2012 m. spalio 14 d., sekmadienis

Rusiški prisiminimai, Britiškas (batono) receptas

Ar pamenate, kai vaikystėje mama duodavo 15 kapeikų, kiek pamenu tiek ir duodavo, prašydavo nubėgti iki "Lyros" (čia parduotuvė Šiauliuose) ir parnešti batono iš kepyklos. Pamenu, tie batonai bei duonos būdavo tokios šviežiai karštos, kad rankos nudegdavo benešant, tad "sietka" puikiai pasitarnaudavo, o parnešus namo, juos prapjovus, pasileisdavo garai. O jau skonis, geresnis už bet kokį karbonadą. Pamenu, kad vieną valgydavome, na dar sviesto užsitepdavome, tad su arbata tikras gardėsis būdavo. 
Aš ne veltui prisiminiau tuos laikus, kai kepyklose kepdavo tikras duonas, be jokių dirbtinių "puff puff" ingredientų. Nes dabar, kai nusiperki baltą duoną/batoną, jauti kažkokią išpūstos tešlos skonį, bet ne duoną. Pamenu, jog batono plutelė būdavo traški, o vidus toks "pilnas". 
Taigi, vakar užminkiau tešlą (pagal knygą "Fabulous baker brothers") baltai duonai. Kas įdomu, tešla turi būti palikta per naktį šaldytuve. Dar neteko susidurti su tokia tešla. Tai fantastiško skonio batonas. Nuo šiol kiekvieną savaitę jį kepsiu. O jau sumuštiniai/suvožtiniai kokie skanūs buvo. :) 


Paruošimo laikas: 12 val. brandinimui, 35 min. kepimui.
Porcijų kiekis: Didelis kepalas.

Ingredientai:

- 560 g kvietinių miltų
- 10 g jūros druskos
- 10 g cukraus
- 2 g sausų mielių arba 4 g šv. mielių
- 20 g sviesto/taukų/margarino
- 100 ml pieno (riebesnis būtų geriau)
- 200 ml šalto vandens

Visus ingredientus sumaišyti ir rankomis minkyti tešlą 15 min., na o jei naudosite kombainą, tuomet palikti minkymui 10 min. Svarbu paminėti, jog rankomis reikia minkyti būtinai minimum 15 min, bet ir ne daugiau. Mat, pasak autorių, tik tuomet susidaro gliutenas ir kiti nuostabūs chemijos stebuklai. Kaip ir kaip ten bebūtų, tešlos konsistencija gaunasi it kokia kramtoma guma, minkyti tikras malonumas. Tiesą sakant, po tešlos minkymo treniruotės buvau gerokai apšilęs - rekomenduoju visiems! :)
Išminkytą tešlą sudėti į indą (kuriame kepsite) ir uždengus palikti kelioms valandoms. 
Po to, kepimo formą su tešla įdėti į šaldytuvą ir palikti per naktį. Dėl to, jog mielių naudota tik keli gramai, tešla kyla labai labai lėtai. Pasirodo istoriškai, tai atsitiko dėl to, jog po Antrojo Pasaulinio karo buvo daugelio produktų nepriteklius, todėl recepto autorių senelis taupiai naudodavo mieles. Su laiku pastebėjo, jog kad ir mažiau mielių, tik per ilgesnį laiką, jog vistiek padaro savo darbą. :) 
Ryte tešlą išimti iš šaldytuvo ir palikti atšilti kelioms valandoms. Nustebsite, kaip tešla iškils. 
Tuomet orkaitę įkaitinti iki +240 C temp. ir įdėti dubenėlį su vandeniu. 
Kai orkaitė įkais, matysite iš burbuliuojančio vandens, tuomet pašauti tešlą į orkaitę ir kepti 10 min. Po to išimti dubenėlį su vandeniu (nuo vandens susidarys drėgmės efektas, kuris padės susidaryti storai traškiai plutelei, tokiai, kaip vaikystėje) ir sumažinti temperatūrą iki +180 С temp. kepti dar 25 min. Kai iškeps, atvėsinti ir valgyti. Baisiai skanus batonas, džiaugiuosi, kad atradau šį receptą, 
bon appetit!




P.S.: pridedu nuorodą apie ypatingą kepyklą, tik gaila, kad ši kepykla ne Lietuvoje: 

47 komentarai:

  1. Mindaugai, va kur sportas:)) Aš vakar makaronų tešlą minkiau. Smagumėlis.
    Laukiu, kada gi galutinai orai subjurs ir pradėsiu vėl kepti duoną. O taviškis batonas atrodo super minkštai. O konkrečiai kokius miltus naudojai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta, tikrai minkšta duona gavosi. O naudojau kvietinius aukšč.r. 405 D.

      Panaikinti
  2. OOO, "Lyra":) Aš irgi tuos batonus valgiau vaikystėje. Būtinai pamėginsiu išsikepti ir kuo greičiau, nes seilė tysta į nuotraukas žiūrint:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Hmmm, smagu, kad ne aš vienas tai pamenu, būtinai pasidalink nuomone! :)

      Panaikinti
    2. Jau! Batonas tikrai gerulis:)))) Vyras sakė, kad jau atprato nuo tokios teisingos konsistencijos, kad labai sotus ir jame "daug masės" - t.y. ne guminis. Vaikai valgė su sviestu ir sakė, kad "šita bulkytė mums labai patinka". Aš pati šitą teisingą batoną vertinu 10 balų:) O kaip puikiai jis dera su namine obuoliene...
      p.s. iki pat pabaigos netikėjau, kad batonas iškils, labai jau įtartinai man ta tešla atrodė su keliom kruopelėm mielių. Bet jis ėmė ir iškilo kuo puikiausiai:) Vos nesudeginau migdydama vaiką, bet po visų vargų dabar mėgaujuosi figūrai nedraugiškais bet skaniais naktipiečiais:)

      Panaikinti
  3. Kaip cia dabar paaiskinus: kai duodi teslai subresti saldytuve, pasigamina daugiau skonio :)
    Gyvenu Austrijoje ir mano draugas yra kepejas. Apie duona galiu kalbeti neuzsiciaupdama :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na va, kaip gerai, išgirsti nuomonę iš žmogaus, kuris su profu "draugauna". :) Labai malonu už patikslinimą/pagelbėjimą, gal kaip nors būtų įmanoma daugiau iš pačios sužinoti?!

      Panaikinti
  4. Bet nesulaukei kol duona atves :) manau kaip pjoves ;)
    As dievinu toki kildinimo buda. Dedas tada zymiai maziau mieliu ir skonis tikrai geresnis. Liuks kepaliukas!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aguonėle, sulaukiau kol atvės (beveik), nes kol vėso, fotkinau :)

      Panaikinti
    2. Dar jei galima noriu duoti patarima...duonos kepimui geriau naudoti maziausiai 550 tipo miltus. 405 daugiau skirti pyragamas ir t.t.

      Panaikinti
    3. Dabar kai parašei, tai prisiminiau vieną straipsnį apie duonas. Šitoje vietoje man dar daug kur yra, kur tobulėti. ;)

      Panaikinti
  5. Fainas. Pabandysiu ir aš per naktį palaikyti šaldytuve.

    AtsakytiPanaikinti
  6. o i kokio dydzio forma dejot?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Į stačiakampę, bet ji pas mane labai didelė, o ką?

      Panaikinti
    2. galvoju ar mano forma nebus per maza. bet,jei matysiu,kad teslos daug,tai tada gal dalinsiu ir du kepsiu :)

      Panaikinti
    3. Na, jei formos dydis apie 15 - 20 cm ilgio, tuomet tikrai nedalinčiau, o kepčiau vienoje formoje. Tik tešlą būtinai padalinti, dar prieš jai pakylant.

      Panaikinti
    4. labai aciu :) butinai isbandysiu :)

      Panaikinti
  7. Dailus duonos kepaliukas, Mindaugai :)

    va, aš ir norėjau leptelėti apie miltus, bet Aguonėlė jau davė teisingą patarimą.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Kad gaminau, visko dėjau tiek kiek parašyta recepte, bet dregmės tai mažai buvo:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gavosi sausas, ar kas? Pas mane vidus buvo labai minkšta bet tuo pačiu ir sotus. O kokios rūšies miltus dėjot?

      Panaikinti
  9. Pratęsiant Aguonėlės ir Rūtos pastebėjimus - po bandymų atradau, kad man geriausia duonos konsistencija ir skonis gaunasi su pirmos rūšies miltais. Naudojant 550D man visi kepiniai, nors užmušk, bandeles, o ne duoną primena. Nors batonui tas minkštas skonis tinka.
    Duona atrodo gardžiai, norėčiau riekės su sūriu. :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. smalsu,kokia duona gautusi,jei ideciau dali rupiu miltu? kazin ar nepagadintu skonio?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tiesą sakant, neteko taip gaminti, bet kitu kartu išmėginsiu ir papildomai patalpinsiu šiame įraše.

      Panaikinti
    2. maišykit pusę per pusę ir kuo puikiausiai gausis. Tik galbūt čiut daugiau vandens prireiks ;) Žiūrėkite, kad tešla nebūtų per kieta,nes kitaip bus sausa. Sorry už trigrašį ...

      Panaikinti
    3. Anaiptol, dėkingas už pavdavimą! ;)

      Panaikinti
    4. aguonele,labai gerai,kad isikisot. duonos kepime esu pradedancioji, man labiau tortai sekasi :). sakot,kad reikia daugiau vandens? as ja jau uzminkiau,pagal si nurodyta kieki,dabar ilsisi. tai gal dabar ipilt dar? gal ne per velu?

      Panaikinti
    5. Na aš tikrai nebepilčiau vandens.

      Panaikinti
  11. Mindaugai, jūs šiaulietis? :o

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Bet gyvenate Vilniuje? Duodu galvą nukirst, jog mačiau jus Panoramos Rimi. :D

      Panaikinti
    2. Taip, manau, jog ten buvau būtent aš, mat mano darbas prie Panoramos. :)

      Panaikinti
  12. Kepsiu ir as sita geri sekmadieni :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. žiauriai skanus batonas!!! tikrai kepsiu ir ne kartą :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Bandysim kept ;) o kokio dydžio formoj kepei?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pas mane yra didelė forma, tad nelabai rekomenduočiau ją, mat aš pats prieš pašaunant į orkaitę, pakoreguoju kepaliuko formą rankomis. :)

      Panaikinti
  15. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  16. Sveiki, Mindaugai :) kepiau si batona kelis kartus ... isejo isties puikus su traskia plutele... tik vienas minusas ..tuos du kartus batonas buvo gan mazo dydzio, nors kepiau taip kaip parasyta... galvoju gal saldytuve kelias val laikiau per ilgai kad mazai pakilo isemus.. ir siaip kilo gan prastokai .. kas is tiesu galejo buti ? Nes norisi tokio gerio kad DAUG issikeltu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manau miltuose slypi atsakymas: kokio tipo miltus naudojote -> 550 D, 405 ar kt?

      Panaikinti
  17. ka daryti su mielem? Turbut sumaisyti su siltu vandeniu, nors cia raso salto vandens tai nelabai suprantu

    AtsakytiPanaikinti