2012 m. vasario 27 d., pirmadienis

Souffle au fromage - sūrio suflė

Pamenu, kai pirmą kartą gaminau vieną iš klasikinių prancūzų virtuvės patiekalų - sūrio suflė - souffle au fromage (prancūziškai), labai nervinaus, kad nepavyks ir t.t. Dėl keptos anties ar kito patiekalo tiek neburbiau.. kaip kokius poterius sau vis kartojau: "Kaži kaip, kaži kaip dabar .. kaži kaip?" (kiek pamenu, daugiau kiaušinių neturėjau, gal labiau bijojau be pusryčių likti.. kchi kchi kchi?).
Nežinau ar pastebėjote, bet iš kiaušinių, pusryčiams ruoštus patiekalus, labai mėgstu. Ne išimtis buvo ir sūrio suflė. Knygose ar kulinariniuose bloguose dažnai apeidavau suflė receptus. Žinoma, juk tam turėjau geležinių argumentų, kaip kad pvz.: neturėjau specialių indelių (kas kepė, tas sutiks, jog tai vienas iš svarbiausių pavykusio suflė dalių). Na o kai nusipirkau (medžiojau po visą miestą, čia kaip surasti kokią rupūžę saulėtą dieną), jau nebuvo kur dingti. Šio "puff'iko" (angliškai juos vadinas - "puff paste") istorija siekia net 18 amžių. O anuomet "kiečiausi" virėjai priimdami į darbą naują virėją, liepdavo jam iškepti suflė, taip žiūrėdavo, kiek "naujokas" yra pažengęs. 
Po kokio trečio karto, iškepti sūrio suflė, tai kaip išvirti kiaušinius pusryčiams, tad kad ir kiek aš čia bandau sureikšminti tą gėrį, tai matyt tik dėl to, jog jis man labai patinka, o iš tikro, jį pagaminti tikrai yra lengva.


Paruošimo laikas: gaminimas apie 25 min, kepimas apie 15 - 20 min.
Porcijų kiekis: dviems žmonėms.

Ingredientai:
- 1 1/2 valg. sviesto ir papildomai sviesto ištepti kepimo formelėms
- 1 1/2 valg. miltų ir papildomai pabarstyti kepimo formelėms
- Apie 160 ml pieno
- 70 g tarkuoto Griujerio, Emmental'io, Džiugo ar kito sūrio
- 2 kiaušiniai
- Druskos ir pipirų pagal skonį
- Geras žiuspnis malto muskato riešuto.

Pirmoje eilėje, įkaitinti orkaitę iki +200 C temp.

Antroje eilėje, kepimo formeles ištepti sviestu ir kaip bitės apdulkina žiedus, taip miltais reikia apdulkinti sviestu išteptas formeles.


 Tuomet atskirti kiaušinių trynius nuo baltymų. Baltymus išplakti iki standumo (kadangi nebe akmens amžiuje gyvename, tai pasidžiaugiau teikiamais mikserio ir elektros privalumais.. minutė ar kiek, o baltymai jau sustingę it cementas).

 
Dabar eilė gaminti iš tikro, o ne užsiminėti tepliojimais ir .. bala nematė kaip ten kas, imam keptuvę ir ruošiam roux (pranc.) - sviestinį padažą. Tvarka tokia, nustačius žemą ugnį, ištirpinti sviestą, o į sviestą įdėjus miltus, greitai maišyti su šluotele.
Tuomet nieko nelaukus supilti pieną ir gerai išmaišyti, keli mostai šluotele, ir jau gaunasi bechamel (bešamelio) padažas, tai truks apie tris - keturias minutes.

Čia dar tik pradėjau pilti pieną, kitaip tariant procese viskas :)
 Sudėti druską, pipirus, sūrį ir maltą muskato riešutą, iškarto nukelti nuo ugnies, viską gerai išmaišyti ir palikti, kad atvėstų. Kol vėsta, sudėti sūrį ir vėl išmaišyti, o dabar jau gali vėsti. 


 Į masę sudėti kiaušinio trynius ir išmaišyti.


Į kiaušinio baltymus atsargiai sudėti masę ir atsargiai išmaišyti. Tada į kepimo indelius sudėti masę ir dar reikėtų šiek tiek pasiterlioti, t.y. įkišus pirštą į indelį, apvesti aplink sieneles (čia kad iškiltų), kepti apie 15 - 20 min.  Tą kartą man gavosi su auksinėmis kepurėlėmis, kaip kokie baravykai, bet skoniui tai įtakos neturėjo (gal keliom minutėm per ilgai palaikiau). Beje, J.Oliver rekomenduoja šalia padėti slyvinius pomidoriukus apšlakstytus balzamiko actu bei alyvuogių aliejumi ir kepti kartu su suflė bei šv. prancūziško riekele su sviestu. Rytas bus pasakiškas,
 bon appetit! :)



Kol fotkinau, suflė jau sukrito.
 P.S.: Suflė reikia patiekti greitai, nes suflė turi tokią savybę, jog jis sukris praėjus vos kelioms minutėms.

13 komentarų:

  1. ooo, man vienas skaniausių prancuziškų patiekalų.. dievinu sūrio soufflé ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. nerandu pirkti indeliu sufle kepti ,gal pasakysit kur pirkote ,aciu

    AtsakytiPanaikinti
  3. gal ir bandysiu:)
    o indelius radau IKI prekybos centre, tiesa Alytuj, po 2,99. Gal ir Vilniuj yra.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Niekada nesu dariusi jokios suflė, reikės pabandyti.
    Mindaugai, pradedi suvaldyti fotiką? Nuotraukos tai gražėja... ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. IRRI Style, pritariu Tau, so damn good! ;)

    Jurgita, galima rasti Maximoje, nors mačiau ir Minsko "IKI", kaina 2.99 LTL.

    Reda, pabandyk! ;)

    Vilma, man dabar jau norisi išbandyti suflė su įdarais, turiu begalės receptų, tad reikės tik rankoves pasiraitoti ir pirmyn! Nežinau ar pavyksta suvaldyti fotiką, bet kad gilinuosi ir eksperimentuoju, tai faktas, tad po truputį gal kažkas ir išeina? :) Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nuostabu!!! Sufle - tai visiškas gėris. Iš tiesų pirmąkart baisu, kad nesigaus:) Beje, aš turiu Sara Lewis knygą "Sufleis", tai vis ruošiuosi prasinešti per ją su naujais pabandymais...
    Puikios nuotraukos!!!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Nida, nagi nagi, ko lauki? Ačiū dėl foto ;)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Atrodo gardžiai. tiek sufle, tiek nuotraukos :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Minigirl, ačiū ačiū! :)

    Neringa, tikrai tikrai, kad gėris. ;)

    AtsakytiPanaikinti
  10. O po kelių metų ir aš paklausiu..tai sūrį du kartus dėti? Pusę ir pusę..?

    AtsakytiPanaikinti