2012 m. spalio 8 d., pirmadienis

Mano pirmasis Kari troškinys: Man's curry by "Fabulous baker brothers"

Na štai, už lango Spalis - subrendęs ruduo. O juk prieš kelias savaites jis daro buvo jaunas ruduo.. Ironiška, kaip gyvenime viskas greitai bėga. Pamatai, koks gyvenimas yra trapus. Džiugu, kai gali įkvėpti oro, užuosti rudenį, paliesti ryte mylimosios plaukus, per kelias sekundes išgirsti artimųjų balsus (mobiliuoju) ir vėl pasijausti gyvu. 

Dar šį pavasarį viešėjęs Londone, iš ten parsivežiau kulinarinę knygą "Fabolous baker brothers".  Pasirodo šie broliukai turi savo laidą, savo parduotuvę. Pamenu, kai knygyne paėmiau jų knygą, taip sužavėjo, jog net nesuabejojau ir iškarto pajamiau. Bet kur tau, tie vyrukai tikrai "kieti" kulinarai, nes vos tik pabandydavau pagaminti kurį nors skanėstą, tai vietoj valandos užtrukdavau iki keturių (čia daugiau turiu omeny patiekalus iš miltų). Nors po truputį rankos įgauna daugiau įgūdžių :)  Jei sugalvosite įsigyti šią knygą, informuoju, jog čia ne J. Oliver tipo knygos. Šios knygos didžioji receptų dalis tinka sekmadienio pietums prie didelio pietų stalo su visa šeima :) 

Ar teko ragauti kari troškinių? Nežinau kuris ar kokios rūšies čia karis, bet jis velniškai skanus, velniškai turtingas savo aromatais ir niekaip nepamirštamas skonis. Tokio tipo skonio teko ragauti tik Londone, kai užsisakėme indiško maisto į namus. Kuod įdomus šis receptas, tai jog šį kario pasta gali būti naudojama ir su kitomis mėsomis ar daržovėmis. 

Paruošimo laikas: apie 3 val.
Porcijų kiekis: 2

Ingredientai kario pastai:
-  4 garlic cloves   4 česnako skiltelės
- Arb. š. šv. tarkuoto imbiero arba malto
- Žiupsnis kumino, kalendros, garam masala, ciberžolės ir cinamono prieskonių
- Žalias ir raudonas šv. čili pipirai
- 2 svogūnai

Ingredientai troškiniui:
- 500 g ėrienos (tinka bet kuri jos dalis, bet skaniausiai būtų mentė)
- Valg.šaukštas natūralaus jogurto
- Druskos ir pipirų
- Aliejaus kepimui
- 30 g Ghee sviesto (iš bėdos, tiks ir paprastas sviestas)
- Daržovių: paprikos arba okros (kelios saujos)
- 400 g kons. smulkintų pomidorų
- 200 ml (pusė skardinės) kokosų pieno
- Didelė sauja šv. kalendrų

Pastos gaminimas:
Virtuviniame kombaine sudėti  ir susmulkinti visus pastai skirtus ingredientus, išskyrus svogūnus. Paimti kelis šaukštelius pastos ir atidėti juos ėrienai. Tada į pastą sudėti abu svogūnus ir susmulkinti iki vientisos masės. Būkite atsargūs, iš pradžių galite užuosti intensyvų čili kvapą. Na štai, kario pasta paruošta! :) 

Ėriena:
Kubeliais pjaustytą ėrieną sumaišyti su prieskoniais, jogurtu, druska ir pipirais. Įkaitintoje keptuvėje su aliejumi apkepinti ėrienos gabaliukus, atidėti ir nusausinti riebalus su popieriniu rankšluosčiu.

Troškinys:
Giliame puode įkaitinti sviestą (ghee), sudėti kario pastą ir pakepinti iki kol įgaus gintaro atspalvį. Tada sudėti   kubeliais supjaustytas daržoves (naudojau tik žaliąją papriką) ir pakepinti/patroškinti kelias minutes. Tuomet jau eilė smulkintiems pomidorams, knygos autoriu pataria, su šiek tiek vandens praskalauti tuščią pomidorų skardinę trupučiu vandens ir supilti į puodą. Čia taip elgdavosi jo mama Polly, taupumo sumetimais. :) Ungį sumažinti iki minimumo, sudėti apkepintus ėrienos gabaliukus ir kokosų pieną, uždengti puodą dangčiu ir troškinti dvi valandas. Prieš patiekiant karį, užbarstyti/įmaišyti šv.kalendros. Patiekti su ryžiais arba Chapatti duonele ir atvėsintu alumi. 



Chapati duonelės receptas čia pat bus, bon appetit! ;)

9 komentarai:

  1. 4 garlic cloves? Gal reikėtų viską išversti. Šiaip tai net neabejoju, kad skanus tas karis, aviena puikiai kariams tinka.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jolita, dėkui už pastabą ! ;) Iš knygos rašiau, tad matyt nesamoningai ir brūkštelėjau :p

    AtsakytiPanaikinti
  3. O koks moteriškas troškinys, jei šitas vyriškas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Hahhahaaaa :DDDD

      Taip ir maniau, kad kas nors taip paklaus :) Laura, čia labiau perfrazavau autoriaus išsireiškimą ;) Manau išvis nėra vyriškų/moteriškų ar vaikiškų patiekalų :) Svarbu, kad patiktų!

      Panaikinti
    2. Aš irgi patiekalų taip neskirstau, bet pas mane darbe viename iš banketinių meniu pasiūlyme yra salotos moterims (su lašiša) ir vyrams (su vytintu kumpiu)...ir ką...renkasi žmonės, o mane kaip biesina. Tai va :)

      Panaikinti
    3. Nesistebiu :) Pas mane darbe irgi yra kolegų, kurie patiekalus skirsto į "bobiškus" ir vyriškus - irgi klasika gera :)

      Panaikinti
  4. O aš nesu Oliverio gerbėja ir tikrai jis nėra mano autoritetas ir vedlys kulinariniuose mėginimuose. Bet žaviuosi, nes verslas arba kitaip sakant brandas suorganizuotas nerealiai tobulai. Geriau jau broliukai beikeriukai:)))) O prie taviškio kario, nesvarbu, kad ir vyriško, mielai prisijungčiau:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jo, Oliveris verslą gerai įsukęs, tikrai šaunuolis, nors mano daugelis receptų patinka ir dažnai pasigriebiu vieną ar kitą idėją iš jo knygų, bet žinai, kai ateina savaitgalis, turi ypatingesnės mėsos ar pan., tai taip ir susikuri kulinarinių olimpiadų savo virtuvėje :) Rungtyniauju su savo kate .. hahahahaaaaaaaaaaa :DDD

      Panaikinti
    2. Oliverio problema yra, kad pas jį ne visada tikslūs paskaičiavimai receptuose. Esu gaminus iš knygos, neblogai pavyko, bet reikėjo ir sveika nuovoka vadovautis gaminant. O į jo restoranėlį Kingstone, tai vis užeinu, grybus jis moka paruošti, dar mėsą. Va:)

      Panaikinti