2013 m. birželio 10 d., pirmadienis

Naminis obuolių vynas

Ar pamenate, kai vaikystėje kaime/sode ar pas kaimyną sklepe dėdė įpildavo svaigaus kompoto? Toks skonis keistas būdavo, jog po to saulė taip kaitindavo galvą, jog net (saulės) smūgis ištikdavo, tada atsibudęs namie (ar pamiškėje), eidavau gerti šviežesnių sulčių arba kompoto, ne ne ne, tik ne to, kuris keistu saldėsiu kvepia, jau gana! Kai buvau pacanas (niolikos ar panašiai), labai patikdavo paspoksoti, kaip vyksta tas procesas - kaip tas vynas rūgsta. Vis klausinėdavau, "o kam tos šlangutės?" Po to, kažkaip pasimiršo tie dalykai, nes užėjo klubinis amžius, o ir "cuba libre" kokteiliai paraleliai. Taip naminio vyno idilė buvo pamiršta. Bet užpraeitą vasarą, buvo negana vien uogienes ir adžikas virti, užsimaniau kažko vyriškesnio, nei Adžikos, paverčiančios burną į pelenus . Pasispyriau sau į pasturgalį išmokti pasigaminti naminio vyno. Koks skirtumas iš kokio vaisiaus, svarbu naminis ir MANO, ir kad nesurūgęs būtų. Žmonos seneliukai (iš Klaipėdos), iš naujo prisimindami, pasakodavo, kokį gerą vyną jie gamindavo. Tad jiems paantrindamas pritariau, jog pats laikas nešt laukan tą seną ir mažą 25 L stiklinį indą, išplauti ir vynelio pasigaminti. Taip ir padarėme. Tik susidūriau su viena bėda - pasiklydau vertime su senoliu. Mat jis pradėjo vartoti tokius sudėtingus junginius kaip: "vynas gyvena", "labai gyvena", "pravėdinti vyną" ir dar ten velnias žino ką, na jau nebepamenu. Bet buvo smagu, išgirsti tokių apibūdinimų. Išversiu: "vynas labai gyvena" - reiškia, jog vyno brendimo etapas yra pats intensyviausias (jis būna pačioje pradžioje, trunka iki 4 savaičių, t.y.) labai burbuliuoja.


Dažniausiai visi nurašo obuolių vyną, a la tai prastas vaisius ir iš jo neišeis gardus vynas, bet vokiečiai už tokius žodžius duotų stipriai į kaulius. Vengrijoje teko ragauti nuostabaus skonio obuolių vyną. Oi, nusimušiau. Taigi, pridedu receptą, kuriame vedžiau dienoraštį, nes pirmą kartą nepavyko pasidaryti vyno, nes į actą pavirto su stipriu puvėsio skoniu:

Ingredientai vyno pataisymui (Rugpjūčio 30 d.):

  • 15 L šv. obuolių sulčių
  • 600 g cukraus
  • 3 L virinto vandens
arba mažesnė porcija, kurią irgi dariau:
  • 5 L sulčių
  • 300 g cukraus
  • 1 L virinto vandens
Obuolius išvalyti, tai yra išpjaustyti supuvusias ar kitokias juodai taškuotas vietas, nuplauti ir išspausti sultis. Virintame vandenyje ištirpinti cukrų, palaukti kol atvės, o tada supilti į obuolių sultis ir gerai išmaišyti. Tai reikia atlikti tą pačią dieną, kai išspaudžiamos sultys. Tuomet butelio kamštyje įstatyti kolbą, kuri gerai sulaiko deguonį (spec. vyno priemonių yra pirkti Maximoje, Ermitaže ir Senukuose). Pirmą arba antrą dieną prasidės intensyvus vyno gyvenimas, burbuliuos it pasiutęs - geras ženklas - vadinasi bręsta. Tai truks iki keturių savaičių, pas mane šiek tiek ilgiau (net nežinau kodėl).


Antras pataisymas (Rugsėjo 6 d.):

15 L talpai  -> dar 600 g cukraus
5 L talpai -> dar 300 g cukraus

Cukrų po truputį pyliau tiesiai į burbuliuojantį vyną. Burbuliuoja toliau.

Trečias pataisymas (Spalio 1 d.):

15 L talpai -> dar 600 g cukraus
5 L talpai -> dar 300 g cukraus.

Spalio mėnesį, vynas perėjo į lėto burbuliavimo procesą, tuomet spalio 24 dieną, išvėdinau vyną. Čia taip senoliai sako, t.y. vynas per šlangelę nupilamas į kibirą, tam kad nuosėdos liktų ant dugno (kurias reikia išpilti lauk) ir paliekamas neuždengtas 4 valandas pakvėpuoti, tada atgal per šlangutę supilamas į stiklinius indus vynui. Gavęs deguonies, jis vėl intensyviai pradės "gyventi". Šį vėdinimą reikia atlikti kas mėnesį ar pusantro, ir taip daryti 3-5 kartus. Vėdinimo metu atsikratoma nuosėdomis, taip vynas skaidrėja. Jei neatsikratytumėte nuosėdų, tuomet laikui einant (pakaktų 3-4 mėn.) jos imtų pūti, kas sukeltų pelėsinį kvapą bei skonį, o dar po kelių mėnesių jis virstų į sidro skonį, kuris atrodytų it surūgęs.
Vyno butelius/indus reikia laikyti pavėsyje arba uždengus nuo saulės spindulių. Aš į butelius supilsčiau Kovo mėnesį, dalį laikau šaldytuve, nes atvėsintas labai skanus, kitą dalį sklepe. Iš pirmo įspūdžio, šis vynas neatrodo stiprus, anaiptol - labai lengvas, tačiau su juo reikia būti budriam, nes dviejų taurių permažai, o trijų jau perdaug. Kol kas tokie mano asmeniniai pasidalinimai apie naminį vyną. Šią vasarą gaminsiu jau ir iš kitų vaisių, tai priklauso nuo to, ką turėsiu.

Į sveikatą! ;) 

30 komentarų:

  1. LIUKS! kazin ar pati kada nors uzsiimsiu, bet visitiek - jega!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Beskaitydama prisiminiau, kaip mano tėvai buvo kažkada sumanę aviečių vyną raugti. Mat uogų tais metais buvo tiek, kad baigėsi ir stiklainiai, ir lentynos rūsyje. Jei neklįstu, tai tų metų derlių valgėm dar 2-3 metus po to ir išbraukėm avietes iš delikatesų sąrašo. O su vynu baigėsi taip, kaip ir Tau pirmą kartą. Virto jis aviečių actu su nemaloniu prieskoniu ir kvapu...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Obuolinis man gavosi is pirmo karto, va su juoduju serbentu vynu tai teko pavargti, buvo nustojes burbuliuoti, bet nusipirkau tokiu spec mieliu, tai viskas baigesi gerai. O skonis..... Gaila, liko tik vienas butelis, kuri paslepusi laikau. Dar teko ragauti vysniu vyno, skonis irgi labai geras.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aušra, tikius kada nors noras bus stipresnis už susižavėjimą. :)

    Rūta, bandyk dar kartą!

    Anonimiškas, pamiršau paminėti, jog į vieną 5 L stiklainį ir aš pyliau vyno mielių, bet esminio skirtumo nepajutau nei skonyje nei kvape. Šiaip, dažniausiai, jei nebeburbuliuoja ir pravėdinus, vynas vistiek nebeburbuliuoja, tik tada naudojamos mielės, o vėdinimas tam ir daromas, kad vynas vėl pradėtų "gyventi", tiksliau rūgti/bręsti. :) Aš irgi iš uogų būtinai bandysiu.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Mindaugai, isragavom tavo obuoliu vyna, tikrai puikus gerimas, labai skanus ir maloniai sildantis. Ziauriai smagu gauti tokiu puikiu dovanu!
    ACIU dar karta :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. :) Tai nesupratau, ar cukraus didesnį kiekį iš pat pradžių sudėti ar palaipsniui? Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. dek normaliai. dadesi veliau pagal skoni ir stipruma. as ant 25l 3kg pirma karta dejau. isrugo visas cukrus po to dar pora kg idejau. va cia tai laipsnelai gausis :)

      Panaikinti
  7. o as jopshikas mat kai padareu leu leu paskui paeit negalejau as 3 kg cukraus im..isau paskui 100 gramu sito spirito teknikinio ir vsio patikekit skanestas koksai geriau savaite tad paskui greitoji pagalba isveze pasake pasiseke kad givas dar likau leu leu leu stei tep

    AtsakytiPanaikinti
  8. Su tiek cukraus tai vynas gal ir gausis max 4 laipsnių, bet čia jau ne vynas, aš antrus metus darau ir antrus gaunasi tas vynas - esmė, kad optimaliausias cukraus kiekis rūgimai - 16 proc tuūrio, tai jei darai 15 litrų, 2,5 ar 3 kg gali ramia galva dėt (jei daroma iš rūgščių antaninių), aš iš viso kokius 6- -7 kg sudedu į tuos 15-17 litrų ir normalus vynas gaunasi, be to svečiai gyrė, jis nepalyginamai ilgiau laikosi, svarbu dažnai perpilinėt, tada neturi užsistovėjusio skonio, maniškis virš metų jau turi ir jokių nuosėdų net nebuvo per Kalėdas, ant tiek švarus, pas tave konkrečiai juokingas cukraus kiekis...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Neuzmirstame, kad net rugstus (bet prinoke) obuoliai irgi turi cukraus :). Primetus apytiksliai, Mindaugo vynas turi apie 10% alkoholio, ir turetu buti sausas. Beje, panasaus stiprumo vyna gamina ir AV (voruta). Siaip jau obuoliu vynas ir turetu buti lengvas, bet aisku,tai skonio reikalas.
      O jei pats sugebat su tokiu "rimtu" :)) kiekiu cukraus gaminti sirupa,tegu ir stipru, tai sekmes ji vartojant..

      Panaikinti
  9. O nebandete i isrugusi(pries ispilstant vartojimui) vyna ideti siek tiek cukraus apie 50 gr 10 ltr. Nesigautu sampano tipo gerimas? :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Praitais metais dariau,pagal si recepta,labai skanus gavosi :) siemet pasidariau vel :) Aciu Mindaugai.

    AtsakytiPanaikinti
  11. o as pagal si recepta uzpyliau avietikes ir vysnikes,ot ziuresiu kas gusiu,siaip pagal recepta pradzia gera.liuks

    AtsakytiPanaikinti
  12. Kažin rūgščioms mėlynosioms vynuogėms šis receptas tiktų? Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Kažin rūgščioms mėlynosioms vynuogėms šis receptas tiktų? Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Sveiki, gaminu vyną pagal šį receptą. Po teisybei gaminu pirmą kartą. Viską darau pagal aprašymą, bet po antro pataisymo (ipyliau 600g cukraus) vynas nustojo burbuliuoti.
    Dabar nuo pradžių noriu pasitikslinti ar gerai supratau. pirmomis dienomis į šviežias sultis reikėjo įpilti 600g cukraus su 3L vandens. Aš pyliau 500g, nes nusprendžiau kad sultys gana saldžios. Burbuliavo. Po 7 dienų ipyliau dar 600g cukraus jau be vandens, bet tuomet nustojo burbuliuoti :( manau kad nužudžiau rūgimo mieles (ar kažką) ieškau internete kur galima butų įsigyti vyno mielių atgaivinti rūgimui.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Patarkite ką daryti?

      Panaikinti
    2. Apsigavau su tuo burbuliavimu, per minute iseina kokie 3 burbuliukai. Tai gal dar nezuves sis reikalas. Bet restarto mieliu nusipirkau tam reikalui jeigu viskas pakryptu i blogaja puse

      Panaikinti
  15. Sveiki,turiu rūsy nemažai trilitrinių stiklainių obuolių sulčių,kuriems jau keli metai,gal numanot ar iš tokių pavyktu pasigaminti vyno ?

    AtsakytiPanaikinti
  16. manau nepavyktų, nes jos bus pasterizuotos. Prieš kelias dienas užtaisiau vyną pagal šitą receptą. Matysim kas išeis.

    AtsakytiPanaikinti
  17. Kaip suprantu, tie vyno pataisymai (dapilant cukrų) vykdomi susilpnėjus burbuliavimui-kiek maždaug turi būti tada burbuliukų per min?

    AtsakytiPanaikinti
  18. Geras, aciu uz pasidalinima gal kada reikes pabandyti pasigaminti..

    https://www.primo-vino.eu/rozinis-vynas/

    AtsakytiPanaikinti
  19. pasigaminau,pagal šį receptą LIUKS !! Vorutos obuolių vynas prieš šį nublėso

    AtsakytiPanaikinti
  20. Just saying thanks will not just be sufficient, for the fantasti c lucidity in your writing. I will instantly grab your rss feed to stay informed of any updates 먹튀폴리스

    AtsakytiPanaikinti
  21. https://gameeffect.xyz Many individuals have liked the overall game of baseball for several years. There are supporters around the world, from devoted little-leaguers to die-difficult spectators. This article has ways to prove how enjoyable baseball is really.

    AtsakytiPanaikinti
  22. https://gameboot.xyz You see them on magazines and also on TV, people who look like their forearms and thighs and legs will explode his or her muscle groups are so big! There is no require for you to consider your body to that level when you don't desire to, as being the basic strategies on this page will assist you to create muscle tissue inside a healthy method.

    AtsakytiPanaikinti
  23. Most sites add the 속초출장샵images to make sharing the content more social media friendly but any of the other platforms should be good for writing.

    AtsakytiPanaikinti