2011 m. kovo 15 d., antradienis

Viščiukas miltų ir vandens luobe

Tęsdamas greitai paruošiamų receptų sąrašą, šį kartą papildysiu dar vienu keptos vištienos/kepto viščiuko receptu, kuris puikiai nustebins ne tik gimines, bet ir draugus. Idėja " numačiau" pas J.Oliver'į. Taip taip, jis man dar nenusibodo ir spėju dar ilgai nenusibos. Nors kai pasikviečiau sesutę ir jos draugę, pabandžiau jas išdurti (baltai pameluoti), jog vištienos nebekepu, a la kepa kažkas įdarytas tešloje, tačiau po geros kepimo valandžiukės, beguršknojant vynelį, vistiek vištienos kvapas prasiskverbė protešlos luobą, o tada pro "duchofkę"  ir kvapnus aromatas išdūrė mane :) ką aš čia malu...pasižiūrėkit patys, kaip lengvai ir paprastai viskas pasidaro, net gaminti nereikia, tik geri sau vyną, o višta pati tešlą suminko, pati save prieskoniais išsitepa ir pati į tešlos patalą susivynioja :) heheheeeeeeee ( o kad taip būtų, tuomet kur būtų visas gaminimo malonumas, gal vyno gėrimas kompensuotų šitą malonumą?).


 4 porcijos.
Gaminimo laikas: 2 val. 30 min.

Ingredientai:
  • 2 kg vištiena arba 4 viščiukai  sveriantys po 500 g
Marinatui:
  • 2 saujos  šviežių šalavijų
  • Sauja šviežių čiobrelių (iš bėdos tiks ir džiovinti čiobreliai)
  • 8 česnako skiltelės
  • 8 valg.šaukštai extra virgin alyvuogių aliejaus
  • Jūros druskos ir šviežiai grūstų pipirų
Tešlai:
  • 900 ml miltų
  • apie 450 vandens (kambario temperatūros)
Tešla. Tešlai geriau iš karto pasiruošti daug laisvos vietos, nes reikės išminkyti 50 cm dydžio blyną, kurio storis turės būti apie 0,5 cm arba storesnis. Aš gaminau ant tuščio stalo, tad tiesiai ant jo subėriau miltus ir į miltų vidurį po truputį pyliau vandenį ir su rankomis minkiau tešlą. Iš pradžių ne kaip gavosi, nes viskas aplinkui lipo, o vištiena iš manęs žvengė :) Tačiau vynelio guršknis viską kompensavo ir beminkant toliau, žiū, kad nebe taip tešla ir limpa prie rankų. Kai jau pavyko išminkyti tešlą, reikia ją palikti 10 minučių, kad ji susikauptų prieš pavirstant į blyną, o per tą laiką spėsite pamarinuoti vištieną . Po10 minučių tešla jau pasirengusi pavirsti į 50 cm dydžio blyną, nebus lengva išminkyti, tačiau man ne motais, dar ne tokie receptai laukia ateityje, o čia tešlos blyną išminkyt. Haaa :)
Marinatas.  Į grūstuvę nuskuskite vienos citrinos žievelę, sudėkite šalavijus, čiobrelius, česnakus ir sugrūskite grūstuvėje su kočėlu. Įpilkite alyvuogių aliejų ir įberkite druską su pipirais - viską gerai sutrinkite ir marinatas paruoštas! Oliveris rašo, jog šis kvapnus marinatas tinka bet kokia mėsai ir aš juo neabejoju. Šiuo marinatu reikia įtrinti višienos/viščiuko išorę ir vidų. Likusią citriną supjaustyti gabalėliais ir sudėti į vištienos vidų. Aš dėjaų vieną citriną į vištieną, tik prieš tai ją supjausčiau smulkesniais gabalėliais.
Kepimas. Orkaitę įkaitinti iki +220 C, jeigu vištiena sveria 2 kg, tuomet kepti reikės 2 val., o jeigu viščiukas 500 g, tuomet kepti 1 val. Paimkite tešlą ir įvyniokite/aplipdykite vištieną (jeigu netyčia kur prakiurs, būtinai kaip nors užlopykite, nes tikėtina, jog išbėgs viskas per tą skylutę, o tada gali būti sausa vištiena), žiūrėkite, jog gautųsi sandariai. Reikia palikti 5 minutėms, kad susigulėtų tešla ant vištienos. Vištieną dėjau į skardą, kurios dugną gausiai pabarsčiau miltais, kad neprisviltų (vis ta baimė, o jeigu nepavyks?), kepiau 2 valandas. Kepant luobas sukietės ir garuodamas saugos viščiuką bei sulaikys viduje visą gardžią sunką. Kas man patiko, jog nebaisu, jeigu sudegs tešlos dugnas, vištiena vistiek liks sveika - lyg papildoma apsauga nesėkmės atveju :) Kai iškeps, reikia palikti 15 min, kad atvėstų, o kai šiek tiek pravės, tuomet neškite ant stalo ir stebėkite svečių nuostabą. Patiekiau su salotomis ir virtomis bulvėmis bei balto vyno taure, na gal 3 taurėm, nes vakaras buvo ilgas.

Bon appetit!

P.S.: kaip visad su sunku išlaužt gerą nuotraukų kokybę, o dar šioje nuotraukoje nelabai estetiškai tas luobas nusiėmė, tačiau buvo sultingas, išskyrus tai, jog kažkaip viršuje man prakiuro luobas virš krūtinėlės, tad krūtinėlė buvo šiek tiek sausoka, tačiau likusios dalys tiesiog tobulai sultingos!

6 komentarai:

  1. Looks good,bet kaip suprantu teslos nevalgot? turetu but skanu,kiek bandau isivaizduoti,turetu bus labiau issitroskinus negu iskepus,papsakok ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Cia negalima sakyti, jog ji tik issitroskino, sakyciau daugiau iskepus, taciau labiau labiau sultinga ;)
    Kita karta darysiu dar storesni teslos pada, ziuresiu kaip tuomet gausis :)
    Tesla tikrai nevalgoma, taciau ir cia yra vietos fantazijai pasireiksti, jau turiu keleta minciu, uz tai teks padekoti Pilypui (draugui ) ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nu bet kokia geniali idėja!!! Valgius vištą visaip ruoštą esu, net ir druskoje. Bet šis varijantas tai negirdėtas! Šaunu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ačiū ačiū :)

    O gali dar pabandyti tešlą pagardinti ir ji tikrai bus skaniai valgoma prie vištienos, taip nereikės jokio kito garnyro ruošti.

    Skanaus beruošiant šį viščiuką! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. isbandei! as irgi maciau kaip Oliveris kepe taip visciuka ir po to su draugais i piknika leke :)

    maciau, bet dar neisbandziau... :/

    AtsakytiPanaikinti
  6. Neringa, čia taip paprasta, kaip dvi kapeikos! Manau, vaikams labai turėtų patikti, ale siurprizas - "O kas viduje?" ;)

    AtsakytiPanaikinti