2011 m. gruodžio 5 d., pirmadienis

Camembert fondiu ir dar viena kulinarinė knyga :)

Noriu pasidalinti dar viena knyga, kurią gavau lauktuvių iš UK. Tai Heston Blumenthal "Further adventures in search of  PERFECTION". Tai labai aukšto kulinarinio lygio knyga, kurioje Heston'as apžvelgia tik 8 receptus. Pagalvosite, didelio čia daikto, pirkti knygą dėl aštuonių receptų? Manau, nei vienoje knygoje (pasaulyje), niekas tiek neskiria "gilaus" dėmesio, kiekvienai patiekalo detalei ar ingredientui, o ypač istorijai, todėl ši knyga yra skirta tiems, kurie nori susipažinti su tam tikrais patiekalais nuo A iki Ž. O ypač tiems, kurie mėgsta gaminti ir domisi kulinarija. Taip pat turiu įtarimo, jog ši knyga yra ne vieno virtuvės šefo svajonė ?? :) Velniai mane griebtų, tikrai nenumaniau, kaip šitaip fanatiškai galima gilintis į maisto gaminimą, tai lyg mokslinis veikalas. Įsigykit ir pamatysite .. ;)


  Už šią dovaną be galo esu dėkingas vienam iš geriausių mano draugų A.: -"Ačiū Tau, už šią knygą!".  ;)
Maniau teks laukti Kalėdų, kad gauti šią knygą, tačiau pas mane Kalėdos atėjo jau praėjusį savaitgalį! :)

Na o dabar apie "virtualiai literatūrinę" kelionę po Provansą.
Trumpam stabtelėjau prie užkandžių temos, kadangi žinojau, jog turėsiu svečių iš už jūrų marių, tad nutariau pavaišinti, šiuo lengvai paruošiamu fondiu. Mano prieteliui A., ši užkandėlė labai patiko, nors gal jam šiek tiek neįprasta buvo, kadangi žmogus pirmą kartą ragavo tokio tipo užkandį, bet kiek supratau, jis jį irgi gamins ateityje, o tai reiškia, jog jam buvo skanu. :)
Vadinu jį "butiniu", nes jam nereikia skirti daug dėmesio. Tai labai aromatingas ir gaivulingo kvapo užkandis, kuris prie vyno - tobulas, neįsivaizduoju, kur šis užkandis labiau pasitarnautų ?!


Paruošimo laikas: ik 30 min
Porcijų kiekis: 3 - 4
Šaltinis: "Cooking in Provence" by Alex Mackay

Ingredientai:
- Camembert sūris
- Vieno apelsino žievelė (sutarkuota)
- Viena šv. rozmarino šakelė
- Didesnė česnako skitelė (smulkiai sukapota)
- Keli malūnėlio pasukimai šviežiai grūstų pipirų
- 50 g extra alyvuogių aliejaus
- 50 g balto arba rožinio vyno.

Įkaitinti orkaitę iki +180 C temp.
Skardoje patiesti foliją ir uždėti atidarytą camembert sūrį. Sūrį galima palikti tame pačiame popieriuje ir įdėkle arba išimtti ir įdėti į foliją. Sūrio viršutinėje plutelėje padaryti keliolika skylučių, apibarstyti tarkuota apelsino žievele, rozmarino lapeliais, smulkintu česnaku, keliais pipirų prisilietimais bei vyno ir aliejaus šlakeliais.  Folijos kraštus viršuje sujungti ir uždaryti, t.y. padaryti lašo formą. Likus 5 - 8 min., atidaryti foliją.  Kepti orkaitėje 20 min (nors aš kepiau 30 min, nes mano orkaitė prastai "šildo").
Galima patiekti su taukuose keptomis bulvėmis, itališkomis lazdelėmis "grissini", prancūzišku batono/čiabatos lazdelėmis keptomis orkaitėje (aš jas ir naudojau: supjaustyti piršto storio lazdelėmis, aptepti alyvuogių aliejumi ir kepti 13 min., +170 C temp.). Prie šio sūrio, labiausiai tiktų sausas raudonas vynas (vartojom Itališką, Primitivo vynuogės vyną, nors tinka ir Merlot, Cabernet Sauvignon ar raudonas sausas vynas). Šį užkandį gaminsiu dar ne kartą!





.. Bon appetit!

17 komentarų:

  1. Noriu ir aš ją pavartyti :) Tavo užkandėlė labai skaniai atrodo ir paprastai pagaminama.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū! ;) Jo jo, ji tikrai lengvai pagaminama, dėl to, ją rekomenduoju visiems! ;)


    Sekmadienį į kursus atsinešiu šią knygą, o ir Tavo prigriebsiu! ;) Manau, reikės man jos visos, nes ten toj knygoj, man viskas tinka ir patinka. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Užkandėlė buvo nuostabi ! ... nusprendžiau, kad maisto gaminimo subtilybių nesimokysiu (nors Hestono knyga mane sužavėjo), nes noriu turėti priežastį kasmet užsukti pas tave į svečius pasmaguriauti kitų nuostabių šedevrų.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dėkui, senuk! ;)
    Esi visada laukiamas! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Mmm, akyse regiu kaip įmerki tą lazdelę į tą šiltą tąsų sūrį, pasukioji, kad jiedu apsikabintų, ir ištrauki iki dangaus pakylėjančius abu kartu...Turėjo būti vėlgi dieviškai skanu :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Reikia ir man sugalvot progą tokį dalyką su vynu suvalgyti. Man tik trūko nuotraukos su išsilydžiusiu sūriu, būčiau kartu su juo išsilydžiusi :D O dėl pasitarnavimo tokio sūrio kur nors kitur, girdėjau, kad su makaronais skanu :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Viktorija, dėkingas už primintą vaizdą ir pojūtį, iš tikro, skonis buvo dangiškas! Man kuo toliau, tuo labiau Provanso regiono virtuve žaviuosi. :)

    Karolina, pridėjau dar vieną nuotrauką, kur pradeda valgyti, tiksliau kabinti sūrį, o kai pamačiau, kaip tai gardžiai atrodo, mečiau fotoaparatą ir ėjau skanauti ;) O daugiau liko tik tuščio sūrio luobelė :) Būtinai pasigamink, juk tam nereikia beveik nei laiko nei pastangų! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Mindaugai, žaviuosi tavo susidomėjimu maistu ir jo ruošimu :-)
    Manau, man knygos nereikės pirkti, nes skaitysiu ką tu čia ruoši :-)))
    Camembert'ą dievinu, tad šis patiekalas- jau savaitgalio užkandėlei.
    Jei ne paslaptis, kokius kursus lankai?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Aš prisidedu prie Dalios :) Labai maga sužinoti, kokie tie 8 patiekalai slypi toje knygoje ir kaip jie ten aprašyti, bet tuo pačiu tikiuosi, kad jei ir ne visus 8, tai bent didesnę dalį jų tu atkartosi ir aprašysi čia pas save :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Dalia, vėl pabudo manyje mažas berniukas, kuris gavęs daugiau, nei tikėjosi, laimingai susigėdo! :) Ačiū! ;)

    Kol kas, tam berniukui, dar trūksta drąsos, bet jam labai norisi pabandyti! ;) Manau, greitu metu, jis tos drąsos pasikraus ir pristatys Jums vieną iš receptų, o kurį, dabar nesakysiu.. ;)

    O dėl kursų, nežinau ką tiksliai turi omenyje - maisto ar fotografavimo? Maisto gaminimo kursų jokių nelankau (kol kas), o sekmadienį eisiu į fotografijos kursus, kuriuos organizuoja Canon. :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Mindaugai, Parašyk kaip pasisekė fotografijos kursuose, nes aš irgi turiu pakvietimą juose sudalyvauti. Ar verti dėmesio? Nuostabios užkandžio nuotraukos...apetetingos

    AtsakytiPanaikinti
  12. Labai skanus keptas camambertas,o apie camamberto ir spanguoliu romana irgi greiciausiai visi girdeje :) patiko tavo variantas,o as kabinu ji su bagetes gabaleliu. Ir dar - pas mus UK,sie suriai parduodami medinese dezutese,isvyniojai is popieriaus,atgal i dezute ir i orkaite.:)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Anonimiškas, būtų įdomu išgirsti, koks tai romanas? Jo, bagetė irgi tinka, gal net dar skaniau su šviežia bagete. :)
    Aš kažkaip pabijojau dėti camamert'ą su ta dėžute, nes dugnas popierinis, todėl išėmiau.
    Džiaugiuosi, jog patiko! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Mindaugai,bagetes riekeles apkloji camaberto griezineliais,uztempi spanguoliu dzemo,ir i orkaite kol apskrus,puikus uzkandis :) man dar ir stilton su spanguolem skanu :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Anonimiškas, ačiū už receptą, reikės išbandyti, gardžiai skamba ;)

    AtsakytiPanaikinti