Va va, vos įsibėgėjau į darbus, žiū, kad mano blogą jau dulkės apsėdo. Tik greitai pasitelkęs keletą sakinių ir dar krūvą raidžių valau visas dulkes, o su nuotraukomis dekoruoju šį įrašą. :DDDDDDDDDDD
Ai smagumas ir vėl rašyti, ir vėl naujai persidėlioti laiko planavimą, prioritetus ir visą kitą velniavą, bet taip smagu, taip gera, taip vežą, o dar vasara, kur tau gali būti geriau, na nebent po poros savaičių, kai atostogon pasileisiu, na bet tada bus tada, o dabar yra čia ir moussaka.
Šis patiekalas yra tikras graikiškas virtuvės šedevras. Kai pirmą kartą jo paragavau (Kretoje) vasarą (prieš lygiai 5 m.), pamaniau, jog bus per sunkus patiekalas, juk kas čia valgys TOKIĄ KARŠTĄ DIENĄ??? (Ar nieko neprimena ši citata?) Bet susivalgė labai skaniai ir gana lengvai. Nesuprantu, ko delsiau, dėl ko negaminau jo? Tiesa, man kaip visada, norisi mandrai (kaip pasakytų mano mama), o tas mandrai, tai reiškia, jog ieškojau kažko autentiško.. o kai radau, per kelias dienas jau buvau nusprendęs, jog šį recepto variantą noriu išbandyti. Receptą netikėtai užtikau pas vieną žymiausių graikų kulinarių Aglaia Kremezi, dar ji aprašo moussaka patiekalo istoriją, bet apie jį galėsite pasiskaityti čia.
Visiems rekomenduoju pamėginti, nes skonis neįprastas ir labai skanus!
Kol dar namie vyksta remontai, tad nelabai laiko atrandu gaminti, vis turiu taikstytis su visokiais "baibokais" lėkštėje, tai man skaudžiai atsiliepė per blogą, prastas maitinimosi rėžimas - kūnas jau tai pajuto, bei pati gyvenimo kokybė... Tuoj lėksiu atostogauti, tad tikiuosi ten atsikvėpti, o po atostogų rasti suremontuotą butą, kur galėsiu vėl gaminti ir dalintis receptais - sarašas jau prikauptas ilgas, o kur dar kulinariniai įspūdžiai iš kelionės. mmmmmmm...... :)
Gaminimo laikas: 2 val.
Porcijų kiekis: 5 - 6
Ingredientai:
- 2 dideli baklažanai
- Žiuspnis jūros druskos
- Kepimui Graikiško extra virgin alyvuogių aliejaus
- 5 vid. bulvių
- 3 paprikos
- 500 g maltos jautienos/ėrienos mėsos
- 6 kiaulienos bryzelių karštai rūkytos šoninės
- 4 vid. svogūnai
- Žiupsnis raudonųjų maltų paprikų
- 80 g raudonojo sauso vyno
- 1 kg šviežių pomidorų arba 2 skardinės kons. pomidorų
- Juodųjų pipirų pagal skonį
- Žiupsnis malto muskato riešuto
- Jogurto - bešamelio padažas (receptas žemiau)
Orkaitę įkaitinti iki +200 C temp.
Paprikas, bulves supjaustyti griežinėliais, paprieskoniuoti druska, keli mostai alyvuogių aliejaus ir sudėjus į skardą, pašauti į orkaitę, kepti 25 - 30 min. Kol kepa bulvės ir paprikos, baklažanus supjaustyti 2 - 3 сm griežinėliais, gausiai apibarstyti druska ir palikti pastovėti, taip druska ištrauks vandenį, kurio mums nereikės. Tada keptuvėje baklažanus apkepinti iš abiejų pusių. Nors Aglaia sako, kad viską apkepti keptuvėje, bet patikėkite manimi, tas pastovus kepimas mane buvo užknisęs vienu metu (negaliu aptikėti, jog taip rašau???), tad greičiau ir paprasčiau pasinaudoti orkaite :)
Dabar laikas mėsos padažui. Nustačius vid. ugnį, kiaulienos bryzelius supjausčius plonais šiaudeliais apkepinti alyvuogių aliejuje keletą minučių, tada iškarto sudėti jautienos/ėrienos maltą mėsą ir gerai maišant apkepinti, tai truks apie 10 min. Sudėti svogūnus ir toliau maišant kepinti dar apie 8 - 10 min. Tada supilti vyną, ir leisti minutę stipriai užkaisti (ugnį padidinti ir sumažinti). Va šioje vietoje reikia sudėti visus sutarkuotus pomidorus. Tai išskirtinis Aglaia bruožas -> ji pomidorus perpjauna pusiau, tada minkštimo dalį uždėjus ant tarkos, pradeda tarkuoti, galų gale, pomidoro odelė lieka ant pirštų (odelės nereikės, tad ją telieka išmesti), o visas minkštimas lengvai susitarkavęs. Man labai patiko taip ruošti pomidorus :p
Troškinti mėsą kartu su pomidorais apie 15 min, o po to sudėti druską, pipirus ir muskato riešutą, gerai išmaišyti ir nukelti nuo ugnies.
Priešpaskutinis etapas:
kepimo inde ant dugno iškloti bulvių skilteles, o ant jų baklažanų griežinėlius. Visa moussaka'os esmė - sluoksniuoti ingredientus. :)
Ant baklažanų uždėti paprikas.
Ant paprikų sudėti mėsos padažą. Jei liks daugiau baklažanų, t.y. jei netilps visi baklažanai, galima daryti keletą sluoksnių. Teko Kretoje ragauti kelių baklažanų sluoksnių, tad skonis buvo net šiek tiek skanesnis, bet šį kartą dariau pagal Aglaia, tad.. :)
Paskutinsi etapas - padažas:
Graikai elgiasi trejopai šiame patiekalo gaminimo etape:
1. Mėsą užpila tikru bešamelio padažu, bešamelio receptą rasite sūrio suflė receptą, pati gamybos pradžia - čia:
2. Lengviausias būdas ir labai graikijoje populiarus - užpilti vien natūraliu jogurtu su šiek tiek tarkuoto fermentinio sūrio.
3. Paruošti lengvą bešamelio padažą pagal Aglaia - taip ir dariau, tad pridedu jos receptą:
- 4 valg. šaukštai graikiško alyvuogių aliejaus
- 4 valg. šaukštai kvietinių miltų
- Pusantro puoduko pieno
- Pusantro puoduko natūralaus jogurto
- Puodelis tarkuoto fermentinio sūrio (Griujerio arba Džiugo)
- Druskos ir pipirų
- Džiovinto raudonėlio pagal skonį (nebūtinai)
Ugnį nustatyti nedidelę. Ant pašildyto alyvuogių aliejaus pakepinti/sumaišyti miltus, tai truks apie minutę. Nuimti nuo ugnies, supilti pieną su jogurtu ir gerai išmaišyti, grąžinti ant ugnies ir pastoviai maišant kaitinti iki kol užvirs, tada nuimti nuo ugnies, įmaišyti sūrį (deja, bet tuo metu, sūrio visai neturėjau, tad gali drąsiai teigti, jog padažas išėjo labai skanus ir be sūrio, užtata raudonėlio pridėjau, toks lengvutis gavosi), viską gerai išmaišyti ir supilti ant mėsos. Kepti orkaitėje apie 30 - 40 min.
Kol dar namie vyksta remontai, tad nelabai laiko atrandu gaminti, vis turiu taikstytis su visokiais "baibokais" lėkštėje, tai man skaudžiai atsiliepė per blogą, prastas maitinimosi rėžimas - kūnas jau tai pajuto, bei pati gyvenimo kokybė... Tuoj lėksiu atostogauti, tad tikiuosi ten atsikvėpti, o po atostogų rasti suremontuotą butą, kur galėsiu vėl gaminti ir dalintis receptais - sarašas jau prikauptas ilgas, o kur dar kulinariniai įspūdžiai iš kelionės. mmmmmmm...... :)
Gaminimo laikas: 2 val.
Porcijų kiekis: 5 - 6
Ingredientai:
- 2 dideli baklažanai
- Žiuspnis jūros druskos
- Kepimui Graikiško extra virgin alyvuogių aliejaus
- 5 vid. bulvių
- 3 paprikos
- 500 g maltos jautienos/ėrienos mėsos
- 6 kiaulienos bryzelių karštai rūkytos šoninės
- 4 vid. svogūnai
- Žiupsnis raudonųjų maltų paprikų
- 80 g raudonojo sauso vyno
- 1 kg šviežių pomidorų arba 2 skardinės kons. pomidorų
- Juodųjų pipirų pagal skonį
- Žiupsnis malto muskato riešuto
- Jogurto - bešamelio padažas (receptas žemiau)
Orkaitę įkaitinti iki +200 C temp.
Paprikas, bulves supjaustyti griežinėliais, paprieskoniuoti druska, keli mostai alyvuogių aliejaus ir sudėjus į skardą, pašauti į orkaitę, kepti 25 - 30 min. Kol kepa bulvės ir paprikos, baklažanus supjaustyti 2 - 3 сm griežinėliais, gausiai apibarstyti druska ir palikti pastovėti, taip druska ištrauks vandenį, kurio mums nereikės. Tada keptuvėje baklažanus apkepinti iš abiejų pusių. Nors Aglaia sako, kad viską apkepti keptuvėje, bet patikėkite manimi, tas pastovus kepimas mane buvo užknisęs vienu metu (negaliu aptikėti, jog taip rašau???), tad greičiau ir paprasčiau pasinaudoti orkaite :)
Dabar laikas mėsos padažui. Nustačius vid. ugnį, kiaulienos bryzelius supjausčius plonais šiaudeliais apkepinti alyvuogių aliejuje keletą minučių, tada iškarto sudėti jautienos/ėrienos maltą mėsą ir gerai maišant apkepinti, tai truks apie 10 min. Sudėti svogūnus ir toliau maišant kepinti dar apie 8 - 10 min. Tada supilti vyną, ir leisti minutę stipriai užkaisti (ugnį padidinti ir sumažinti). Va šioje vietoje reikia sudėti visus sutarkuotus pomidorus. Tai išskirtinis Aglaia bruožas -> ji pomidorus perpjauna pusiau, tada minkštimo dalį uždėjus ant tarkos, pradeda tarkuoti, galų gale, pomidoro odelė lieka ant pirštų (odelės nereikės, tad ją telieka išmesti), o visas minkštimas lengvai susitarkavęs. Man labai patiko taip ruošti pomidorus :p
Troškinti mėsą kartu su pomidorais apie 15 min, o po to sudėti druską, pipirus ir muskato riešutą, gerai išmaišyti ir nukelti nuo ugnies.
Priešpaskutinis etapas:
kepimo inde ant dugno iškloti bulvių skilteles, o ant jų baklažanų griežinėlius. Visa moussaka'os esmė - sluoksniuoti ingredientus. :)
Ant baklažanų uždėti paprikas.
Ant paprikų sudėti mėsos padažą. Jei liks daugiau baklažanų, t.y. jei netilps visi baklažanai, galima daryti keletą sluoksnių. Teko Kretoje ragauti kelių baklažanų sluoksnių, tad skonis buvo net šiek tiek skanesnis, bet šį kartą dariau pagal Aglaia, tad.. :)
Paskutinsi etapas - padažas:
Graikai elgiasi trejopai šiame patiekalo gaminimo etape:
1. Mėsą užpila tikru bešamelio padažu, bešamelio receptą rasite sūrio suflė receptą, pati gamybos pradžia - čia:
2. Lengviausias būdas ir labai graikijoje populiarus - užpilti vien natūraliu jogurtu su šiek tiek tarkuoto fermentinio sūrio.
3. Paruošti lengvą bešamelio padažą pagal Aglaia - taip ir dariau, tad pridedu jos receptą:
- 4 valg. šaukštai graikiško alyvuogių aliejaus
- 4 valg. šaukštai kvietinių miltų
- Pusantro puoduko pieno
- Pusantro puoduko natūralaus jogurto
- Puodelis tarkuoto fermentinio sūrio (Griujerio arba Džiugo)
- Druskos ir pipirų
- Džiovinto raudonėlio pagal skonį (nebūtinai)
Ugnį nustatyti nedidelę. Ant pašildyto alyvuogių aliejaus pakepinti/sumaišyti miltus, tai truks apie minutę. Nuimti nuo ugnies, supilti pieną su jogurtu ir gerai išmaišyti, grąžinti ant ugnies ir pastoviai maišant kaitinti iki kol užvirs, tada nuimti nuo ugnies, įmaišyti sūrį (deja, bet tuo metu, sūrio visai neturėjau, tad gali drąsiai teigti, jog padažas išėjo labai skanus ir be sūrio, užtata raudonėlio pridėjau, toks lengvutis gavosi), viską gerai išmaišyti ir supilti ant mėsos. Kepti orkaitėje apie 30 - 40 min.
Bon appetit!
Jautiena+daržovės+jogurtas=tobulas ir skanus patiekalas, kuris neabejotinai aplankys mane savaitgalį :) O toks kvailas klausimas, bet gal kartais žinai, kur galima rasti Grujerio ar Čederio sūrio pirkti? Arba kuris lietuviškas atitikmuo panašiausias? :)
AtsakytiPanaikintiJei Vilniuje, tai yra Užupio krautuvėse arba kitose delikatesų parduotuvėlėse. Grujero yra Iki, čedario dažnai Mindaugo Maksimoj randu.
PanaikintiMindaugai, patiekalas atrodo labai skaniai, būtinai pabandysiu:)
Tiesa pasakius nesu sio patiekalo ragaves. Keleta kartu jau buvau subrendes jo gamybai, bet vis kas nors patrukde, taigi tikiuos kada ateityje paragaut :)
AtsakytiPanaikintiir gaminau, ir valgiau autentišką :) skanu, tik man naminė rieboka pavyko, užtat dabar baklažanus visad kepu orkaitėj - liesiau ir greičiau :)
AtsakytiPanaikintiMindaugai, Tavo receptai kaip visada verti nuodėmės. Tik mes šį mėnesį su vyru paskelbėme suderinto, sveiko maisto mėnesiu. O šis patiekaliukas tikra bomba. Nežinau kaip pavyks, bet bandome. Dar, ne į temą, bet man į blogą parašė žmogus, Arvydas, kuris augina gaidžiukus, putpeles. Jeigu dar turi ūpo, prisijung į mano http://cocinarendez-vous.blogspot.com/2011/11/coquelet-au-le-jambon.html?showComment=1340820333222#c3733840783035735724 ir tarp komentarų rasi jo kontaktus.
AtsakytiPanaikintiAčiū visiems už liaupsias, malonu, jog patinka! :)
AtsakytiPanaikintiJurgita, ir aš kitu baklažanus orkaitėje kepu, nes kitaip jie kaip kepminės viską siurbia :)
Viktorai, nėra ko brandintis, jau tamsta vyras seniai esi ;p Nagi, gamink ir tikiu, jog pamilsi šį patiekalą. Iš tikro nėra jis toks riebus, čia gal tik taip atrodo, mat Graikijoje daug riebesniu teko ragauti.
Odeta, noriu putpelių ir gaidžiukų, dėkui dėkui ;)
Voriukas, tikrai dabar jau yra didžiuosiuose P.C., tik atidžiau pasižiūrėk ;)