinį)
- 4 šakelės šv. čiobrelio arba arb. šaukštelis dž. čiobrelio
- 0,5 L pieno
- Druskos ir pipirų pagal skonį.


Garnyrui - bulvių košė su Gorgonzolos sūriu:
 - 5 bulvės
- Citrinos sultys
- 50 g Gorgonzolos sūrio
- 40 g sviesto
- Šlakelis pieno
- Kelio šakelės krapų.

Valandą prieš ruošimą, triušį paprieskoniuoti druska ir pipirais.

Čia labiausiai tiks: gili storapadė keptuvė arba storapadis puodas.

Nustačius vidutinę ugnį, svogūnus supjaustyti stambiai ir apkepinti, atidėti į iš keptuvės.
Triušio gabaliukus apkepinti iš abiejų pusių, maždaug po penkias minutes, tada ant triušio sudėti apkepintus svogūnus, nuskabytus rozmarino lapelius, čiobrelio šakeles ir alų, tada nustatyčius mažą ugnį, nepilnai pridengti puodą ir troškinti apie pusantros valandos.

Likus pusvalandžiui, supilti pieną ir troškinti 30 min. Prieš patiekiant į lėkštes, triušio gabaliukus išimti iš keptuvės/puodo, įdėti miltus ir gerai išmaišyti, tada triušį grąžinti į keptuvę/puodą ir uždengus pilnai, troškinti dar penkias minutes, tada patiekti į lėkštes.

Prieš pusvalandį, iki kol triušis bus gatavas, reikia išvirti bulves ir sudėjus visus ingredientus, padaryti bulvių košę. Vietoje šios bulvių košės, galima naudoti ir paprastas bulves/bulvių košę, makaronus, orkaitėje skrudintą baltą duoną įtrintą česnaku.
Bon appetit!



P.S.:  Informuoju, tai lengviausias iš triušienos patiekalų, kiek esu gaminęs! Manau, mano katė lengvai pritartų. Skanios dienos! :)




29 komentarai:

  1. Vietoj paskutinio žodžio dienos perskaičiau dietos :D pagalvojau, koks tamsta šmaikštus, kol antrą kart neperskaičiau :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sunkiai suvokiu alus+pienas derinį. Gal pakomentuotumėte? Gal geriau truputį grietinėlės?
    P.S. malonu pagaliau pamatyti Katę :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gerb. Anonimiškas, viskas gavosi gerai, pienas ir alus sukūrė nuostabų poskonį, toks buvo švelnus ir neatpažįstamas.. (Į tualetą tikrai neprispyrė nei mūsų, nei Katės. ;) ). Tikrai galima, vietoj pieno, naudoti grietinėlę ar grietinę. Beje, keletą turiu receptų, kur sueina grietinėlė ir peletrūnas, todėl manau, jom ir šiame patiekale peletrūnas labai tiktų, nors aš jo neturėjau.

      Skanios dienos!

      Panaikinti
  3. Anonimiškas, toks vaizdas, kad pienas ir grietinėlė iš skirtingų galaktikų...taigi iš tos pačios karvės :)
    Graži kyca ;) O peletrūnas oj kaip tiktų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dabar pasikuisiau po prieskonių dėžutes, radau džiovinto peletrūno, nelabai tas, bet vis tiek sueis, būtinai išmėginsiu kitam kartui ;)

      Laura, kad žinotum, kokia prielipa yra ta mano kyca, net į katę nepanaši, kaip šuo. :)

      Panaikinti
  4. Skaniai čia su tuo alum turėtų būti :) Aš Velykoms troškinau triušį obuolių sultyse kartu su džiovintomis slyvomis, tai labai skaniai gavosi, tik vat fotoaparatą per šventes tingėjau trauktis, tai taip ir liko neužfiksuotas. O tavo katiniuks tai labai fains, dar visai jaunutis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oho, kaip įdomiai su tom sultim, labai suintrigavai - lauksiu recepto! ;) Mat aš dažniausiai obuolių sultyse tik šašlykus marinuoju ;p

      O mano katiniukei jau 6 metai, tad net nežinau kaip čia su ta jaunyste, nieko nenoriu pliurpti, dar įsižeis išgirgus.. Ji labai daug miega - grožio miego, gal todėl tokia ir atrodo jauna ir graži?? :DDD

      Panaikinti
    2. Man ji tokia mažutė ir plonutė pasirodė, nes manoji Mišu, tai palyginus su ja, tikra dičkė, bet čia, turbūt, veislių skirtumai :) O triušis obuolių sultyse labai skaniai gavosi, reiks kada kartoti, tada ir pafotografuosiu, ir receptą paskelbsiu.

      Panaikinti
  5. Nugi gaminsiu! Apsisprendziau, dar tik pavadinima paskaicius :)
    Dievinu triusi, dievinu troskinus su alumi. Tokio varijanto nesu bandzius, tad proga gera! lauk atsiliepimu :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aguonėle, laukiu laukiu, matomai nesuklysiu sakydamas, jog dar bus keli recepto interpretacijos prieskoniai, bet kokiu atveju, tikiu jog dar geriau patobulinsi šį receptą. :)

      Panaikinti
  6. Mindaugai, Tavo triušienos recpetukai nerealūs:))) Jau visą jų katalogą turiu:))) Net prancūzai ne vieną troškinuką su alumi siūlo. Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Oi koks geris... Esu gaminusi aluje vistiena - labai pasisekes reikalas. Triusiena atrodo fantastiskai. Ir kates portretas - zavus:) O del Tarte Tatin ZIAURIAI PAVYDZIU. Brestu siam kepiniui:)

    AtsakytiPanaikinti
  8. As irgi tikiuosi gaminsiu! Pas mus Amerikoje gana sudetinga nusipirkti triusiu, nes, cia triusiai tapatinami su naminiais gyvuneliais (pets), ir kai pasakai, kad triusi vakarienei ruosi, tai buna daug maz reakcija, kaip tu cia vos ne barbaras esi... Na nesvarbu, galima triusiu rasti ukininku turgeliuose ir jie man labai patinka. Kadangi kazkas is komentatoriu paminejo, kad tu esi begale triusiu receptu isbandes, butu idomu suzinoti, koks yra tavo PATS pats megiamiausias triusio receptas. Nes man nedaznai ta triusi tenka gauti, tai reikia butinai taupyti "patiems paciausiems" receptams :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Jura, man labiausiai patinka šis ir Itališkss triušienos troškinys (šis mano favoritas: http://mindaugas-bonappetit.blogspot.com/2011/10/triusienos-troskinys-italisku-budu.html?m=0 ), tad padalink triušį per pusę ir vieną dieną gamink vienaip, o kitą dieną - kitaip - savaitgaliui turėtum kelis skirtingus šventinius patiekalus. ;) Skanaus!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu labai us savo reitingavimus. Butinai pabandysiu abu receptus. As dazniausiai darau pagal graikiska (stifado) recepta (http://greek.food.com/recipe/rabbit-stifado-106996), bet jau pabodo.

      Panaikinti
    2. Jo, žinau stifado, esu Kretoje valgęs, bet šie man vistiek skanesni :) Ateitye gaminsiu dar daug skirtingų triušienos patiekalų, tad būtinai išdėstysiu savo reitingavimą. Neužilgo gaminsiu įdomų triušienos receptą, bet prie jo, tinka tik polenta, o kol jos neišmoksiu ruošti, tol negaminsiu :)
      Dar gaminau ispanišką triušienos troškinį, bet man labai nepatiko, o mano žmonai - priešingai :)

      Panaikinti
  10. Maudosi aluje jau mano triušis:) Dar nespėjo užvirt, bet jau labai gardžiai kvepia - kaip čia reiks išlaukt tas valandas kol troškinsis...
    Tik verdu kvietiniame aluje ir pilsiu grietinėlę . Ir pabaigoj peletrūno įbersiu - va kaip gerai, kai pakomentuoti receptai.
    Vyras pageidavo juodam aluje troškinto triušio, bet kas verda, tas ir pila tokį alų kokį nori:))) Kitąkart juodą alų pilsim, kad taika ir ramybė šeimoj būtų:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ojeii kaip skanu buvo... Net papasakot sunku:) Grietinėlė ir peletrūnas pabaigoj - labai gerai, ypač peletrūnas. Triušis minkštas minkštas ir nesausas, padažas dieviškas, bulvių košė su gorgonzola puikiai dera. Tobulas patiekalas, ačiū už puikų receptą:)

      Panaikinti
    2. Vaje, kaip smagu, tikiuos ir daugiau žmonių gamins šį receptą, o tada supras, kad nėra mano receptai sudėtingi. Dar kartą ačiū! ;)

      Panaikinti
  11. Baigiu troskinti triusiuka, kvepia gardziai, tik stai man nelaime atsitiko - piena sutrauke! Cia turbut del svogunu rugsteles.... Tai tikrai geriau butu pilti grietinele :-) nu bet nieko, isimsiu mesyte, o padaziuka pertrinsiu ir turetu but vistiek visai nieko... Ir tirstas net be miltu :-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Indre, ar ugnis buvo tinkama, o pienas buvo kaimiškas ar iš pakelių? Keista, tik dabar susimąsčiau, dėl ko sutraukė pieną.. :/ Tikiuosi, skonis buvo geras? :)

      Panaikinti
    2. Pas mane dujine virykle, ugnis buvo maziausia, kokia tik imanoma, pienas parduotuvinis sviezias buvo :-) mesytes skonis tikrai nuostabus buvo, tokia svelni ir minksta minksta... Prisiminus ir vel norisi. O vat padazas toks gan savotisko skonio, rugstelejes toks (cia del sutraukto pieno turbut :-), bet su bulviu kose sukirtom greitai :-)

      Panaikinti
    3. Indre, kitu kartu gali naudoti grietinėlę arba riebesnį pieną naudoti. Džiaugiuosi, jog patiko. :)

      Panaikinti
  12. jei neisvaziuosim i kaima, vyra gimtadienio proga palepinsiu :) aciu labai :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Galų gale atėjo ir mano virtuvėje eilė triušiui aluje. Man laaaaaaabai patiko!! Apie peletrūną paskaičiau tik dabar, tai jau kitą kartąūtinai įmesiu ir jįjį. Katinui mūsų namuose liko tik kauliukus aplaižyt.. Iš mano bliūdo nei kasnio NIEKAS negaus.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Oj kaip norėčiau triušio aluje troškinto. Manau, kad skonis turėtų būti nuostabus. Būtinai išbandysiu.

    AtsakytiPanaikinti