SVEIKINU VISUS SU NAUJAISIAIS! :)
Na štai, dar vieni metai, vėl laikrodis muša 12 val. iš naujo, sekmadienis keičia šeštadienį, ir taip pirmadienis skelbia naujos savaitės pradžią, tik darbas, šeima, draugai, katė - lieka tie patys, o metai jau Naujai kiti - Drakono metai. Kažkada buvau klaikiai ir apsėstai pakvaišęs dėl drakonų (draugai tai žino, o ir keli rūbai tai liudija), o dabar man jau nebe taip įdomūs tie drakonai, nebent tik tai, kokios šalies virtuvę jie mėgsta, ką pietums valgo bei kokiais desertais smaguriauja :) Žiūrėsim, ką šie metai mums žada, nors dar šių metų tikslų nesusidėliojau, bet atsigręžęs į 2011 metus, tyliai pasidžiaugiu, jog daug mano kuklių norų ir svajonių pasiekta, bet nesustosiu, sieksiu, ieškosiu, darysiu ir klysiu, keliausiu, dirbsiu, stengsiuos, ir kad 2012 metai būtų dar geresni nei 2011m.!
Šiemet, pirmą kartą Naujuosius šventėm labai ramiai: nulėkėm į baletą "Spragtukas" (Maskvos kažkelinta trupė) - baletas buvo geras, tik pirmos dalies pradžia chaosiška, o vėliau buvo gerai. Na bet vienu metu pasijutau, lyg kokiame maisto didmenos sandėlyje, kadangi baletas vyko Utenos pramogų arenoje, todėl ta kailiniuotų damų ir kostiumuotų ponų kompozicija visiškai neįsipaišė į aplinką, tiksliau baletas ir publika neatitiko sandėlio/salės. Šis kontrastas labai mušė iš pusiausvyros. Nieko čia nepakeisi, tam yra Operos ir baleto teatras ir filharmonija, kur tokiems renginiams ir skirta vieta (čia mano nuomonė). O vakare su draugais A. ir I. lėkėm namo pas mus, nes buvau triušį orkaitėje palikęs ( +100 C temp.) trims valandoms, labai bijojau, kad jis neprisviltų, nepritruktų padažo ir neprisviltų. Grįžus namo, triušis sau gerai traukė dainą besitroškindamas puode, jam tikrai nieko netrūko, o jau kvapai sklido iš orkaitės.. mmmm.. :) Kol jis ten troškinosi, užkandžiai ėjo vienas po kito, na o tada triušis (Itališkai troškinto triušio receptą jau esu įdėjęs). Draugams labai patiko, žodž vyno padedamas vakaras praėjo labai ramiai. :) Rytą buvau žvalus (pats tuo stebėjausi), todėl Naujuosius pradėjau iš peties! Šį Bolonijos padažą esu daręs gal kokį 50 kartų ar daugiau (pirmą kartą jo receptą mano mamą išmokė jos sesuo iš Vokietijos, o tada aš jau iš mamos - gera teta!), o jis geriausiai gaunasi iš mėsos likučių (believe me or not!). Tad man liko keletas apkeptų triušio gabaliukų nuo troškinio, o jie Ragu padažui (liaudžiui žinomam kaip Bolonijos padažui) tiko 100%. Šį Ragu padažą dažniausiai valgome su makaronais (Italijoje tai tikrai garantuoju, na ir kartais ant picų deda ar į kokius pyragėlius) - tai klasikinis Italų virtuvės patiekalas. O jei paprasčiau žiūrėt, tai dar vienas topinis troškinys, na o jei pridėtumėt avinžirnių ir cinamono su kuminu, tuomet gautumėt gerą Marokietišką troškinį, na kiek jau ten nuo tos Italijos iki Maroko, per jūrą ir vsio... :D Šio padažo galima ir daugiau išsivirti, susipilstyti į indelius ir užsišaldyti. Turėsite sveiką fast food'ą ;)
Gaminau pyragą su triušio Ragu ("Rabbit a la Ragu"). Skonis dieviškas, čia matyt vėl dėl triušio :) Kaip buvo smagu darbe išsitraukti kelis pyrago gabalėlius... gaila, kad jau baigėsi. :D
Porcijų kiekis: 4 - 5
Paruošimo laikas: na apie kokias 3 - 4 valandas (iš jų tikro darbo, gal kokį tik 2 val.)
Ingredientai:
Troškiniui:
- 300 g - 400 g triušienos be kaulų (jeigu vietoj triušienos naudosite maltą jautieną, tuomet tai bus tikras Bolonijos padažas - It. -"Ragu alla Bolognese", taip pat tiktų čia ir kiauliena, paukštiena, veršiena ar žvėriena)
Troškiniui:
- 300 g - 400 g triušienos be kaulų (jeigu vietoj triušienos naudosite maltą jautieną, tuomet tai bus tikras Bolonijos padažas - It. -"Ragu alla Bolognese", taip pat tiktų čia ir kiauliena, paukštiena, veršiena ar žvėriena)
- Labai didelė morka
- Du svogūnai
- 4 česnako skiltelės
- Du šaukštai pomidorų pastos
- Du šaukštai pomidorų pastos
- 2 saliero kotai
- 4 šoninės riekelės
- 4 šoninės riekelės
- Skardinė kons.pomidorų arba 6 didesni pomidorai
- Puodelis raudonojo vyno (tiks ir baltas :) )
- Šlakelis konjako arba gero brendžio (ne ne, gerti dabar jo nereikia, jį reikės į troškinį pilti!)
- Keli šv. šalavijo lapeliai
- Keli puodeliai naminio sultinio (tik ne žuvies) + papildomai aliejaus daržovių kepimui.
Tešlai:
- 500 g bemielės sluoksniuotos tešlos (naudojau Mantinga firmos, taip pat tiktų ir filo tešla)
- Papildomai sviesto, patepti kepimo formą.
Kol kas gaminimo procesas labai paprastas, tam reikės storasienio puodo, į jį šliūkštelti aliejų ir įkaitinti. Kai jau šaudo aliejaus burbulai lipdami iš puodo, tuomet jau ženklas, sumažinti ugnį ir sudėti smulkiai supjaustytas daržoves (salierus, svogūnus ir morkas). Troškinti apie 30 min. Tuomet laikas supilti vyną ir troškinti dar 10 min., tada sudėti šoninės riekeles ir konservuotus pomidorus (jeigu patinka pomidorai, tuomet galima ir įdėti dvi skardines ar daugiau šviežių pomidorų, nes vistiek reikės skystį nugarinti, todėl nėra reikalo bijoti, jog viskas bus per skysta), troškinti 30 min. Jau bus juntamas nuostabus aromatas, bet būkite kantrūs, dar reikia sudėti sukapotas česnako skilteles ir patroškinti dar 10 min., o tada sudėti mėsą ir verdantį sultinį, troškinti 40 min, nustačius vidutinę ugnį, o jei pritruks sultinio, tuomet tiks užvirintas vanduo. Kai "sriuba" virto troškiniu, tuomet laikas įpilti kokį 40 g konjako ir sukapotus šalavijo lapelius, o tada nustačius mažesnę ugnį, troškinti kol viskas virs į tirštą masę. Šioje vietoje, būtų galima patroškinti kokį 10 min ir vsio - bolonijos padažas gatavas, tik paduokit dar makaronų ir bus pasta bolognese! :) Bet aš darau kitaip, tad kai viskas susitroškino ir virto į tirštą masę, puodą reikia nukelti nuo ugnies, kokiam pusvalandžiui išnešti į balkoną, kad atvėstų, o tada eilė tešlai.
Pusė darbo jau padaryta, dabar tešlos lakštus reikia į ilgį pakočiuoti, kad gautumėm pailgą ir plonesnį lakštą. Tuomet per lakšto vidurį, atsargiai išdėlioti "boloniją", kraštus patepti plaktu kiaušiniu ir užlenkti. Reikia padaryti tokią dešrelės formą, suvynioti ir sudėti į kepimo formą, išteptą sviestu. Naudojau apvalią, apie 30 cm skersmens. Taip kočioti, lipdyti ir dėlioti, kol pasibaigs tešla, o likusį padažą galima suvartoti su makaronais arba pasidaryti skanų lauknešėlį į darbą ir pietų metu, pasklidusiais kvapais, erzinti kolegas :)
.. tada pyrago tešlos paviršių aptepti kiaušinio plakiniu ir ...
... ir pašauti į +180 С įkaitintą orkaitę, kepti 45 min.
- Šlakelis konjako arba gero brendžio (ne ne, gerti dabar jo nereikia, jį reikės į troškinį pilti!)
- Keli šv. šalavijo lapeliai
- Keli puodeliai naminio sultinio (tik ne žuvies) + papildomai aliejaus daržovių kepimui.
Tešlai:
- 500 g bemielės sluoksniuotos tešlos (naudojau Mantinga firmos, taip pat tiktų ir filo tešla)
- Papildomai sviesto, patepti kepimo formą.
Kol kas gaminimo procesas labai paprastas, tam reikės storasienio puodo, į jį šliūkštelti aliejų ir įkaitinti. Kai jau šaudo aliejaus burbulai lipdami iš puodo, tuomet jau ženklas, sumažinti ugnį ir sudėti smulkiai supjaustytas daržoves (salierus, svogūnus ir morkas). Troškinti apie 30 min. Tuomet laikas supilti vyną ir troškinti dar 10 min., tada sudėti šoninės riekeles ir konservuotus pomidorus (jeigu patinka pomidorai, tuomet galima ir įdėti dvi skardines ar daugiau šviežių pomidorų, nes vistiek reikės skystį nugarinti, todėl nėra reikalo bijoti, jog viskas bus per skysta), troškinti 30 min. Jau bus juntamas nuostabus aromatas, bet būkite kantrūs, dar reikia sudėti sukapotas česnako skilteles ir patroškinti dar 10 min., o tada sudėti mėsą ir verdantį sultinį, troškinti 40 min, nustačius vidutinę ugnį, o jei pritruks sultinio, tuomet tiks užvirintas vanduo. Kai "sriuba" virto troškiniu, tuomet laikas įpilti kokį 40 g konjako ir sukapotus šalavijo lapelius, o tada nustačius mažesnę ugnį, troškinti kol viskas virs į tirštą masę. Šioje vietoje, būtų galima patroškinti kokį 10 min ir vsio - bolonijos padažas gatavas, tik paduokit dar makaronų ir bus pasta bolognese! :) Bet aš darau kitaip, tad kai viskas susitroškino ir virto į tirštą masę, puodą reikia nukelti nuo ugnies, kokiam pusvalandžiui išnešti į balkoną, kad atvėstų, o tada eilė tešlai.
Pusė darbo jau padaryta, dabar tešlos lakštus reikia į ilgį pakočiuoti, kad gautumėm pailgą ir plonesnį lakštą. Tuomet per lakšto vidurį, atsargiai išdėlioti "boloniją", kraštus patepti plaktu kiaušiniu ir užlenkti. Reikia padaryti tokią dešrelės formą, suvynioti ir sudėti į kepimo formą, išteptą sviestu. Naudojau apvalią, apie 30 cm skersmens. Taip kočioti, lipdyti ir dėlioti, kol pasibaigs tešla, o likusį padažą galima suvartoti su makaronais arba pasidaryti skanų lauknešėlį į darbą ir pietų metu, pasklidusiais kvapais, erzinti kolegas :)
.. tada pyrago tešlos paviršių aptepti kiaušinio plakiniu ir ...
... ir pašauti į +180 С įkaitintą orkaitę, kepti 45 min.
Nežinau, kaip čia vaizdžiai išsireikti, bet šis pyragas tai lyg AŠ. :)
P.S.: Linkiu visiems daug sveikatos ir geros nuotaikos Drakono metais, Bon appetit!
P.S.S.: Noriu padėkoti Canon atstovybei už puikų renginį, kurio metu mokė fotografuoti, kelis dalykus bandau įsisavinti, o ar man pavyksta, spręskite patys. Spėju dėl kvietimo į renginį, turėčiau dėkoti Eglei A. , tad nuoširdus ačiū! ;) Šaunus buvo renginys, vėl su kiek blogger'ių susipažinau, ai smagiai :) Pridedu kelias nuotraukas.
Per "Spragtuką", kuris buvo Žalgirio arenoje, kaip tik man teko dirbti. Pirmoji dalis visai nepatiko, o antros net nelikau žiūrėti, nes nuovargis po darbo darė savo.
AtsakytiPanaikintiLaimingų tau Naujų metų :)
O jau koks grozis!! Skonis beveik per ekrana "lipa". Dievinu ne desertinius pyragus. Is kur tiek kantrybes tokia ilga "desra" isvynioti?:) Bravo, Mindaugai! Kaip visada, savo pavyzdziu ikvepi dideliems darbams virtuveje:)
AtsakytiPanaikintiSU NAUJAISIAIS!!!
Karolina, o aš išlaukiau iki antros dalies, tad galiu pasakyti, jog antra dalis buvo šauni ir choreografija sudėtingesnė :)
AtsakytiPanaikintiNida, ačiū ačiū ačiū! :) (paraudonavau net!)
Nida, vardan tokio skonio, verta pasistengti, linkiu ir Tau išbandyti ;)
Va kiek baimės buvo "neprisviltų, nepritruktų padažo ir neprisviltų" :]] aš tai bijočiau patiekalą vieną patį palikti ant ugnies. Net eidama į parduotuvę viską išjungiu :]]
AtsakytiPanaikintiO pyrago tai nerealiai norėčiau - triuuušis, tešla - kas gali būti geriau? Nieko :)
Labai skaniai tas tavo pyragas atrodo :) ir supakavimas toks super. Skanių metų!
AtsakytiPanaikintiIndre, žinojau, jog nustačius +100° temp., triušis galėtų troškontis apie 5 - 6 valandas, todėl ir palikau :) Be to, juk norėjosi po baleto, valgyti nepašildytą maistą! :)
AtsakytiPanaikintiRenata, ačiū! ;)
Dar pamiršai paminėti vieną svarbų ingridientą - čili pipirą. Tas aštrumas tam triušio pyragui labai labai tiko.
AtsakytiPanaikintiPrisiviriau vakar troškinio kaip durnius giros... dabar matau išeitį, kur jį sudėti, nes kelias dienas iš eilės užknis valgyti įprstai. Su Naujais ;)
AtsakytiPanaikintipagarba už tokį pyragą! ir atrodo įspūdingai ir gardus turėjo būti beprotiškai :)
AtsakytiPanaikintiLinut, taip taip, pamiršau paminėti čiliuką, bet jis tikrai neprivalomas, ypač tiems, kas nemėgsta aštriai :)
AtsakytiPanaikintiLaura, šią idėją ir dažniau naudosi :)
Egidija, dėkui dėkui, skonis tikrai buvo nuostabiai įstabus :)
žaviuosi, Mindaugai, tavo kantrybe gaminant tooookius patiekalus ir rašant toookius ilgus skanius tekstus!!!;) pagarba! visai nesupykčiau, jei kas pavaišintų tokiu pyragu, nes pati tokio nesiryžčiau gaminti..;) stebink ir toliau ;)
AtsakytiPanaikintiOditele, gamindamas šį pyragą, net nesusimąsčiau apie kantrybę ir pan., pasistenksiu ir ateityjr nudžiuhinti vienu kitu receptu, man labai malonu, jog patinka mano kūryba! :)
AtsakytiPanaikinti