2011 m. vasario 10 d., ketvirtadienis

Greitasis Čili troškinys


Greitasis Čili troškinys arba geriausia sriubytė vyrams po gero baliaus :) 

Būsiu atviras, vos atsibudęs po geriausio draugo gimtadienio, sveikatos nebuvo visai, o man macnesnė ar aštresnė sriuba - visą blogį organizme pramuša.
Ją verdu labai dažnai (tai nereiškia, jog dažnai geriausio draugo gimtadieniai vyksta), taip pat ši sriuba yra tobula šaltais žiemos vakarais. Kadangi tikrą čili reiktų virti apie 4 - 6 valandas, tad šį kartą pridedu greitojo čili varianto receptą.

Užteks pamaitinti 4 - 5 "baliauninkus" :)

  • Naminio mėsos faršo 300 g;
  • 3 vid. svogūnai;
  • 2 vid. morkos;
  • 5 česnako skiltelės;
  • 150 g kumpio (nebūtinai);
  • 120 g Džiugo sūrio ar kito kieto sūrio;
  • 2 čili pipirai (naudojau pailgus apie 10 cm ilgio);
  • 1 skardinė pomidorų be odelių savo sultyse;
  • 1 skardinė kons.kukurūzų;
  • 1 skardinė ons. raudonųjų pupelių;
  • 2 paprikos;
  • 600 ml sultinio (galima ir užvirintą vandenį, o jeigu norite, galite ir nenaudoti sultinio ar vandens);
  • 6 valg. šaukštai extra virgin olive oil;
  • Šviežiai grūstų druskos ir pipirų;
  • Visko po 1 arb.šaukštelį - kuminas, cinamonas, kakava, smulkinta kalendra, čiobreliai ir raudonėlis.
Prie čili troškinio:
  • Itališka duona čiabata arba kita balta duona
  • Mėlynojo pelėsio sūris ir gal būt alutis :) 
 
  1. Viską ruošiau sename mamos špižiniame puode, tad gerai įkaitinus, reikia supilti alyvuogių aliejų. Kai aliejuje pasimato burbuliukai - laikas dėti supjaustytus svogūnus, o po trijų minučių šiaudeliais supjaustytas morkas ir palikti 4 minutėm - paskui palikti vidutinę ugnį. Kai jau morkos ir svogūnai įgavo aukso atspalvį, metas susmulkintiems česnakams bei čili pipirams ir viską išmaišius palikti dar 5 min. Kai jau praėjo 5 min, laikas faršui, viską gerai išmaišyti ir uždengus puodui palikti troškintis 10 min.
     2. Faršui pasitroškinus, laikas sudėti šviežiai grūstą druską bei pipirus, kuminą, cinamoną, kalendrą ir raudonėlį, viską gerai išmaišyti ir dar troskinti 8 min.Tada supilti užvirintą sultinį ar vandenį, sudėti čiobrelius, kakavą ir griežinėliais pjaustytą kumpį ir atidengus palikti dar 12 min. Nuo šiol virti vien atidengus puodą.
Praėjus 12 min, sudėti stambiai pjaustytą papriką ir palikti 5 min.

     3. Liko sudėti pomidorus be odelių savo sultyse, prieš tai juos reikia gerai susmulkinti, taip pat sudėti konservuotus kukurūzus bei konservuotas pupeles. 

Dabar galite pasielgti dviem būdais:
1) Virti apie 50 min, o per tą laiką vanduo išgaruos ir turėsite tirštą sriubą/troškinį, bet tuomet pupeles ir kukurūzus sudėti likus 20 min iki virimo pabaigos;
2) Virti iki 20 min ir valgyti kaip tikrą sriubą.
Prieš valgant, užtarkuoti Džiugo sūrio ant čili troškinio.

Prie čili troškinio/sriubos tinka čiabata ar kita balta duona užkepta mėlynuoju pelėsiniu sūriu. Orkaitę reikia įkaitinti iki 180 C  ir ant skardos sudėtas riekelės pakepinti 4 min iš vienos pusės, o po to apversti riekeles, uždėti pelėsinį sūrį ir pašauti į orkaitę dar 5 min ir bon appetit!

Man labiau patinka valgyti kaip sriubytę, tad nelaukęs tų 20 min veltui, jau buvau pavalgęs ir atgavęs jėgas :)

P.S.: neišsigąskite dėti kakavos ir cinamono, pamatysite, kaip cinamonas "čiliuko" aštrumui suteiks švelnumo, o kakava šiokio tokio brandumo :)

12 komentarų:

  1. Čili - geriausias maistas žiemai. Ir rudeniui :) Tik aš dar dažnai įtarkuoju kokios cukinijos, saliero ir visokio kitokio gėrio. Bet taip, vyram reikia daugiau mėsos ;)
    Iš prieskonių dedu ne vien cinamoną, o visą mišinį, skirtą meduoliams (cinamonas, kardamonas, gvazdikėliai itt.). Taip pat galima dėti mišinį, skirtą karštam vynui. Ir būtinai žiupsnelį cukraus. O štai kakava ar šokolado gabaliukas man na niekaip netinka... Čia jau labiau mėgėjui :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mmm, atrodo skaniai. Man kaip tik pastaruoju metu norisi vis kažko aštraus - kaip pirštu į akį ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jolanta,

    kakava čili troškiniui suteikia malonaus kartumo, o cinamonas švelnina tą kartumą, tad kartu šis skonis tikrai geras:) na bet jeigu nepatinka, tai čia jau nieko nepadarysi :)

    Citrina ir Bulve,

    šį savaitgalį paspaus šaltukas, tad nesnausk ir virk ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. panasiai ir as darau,tik pas mane buna 500-600 gramu mesytes ;)) ir pupeliu dedu 3 skirtingu rusiu,tai 3 skardines gaunas. :)))

    AtsakytiPanaikinti
  5. Brolyti, kai gryši, būtinai reikės rimtą čili išvirti, spėju bus labai karšta :)

    Dėl mėsos kiekio, tai suprask, mums dviems tai per akis to kiekio ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. 5 valandas - neišlaukčiau tiek. Čili su įvairiais pakeitimais ir tobulinimais priklausomai nuo šaldytuvo turi būti ant stalo per valandą :D

    AtsakytiPanaikinti
  7. Indre,

    jeigu šaldytuve vietoj faršo turėtum "sasyskas", tuomet čili pavyktų ir per 30 min ;) - JOKE!

    Aišku, kad geriau -> kai greičiau, tačiau aš turėjau omeny iškarto verdant tikrąjį teksasietišką čili, tuomet užtrunka, čia kaip ir su plovu :)

    Bon Appetit!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Pas mane tarp valgytojų tokių kantrių nebūtų. Gaminau kažkada, kur bent 16 dalių buvo, tarp jų vynas, žolės šviežios visokios. Išėjo geras katilas 10 žmonių pavalgyt :]] na ten nepriskubėsi, kol viskas perverda...

    AtsakytiPanaikinti
  9. Oho, net gi vynas įėjo - įdomu :) Vienam čili recepte esu radęs, jog įeina viskio 100 g.

    Man tokie ilgi gaminimai siejasi su teminiu vakaru, kai prisikvieti draugų ar kartu su šeima ir... su vyno pagalba pokalbiai liejasi dar laisviau, o patiekalas gaunasi dar smagesnis ;)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Geras receptas, aciu:) Kombinavau jusiski su kitu, taip man daznai patinka:) O raudonas vynas duoda nuostaaaabu aromata ir skoni patiekalams, pradejau vis dazniau pakeisti taure vyno vakare i taure vyno gaminant! haha:)) kakava cia irgi labai dera. Skanaus visiems:)
    Vaida

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Va va, vynas tikrai gerina ne tik apetitą, o ir maisto skonį :) Dar į čili dedu ir kavos puodelį :)

      Panaikinti