2011 m. lapkričio 21 d., pirmadienis

Netikėto skonio atradimas - Provanso pomidorų (ir apelsinų) padažas

Praėjusią savaitę Facebook'e buvo suorganizuotas "Vagos" knygyno  konkursėlis - "Kokį esate patyrę patį netikėčiausią skonį?". Šaunuoliai, gera konkurso idėja! :) Taigi, konkurso prizas buvo N.Segnit "Skonio žinynas" knyga - jau buvau ją šiek tiek apžvelgęs prieš tai, o taip norėjosi tos, plius galimybė už tai nemokėti, tad pamaniau, ko čia nepabandžius sudalyvauti? Pats pirmas skonis, kurį prisiminiau, tai buvo Provanso pomidorų ir apelsinų padažas. Nuostabaus skonio padažas, kuris labiausiai tinka prie įdarytų Provanso daržovių (receptas jau čia pat!). Daug netikėtų skonių patyriau keliaujant, tačiau kartą pradėjęs "kulinarines paieškas" po Provanso (Prancūzijos regiono) receptų knygą - nustebau, pamatęs neįprasto derinio padažą. Kaip tik (vasarą) namie buvo pomidorai nusėdę palanges, tad neilgai svarstęs .. pabandžiau. O namie gaminto padažo receptas, nugalėjo visus iki šiol ragautus skonio derinius. Kaip jau supratote, laimėjau šį konkursą, dabar džiaugiuosi TIKRAI nuostabia knyga ir šio padažo prisiminimais iš savaitgalio! :)

 

Savaitgalį, pas mane, šventėme sesers A. gimtadienį, žmonių buvo 12. Tad momentais, su sese, ruošdami maistą jautėmės lyg kokioj restorano virtuvėje - tempas buvo kaip reikiant, ačiū Dievui - vyno turėjome, tad ir darbas smagiau ėjosi. :) Džiaugiuosi, jog turėjau galimybę pasidalinti šiuo nuostabaus patiekalo skoniu, su visais svečiais. Sesuo užsiėmė įvairiais užkandžiais, sukosi it koks vijurkas (kaip supratau iš receptų, pas ją užkandžiai buvo ruošti pagal Beatos knygą :) ). O aš pasirūpinau pagrindiniu vakaro akcentu - įdarytos Provanso daržovės (pranc. - Petits Farcis Provencaux)  su Provanso pomidorų (ir apelsinų) padažu. Dabar pridedu padažo receptą, kuris taip pat tinka prie makaronų ir vištienos filė, o pilną receptą išvysite šią savaitę.


Originalaus recepto šaltinis: "Cooking in Provence" - Alex Mackay, 167 psl. Vis dar nesuprantu, kodėl šio recepto autorius, šį padažą pavadino tiesiog pomidorų padažu? :)

Paruošimo laikas: apie 40 min.
Porcijų kiekis: 4

Ingredientai:
- Labai didelis svogūnas
- 3 apelsino žievės ilgos juostelės (lengvai ir gražiai lupasi su daržovių skustuku)
- 4 vid. česnako skiltelės
- 4 česnako skiltelės
- 600 g  labai prinokusių pomidorų arba 800 g pomidorų iš skardinių
- 2 arb. šaukšteliai pomidorų pastos
- Šviežiai grūstos drusko, cayenne pipirų (arba šv. čili, tik ne marinuotų piri piri/jalapeno) ir rudojo cukraus.

Susmulkintus svogūnus, česnakus ir apelsinų žieveles (pagal receptą, buvo nurodyta naudotu dž. apelsino žieveles, nu bet kur čia tokių nupirksi, tad šv. tikrai nepablogino skonio, o jas supjaustyti tiktų žiuljeno būdu, t.y. smulkiais šapeliais) sujpaustyti, sudėti į įkaitintą keptuvę su alyvuogių aliejumi ir nustačius mažą ugnį, troškinti penkias minutes. 

Į tą pačią keptuvę sudėti susmulkintus pomidorus ir pomidorų pastą, kartu su 100 ml vandens ir troškinti penkiolika minučių, pastoviai maišant. Pas mane pasitaikė labai vandeningi pomidorai, todėl aš troškinau apie 25 min. Šioje vietoje, autorius nurodo, jog jeigu reikia, tuomet įpilti dar vandens į pomidorų padažą, tam, kad nepradėtų svilti ir viską susmulkinti blenderiu. Tačiau aš padariau kitaip: vietoj vandens įspaudžiau vieno viso apelsino sultis ir įdėjau tą patį apelsiną į padažą ir troškinau dar 10 - 15 min. 
Prieš patiekiant, padažą pagardinti druska, "kajeno" pipirais ir ruduoju cukrumi. Jeigu padažas šiek tiek įgaus apelsinų žievelių kartumo, nieko tokio, tuomet rudasis cukrus viską sustatys į savo vietas. Čia reikia būtinai ragauti, kad kiekvienas nustatytų sau priimtiną pipirų, apelsino žievelių ir cukraus balansą. Svečiai buvo labai patenkinti šio padažo skoniu. :)


.. Bon appetit!

8 komentarai:

  1. Super derinys! Knygą aš irgi jau turiu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Laura, pritariu! ;) Man dar vienas netikėtumas buvo, kai knygoje pamačiau, jog ten nėra nurodyta apie apelsinų su pomidorais derinį ?? :#

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ooo provansų virtuvė, nuostabi ji! Bandysiu būtinai, tik palauksiu sezono pomidorų :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Reikia man eit miegot :D kokių dar provansų... Provanso!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Puiki mintis pomidoru padaza gardinti apelsinu zievelemis ir sultimis. Isbandysiu nedelsiant, nes reikia naikinti pomidorus. O apelsinai kieme auga, patys prasosi i puoda:)Labai laukiu ir idarytu darzoviu receptuko, nes tai mano megiamiausias budas vaisinti didesni kieki zmoniu! Tikiuosi, vakarelis pavyko puikiai?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Renata, kuo toliau, tuo labiau žaviuos Provanso virtuve. Neveltui, Keith Floyd persikėlė iš UK į Prancūziją, o konkrečiai pačiam Provanso regione įsigijo pilį. Prisipažinsiu, apie tai ir aš su savo mylimaja pasvajoju. :) Renata, nekankink savęs, jamk pomidorų skardinę (maksimoj gerų yra) ir gamink! ;)

    Nida, vakarėlis praėjo puikiai! Buvo visko, daug gero maisto, daug gėrimų (nors dar į parduotuvę teko važiuoti), šokių ir dėmių ant kilimo! :) Tikiuos ryt receptas jau bus patalpintas, nors šiandien anglų iki vėlyvo vakaro, tačiau suksiuos ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. oh nurodyta 4 vid. cesnako skilteles, ir 4 cesnako skilteles. Vis tik 4 uztenka, ar susumuot 8 ? :)aciu

    AtsakytiPanaikinti
  8. Keistai paprasta, gerai pastebėta - ten klaidelė, kažkaip pasikartojau :/ Iš tikro, reikia naudoti tik 4 skilteles. ;)

    AtsakytiPanaikinti