2013 m. sausio 11 d., penktadienis

Daugiagrūdė duona su keptais svogūnais ir aš jau TĖTIS!


Su Naujaisiais mielieji!  (Kadangi, dar šiemet nesisveikinau.)

Pradėsiu nuo Gruodžio mėnesio:
Darbe prasidėjo Kalėdinis ralis, tad po darbo renginiai su klientais, pasiruošimas Kalėdoms, tiksliau gimdymui, nes nežinojome kada? Tada vėl visokie "atmazai" kodėl negaliu į blogą rašyti, nu ne, palaukit, vieną turiu rimtą atmazą - neturiu namie jokio stalo, tad kur man dėti viską ir fotkinti? Su žmona tiek pripratome valgyti lovoje, jog net kartais jaučiuosi it koks šeichas, kurio didžioji gyvenimo dalis vyksta lovoje. O dar Google'as man pokštą iškrėtė - nebeleidžia nemokamai fotkių talpinti, nori buožės, kad susimokėčiau. Kapitalizmas valdo! :) 
Smagiausiai Gruodžio naujiena, jog pasirodė Lietuvos maisto tinklaraštininkų knyga su receptais, tarp 25 blogerių, esu ir aš su savo 4 receptais. (O gal čia buvo Lapkritį?) 

Taigi, šventės praėjo labai skaniai, kadangi pavyko aplankyti tėvukus, o tada iškarto šmurkšt į Vilnių, mat paranojiškai laukėme gimdymo.

Taigi, čia jau ir Naujieji mus užklupo. Neilgai laukus, ir Trijų Karalių šventė atėjo į namus.  Tą diena žmonai kažkaip maudė pilvą, bet lyg kentėti buvo galima, tad kol ji ieškojo kompromisų su pilvo skausmais, pagaminau pusryčius, o tada ištiesę kojas ant lovos, žiūrėjome filmą. 
Per pietus skausmai intensyvėjo, bet vis dar laukėme "vandenų". Taigi, žmona sako, varom į ligoninę, o aš sakau: "gal aš pasidarau valgyti ir tada lėksim?" Ji neprieštaravo. Tuo metu, liepė paskaičiuoti laiką, kas kiek laiko saremiai - pasirodo kas tris minutes. Man - vyrui - tai nedaug reiškė, nes aš žinojau, kad pirma nuteka vandenynai, tad.. 
.. tad užsikaičiau puodą su sultiniu. Užsimerkiau grybus, pasiruošiau daržoves ir pradėjau gaminti risotto su miško grybais. Užtrukau apie valandą. 
Kai jau valgiau, nebebuvo malonumo, nes žmona jau svajojo apie ligoninės priimąjį. Po 15 min jau buvome Antakalnio gimdymo namuose (čia apie 16:30 val.).

18:00 val. gimė dukrytė, tad jau buvau Otec Molodec! :)  

Ta proga, man nuo šeimos niekaip neatsiejami  du dalykai: namai ir duona. Šį kartą pasidalinsiu unikaliai paprastu žiauriai skaniu duonos receptu. Jau tris savaites iš eilės ją kepu. Išbandžiau visokius variantus ir nei vienas nenuvylė, bet šiandieninis variantas tiesiog pribloškė. Labai jau priminė Lauro lape keptą duonelę. :)  Gerai, kad ji gaminama be jokio raugo ir cukraus, paprastas metodas - užminkai ir kepi, bei gali pridėti  bet ko, ko širdis geidžia - taip įdomiau! :) 

IMG_7814 by Mindaugas Bon appetit
IMG_7814, a photo by Mindaugas Bon appetit on Flickr.

Paruošimo laikas:  2,5 val.

Ingredientai:
- 375 g kvietinių miltų
- 200 g  ruginių miltų
- 75 įvairių sėklų (sėmenų, saulėgražų, kmynų)
- 20 g alyvuogių aliejaus arba kitų riebalų
- 375 g šilto vandens
-  10 g druskos
- 5 g sausų mielių arba 10 g šviežių mielių
- Didelis svogūnas + sviestas kepimui.

Į įkaitintą keptuvę su sviestu sudėti susmulkintą svogūną ir apkepinti jį iki kol visiškai įgaus riešutų kvapą, tokia gintarinė spalva.
Į gilų bliūdą sudėti visus ingredientus su svogūnais, gerai išmaišyti, o tada rankomis minkytis 15 min., tada į miltais apibarstytą kepimo formą sudėti išminkytą tešlą ir palikti šiltoje vietoje minimum valandai, o geriau dviems, tešlos paviršių pabarstyti miltais. Prieš pašaunant į orkaitę, įpjauti kepaliuko viršų ir pašauti į +240 C temp įkaitintą orkaitę dešimt minučių , tada temperatūrą sumažinti iki +210 C temp. ir kepti dar 35 - 40 min. Atvėsinti ir valgyti. Kad plutelė nebūtų labai kieta, aš vos ištraukęs iš orkaitės, apipurškiu vandeniu, kad sudrėktų viršus, nuo karščio drėgmė išeina, o duonos plutelė, tuomet būna minkštesnė arba minkšta, kaip ir vidus. 
Čia galima pasielgti visiškai skirtingai, tai yra, galite išsikepti tris skirtingas duonas. Galima naudoti tik kvietinius miltus - tada duona primins rusų laikus, kai būdavo tokia balta forminė duona; galima naudoti tik ruginius miltus - bus sunki duona, bet taip pat skani; arba šis variantas, na dar galima žaisti, tarp kvietinių/ruginių miltų santykio. 
Beje, čia tinka ne tik kepti svogūnai, bet jei nenaudosite sėklų, tuomet galima daugiau svogūno, o ir svogūno poskonis bus stipresnis.



24 komentarai:

  1. juokiuosi... nu žinoma, kol tėtis alkanas, koks dar gimdymas gali būt... labai smagiai aprašei. ir labai nuoširdžiai sveikinu!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveikinu naujai iškeptą tėvelį ir visą šeimynėlę! Gražaus auginimo :)
    O su Googlu tą pačią problemą turėjau, tai prasitryniau senas nereikalingas foto ir vėl leido kelti. Duonelė gražiai atrodo, o ko neprapjovei?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveikinimus priimu! :)
      Jau pratryniau, dėkui dar kartą, nors tai tik problemos atidėjimas! :DDD

      Panaikinti
  3. Sveikinimai, tegul dukrytė auga kaip ant mielių ;)
    O duona bus išbandyta, labai vilioja.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už sveikinimus! Kai išbandysi, informuok apie rezultatus. ;)

      Panaikinti
  4. Broli..... noriu tos tavo duoneles paragaut :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Brol, labai nesunkiai gaminasi, pagamink penktadienį iš vakaro ir nustebink šeštadienį savo kambariokus per pusryčius. :)

      Skanaus!

      Panaikinti
    2. Jau išbandyta! Kepiau vien tik iš viso grūdo miltų, su svogūnais ir kmynais - svogūnai tikrai duoda gerą akcentą skoniui, nors pradžioje abejojau. Puikiai iškilo, po trijų valandų jau tepėm sviestą ant šiltos duonos. Ačiū už receptą :).

      Panaikinti
    3. Oi, kaip gera girdėti, jog net pavyko, bet ir patiko, ačiū, jog išbandėte! ;)

      Panaikinti
  5. Mindaugai: sveikatos, kantrybės, ramių naktų ir begalinio džiaugsmo:)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Mindaugai, sveikinimai nuoširdžiausi!
    Gaila, kad retai bepasirodai, bet ir pati tokia pasidariau, pati nežinau kodėl...tikiuosi čia tik toks laikinas periodas ;) Į duoną irgi dedu kepintų svogūnų (kai netingiu pasikepint)...duona drėgnesnė ir ilgiau išsilaiko šviežia.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laura, ačiū ačiū! :)
      Eik tu, kaip mane nervina, kai neturiu virtuvinio stalo (mat užsakytas, bet gyvatės nesugeba privežt!), nėra kaip fotkinti tinkamai, nėra kur laptopo pasidėti, kad postint į blogą, dar tas google su fotkių talpinimu.. ot va kaip, bet dėl fotkių jau išsisprendžiau, tad liko stalo sulaukt ir viskas bus posenovei. :)

      Panaikinti
  7. Sveikinimai! Labai tokie pažįstami išgyvenimai, vienas iš mano Kiauniukų sausio 7 gimęs:) Tai šventės prieš tris metus man irgi lyg ant adatų buvo.
    O duona labai viliojančiai atrodo, niekad nesugalvojau keptų svogūnų įdėt. Įtraukiau į būtinų pabandyti receptų sąrašą:)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Aciu uz puiku receptuka. Vakar tik perskaiciau , po darbo puoliau kepti. Labai skanu :-) Kepsiu dar .

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Super, ačiū, žinokit, jog man tokie atsiliepimai, kaip moterims gėlės! Jėgelė :)

      Panaikinti
  9. Mindaugai, Jūsų žmona - auksas...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gerb. Anonimiškas, perduosiu žmonelei šiuos gražius žodžius! :)))

      Panaikinti
  10. Tai spėk, ką aš dabar valgau! :D Kas ragavo, jau užsiprašė ateity iškepti. Tai kažką sako, ar ne taip? ;)

    Linkėjimai moteroms ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Julija, čia ir dėkoti maža, velniškai malonu, kai aplinkui daug kas išmėgino šį receptą ir visiems išmėginusiems jis patiko (čia dar be blogo komentarų gavęs ne krūvą atsiliepimų). Labai džiugu, ir labai ačiū! ;)

      Panaikinti
  11. Fantastiškai skani duona, tačiau kažkodėl beaušdama sukrenta, nors kepant būna iškilusi puikiausiai. Žinoma skonis nuo to nenukenčia, bet vistiek norėtusi tokio gražaus kepalėlio kaip Jūsų. Ir ar tikrai užminkius iš vakaro galima per naktį laikyti kambario temperatūroje ir kepti tik ryte?
    Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Rita, šios tešlos nereikia laikyti per naktį, gal ką sumaišėte? Sėkmės kitam kartui! :)

    AtsakytiPanaikinti