2012 m. rugsėjo 28 d., penktadienis

Gardžios Lietuviškos salotos (prie silkės) pagal mane :)



Tamsioji dalis: Oho, jau du mėnesius nerašiau, čia taip nyku pasidarė, tai nemalonu, jog blog'o visai nebeatnaujinu receptais..   Bet aš turiu rimtų pasiteisinimų: remontas, ne ne ne ne automobilio, o buto. Vis nesibaigiantis košmaras. Ar teko, Jums, kada nors tai patirti? Aš net nebe įsivaizduoju kaip reiktų namą pasistatyti, tam matyt reiktų praeiti parengiamuosius psichologijos kursus arba kantrybės? :D Žodžiu, nors ir gyvenam jau bute, bet nei baldų (nors baldininkas Simas pažadėjo, jog Spalio vidury jau bus), virtuvėje tik dujinė, šaldytuvas, spintelė be kojų, t.y. jei mano ūgis būtų 130 сm, va tuomet man šį spintelė būtų tobula valgio gaminimui. Ai tiesa, juk nėra taip blogai, dar stovi kriauklė, kuri taip nestabiliai laikosi, jog net nesinori čiaupo atidaryti. :)  Pasireiškė tautinio identiteto devalvavusios savybės - skųstis. Turiu teisę į tai, nors gal vis tik robotu geriau būti, daug kas būtų nemotais. :) 
Na gerai, džiugu tai, kad didžioji košmarų dalis jau praeity, dabar bute taip šviesu, nei prieš remontą, nors ir lempų dar neturim, mat elektrikas zaraza niekada nebeatsiliepia, bet vistiek jauku ir šviesu :)

Šviesioji dalis: Atostogų metu, Italijoje, susipažinęs su viena vietine blogere, ji mane įkvėpė, jog dar yra tiek daug neatrastų skonių ir receptų, o jie dažniausiai tūno visai kažkur čia pat, ir nereikia ieškoti toli Azijoje ar Brazilijoje ko nors įmantraus, viskas susideda iš čionykčių daržovių, sūrių, prieskonių ar mėsos rūšies. Ji daug gamina vietinės reikšmės/paveldo maisto - mane tai velniškai įkvėpė. Pamaniau, juk ne vien cepelinus ir kugelį turime, ar ne? Tad kažkaip netikėtai su žmona užsimanėme salotų, bet tas TAUTINIO IDENTITETO ieškojimas paskatino ieškoti kažko savito, kažko to, kas artima Lietuviui. Bent jau visada pagalvoju, ar mano tėvukai tai valgytų, ar ne iškeiktų? :) Žodžiu, gimė pasamonėje šis receptas - ŽIAURIAI  PAPRASTOS IR LABAI SKANIOS SALOTOS, o prie silkutės tai išvis liuksum pirdum, amammmmamamammaammammm :) 

Paruošimo laikas: iki 45 min.
Porcijų kiekis:

Ingredientai:
- 3 bulvės
- 2  burokėliai
- Didelė sauja rukolos salotų
- 200 g grūdėtos varškės
- 200 g silkės (nebūtinai, nors kategoriškai rekomenduoju!)
- Sviesto arba aliejaus kepimui
- Druskos ir pipirų
- Kelios šakelės rozmarino (nebūtinai, bet skaniau)
- Didelis svogūnas
- Keli arba trys valgomi šaukšai balzamiko acto (jei neturite, tuomet tiks obuolių actas ir šaukštas rudojo melasos cukraus).


Orkaitę įkaitinti iki +180 С temp. 

Burokėlius ir bulves gerai nuplauti, lupti nebūtinai. Skaniau yra jauni burokėliai ir šv. bulvės. Bulves su burokėliais supjaustyti į šeštadalius, kepimo inde pašlakstyti aliejaus arba į bulves ir burokėlius sudėti sviestą ir rankomis išmaišyti, tada gausiai pabarstyti druska, pipirais ir ant viršaus tolygiai paskirstyti rozmarino šakeles/lapelius, pašauti į orkaitę ir kepti iki pusvalandžio arba kol iškeps.


Kol kepa bulvės ir burokėliai, svogūną supjaustyti smulkiai ir supilti balzamiko actą ir palikti marinuotis iki kol reikės patiekti į lėkštes. Bon appetit!



Atskiroje lėkštėje įdėti rukolos salotas/žoles (kaip nepavadinsi, taip nepagadinsi), ant viršaus sudėti keptus burokėlius ir bulves, svogūnus, tada grūdėtąją varškę ir silkutę (jei ją vartosite). Viską galima išmaišyti arba ne, čia jau kaip Jums maloniau. Manau rudenį jis bus nepamainomos salotos. :)  


Skanios dienos!

10 komentarų:

  1. Sveikas sugrįžęs:) O tai jau pradėjau galvoti, kad nutrenkei viską į šoną, keitiesi, žmoną ant dietos laikai ir.t.t.:) smagios Tavo salotos. Ir sutapk taip, kad kaip tik kepiau burokėlius ir bulves, o silkutė šaldytuve prašėsi suvalgoma. Pagaminau, visi liko sužavėti. Gaminsiu vėl.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta, niekur gaminimo nenutrenkiau, tiesiog kai esi pripratęs prie vienų salygų, tuomet labai sunku pervažiuoti į kitokį level'į :DDD Džiugu, jog patiko salotos.

      Panaikinti
  2. Cha cha cha, remonto siaubai ir man artimi... Visiškai suprantu ir palaikau!
    O salotos tikrai įdomios. Nemaniškos, nevegetaršnos, bet tikraai įdomios :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jule, dėkui už palaikymą, jau lengviau kažkaip, kai ne vienas toks esi ant svieto :)

      Panaikinti
  3. Kažkada teko statyt namą...tereikia pusei metų išeit atostogų ir kiauras paras gyventi namo rūpesčiais.... "ir viskas" ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tas tiesa, bet kai ant nosies kūdikio atėjimas į šeimą, o dar ir šiaip aplinkui daug š.... vyksta, tai patikėk :) bet padarai galvoje "restart'ą" ir judi į priekį. :)

      Panaikinti
  4. Malonu matyt sugryzusi, jau buvau susirupines, kur prapuolei, galvojau mazu surstriomingo paragavai ir atsoko noras kazka bevalgyt isvis :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Viktorai, I'm back& I'm proud 2 be back ;) dar neragavau, bet tuoj tuoj, noriu iki tol, kol medžiai nebus numetę lapų. :)

      Panaikinti
  5. ir prie dektinaites labai gradi uzkandele :)

    AtsakytiPanaikinti