2011 m. sausio 11 d., antradienis

Prisiminimai iš Graikijos: Avinžirniai pagal Kretiečius bei sardinės su keptom morkom

Šiuos valgius ragavau Kalamatoje, kai buvau išlėkęs į Graikiją dalyvauti alyvuogių derliaus rinkime, bet apie tai šiek tiek vėliau, nes ruošiu video filmuką apie alyvuogių aliejų, aprašysiu visus esančius mitus ir tiesas.
Man graikų virtuvė unikali savo paprastumu bei gardumu, todėl lyg tyčia prisiminiau kelis valgius ir nutariau juos įamžinti savo virtuvėlėje: 1) Avinžirnių piurė ( o gal košė? ) ir 2) sardinės pamarinuotos su petražolėmis, svogūnais ir alyvuogių aliejumi, o šalia jų pakepintos morkų juostelės balzamiko padaže.

Avinžirniams paruošti reikės:

  • 200 g džiovintų avinžirnių;
  • 1/2 puoduko extra virgin alyvuogių aliejaus;
  • 1 mėlynasis svogūnas;
  • 1 sauja petražolių;
  • 3 česnako skiltelės;
  • 1/2 puoduko kašršto vandens, extra virgin alyvuogių aliejaus, šviežiai maltos druskos bei šviežiai maltų pipirų.
  1. Avinžirnius užmerkti per naktį ir palikti. Kai jau išbrinkę, virti ant vidutinės ugnies 2 valandas, vandenį pasūdyti ( vanduo turi apsemti avinžirnius per 10 cm ).
  2.  Išvirusius avinžirnius, sukapotą 5s0 svogūno galvutės, 50% petražolių, česnako skilteles, pusę karšto vandens puoduko, 50% extra virgin alyvuogių aliejaus, šviežiai maltos druskos bei šviežiai maltų pipirų sudėti į blenderį ir sutrinti iki vientisos masės. 
  3. Masę/piurė sudėti  į indą, užberti likusius: susmulkintą svogūną, petražoles ir ašplakstyti likusiu alyvuogių aliejumi.


Sardinės bei keptos morkikės :) 

Skambės neįtikinamai, tačiau sardinės yra naudomajmos konservuotos, taip taip.. iš mūsų didžiųjų prekybos centrų. Sardines reikia sudėti lėkštės apačioje. Kitoje lėkštėje su ranka lengvai pamaišyti svogūnus su petražolėmis ir viską sudėti ant sardinių. Viską gausiai apšlakstyti extra virgin alyvuogių aliejumi, balzamiko actu ( iš tikro reikia vyno acto, bet aš neturėjau, todėl tiko ir balzamikas ), pabarstyti šviežiai maltais druska bei pipirais. Viską palikti 2 - 4 valandom ir patiekti valgymui ( taip pat tinka patiekti šalia čiabatą ). Tik negailėkite alyvuogių aliejaus, mat jis turi viską daug maž apsemti.

Morkas supjaustyti pailgais griežinėliais ir sudėti į įkaitintą keptuvę su alyvuogių aliejumi. Pakepus 4 minutes ant vidutinės ugnies, įdėti 5 traiškytas skilteles česnako ir dar 2 minutes pakepti. Tada reikia įpilti 100 g balzamiko acto ir dar pakepinti 5 minutes, o tada.... Bon appetit!


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą