2013 m. kovo 17 d., sekmadienis

50 laipsnių temperatūroje kepta lašišos filė - paprasčiau nebūna

Prieš tris savaites buvau kulinariniuose kursuose su Jurga. Kursus vedė žinomas Lietuvos šefas - Tomas Rimydis, o tema buvo - modernioji kulinarija. Iš pradžių susidarė įspūdis, jog tai bus kažkas susiję su molekuline virtuve, bet ačiū dievui labai klydau. Viskas buvo kur kas paprasčiau. Dėkingas Jurgai, už tai, kad prirodė, tad nieko nelaukęs rišausi prijuostę ir kibome į darbus. Ai, gerai jau gerai, šiek tiek apie tai, ką gaminome: 50 laipsnių temperatūroje kepta lašišos filė su nuostabia bulvių koše bei svogūnų vinegretu - skamba gana keistai, kas per velnias ta lašiša bus tokioje temperatūroje? Nemeluosiu, labai dvejojau dėl šio patiekalo, bet labai klydau - tobulas patiekalas. Šitaip lašiša išsaugo visas geriausias savybes bei nuostabų skonį - drėgna, sultinga, lengvai gnybiasi (šį kartą peilį galėsi išleisti atostogų, šakutės užteks su kaupu!), o skonis dar iki tol buvo nepatirtas - labai lengvas skonis, mmmmm.... 
 Kitas gamintas patiekalas - vištienos muslinas su perliniu kuskusu, obuolių ir salierų salotomis bei duonos padažu - o kas čia dabar, sakėte muslinas? Tai labai aukšto restoraninio lygio patiekalas, paprasčiau tariant, tai smulkiai sumalta vištienos filė su grietinėle, čiobreliais ir baravykais, tada susukama į maisto plėvelę ir verda, bet apie jį, kitą kartą. O trečias patiekalas - desertas, kuris labai nuvylė, nes plaktą baltymą valgyti nelabai patiko (manau, šefas kažkur labai  skubėjo, todėl desertas liko apleistas)..  Apie tą lašišą, žmonai jau buvau gerokai galvą išūžęs, tad pagaliau radęs tinkamą lašišos gabaliuką iškarto nutariau pagaminti šį patiekalą. Beje, dabar pasaulyje yra "on top" šitaip ruošti lašišą, o stebina tai, jog tai labai paprastai paruošiamas patiekalas. Viskas čia taip tobulai dera, ta bulvių košė - nors nesu mėgėjas, bet ši bulvių košė mane pavergė. Žodžiu - kursai atsipirko su kaupu! :)


50 laipsnių temperatūroje kepta lašišos filė su svogūnų vinegretu bei bulvių koše

Gaminimo laikas: iki 1 val.
Porcijų kiekis: 2

Ingredientai bulvių košei :
- 5 bulvės
- 100 g grietinėlės
- Valg. šaukštas sviesto
- Šv. bazilikų sauja (nebūtinai, nors skaniau)
- Druska ir pipirai.

Ingredientai svogūnų vinegretui:
- Vienas nedidelis mėlynasis svogūnas
- 3 česnako skiltelės
- Nedidelė sauja krapų
- Keli svogūnų laiškų koteliai
- 3 valg. šaukštai baltojo vyno acto 
- Alyvuogių aliejaus, kad viską apsemtų

Ingredientai lašišai:
- 350 g šv. lašišos filė
- Valg. šaukštas druskos (su kaupu)
- 2 valg. šaukštai cukraus (su kaupu)
- Sauja šv. krapų.

Lašiša geriausiai pirkti kuo šviežesnę (keli šviežios žuvies simptomai: akys t.b. neapsitraukusios plėve, o atrodyti it gyvos žuvies (sunku apsirikti), paspaudus su pirštu žuvį, odelė turi atgal atsistatyti, kitaip tariant, duobutės nebeturi likti, priešingu atveju - žuvis ne šviežia, o šaldyta). 
Kai jau nuspirkote šviežią lašišos gabaliuką, tuomet su pirštais perbraukti per filė ir tose vietose, kur pajusite, jog duria, atsargiai užkabinę pincetu ašaką, greitu judesiu traukite - pamatysite kaip paprasta išrinkti visas ašakas. Tada smulkiai sukapotus krapus sumaišyti su druska ir cukrumi ir gausiai užpilti ant lašišos. Jei marinuotumėte per naktį, tuomet ryte jau galėtumėte mėgautis nuostabiai išmarinuota lašiša, šis marinavimo būdas atėjęs iš Skandinavijos, vadinasi - Gravlax. Aš marinavau žuvį 45 minutes (tik tiek turėjau laiko). 
Po to nuvaliau visą marinatą ir į 50 laipsnių įkaitusią orkaitę pošoviau 20 - 25 minutėms. Lašiša turi atrodyti lyg neiškepusi/pusžalė, tad nebijokite, vos tik atgnybsite, pastebėsite, jog vidus įgijęs keptos lašišos spalvą, tada drąsiai tiekite į lėkštes ir skanaukite!

Bulves virti tik su lupenomis, taip išsaugosim visus vitaminus ir turėsim labai turtingą, savo skoniu, buvlių košę. Kai bulvės išvirs, reikia nulupti, su skylėtu grūstuvu nedaugiau nei du kartus sugrųsti, įdėti sviestą su grietinėle ir nustačius mažą ugnį, maišant pakaitinti (šiame etape būtų galima naudoti šv. bazilikus). Tada pagardinti druska ir pipirais. Skanausite tikra bulvių koše. Bulvės su lupenomis, išsaugo visą savo skonį, o kai verda be lupenų, visas bulvių skonis išeina į verdantį vandenį.

Svogūnus su česnakais supjaustyti kuo ploniau, tada sudėti likusius ingredientus ir leisti pasimarinuoti minimum 45 minutėms. Čia dar būtų galima įdėti šiek tiek garstyčių bei cukraus su druska ir pipirais.

Šį patiekalą būtinai gaminsiu ateityje, čia viskas tobula, 
bon appetit!

11 komentarų:

  1. Mindaugai, būtent kartais ta "neiškepta" spalva atrodo apgaulingai:) Dievinu maista keptą žemoje temperatūroje. Kartą labai apsišoviau su tunu, nesigavo arba dėl šiek tiek per aukštos temperatūros, ar dėl to, kad buvo šaldytas...na be vėgėlė gavosi tobulai, siūlau išbandyti http://cocinarendez-vous.blogspot.com/2012/01/vegele-slow-cooking-metodu.html

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta, tavo vėgėlės receptą esu įtraukęs į must make ;)

      Panaikinti
  2. Jau seniai norėjau išmėginti ką panašaus. Ačiū už įdomų ir išsamų receptą, Mindaugai.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Reikės išbandyti, nes įprastai kepta lašiša nelabai žavi. O alternatyvą sūdytai - reikia rasti :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Įdomu buvo pasiskaityti. Kur kas trumpesnis metodas, nei mano mėgstama gravlax :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ohhh gaila mano dujinė nerodo temperatūros (o termometro vis dar neturiu), bet atrodo puikiai!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Renata, Asta, lauksiu atsiliepimų!

    Rūta, manęs taip nežavi kepta lašiša, o ši pats tas. :)

    Indre, gal kada greitu metu jau ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Dieviškai skani lašiša, ačiū už receptą :) Gaila, kad vaikas dar mažas ir nenori žuvies valgyti, daug prarado :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Labai skanu! nuorodą išsiuntinėjau visoms savo draugėms

    AtsakytiPanaikinti
  9. Labai geras receptas!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Ačiū už receptą, atrodo tikrai gardžiai

    AtsakytiPanaikinti