2011 m. lapkričio 23 d., trečiadienis

Petits Farcis Provencaux (Įdarytos Provanso daržovės) su Provanso pomidorų (ir apelsinų) padažu

Jau ne kartą buvau užsiminęs apie Provanso regiono kulinarinę knygą - "Cooking in Provence", tad trumpai ją pristatysiu ir pasidalinsiu savo nuomone, o kam patiks, tegul užsisako. :) Apie šefą Alex Mackay yra daug informacijos, bet manau, šioje knygoje, jis sudėjo visas savo geriausias ekspresijas. Receptai tikrai aukšto lygio (restoraninio) kaip ir nuotraukos - net pavydas ima dėl tokių nuotraukų! O skoniai labai nešabloniški, kiekvienas patiekalas stebina savo tekstūra, spalvomis, aromatu ir žinoma skoniu. Daug receptų gaminau iš šios knygos, dar nei vienas nenuvylė, o svarbiausia, jog jis viską išsamiai surašęs. Taip pat labai patiko, jog joje yra nemažai istorijos apie "tą" receptą ar Provanso regiono konkrečius miestelį receptus ar net metų sezoną. Mano rekomandacija dėl šios knygos yra: Strong buy! ;)


P.S.: kiekvienas gali paprašyti jo asmeninio palinkėjimo, kurį jis atsiunčia paštu, bet aš dar to neprašiau, nors gal Kalėdom ir reiktų .. ? :) 
 ____________________________________________

Na štai, toliau keliauju po Provanso regioną (chi chi... kitų metų planuose lyg ir yra numatyta ši kelionė, tad .. pamatysim kaip ten bus, o dabar apie Provanso regiono receptų knygą ..) ir dalinuosi unikaliu įdarytų Provanso daržovių receptu. Man šis patiekalas yra vienas iš tų, kuris lengvai pakeičia bet kokią mėsą (savaitgalį giminaičiai K. ir V. tuo jau įsitikino :) !). Nors tradiciškai šio patiekalo įdarą taip pat sudaro malta jautiena, ėriena ar kiauliena, tačiau autorius pateikia lengvesnį šio recepto variantą  - vien su daržovėmis, jis labai populiarus Provanse. Šiam patiekalui, gali būti naudojamos bet kokios daržovės, todėl, nevaržykite savęs! ;) Trumpai tariant, daržovių kategorijoje, šį patiekalą nominuoju - "Creme de la Creme"!

Paruošimo laikas: iki 60 min.
Porcijų kiekis: 4 - 8 (priklauso nuo to, kas ir kaip yra išalkęs)

Ingredientai:

- 4 maži baklažanai arba du dideli
- 100 ml extra virgin alyvuogių aliejaus
- Vienos citrinos sultys
- 8 nedideli pomidorai (vietoj jų, galima naudoti 2 paprikas, kadangi dabar ne pomidorų sezonas)
- Šviežiai grūstų druskos ir pipirų
- 4 artišokai (na Lietuvoje, jų skonis it plastmasės, todėl jų visai nenaudojau)
- 2 didesnės cukinijos
- 50 g Parmezano arba Džiugo sūrio
- 50 g Provanso džiuvėsėlių (jų receptas bus kitą kartą, o vietoj jų, naudokite paprastus džiuvėsėlius)

Įdarui:
 
 - 1 svogūnas
- 4 didesnės česnako skiltelės
- 3 arb. šaukšteliai extra virgin alyvuogių aliejaus
- 1 labai didelė cukinija
- 1 sauja šv. baziliko lapelių

Patiekti su Provanso pomidorų padažu - receptas čia..

Kol viską paruošite, jau dabar įkaitinkite orkaitę iki +180 C temp.

Daržovių paruošimas:
Baklažaną perpjauti per pusę, vidų išskaptuoti ir padatyti tokiu "šulinukus", tada juos ištrinti alyvuogių aliejumi ir puse citrinos sulčių.
Iš paprikų išimti sėklytes, jeigu labai didelės paprikos, tuomet jas galima perpjauti į keturias dalis, nors to nerekomenduoju, nes visas įdaras per kraštus iškris.
Cukinijas paruošti tokiais pačiais bokšteliais kaip ir baklažus, tik nereikia citrinos sultimis apšlakstyti. Iš cukinijų išimtą minkštimą palikite, nes jį reikės panaudoti įdarui.
Baklažanus su paprikomis aptepti esamu alyvuogių aliejumi bei pagardinti druska ir pipirais ir kepti orkaitėje 20 - 25 min. (pagal tikrą receptą reikia 25  min.).
 Į verdantį puodą su druska ir vandeniu, sudėti cukinijas ir pavirti penkias minutes, o tada iškarto į labai šaltą vandenį sudėti, kad atvėsinti ir nusausinti.


 Įdaro paruošimas:
susmulkintą svogūnus ir česnaką pakepti keptuvėje, nustačius vidutinę ugnį, penkias minutes, vengti, kad svogūnai neįgautų kitos spalvos. Cukiniją (galima ją nuskusti, tuomet įdaras bus šviesesnės spalvos, nors man tai nerūpėjo) ir cukinijų minkštimo likučius sutarkuoti ir sukrėsti į keptuvę su svogūnais ir česnakais, ugnį padidinti iki maksimumo ir pastoviai maišyti. Taip daryti apie 10 min., arba žiūrim, kol išgaruos skystis iš cukinijų ir kol cukinija suminkštėja bei viskas tampa gražia, švelnia košele. Kai įdaras paruoštas, lieka sudėti bazilikų lapelius ir viską sumaišyti ar sudėti į blenderį ir padaryti "piurė" masę. Aš neturėjau laiko "piurintis", todėl ir taip gerai viskas išėjo. :) Atsargiai įdara sudedame į daržoves.

 Ant įdaro viršaus, reikia uždėti nedidelį sluoksnį džiuvėsėlių..
 .. tuomet galima gausiau pabarstyti Džiugo sūrio ir ..
   .. kepti 10 - 15 min, nors man neušteko tų 10 minučių, kad viskas gražiai iškeptų, todėl pakišau dar 15 minučių ir buvo viskas paruošta (pas mane orkaitė blogai kaitina).
 Kai viskas iškepę, tuomet laikas patiekti su pomidorų ir apelsinų padažu į lėkštes, papilstyti vyno ir ..


.. Bon appetit!

Šaltinis: "Cooking in Provance" - Alex Mackay, 82 psl.

19 komentarų:

  1. Mmmm, čia mano maistas....kažkada labai mėgdavau įdarinėti daržoves, dabar kažkur tas pomėgis prapuolė, reiks ieškot :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nu kaip skaniai atrodo! O knyga tai verta dėmesio, sudominai, reiks pasieškot :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. man idomu, o tos isskaptuotos darzoves be dugno turi buti ar su dugnu? jei be dugno sulineliai - tai ar idaras neisbega?
    o jei su dugnu - tai kaip juos pastatyti kad laikytusi - gi apvalus?
    vat man tokie dalykai cia neaiskus ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Laura, gera proga prisiminti! ;)

    Rennie, ačiū! :) O dėl knygos, trumpam galim apsikeisti, aš Tau šią, o Tu man tą naują italų virtuvės? ;)

    Edita, dėkui dėkui! :)

    Anonimiškas, pasitaisydamas patikslinu, jog daržovių dugnus nupjoviau, kad būtų galima tolygiai pastatyti, o dėl "šulinukų", pasitaisau, juos reikia būtinai padaryti su dugnu, t.y. neišskaptuoti iki galo, pataisysiu aprašyme, dėkingas už taiklų klausimą! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na, Mindaugai, tu čia gerai sugalvojai. Taip ir padarom! Brūkštelk kada į mail'ą.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Super, Mindaugai!! Receptas keliauja i "virsutine lentyna", po penktadieninio shoppingo turguje bus isbandytas. Gera knygos reklama - butinai uzsisakysiu. Dekui, kad pasidalinai!!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Rennie, nerandu Tavo email'o, brūkštelk man per FB arba tiesiai į gmail'ą ;)

    Nida, gerais dalykais dalintis, niekada negaila! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  8. mėgstu daržovės, mėgstu gamybą orkaitėje..viskas idealu..;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Man iškart prireikia šitos knygos, nu aišku :)
    receptai tikrai skaniai skamba - reiks kada paprikų padaryt įdarytų pagal šį receptą

    AtsakytiPanaikinti
  10. O dėl artišokų - o jei naudoti konservuotus? Jums Vilniuje juk prieinami iš Marks and Spencer, bent man jie pasirodė tobuli :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Indre, konservuotų artišokų nenaudojau, bet užvedei ant kelio, tad tikrai reikės išmėginti! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Provansas - viena geresnių atostogų krypčių... Visas Provanso-Alpių ir Žydrosios pakrantės regionas pilnas neapsakomo gėrio - pradedant sultingom daržovėm ir sraigėm, baigiant įdarytom avelių kanopom ir česnakinėm smegenėlėm... o kur dar šviežios jūros gėrybės... Linkiu susiplanuoti tokias atostogas - nepasigailėsi :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Rūta, dėkingas už rekomendaciją! ;) Mes tikrai planuojame pavasarį į Provansą. O pati esi buvusi ten?

    AtsakytiPanaikinti
  14. Kadangi Ruta neatsake, atsakysiu as:) Ten reik ragauti zuvi, midijas, Foie Gras (pakeptu kepeneliu variantas restorane, nors is bedos ir pastetas tiks), nuvaziuoti paciam i pilaites ir degustuoti vyna, po to parsivezti dezute namo ir isgerti (kalnuose nera pagiriu, nei Alpese, nei South of France), butinai nusipirkti alyvuogiu aliejaus, levandu aliejaus ir pasivaikscioti po kalnus:) Dar nepamirskit Provanso prieskoniniu zoliu:)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Karole, ačiū, o ypatingai žaviai nustebinai su levandų aliejumi, daug ko esu girdėjusi, jog net spaudžia ir kavos aliejų, bet levandų, common, čia tai great, labai norisi paragauti :) Dar kol kas neapsisprendėme tiksliai dėl kelionės, taip pat esu labai dėkingas už rekomendaciją ;)

    AtsakytiPanaikinti