2011 m. birželio 5 d., sekmadienis

Pomidorų tortas a la Provence

Pabėgęs nuo J.Oliver'io kūrybos ir tęsdamas kulinarines paieškas ( ne kelionėses, o per kulinarines knygas :-} ), užstrigau Francūzų virtuvės labirintuose, sakau labirintuose, nes kai pradėjau plačiau domėtis francūziška virtuve, pastebėjau, jog kiekvienas regionas turi pakankamai skirtingus gaminimo įpročius, o sustojau dabar Provanso regiono virtuvėje. Kadangi jau prasidėjo pomidorų sezonas (gal dar anksti?), tad šis receptas kaip tik. Ten jie turi neįprastą provansietišką pomidorų tortą - Tarte fine aux tomates en fonction de Provence. Iš pirmo įspūdžio skamba paprastai: pomidorai + torto padas = pomidorų tortas, tačiau tam pačiam Provanso regione jį gamina keliais būdais, tad pateiksiu vieną iš variantų, kurį galima aptikti besilankat Provanso regione. Jis labiau tinka kaip užkandis prie vyno, šeimos ar draugų kompanijoj.


4 didelės arba 6 mažos porcijos.

Ingredientai:

  • 350 g sloksniuotos tešlos
  • 1,5 kg kokybiškų ir prinokusių pomidorų (naudojau pomidorų rūšį - jaučio širdis)
  • 150 g Mascarpone sūrio
  • 50 g Parmezano arba Gold Džiugo sūrio
  • 1 didelė sauja šv. bazilikų
  • Šv.grūstų jūros druskos ir pipirų
  • 3 valg. šaukštai extra virgin alyvuogių aliejaus
Jau dabar reikia įkaitinti orkaitę iki 180 С temperatūros.

Iškočioti tešlą į picos formą 30 cm skersmens. Aš, šaldytą bemielę sloksniuotą tešlą suminkau į kamuoliuką, o tik tuomet pradedu kočiuoti, taip bekepant, tešla nesipučia kaip pašėlusi.

Į skardą patiesti kepimo popierių, o ant jo pabarstyti miltų, kad nepridegtų tešlos padas.

    Nuo baziliko stiebelių nuskabyti lapelius, sudėti į mascarpone bei Parmezano sūrius- viską išmaišyti iki vientisos masės. Šioje vietoje galima paskaninti druska ir pipirais.

  Gautą sūrių ir bazilikų lapelių masę ištepti ant tešlos, tačiau kraštuose palikti apie 3 - 5 cm be užtepo. Čia priklauso, nuo to, kiek ranka dreba, man matyt labai drebėjo, jog vietomos beveik iki kraštų pritepiau :)


Iš pomidorų išpjaustyti šerdeles ir supjaustyti 5 mm plonumo griežinėliais ir išdėlioti ant tešlos. Pradėti dėlioti nuo krašto ir taip judėti iki centro.

 Kai jau pomidorų griežinėliai išdėliot, viską paskaninti šv.grūstais pipirais bei jūros druska ir pašlakstyti extra virgin alyvuogių aliejumi.

 Tortą kepti 30 min įkaitintoje orkaitėje, o po 30 min sumažinti temperatūrą iki 150 C  ir kepti dar 45 minutes.

 Tortą galima patiekti tiek karštą tiek šaltą, žinoma nepamaišytų prie torto taurė vyno. Dar nieko panašaus nesu valgęs, tad labai rekomenduoju šį patiekalą.. 

..Bon appetit! :)




9 komentarai:

  1. oho, skanu ir pikantiška turėtų būti :) manau dar alyvuogės nepamaišytų :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. čia tiktų ne tik alyvuogės ;) Kitą savaitę dar pikantiškesnį tortą gaminsiu, tad netrukus nudžiuginsiu!

    AtsakytiPanaikinti
  3. aha, kažkaip atrodo skanu turėtų būti su pelėsiniu sūriu, dar svogūno pridėjus :) lauksim lauksim

    AtsakytiPanaikinti
  4. Mindaugai, vis gundausi šitą tortą iškept, bet dar abejoju. Norėčiau, kad patiekti užkandėlę prie vyno, kurią valgantys būtų sužavėti, ar jis tokį efektą turi? :) Būčiau dėkinga, jeigu labiau pakomentuotumėte skonį ir paraginkitumėte, jei tikrai dėmesio vertas :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. P.S. atsiprašau už klaidas - rytas :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Visų pirma šitas tortukas nustebins savo grožiu, kadangi esu prastas fotografas, todėl nesugebu to natūralaus grožio perteikti su objektyvu.

    O jo skonis, tikrai nuostabus, aš gyvenime nieko panašaus nesu ragavęs, jis labai labai švelnus, su gaivinančia rūgštele, o jo poskonis dar ilgai kutens liežuvį primindamas apie save ;)

    Tikrai iškepk, REKOMENDUOJU! Aš šiame torte nieko nekeisiu ir kepsiu nekartą, kaip tik šį savaitgalį iškepsiu savo giminei :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Mindaugai, ar tikrai reikia jį tiek ilgai kepti 30 min.+ 45 min.? Ir kokio storio padas pas tave gaunasi (dar nekeptas)?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Dalia,

    kai paklausei, net akimirką sudvejojau, tačiau patikrinęs receptą knygoje, patvirtinu, jog tikrai taip ir parašyta: 30 min + 45 min ;) o padas gaunasi kaip picos ar panašia, bet tikrai ne storas, nes visa esmė, jog jis turi būti šiek tiek traškus, tačiau ne traškus.. Žodž, nesijaudink ir gamink šį tortuką, o jei ne skonis, tai pati jo išvaizda tikrai nustebins, o pamačius tokį grožį - akimirksniu pamilsi ;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Pabandžius šią tartą iškepti - niekada nesustosit. Super patiekalas.

    AtsakytiPanaikinti