2011 m. birželio 12 d., sekmadienis

frutti di mare - midijos vyno padaže prancūziškai

Kodėl lietuviai taip retai gamina midijas, kodėl apie jas išgirdus - apima kelių sekundžių pauzė ir gilus susimąstymas.. man teko susidaryti tokį įspūdį iš aplinkinių, gal ir klystu...  Tautoje susiformavusi pakankamai neigiama nuomonė apie midijas, o kodėl? Visų pirma, manau, jog didžioji tautiečių dalis gal nežino kaip jas paruošti, o antra, kadangi daug kas nėra jų ragavęs, todėl nežinant jų skonio, paprasčiausiai jų vengia? Nežinau kodėl pas mus jos visai nepopuliarios...
Kaip mano pusbrolis E. ( iš Vokietijos) gerai yra pasakęs, jeigu nesi valgęs jūros gėrybių, kreipkis pas profesionalų virtuvės šefą - jis paruoš jas taip, koks ir turi būti jų skonis!
Su žmona taip ir padarėme, apsilankėme Vilniuje Rene restorane (belgų/prancūzų virtuvė), kadangi šis restoranas gerąja prasme yra nuskambėjęs, jog pas juos midijos yra tikras gardumėlis, o ir kaina nesikandžioja, tik apie 33 lt viena porcija ( į kainą įeina jų firminės bulvytės), man su žmona šios porcijos tikrai pakanka :) Visiems rekomenduoju! Beje, visiems apsilankiusiems pirmą kartą, restorano personalas dovanoja šaukštus (kuriais valgėme midijas), kaip atminimo dovaną ( tikrai smagus paskatinimas) :-} , tad tęsdami temą apie midijas ir tęsdami Rene misiją, gaminam namie midijas ir visus norim informuoti: sunkiau koteltus iškept nei midijas paruošt ;)

P.S.: midijos yra nepkartojamas afrodiziakas... miau... ;)

Šviežių midijų galima įsigyti Minsko "IKI" (Vilnius), ten jas atveža du kartus per savaitę - antradieniais ir penktadieniais ( midijų kilogramas kainuoja apie 16 - 17 Lt). Pastaba: paprašykit, kad pardavėja Jums įdėtų tik užsidariusių midijų, nes atviros jau yra blogos, kitaip namo parsinešus, teks jas išmesti. Kam tie nuostoliai..?

Gaminimo laikas: apie 25 min.
Porcijų kiekis: 2 asmenims

Ingredientai: 
  • 800 g šv. midijų
Padažui:
  • Pusantros taurės balto sausojo vyno (naudojom Riesling)
  • Gumbelis šv. imbiero
  • 1 šv. poras
  • 1 svogūnas arba 6 šalotai
  • 2 česnako skiltelės
  • 1/2 čili pipiro (nebūtinai)
  • Šviežaus čiobrelio (pagal skonį)
  • Pundelis šv. petražolių (deja neturėjom, bet jos čia labai tinka)
  • 3 valg. šaukštai sviesto
  • Vandens iš krano :) 
  • Pusės šv.ciitrinos sulčių, šviežiai grūstų druskos ir pipirų
Prie midijų:
  • Vienas prancūziškas batonas 
  • 3 valg. šaukštai sviesto
  • 2 česnako skiltelės

Midijų paruošimas: visas midijas kruopščiai nuplauti, su peiliuku nukrapštyti kabančias "barzdeles" ties susijungimu, būtinai nuvalyti labai gerai, kad neliktų jokių vandenynų likučių. "Midijų geldelės turi būti sandariai uždarytos arba, jei jos praviros, turi tuoj pat susiverti vos į vieną jų pabeldus. Jei midija gyva, ji laiko geldelę stipriai suspaustą, tačiau ši turi atsiverti, palaikius 20 min. šaltame vandenyje ar verdant (jei neatsidarė, tokias reikia išmesti).  Tokiu būdu patikrinę midijas nedvejodami išmeskite tas, kurios nesusivėrė ar yra kaip nors pažeistos. Atrinkę gerąsias, darsyk jas nuplaukite, kad nebeliktų jokių purvo ar smėlio pėdsakų. Verta žinoti, kad virdamos geldelėse šviežios midijos išskiria nemažai vandens, todėl prieš verdant daug vandens nepilkite. Paprastai šias jūrų gėrybes rekomenduojama virti storų sienelių puode. Ant didelės ugnies uždengtą puodą su midijomis užteks palaikyti kelias minutes (7–10), kol kriauklelės prasiskirs ir padvelks puikus aromatas. Dėmesio, būtinai išmeskite tas midijas, kurios verdant neprasivėrė! ( komentarą įdėjau iš Neringos blogo)"

  Kol storapadis puodas kaista su sviestu, tuo metu susipjaustome daržoves padažui. Liepsna turi būti didelė.

 Kai puodas įkaitęs, reikia sudėti daržoves ir patroškinti 5 minutes. 
 Laikas supilti vyną ir pavirti penkias minutes, o tada įpilti stiklinę vandens ir dar pavirti penkes minutes, o po to sudėti midijas. Vandens pilti pagal midijų kiekį, tad žiūrėkite, kad tik jas apsemtų, kaip kad nutraukoje žemiau. Virti uždengus puodą virti 10 minučių.
Čia dar midijos neatsivėrusios, bet po dešimties minučių bus paruoštos ;)
Šioje nuotraukoje matosi, jog midijos yra prasivėrusios, o tai reiškia, jog jos jau yra tinkamos patiekti ant stalo.
 Kol midijos verda, per tą laiką prancūziška batoną supjaustyti riekutėmis ir pašauti į orkaitę apie 7 min, 170 C temp. Kol batono riekutės skrunda, į sviestą įspausti česnako, druskos ir pipirų - viską sumaišyti ir česnakinį sviestą užtepti ant karštų batono riekelių.

 Šaukštai reikalingi tam, kad išgriebti midiją iš puodo, o midijas reikia valgyti su tuščia midijų kriauklele, ją naudoti kaip pincetą, t.y. kriauklelės pagalba lengvai išimsite midijas iš kriauklelių. Valgyti su rankomis, užkąsti apskrudusiu česnakiniu batonu, o atsigaivinti atšalusiu sausu baltuoju vynu, Bon appetit!
 Midijas graibstėme su Rene šaukštais... :)

5 komentarai:

  1. Nemanau, kad išgirdus apie midijas apima kelių sekundžių pauzė ir gilus susimąstymas. Taip nemanau, kad tautoje susiformavęs pakankamai neigiamas įvaizdis apie midijas. Visų pirma yra vienintelė bėda - Lietuvoje įsigyti šviežiū ir gerų midijų yra misija neįmanoma. O valgyti užšsaldytas, atšildytas ir paruoštas, kai jų skonis beveik kaip guminių, malonumas - menkas ;)

    Midijas labai mėgstu, bet tik šviežias ir gerai paruoštas :) Ech, kad taip dabar valandai nusikėlus į Belgiją...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Egle,

    gal per niūriai mano pradinis štrichas prasidėjo, tačiau turėjau omeny apie mano aplinkos žmones, dėl to šiek tiek pakoregavau tekstą, kad aiškiau būtų :)

    Ar tikrai žinai, jog į lietuvą neįveža šviežių midijų? Nes iš Prancūzijos ar Belgijos kelio gal ne pilna para. Bet kokiu atveju, iš IKI pirktų šviežių midijų skonis tikrai geras ;)

    Kaip manai, ar užšaldyta lede ir vėl aštildyta midija būtų gyva? Aš tuo abejoju, o jeigu klystu, tuomet einu kartoti 9 klasės bioligijos pamokų kursą :)

    Tarp kitko, būtų šaunu, jeigu ir daugiau žmonių pasisakytų, ką žino apie į Lietuvą įvežamas šviežias midijas?

    P.S.: tarkim tos midijos užšaldytos, tačiau betkokiu atveju, jos buvo velniškai skanios! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. :) na, čia gal ir aš per drastiškai nuskambėjau, bet tiesiog pirminis tonas išties buvo toks... sakykim, nekoks :)

    Sakykim taip, į Lietuvą šviežias midijas atveža, bet net ir parą (jei tik parą) keliavusios midijos jau nėra tokios šviežios, kaip sugautos prieš kelias valandas. Man Lietuvoje nepasitaikė nusipirkti gerų ir šviežių. Net ir iš IKI.

    Kartais net ir noras praeina žiūrint į 1 kg midijų, kur lygiai puė kriauklelių - prasivėruros, vadinasi, jų kelio pabaiga - šiukšlių dėžėje. Tokia mano patirtis, dėl to aš čia jų ir neperku. :)

    Tikiu, kad taip paruoštos midijos turėtų būti puikios. Receptą vistiek išssisaugau. Ateičiai. Tikiuosi pravers ir bus proga išbandyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Mindaugai drisciau nesutikti,kad atsidariusios midijos parduotuveje jau yra blogos. Ju atsidariusiu buna,pasitaiko daznai. Tiesiog valant midijas reikia patikrinti ar ji gyva ar ne,pastuksenant kriaukle i koki kieta pavirsiu,jei ji susikleis,tai midija gyva ir tinkama naudoti,jei ne-ismesti. Bet matau irasas dvieju metu senumo,tai tikiu,kad sia tiesa kuo piuikiausiai ir pats jau zinai :)

    AtsakytiPanaikinti