2010 m. gruodžio 29 d., trečiadienis

Panettone - itališkas kalėdinis pyragas

Lietuviai per Kūčias kepa šližikus, o italai Panettone. Nors pagal legendą, Panettone kepa didelėm šventėm - kai būna vestuvės, Kalėdos, Naujieji metai, gimtadienis ar Krikštynos (nesinori man vadinti kūčiukais, nes mūsų senoliai tikrai nevadino šližikų kūčiukais, todėl pasilieku prie šližikų - skaniau skamba :) o kalbininkai ir toliau tegul dirba savo darbą),  Istorija apie Panettone rasite čia (anglų kalba).

Taigi, geras bičiulis iš Italijos man atsiuntė savo močiutės receptą, kaip greitai pasigaminti Panettone pyragą - per vieną dieną (parą)... Taip taip, čia trumpas receptas, kadangi paprastai Panettone daro kelias dienas. Tad greitai į parduotuvę to, ko nebeturėjau namie ir ruošiu legendomis apipintą pyragą. Dviems pyragams reikės:

  • 700 g miltų;
  • 6 kiaušinių tryniai;
  • 250 g cukraus;
  • 250 g sviesto ir 50 g ant tešlos paviršiaus;
  • 200 g razinų ( aš neturėjau, todėl dėjau džiovintų serbentų);
  • 80 g džiovintų abrikosų;
  • 2 citrinų nutarkuotos žievelės ( recepte buvo parašyta: "2 lemons not treated with chemicals" - kaip Jums tai patinka?);
  • 28 g sausų mielių;
  • žiupsnis drusko;
  • 1/2 citrinos sulčių.
  1. Atsikirame indelyje mieles sumaišyti su keliais valg.šaukštais šilto vandens, po to įdėti 100 g miltų  ir dar šilto vandens, kad susiformuotų tešla, iš kurios galima formuoti formą. Uždengti rankšluosčiu ir palikti šiltoje vietoje pusvalandžiui.
  2. Po pusvalandžio kai tešla pakilo, įdėti 300 g miltų ir šilto vandens bei stipriai išminkyti apie 10 min.ir palikti kol tešla iškils iki dvigubo kiekio. Padėti uždengtą rankšluosčiu šiltoje vietoje (apie dvi valandas)
  3. Atšildyti sviestą (ant labai labai silpnos ugnies), atidėti į šali ir atvėsinti. 
  4. Į atvėsintą sviestą dėti kiaušinių trynius sutrintus/išsuktus su cukrumi, 2 citrinų nutarkuotas žieveles, įspausti pusės citrinos sulčių, žiupsnis druskos - viską gerai išmaišyti. Maišyti apie 7 min.


 
  1. Į paruoštą masę sudėti iškilusią tešlą bei likusius miltus ir viską gerai išminkyti, kad būtų vientisa tešla. Minkyti apie 30 min. (Pasidedu lentą/puodą su tešla ant keliu ir lėtu judesiu pradedi minkyti -> tuomet gali atsitikti du dalykai: 1) nusibos minkyti ir padėsite į šalį tą tešlą; arba 2) nuramins ir nuims visą stresą, todėl kuo toliau, tuo labiau nebepastebėsi, kaip minkai tešlą :) ).
  2.  Kai tešla paruošta, lieka sudėti razinas ar kitus džiovintus vaisius, jeigu vaisiai labai išdžiuvę, tuomet reikia sudėti į šiltą vandenį 15 - 20 min ir džiovinti vaisiai taps gaivesni ir skanesi bei nebetokie sausi/guminiai. Visą tešlą gerai išminkyti, kad visi vaisiai pasiskirstytų tolygiai. Paruoštą tešlą reikia įdėti į kepimo formą išteptą sviestu ir pabarstytą miltais ir palikti per naktį šiltoje vietoje, kad tešla ramiai iškiltų iki dvigubo kiekio ( forma turi būti aukšta ir gili - aš tokios neturėjau, todėl naudojau labiausiai tam tinkamą).
  3. Kitą dieną... Reikia įpjauti kryžiaus formą tešlos viršuje (nors iš to paties draugo gavau komentarą, jog močiutė kartais įpjauna tešlą, dar 6 etapo pabaigoje) ir vidinius kampus atlenkti iki pat krašto,    aptepti sviestu arba uždėti sviesto gabalėlį per įpjovimo vidurį.Kepti įkaitintoje + 200 C orkaitėje 10 min, o tada sumažinti temperatūrą iki +170 C ir kepti dar 35-40 min.   

  Šviežias tikrai skanus, todėl ... Bon appetit!

7 komentarai:

  1. Sudomino mane receptas, bet ne iki galo jį supratau :) Parašyta, kad įmaišius razinas tešlą reikia minkyti, o nuotraukoje tešla skysta... Ir kaip su tuo viršaus įpjovimų? Kraštai nesulūžta? Normaliai užsilenkia? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ši nuotrauka su razinomis, tai etapas tarp 4 ir 5 žingsnio, t.y. džiovintus vaisius dėjau du kartus, nes bijojau, jog tešloje jie nepasiskirstys tolygiai, tačiau tikrai bereikalo nerimavau.

    O dėl viršaus įpjovimo tai, kai jau tešla kepimo formoje, reikia su aštriu peiliu įpjauti "pliuso" arba šešiakampę snaigę ir per vidurį uždėti gabalėlį sviesto arba ištepti sviestu visą tešlos paviršių. Mano forma buvo žymiai per plati, todėl nelabai pavyko atlenkti vidinių kampų.
    Kadangi tešla labai tampri, todėl tikrai niekas nelūžinėja.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū už išsamų paaiškinimą, dabar viską supratau :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. po tiek metų dingo nuotraukos :( galima jas atnaujinti?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Mindaugai, ačiū už receptą, gaila nėra nuotraukų.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ar dar yra gyvų čia?
    Kepiau... Gavosi siaubingai daug tešlos. Gaila, per vėlai įsiskaičiau, kad normos dviems pyragams surašytos.
    Klausimėliai keli kilo.
    1. Kiek vandens reikia pilti pirmame ir antrame etapuose?
    2. Per naktį kepimo formose laikoma tešla man sukrito ir kepant nebeiškilo :( Kodėl taip galėjo nutikti?

    AtsakytiPanaikinti