2011 m. gegužės 10 d., antradienis

Namie gamintas Tadžikiškas plovas

Šitą plovą mano mama virdavo dar tada, kai aš mažas buvau, o ją išmokino mamos sesers vyras, kuris kilęs iš Tadžikijos, nors kaip man dėdė sakė (šį savaitgalį viešėjo pas mus Lietuvoje), kaimynas plovą jau gamindavo kitaip ir čia vieno konkretaus recepto nėra, tačiau aš tokio plovo Lietuvoje dar niekur nevalgiau, tad 4 porcijoms reikės:

  • 500 g ryžių
  • 500 g jautienos (čia vėl didelė diskusija, nors dėdės mama naudodavo avieną, o aš jautieną)
  • 2 didelius svogūnus
  • 4 dideles morkas
  • 2 česnako galvas
  • 9 šaukštai aliejaus ar riebalų kepimui (dėdės mama naudodavo medvilnių aliejų)
  • 4 lauro lapai
  • Šv.grūstų pipirų ir jūros druskos, galima dar kumino ir kalendros bei barbarisų.
 Mėsą reikia supjaustyti nedideliais kubeliais, svogūnus griežinėliais, o morkas šiaudeliais. Į įkaitintą špižinį puodą (labiausiai čia tiktų puodas iš špižiaus arba ketaus) supilti aliejų (naudojau alyvuogių, kadangi kito namie neturiu) ir laukti kol įkais ir pradės burbuliukai sproginėti, va tuomet ir sudėti supjaustytą mėsą ir pastoviai maišant kepti iki kol apskrus, o tada sudėti svogūnus ir pamaišyti ir kepti 2-3 minutes, o tada sudėti visus prieskonius ir dar kartą gerai išmaišyti.

Kai jau prieskoniai įsimaišė tarp svogūnų ir mėsos, tuomet metas sudėti supjaustytas morkas ant viršaus. Aš netarkuoju morkų.
Ant morkų supilti ryžius ( ryžius reikėtų perplauti, kadangi "zarasos" nešvarūs dažnai būna), o tarp ryžių įsprausti abi česanko galvas nupjautomis viršūnėmis. Tada tarp ryžių padaryti skylutes iki dugno (imu betkokią medinę lopetėlę ir kitu galu "subadau" plovą :) ). Skylutės reikalingos tam, kad riebalai ir vanduo pasiskirstytų tolygiai. Vandens pilti, kad per 2 cm apsemtų ryžius. Kepant, reikia patikrinti po kokio pusvalandžio ar vandens trūksta ar ne, jeigu trūksta, tuomet papildyti, tačiau tik iki ryžių.
Va tiek turi apsemti ryžius, kad vos česnako viršūnėlės matosi.
Kepti vieną valandą ar pusantros, priklauso nuo to ar reikia dar vandens ryžiams ir ar jie jau yra išvirę. Kol puodas verda, jis t.b. uždengtas ir negalima atidengti kada nori. Žodžiu, kiek man aiškino, čia turi daug pasikliauti intuicija, nes kiekvieną kartą vis kas nors gaunasi kitaip. Tad gaminimo metu nebijokite improvizuoti! Man šį kartą plovas pavyko tikrai gerai
Kadangi aš su žmona labai mėgstame česnakus, todėl įdedame sau po vieną ar pusę galvos ir gardžiai su atšalusiu alučių mėgaujamės šiuo Tadžikišku skoniu, nežinau kaip jie ten sako linki gero apetito, o aš Jums palinkėsiu bon appetit!

16 komentarų:

  1. Kaip skaniai atrodo! Butinai reikes isbandyti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mėgstu labai plovus, o receptai perduodami iš lūpų į lūpas man atrodo patys įdomiausi. O ir pavasarį, prieš paplūdimio sezoną, kuris jau gal net prasidėjo, toks ne itin kaloringas patiekalas pats tas :) šaunus įrašas

    AtsakytiPanaikinti
  3. Toks plovas labai skanus su vištiena (pvz. šlaunelių mėsa be kaulo). Kartais mes jį verdame lauke ant laužo špižiniame katile, tai nurungia šašlykus :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Lauke dar nebandžiau, bet vasarą tikrai bus progą kur išbandyti.

    Beje, dar buvau pamiršęs svarbų ingredientą (mat aš jau net nebepastebiu, jog jį naudoju :) ), tai čili.

    O kokius ryžius naudoju, gal devzira?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aš darau lygiai taip pat, tik puodą dedu į orkaitę ir kepu apie valandą :)skanumėlis :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Jo jo, ir aš darau tiek orkaitėje, arba ant ugnies. Gardumėlis! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. pazadek kad kai grysiu padarysi,nuostabiai atrodo!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Greiciau gryzk, ne tik plovu pavaisinsiu! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Super receptas. Gavosi nuostabaus skonio plovas, tik pries užberiant ryžius ipyliau i mesos svogunu ir morku troskini vandens, ir patroskinau 10-15 min, mesyte buvo minksta labai ir tik tada užberusi ryzius ipyliau dar vandens ir viriau toliau .

    AtsakytiPanaikinti
  10. Gal galėtumėte išvardinti visus įrankius, kuriuos naudojote? Nes man šiek tiek kitaip gavosi nei įsivaizdavau...

    AtsakytiPanaikinti
  11. Puikiai pavyko... :) Ačiū Jums už tokį nuostabų receptą.D=iugu, kad dalinatės :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Išbandžiau ir aš. Iš tiesų puikus receptas, labai skaniai išėjo! Gaila tik vaikai pusę savo porcijos nuvertė ant vonios kilimėlio

    AtsakytiPanaikinti