2011 m. gruodžio 4 d., sekmadienis

NYC Vodka Arrabiata arba aštrūs makaronai su degtinės padažu.. (Baliui arba po baliaus, kaip tik!)

Užvakar buvom pas draugus D. ir R. vakarienei. Dėl maisto, iniciatyvos ėmiausi aš :) Norėjosi kažko ypatingo, vis galvojau galvojau, tad pamaniau, bala nematė, pagaminsiu makaronų, pagal J. Oliver "Jamie's America" (58 psl.). Numaniau, jog jiems gal nuskambės ne iti mandriai, tačiau kai užsiminiau, jog į padažą įeina degtinės virš pusę stiklinės, tai R. iškarto susižavėjo ir pradėjo klausinėti, kas ir kaip... Žodž, intriga gimė kaip mat! :)


Turiu informuoti, jog vaikams šis patiekalas nelabai tinkamas, mat jis labai aštrus, o ir degtinėlėėėėėėė.. na čia tegul tėvai sprendžia ;) O jo skonis yra tikrai neišdildomas, kadangi degtinė suteikia nemažai sodrumo, o keptų česnakų poskonis pomidorų ir čili padaže - viskas tiesiog nuostabiai dera! Manyčiau, po baliaus, kai skauda galvą, šis patiekalas yra geriau nei čili sriuba. :)

Paruošimo laikas: iki 40 min.
Porcijų kiekis : 4

Ingredientai:
- 4 šviežūs čili pipirai
- 6 arbat. šaukštai extra virgin alyvuogių aliejaus
- 4 česnako skiltelės
- sauja plačialapių petražolių
- 4 ančiuvių filė (nors naudojau daugiau)
- 400 g šv. pomidorų arba 800 g skardinė pomidorų
- Druskos ir pipirų
- Trys stikliukai (stopkės) degtinės, apie 120 g
- 500 g spageti/tagliatelle makaronų
- Citrina
- Papildomai: extra virgin alyvuogių aliejus.

Įkaitinti puodą su vandeniu, o kol makaronai virs, spėsite pasiruošti padažą.

Įkaitinti keptuvę su alyvuogių aliejumi ir sudėti išdarytus ir perpjauti pusiau čili pipirus ir  kepti, nustačius vidutinę ugnį, penkias minutes.


Padidinti ugnį iki maksimumo, o tada sudėti susmulkintus česnakus, ančiuvius ir petražoles. Viską pastoviai maišyti ir kai česnakai pradės ruduoti/stipriai apkepti, tuomet iškarto sudėti pomidorus ir išmašyti, laukti iki tol, kol padažas pradės burbuliuoti, va tuomet ir metas supilti degtinę. Ugnį palitki tą pačią dar 3 minutes, tam kad degtinė nugaruotų. O tada sumažinti iki minimalios ugnies. 


Kai makaronai išvirė, nusausinti ir sudėti į lėkštes. Ant makaronų užpilti padažo ir užtarkuoti citrinos bei išspausti citrinos sultis, dar galima pabarstyti petruškaю :) Prie šio patiekalo, tinka labiau tirštas raudonas vynas. Neįprastas skonis, kuris verčia ir toliau jį prisiminti, nes tokių daugiau nėra bei jo ilgėtis. 








11 komentarų:

  1. Esu užsižymėjus, kad reiktų išbandyti. Gaila, kad degtinė retas svečias namie, nes viso kitko tai tikrai turi :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Indre, dažnai jo negamindavau, nes irgi degtienės neturėdavau, kadangi jos negeriu, o spalvotų yra :) Esu kartą gaminęs su sąmane, irgi gerai išėjo :) Penktadienį, tyčia "paplokštuką" pirkom šiam patiekalui :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Puikus reikalas. Esu dariusi pastai padaza su degtine, gamindama seafood pastos patiekala. Puikiai dera - kazkaip isskirtinai skonis pasireiskia. O sita isbandysiu su malonumu. Degtines kaip tik namuose yra (maciau Grey Goose butelukas i kamera ikistas ir pamirstas vargselis...). Dekui uz recepta, nes butent sios Oliverio knygos ir neturiu...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nida, prašom ir į sveikatą! ;) Gerą mintį pametėjai - pasta su seafood :) Reikės kada išmėginti!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Mane draugas vis žada nusivesti žuvienės su degtine, pagal kažkokį a la senovinį receptą paragaut. Reikės primint :)) O šita padažą būtinai bandysiu. Einu degtinės ieškot, gal kur guli užsilikus. Bus linksma savaitės pradžia :D

    AtsakytiPanaikinti
  6. Renata, kiek žinau, ten ne tik degtinė įeina, o dar ir suodina malka :) Gal čia buvo seno žvejo pokštas, tačiau jau ne iš pirmo girdžiu tai.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Turėtų būti something special :). O nuotrauka su kepamais čiliais - žiauriai man patinka tas čiliukų kepamų kvapas, tiesiog užuodžiu. Reiks šįvakar ką aštresnio pasigamint.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Saldusuru, gerai pastebėta, šis skonis drąsiai gali pretenduoti į "something special"! :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Cha...šiuo receptu savo makaronų nemėgėją manau priversiu juos pamėgti!

    AtsakytiPanaikinti