2012 m. vasario 19 d., sekmadienis

Lapin a la moutarde - triušiena garstyčių padaže (Prancūzų klasika)

Na va, čia jau tikrai aš, t.y. gaminant prancūziškus patiekalus, apima nuotaikingai keista aura... pasileidžiu bene geriausią prancūzų postmodernistą, bent jau aš jį taip vadinu (kritikuokit, jei jis ir nėra postmodernistas, o man visvien) - Yenn Tiersen. Šis kompozitorius sukurė muzikos garso takelius tokiems filmams kaip "Sudie Leninai (Goodbeye Lenin)" ir "Amelija iš Monmartro".
 Gaminant, jo muzika mane įkvepia, nes šis prancūziškas skambesys, tik dar tiksliau padeda rėžti pjūvius. Lyg maestro diriguotų orkestrui, o šis seka jo komandon :) Taip ir aš, klausausi .. paniuniuoju, vėl keli pjūviai, o ir šalotai paruošti, triušis jau veik iškepęs, o čia vėl Amelijos valso kulminacija .. nors dar vyno taurė sklidina, tačiau man ne motais, aš neskubu... atsikvepiu. Dar šviesu, dar keli kadrai (oooooo, vos objektyvo neaptaškė?!)  Velnias, na ir veža mane toks gyvenimas .. atrodo, lyg virtuvėje esu paslėpęs visą Prancūziją.. šypt :)


 Lapin a la moutarde yra vienas iš Prancūzijos klasikinių patiekalų. Matyt, išskirtinis jis dėl to, jog padažo pagrindinis ingredientas yra garstyčios, oi atsiprašau, tai ne šiaip garstyčios, juk tai Dijon :)  Prancūzams užtenka pasakyti, triušis su Dijon - ir visi aplinkiniai supranta, jog tai triušis, troškintas garstyčių padaže. Mums lietuviams, gali būti neįprastas garstyčių padažas, nors po antro ir trečio kasnio, aš jau noriu būti prancūzas, nes skonis tikrai geras ;)

Paruošimo laikas: marinavimui - min 12 val., gaminimui iki 2 val.
Porcijų kiekis: 3 - 4

Ingredientai:
- 1 triušis (apie 1,5 kg), supjaustytas į atskiras dalis
- Druska ir pipirai
- 4 valg. šaukštai sviesto
- 2 ar 4 dideli šalotai
- 1/2 stiklinės balto sauso vyno (naudojau Chardonnay)
- 1/2 stiklinės Dijon garstyčių
- 1/2 arba 1 stiklinės sultinio
- 1 arb. šaukšt. džiovinto čiobrelio arba kelios šakelės šv. čiobrelio
- 1/2 stiklinės grietinės
- Sauja šv. kapotų petražolių.
 
 Marinavimui:
Šį kartą apsieisime paprastai, parai laiko į kefyrą arba jogurtą su druska ir pipirais, na arba anksti ryte, jei per pietus gaminsite, tik niekam nesakykite, kad marinavote ne parą laiko, tegul sau mano, kad ... ;)

Gaminimo eiga gan paprasta. Įkaitinti keptuvę, vidutinė ugnis, ištirpdyti sviestą, ir kai tik išsilydo,sudėti triušį, atskiromis dalimis (aš marinatą nuplaunu ir nusausinu virtuviniu rankšluosčiu, kad į keptuvę įdėjus, sviestas įtūžęs nešaudytų, juk jis keptuvėje generolas, tad tegul ir tvarkosi sau..). 

Kol triušiena kepa, tuo tarpu reikia nusilupti šalotus ir supjaustyti griežinėliais. Beje, triušio dalis kepkite taip, kad jos nesiliestų viena su kita, kol kas jis turi tik kepti, nes jei liesis, nepateks deguonies, o nuo to, gali pradėti šusti, paprasčiau tariant - troškintis, kol kas mums to visai nereikia, vėliau... :)

 Jei reikės, kepkite per du kartus, kaip kad ir aš :) Iškeptą triušį atidėti atskirai į lėkštę, o..


..o į tą pačią keptuvę, iškarto reikia sudėti šalotus ir kepinti 3 - 4 minutes. Po to, iškarto supilti vyną ir nustatyti maksimalią ugnį, kaitinti iki tol, kol vynas nugaruos ir ugnį atstatyti atgal į pradinę padėtį. Jei kepant triušieną, priskreto kokie mėsos gabaliukai, tuomet su medine mentele, kol vynas burbuliuoja, galima švelniai atkrapštyti deguliukus ir tegul jie lieka - skoniui suteiks žavesio ;)


 Kai vynas nugaravo, o mentelė atliko savo žygdarbį, metas padažą papildyti garstyčiomis, čiobreliais, sultiniu bei druskas ir pipirais.



 Viską gerai išmaišyti ir..


 .. sudėti triušieną, uždengti dangčiu ir nustačius žemiausią ugnį, troškinti apie valandą, jei reikia, papildyti sultiniu ar vynu, nes triušiena turi troškintis padaže, o ne padažo archyviniuose likučiuose :) Kaip sužinoti, ar jau triušiena išsitroškinusi? Paimti ir paragauti ;) bet jei norite, kad ji kristų nuo kaulų, tuomet rekomenduoju, dar šiek šiek sultiniu papildyti ir patroškinti pusvalandžiu ilgiau. Supraskite, jei triušis buvo senas, t.y. metai ir daugiau, tuomet reikės šiek tiek kantrybės ;)
Prieš patiekiant į lėkštes, triušio gabaliukus atsargiai išimti iš keptuvės ir atidėti į lėkštę. Į padažą sudėti grietinę ir sukapotas petražoles, viską gerai išmaišyti ir išjungti ugnį. Sudėti atgal triušio gabaliukus, apvaolioti juos padažu ir jau patiekti į lėkštes, o tada ant stalo! :)


 Rekomenduoju su bulvių koše arba orkaitėje paskrudintu prancūzišku batonu, įtrintą česnaku. Tikras gardumėlis ir žinoma, balto sauso vyno taure.
 Bon appetit! :)


P.S.: Kai kur, vietoje vyno, naudoja brendį, tačiau jį pakaitinus, apipilą triušieną, prieš pat patiekiant. Kiti dar deda svogūnus, morkas, salierus - mirepoix. Na kaip visad, variacijų daug, o teisingos ir vieningos beveik nėra, tik tam tikri rėžiai, nuo kurių perdaug nukrypti nevalia, bon appetit!

13 komentarų:

  1. Mindaugai,
    Labai skaniai atrodo, net per daug:) Gaila, kad Lietuvoje dienos meniu triušienos retai tebūna...ne taip kaip Francėj. Tavo kepsnys beveik toks pat, tik jie iš tingėjimo košės nedaro, "laisvų" bulvičių paberia:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Oi kaip gardžiai atrodo..... Seilė varva. O kur gauti tos triušienos?????? Aš ją iš vaikystės prisimenu, kaip močiutė troškindavo su sviestu, šviežiomis morkytėmis....

    AtsakytiPanaikinti
  3. Odeta, ačiū ačiū! :D Dėl buvlių košės, čia jau mano interpretacija, nes pamaniau, jog prie grietininio - garstyčių padažo, lietuviškui skrandžiui kuo puikiausiai tiktų bulvių košė ;)

    Nida, dėkui, žinok tikrai skanu buvo :) triušius perku iš ūkininko.

    Dar nedrįstu, bet turiu vieną receptą - tokį gurmanišką, kad net pačius inoringiausius skrandžius turtbūt nustebinčiu, tai sekantį kartą, jį ir gaminsiu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kai prisiruošiu gaminti triušieną, tai tik pagal tavo, Mindaugai, receptus. Kol kas neužtaikau nusipirkti triušienos parduotuvėse. Reiks paklausinėti mėsininkų. Retai perkamos mėsos parduodamos šaldytų mėsų skyriuje, aš jį tik aplenkiu. Turbūt šaldytas triušis nebus skanus.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Segebute, džiaugiuosi, jog Tau patinka. :) Aš kai perku daugiau nei du triušius, tuomet visad vieną užsišaldau, nes ūkininkas triušių nepjauna kas savaitę, o tik tada kai vėl užauga, va tada ir pasipildau kamerą. :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Įrašysiu į "must make" sąrašą! Ypatingesnei vakarienei, nes man labai prašmatniai skamba. P.S. Mindaugai, akys negalėjo nepatebėt, kad neblogai pažengei fotografijos srity - "respect" :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Viktorija, labai pamaloninai :) Na kad nieko čia prašmatnaus ;) Jei manai, jog pagerėjo mano foto "skills", tai man labai smagu, matyt ne bereikalo skaičiau keletą foto knygų?! :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. nerealus patiekalas! 10 balu! ♥

    AtsakytiPanaikinti
  9. Neringa, labai pamaloninai, ačiū! :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Mindaugai, kokios grazios nuotraukos.... Patys graziausi Londono prisiminimai atsigamino tavo deka:) Triusis, zinoma, atrodo nuostabiai. O kokia gi knyga nusipirkai?? Smalsu, nes vienu tavo pasiulymu jau pasinaudojau ir esu labai patenkinta:)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Nida, dėkui dėl foto, lb malonu, nors sau keliu didesnius reikalavimus ir nesu lb jomis patenkintas.. Greitai sužinosi kokias knygas parsigabenau, nes jau ruošiu naują įrašą. :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Sveiki, jau ne kartą gaminau triušieną šitaip - tikrai labai labai skanu :) !!! Ačiū už receptą, jis tikrai labai super!

    AtsakytiPanaikinti
  13. Labai labai skanu .Super

    AtsakytiPanaikinti