2011 m. vasario 14 d., pirmadienis

Ar Šv. Valentino diena tikra?

Kai kuriems jau pabodo tos pop' sinės šventės, kurios dėka globalizacijos atėjo iš svetur, ten iš už atlanto. Dar ir šiandien mačiau kelias mergaites ant žandų nuklijuotom širdutėm, o visai neseniai ir pats mokykloje tą patyriau. Kad ir kaip ten bebūtų, pastebėjau, jog daugelis jau pyksta, jog vyksta tokios dienos paminėjimas kaip Šv. Valentino diena - kam ji reikalinga, kodėl mes ją turime švęsti/minėti? Tingėjau ieškoti atsakymų mūsų tautosakoje, todėl pasidomėjau, kokia yra tikra Šv.Valentino istorija (pateikiu sutrumpintą variantą iš Wikipedia - tačiau čia viena iš daugelio versijų).

Manoma, kad Šv. Valentinas buvo Romos vyskupas, kuris gyveno III a. Tuometinis Romos imperatorius Klaudijus II buvo išleidęs įsakymą, draudžiantį tuoktis. Šitaip jis siekė, kad kuo daugiau vyrų eitų kariauti ir gintų imperiją nuo išorinės agresijos ir vidinės netvarkos. Imperatorius manė, kad vedę vyrai yra emociškai labiau prisirišę prie savo šeimų, todėl negali būti geri kariai. Vyskupas Valentinas, matydamas jaunų žmonių skausmą, juos sutuokdavo slapčia. Klaudijus II išgirdęs apie tokį vyskupo elgesį, jį suėmė ir uždarė į kalėjimą, kur vasario 14 d. Valentinas buvo nubaustas mirtimi. Po kiek laiko Valentinas buvo paskelbtas šventuoju.


O man kažkodėl asocijavosi, jog ši diena kilusi iš "francūzų", bet Italai buvo pirmesni :) Tad su ta gaida, pasidalinu keliomis francūziškomis, legenda tapusiomis, meilės dainomis:

Pirma daina -Dalida ir Alain Delon " Paroles Paroles".


Antra, tai extravagantiškoji Edit Piaf, pridedu kelias dainas, kurios man niekaip neatsiejamos





Na ir paskutinis italų štrichas...


o čia keli iš dabarties.. DJ Cam feat Aggun - Summer in Paris - baisiai seksuali daina ;)



ir niekaip nepavargstantis senukas  Louie Austen - Glamour Girl








Komentarų nėra:

Rašyti komentarą